Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 17 februari 2022

Wulp e.a.

De wulp is een van onze grootste steltlopers en tegenwoordig vooral een weide- en kustvogel. Vroeger kwam hij veel voor in moeras- en heidegebieden. Ik kan me herinneren dat ik met een toenmalige vogelmaat 's-morgens in alle vroegte naar een zeer ontoegankelijk gedeelte van de Deurnesche Peel fietste. Bij aankomst verstopten we onze fietsen onder een dicht varenstruweel om vervolgens een hele dag te struinen in de Peel. We bleven dan bepaald niet op de paden hetgeen gezien de vele diepe petgaten bepaald niet ongevaarlijk was. De focus was gericht op vogels en toen nog vooral op het vinden van hun nesten. We praten hier over zo'n vijftig jaar geleden. We waren daar best wel succesvol in, menigmaal vonden we nestjes van de tjiftjaf, de winterkoning, de geelgors, de kievit en de blauwborst die daar nog veelvuldig voorkwam, zowel de rood- als de witgesterde variant. Bij het struinen door rietkragen vonden we soms een nestje van een kleine karekiet met een koekoeksei of een jonge koekoek en bij een vennetje vloog in het voorjaar een groep zwarte sterns rond. Mijn vogelmaat, die een stuk ouder was dan ik filmde het allemaal, terwijl ik probeerde met een box cameraatje daar foto's van te maken. Dat materiaal is in de loop der jaren allemaal verloren gegaan. Tijdens die tochten stuitten we tussen de heidepollen en het pijpenstrootje ook regelmatig op een nest van een wulp. In een compleet nest lagen altijd vier eieren, eieren met een vrij spitse punt die, evenals bij de kievit, altijd met die punt naar elkaar toe lagen. Ook toen al vond ik de vogelwereld heel fascinerend.

Tot zover een stukje nostalgie, maar de wulp is altijd tot mijn verbeelding blijven spreken. Als ik zijn jodelende zang ergens boven een weidegebied hoor moet ik altijd aan die tijd terug denken. Het was dan ook leuk dat ik tijdens een tochtje door de polders in het noorden van Brabant afgelopen voorjaar enkele wulpen druk zag badderen in een plasje in een stoppelveld. En daar gaat met name dit blog over.

Veel kijkgenoegen bij dit blog en bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over de roerdomp (klik hier)

Groeten, AdWulp in bad.


Het begon allemaal nog vrij rustig


Waarna het al snel ontaardde in een waterballet.


De spetters vlogen in het rond.De wulp op de achtergrond werd op een gegeven moment ook aangestoken door al dat geweld en begon driftig mee te doen.


De vleugels werden soms hoog opgestoken.


Met opgeheven vleugels.


Leuk om te zien, het leek alsof ze af en toe gingen synchroonzwemmen.


Synchroon badderen.


In de polder zagen we die middag nog enkele andere soorten zoals deze buizerd die heerlijk zat te zonnen tegen een rietkraag.


Ze blijven continu alert, de omgeving wordt goed in de gaten gehouden.


Op een gegeven moment vond hij het wel zat en ging in het weiland zitten.


Het gespetter bij de wulpen ging intussen gewoon door en nam steeds heftiger vormen aan.
De wulp op de achtergrond had zich al even kalm gehouden, maar had er ook nog niet genoeg van en begon weer vrolijk mee te doen.


Even voor de afwisseling, een stukje verderop zwom een fuut.


Terwijl een knobbelzwaan klapwiekend tegen de achtergrond van takken met veel lawaai overvloog.


Na nog wat ultiem gespetter.......


........kwam hij klapwiekend het plasje uit.......

.......om z'n vleugels te drogen.Dat doen ze zo heftig dat ze soms los komen van de grond of uit het water, een mooi moment om ze dan zo half vliegend te fotograferen.Ik heb datzelfde gedrag ook wel gezien bij watersnippen.Je moet dan ongeveer weten en ook een beetje geluk hebben hoe je de sluitertijd instelt (hier 1/1000 sec.) om onscherpte in de vleugels te krijgen zodat de beweging geaccentueerd wordt.


Terwijl ik met de wulp bezig was zag ik een eindje verderop een torenvalk op de stoppels zitten die een muis gevangen had.Ook leuk, dus voorzichtig een klein stukje ernaar toe gereden en eerst daar maar weer aandacht aan besteed.De kop van de muis had hij (zij, het is een vrouwtje) er intussen al af getrokken.Tenslotte nog een laatste blik op de wulp.Die was intussen aan de rand van het plasje z'n vleugels verder aan het drogen.

Slotwoord: Heel veel foto's uit een nog veel grotere serie, de volgende keer moet ik toch maar eens overwegen of ik bij zulke taferelen niet beter een filmpje kan maken. Ik denk daar eigenlijk nooit aan. Tot de volgende keer.

34 opmerkingen:

 1. Mooi die wulpen in het water. Hier zitten de akkers soms vol met wulpen. En langs de Oosterschelde. Ze zijn wel heel schuw, vliegen snel weg. De buizerd en de torenvalk zijn ook heel mooi. Hier zie ik nu weinig roofvogels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Ja, daar in het westen zul je ongetwijfeld meer wulpen zien dan hier, ik heb ook ervaren dat ze veel schuwer zijn daar, als je aan komt rijden bij het wad lopen ze al direct van je weg. Dank voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Wat een pracht serie van de wulpen Ad super en dan ook nog tussendoor een buizerd en een valk met prooi wat een dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Bas, het was inderdaad een goede dag toen in het voorjaar van 2020, dat geluk heb je soms.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad.
  Mooie opnames van de badderende Wulpen en dat is genieten om zulke foto's van te maken. De Buizrd werkt ook mee en dan de overvliegende Zwaan en als klap op de vuurpijl 'n Torenvalk met 'n muis dan kan je dag niet meer stuk.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Het was inderdaad een goede dag qua fotografie toen in het voorjaar van 2020, soms heb je van die dagen dat alles samenkomt. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Geweldige platen; wat een bijzondere vogel toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ad, wat een mooie waarnemingen in dit blog. Mooi dat je ook al weer wulpen hebt kunnen vastleggen en wat leuk ze zo badderend te kunnen zien. Torenvalk met muis ook niet te versmaden. De buizerd is ook een prachtvogel die door zijn succes door velen al als gewoon wordt gezien. Heel fraai allemaal.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, wulpen heb ik wel vaker gefotografeerd maar zo uitbundig badderend was wel een buitenkansje. Torenvalk in allerlei houdingen, ook vliegend had ik vaak gefotografeerd, maar met prooi nog niet. Buizerd is inderdaad tegenwoordig zo algemeen dat hij vaak niet eens meer gefotografeerd wordt, ik blijf hem fascinerend vinden. Dank voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Wauw, die wulpen gaven even een show weg zeg. Prachtig dat badder ritueel. Een hele mooie serie.
  Ook gave foto's van de buizerd en ook de torenvalk....met prooi
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ghita, het was inderdaad een mooi schouwspel van de wulpen zo dichtbij. Torenvalk met prooi was ik wel blij mee, had ik nog niet eerder gefotografeerd.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad
  Top Serie , erstklassig die tiefe Position, gefällt mir sehr gut, dazu der Falke mit Maus... perfekt
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Dank je voor je reactie en compliment, soms heb je geluk om zo'n tafereel van dichtbij te kunnen fotograferen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hi Ad,
  Schitterend die foto's van de (water)ballet uitvoering van de wulp. Wat een voorstelling!
  Mooi dat je dit zo hebt kunnen fotograferen.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annette,

   Ja, een buitenkansje noem ik het maar, soms heb je dat geluk. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Ha Ad,
  dat was wel een lucratief dagje polderen.
  Heerlijk om die wulpen zo enthousiast te zien spetteren. Mooie foto's heb je daarvan kunnen maken. En dan en passant nog een buizerd, een torenvalk en een overvliegende zwaan in beeld krijgen. Ik heb het met plezier bekeken.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, die polder daar heeft me al vaker wat leuke platen opgeleverd, zelfs velduilen, maar het laatste jaar constateer ik ook daar een enorme droogte. Die poel van de wulpen b.v. is helemaal opgedroogd en ook afgelopen winter stond er geen water meer in. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hai Ad,

  Een mooi openingsstukje heb je daar geschreven. Doet mij denken aan mijn jeugd, maar toen waren het geen vogelnestjes, maar allerlei soorten insecten en reeën. Tsja, toen kan dat nog.
  Niet alleen jouw openingsstukje is een soort van herkenning, maar ook zeker de rest die daarna volgt. Afgelopen zomer had ik de mazzel om op die manier een stuk of 100 wulpen tegelijkertijd in bad te zien gaan. Iets verder weg dan bij jou en mijn standpunt was helaas ook iets hoger. Maar een prachtig gezicht en vooral het enorme gespetter is leuk om te zien. In een hut in Friesland zag ik bij alle steltlopers hetzelfde ritueel wanneer ze klaar waren met badderen. Zoals jij laat zien met de wulpen, zag ik dat bij kieviten, goudplevieren, kemphanen en inderdaad ook bij watersnippen. Allemaal hetzelfde en wanneer je dat weet, kun je inderdaad maken wanneer ze net een stukje uit het water komen. Lekkere serie hoor van de wulpen. Mooi ook die torenvalk met muis. Meestal doen ze dat net te ver weg op een onogelijk paaltje, maar hier zat de valk eens op een andere plek. Lek om dat ook eens zo te zien.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ik had al verwacht dat dat openingsstukje jou wel aan zou spreken, nostalgie he. Ja, dat badritueel is bij veel steltlopers hetzelfde blijkbaar. Maar, helaas is he in deze polder nadien niet meer zo goed gegaan, veel verdroging. Er was daar een flink gebied dat door de boer/eigenaar jaarlijks in het voorjaar onderwater gezet werd voor de weidevogels/steltlopers, maar afgelopen jaar helaas niet meer en dan is het uiteraard gelijk gedaan met de wulpen, grutto's en kieviten. helaas. Ik fotografeerde er toen zelfs enkele bosruiters. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hallo AD,
  Even terug gaan in de tijd overkomt iedereen die wat ouder wordt. Het wordt helaas tegelijkertijd ook duidelijk wat er allemaal veranderd is in de natuur. Jij had een mooie plek gevonden om de wulpen uitgebreid te observeren en fotograferen. Die badscènes zijn altijd boeiend om te volgen en deze serie is geen uitzondering. Daarnaast heb je een paar mooie platen van roofvogels kunnen maken. Met prooi heb je net even wat extra's.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, je slaat de spijker op z'n kop, je kunt over een periode van pakweg de zestiger jaren van de vorige eeuw tot nu toe een heel duidelijke achteruitgang van zowel de soorten als ook de aantallen van de soorten die er nog wel zijn constateren. Ook dit plekje waar de wulpen badderden is er al niet meer en dus ook geen wulpen meer, Maar ook daar zie steeds minder kieviten, grutto's en andere weidevogels. Onze foto's worden best nog wel eens uniek. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hoi Ad
  wat een mooie beelden in je blog top,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Bedankt voor je compliment en reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hallo Ad,
  Wat een heerlijk verhaal over vroeger. Ik zie het voor me! Geweldig.
  Deze serie van de wulpen is ook super. Een filmpje is misschien wel leuk, maar dan gaan de beelden wel snel voorbij en nu kan ik rustig de details van de badgasten zien met al hun gespetter. Wat zal je daar genoten hebben! Subliem vastgelegd. Sowieso een prima locatie met de zonnende buizerd, de zwaan én de torenvalk mét muis. Het kan veel slechter, haha!
  Genieten geblazen. En dat doe ik hier nu ook van deze mooie foto's.
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja, ik ben ook niet zo van het filmen, alhoewel ik een fanatiek kijker ben van natuurdocumentaires. Maar van filmen heb ik geen expertise, probeer het wel eens (zonder statief) maar dat is gedoemd te mislukken. Het was een prima locatie maar inmiddels ook al niet meer. De boeren oogsten elke kruimel, maaien steeds vroeger en zetten het weiland in het voorjaar ook al niet meer onder water. Gevolg geen steltlopers/weidevogels meer. Maar ik heb ik elk geval deze beelden. Bedankt voor je reactie en complimenten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Dank je voor je compliment.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Ad,
  heel leuk om te zien en te kunnen vastleggen, Wulpen die een bad nemen.
  Het is ook een geweldige soort en ik vind het altijd indrukwekkend om een grote groep Wulpen bij elkaar te zien staan.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bert,

   Ja, wulpen hebben op mij ook een bepaalde aantrekkingskracht, waarschijnlijk is dat gelegen aan zijn jodelende roep die ik vroeger boven de heidevelden hoorde zoals ik in mijn inleiding schrijf. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hoi Ad,

  dit is de natuur ten top. Ik dacht dat ik mooie Wulpen had maar die vallen werkelijk in het niet als ik deze van jou zie. Wat een verschrikkelijke mooie foto's van deze wulpen in het water. Prachtig hoe ze badderen en zo mooi helder en scherp. Dit zijn foto's die iedereen wel zou willen maken. Echt een dik compliment.
  De torenvalk is ook al zo'n mooie :-))) Komt ook weer heel mooi naar voren en dan ook nog met prooi.
  Je verhaaltje van vroeger waar je mee begon vond ik erg leuk om te lezen. Ik herken het ook wel hihi.....

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ik zag die wulpen in een plasje in die polder en hoopte al dat er wat actie zou komen en dat gebeurde ook toen ze gingen badderen. Meestal zie ik ze tegenwoordig in het westen van het land op het wad, maar dat is vrijwel altijd ver weg. Heel fijn dat jij ze zo gaaf vindt, bedankt voor het compliment. Ja, ik kon het niet laten om even terug te komen op mijn eerste ervaringen met wulpen als klein ventje, leuk toch.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 17. Piękne spotkania, udane obserwacje! Bardzo fajne zdjęcia z kulikami i reportaż z polowania pustułki.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ludmila,

   Het was die keer inderdaad een hele geslaagde sessie in de polder waar ik deze mooie soorten kon fotograferen. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen