Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 30 mei 2022

Biddende ijsvogel, geelgors en heidelibel

Hoewel de titel anders doet vermoeden draait dit blog voornamelijk om de biddende ijsvogel. De andere foto's heb ik niet alleen toegevoegd om wat variatie in het blog te brengen, maar ook omdat ik deze foto's op dezelfde dag gemaakt heb en ze zodoende samen in een mapje zitten.

In het gebied de Luijsen in Kempenbroek waar ik al jaren kom was het tot voor kort zo dat het al heel gek moest gaan als je daar tijdens een sessie niet tenminste een ijsvogel zag. Er stonden voor de diverse vogelhutten diverse takken en stammen van waaraf ze kwamen vissen. Ik maakte daar in de loop der tijd dan ook talloze ijsvogelfoto's. Enkele jaren geleden hebben ze het gebied opnieuw ingericht en de meeste takken die dichtbij de hutten stonden zijn weggelaten. Je ziet er momenteel dan ook veel minder vaak een ijsvogel.

Maar, omdat ik al zoveel ijsvogels op takken en stammen heb gefotografeerd leek het me tijd worden en ook een mooie uitdaging om eens te proberen een ijsvogel in de lucht te fotograferen. IJsvogels kunnen n.l, net zoals torenvalken even stil en biddend in de lucht hangen voordat ze het water induiken om een visje te verschalken. En omdat nu de takken en stammen waren weggehaald had ik wellicht een kans dat ze, bij gebrek aan een zitplaats van waaruit ze gaan vissen, nu even in de lucht bleven hangen voordat ze het water in doken.

Het was even uitproberen welke sluitertijd snel genoeg was om ze te "vangen" zonder het beeld helemaal te bevriezen, er mocht immers wel wat beweging in de vleugels te zien blijven. Uiteindelijk bleek 1/1000 sec. wel voldoende. Maar een ander probleem diende zich al snel aan. Ik ging aan de slag met m'n 300 mm. lens met 2.0 converter daar tussen. Het bleek nagenoeg onmogelijk om met dat brandpunt van 600 mm. de vogel in de korte tijd dat hij stil hing in de focus te krijgen. Converter er tussenuit dan maar. Gevolg was wel dat de vogel eigenlijk wat te klein in beeld kwam en ik de foto's daarom redelijk moest croppen waardoor er uiteraard kwaliteitsverlies optreedt. Maar ik vond ze toch goed genoeg om er een blogje aan te wijden.

Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor jullie leuke reacties op het vorige blog over de Klapekster enz. (klik hier)  

Groeten, Ad


Biddende ijsvogel, toeval dat hij precies op de scheiding van de witte en blauwe wolkenpartij hangt, past bij de kleur van de vogel maar maakte het belichten wel lastiger.


IJsvogel zoals hij vaak gefotografeerd wordt, zittend op een tak. Niks mis mee natuurlijk, maar als je zo al veel foto's gemaakt hebt wil je wel eens iets anders proberen.


Het is op deze foto wel duidelijk waarom hij vaak blauwe schicht genoemd wordt.


Typische houding als ze gaan vissen, loerend vanaf een tak naar een visje.


Klaar om te duiken.


Een visje gelokaliseerd dus duiken maar.


Het visje was hem kennelijk te snel af, hij moest genoegen nemen met een spinnenweb aan z'n snavel.


Op een takje voor de hut kwam dit vrouwtje van de bloedrode heidelibel zitten. Snel het bereik van de telelens op 0 tot oneindig zetten om van zo dichtbij scherp te kunnen stellen.


Vrouwtje bloedrode heidelibel, in Nederland en Belgiƫ een vrij algemene soort.


Vrouwtje bloedrode heidelibel, het kan toeval zijn maar ik vond het wel typisch dat het hier op een rood takje ging zitten. Zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat het mannetje van deze soort ook rood is.


Dit is beter, uiteindelijk vond ze haar partner, het mannetje bloedrode heidelibel, de kleur waaraan de soort zijn naam dankt en waarmee ze dit paringswiel vormde.


Een beetje een vreemde eend in de bijt van dit blog, deze jonge Turkse tortel fotografeerde ik die ochtend in onze tuin.


Terug naar het hoofdonderwerp van dit blog, de biddende ijsvogel. Hier hangt hij mooi frontaal voor me in de lucht.


Naar vis speurende, biddende ijsvogel.


Het is mooi om te zien hoe ze nagenoeg stil hangend toch allerlei houdingen kunnen aannemen.


Biddende ijsvogel, ik moest in de nabewerking genoegen nemen met een niet te forse uitsnede omdat het anders teveel kwaliteitsverlies opleverde. 


Biddende ijsvogel.


De houding zoals ik hem het meeste aantrof.


Biddende ijsvogel.


Na enkele seconden, want niet veel langer duren bovenstaande scenes, heeft hij een visje gezien en duikt hij in een noodvaart naar beneden. 

De plons in het water en het weer boven komen heb ik die keer niet kunnen vastleggen, maar daar heb ik eerder al eens een blog aan gewijd.


Toen ik eerder die middag naar de hut liep zag ik deze geelgors in een struik zitten.


Hij zat op z'n gemak rond te kijken zonder aanstalten te maken om te gaan zingen.


Deze foto's maakte ik in juli 2020, recent kon ik uitgebreid en van heel dichtbij foto's maken van een zingende geelgors, waarover later meer.


Na enige tijd hield hij het voor gezien en kon ik nog deze vluchtfoto maken.

Slotwoord: Intussen ben ik alweer even bezig met het bewerken van foto's van roofvogels die ik eveneens al enkele jaren geleden maakte in een vogelhut in Brabant en die komen volgend keer aan de beurt. Tot dan.

26 opmerkingen:

  1. Hallo Ad, Mooi geslaagde foto's van het biddende ijsvogeltje. Ook niet zo evident om dat voor elkaar te krijgen. Het is inderdaad een karige toestand qua ijsvogels in De Luysen. Mede ook door wat jij schrijft weinig takken waarvan ze kunnen duiken. Maar niet alleen dat. Het is opvallend hoe weinig ze er zijn in vergelijk met vorige jaren. Maar misschien als er diverse nestje uitgekomen zijn krijgen we ze wat vaker te zien. Geelgors een van mijn favorieten! Hij staat er puik op.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos,

      Ja, opmerkelijk hoe weinig ijsvogels in de Luijsen, ik kon er jarenlang niet komen zonder met ijsvogels thuis te komen. Laten we hopen dat ze een succesvol broedjaar hebben en we volgend jaar weer van ze kunnen genieten. Geelgors heb ik na dit blog nog een puike serie van kunnen maken. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  2. Skilled camera work, Ad, to capture the Kingfisher like this. Surely one of the great, heart-stopping moments in nature, is to see one of these beauties speeding along a river, only to pause, hover, dive and catch a fish.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo David,

      Het is inderdaad heel mooi om te kunnen zien hoe de ijsvogel, observeert, duikt en vist. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hoi Ad.
    Dat heb je mooi voor elkaar gekregen van 'n biddende IJsvogel en het zijn mooie opnames geworden vooral de duikvlucht. Ook nog 'n geluk dat de Geelgors daar zat, de Libellen staan er ook mooi op, toch weer 'n geslaagde blog.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,

      Ja, och je moet ook een beetje geluk hebben dat zo'n ijsvogel gaat bidden, ik aasde daar al lang op en als je dan je wens in vervulling ziet gaan is dat natuurlijk de investering in tijd en moeite waard geweest. Nog beter als ze dan nog wat dichterbij komen, maar een mens moet wat te wensen hebben. Geelgors en libellen waren een leuk toetje. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  4. Ha Ad wat heb je dat mooi gedaan het is voor het eerst dat ik een biddende ijsvogel zie .geweldig

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bas,

      Je ziet het ook inderdaad niet vaak dat een ijsvogel even blijft "hangen", ik heb er lang op moeten wachten, maar als het dan lukt is het natuurlijk kicken. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Bijzonder zo'n biddende ijsvogel. Mooie fotos.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      Ja, je ziet het inderdaad niet zo vaak. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  6. Hallo Ad,
    Wauw, dat zijn hele fraaie !
    Probeer dat maar eens met zo'n IJsvogel, heel knap gedaan.
    Ook de duik mooi in beeld gebracht.
    groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Bert,

      Ik vlaste er al langer op en eindelijk lukt het dan een keer. Maar het kostte best veel tijd, ook om uit te zoeken met welke brandpuntsafstand om te vogel in beeld te krijgen en te houden, sluitertijd om voldoende snelheid te hebben. Het is een kwestie van dat uitgebalanceerd op elkaar af te stemmen. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. Dikke complimenten, Ad, die serie van de ijsvogel in de lucht is prachtig.
    Ik vind het juist wel mooi dat er wat ruimte om de vogel heen is (het Ć­s toch ook een klein vogeltje šŸ˜Š en de zachtblauwe lucht erachter maakt het een fijn geheel). Top dat je kan eindigen met de vogel echt als 'blauwe schicht'. Heel knap gedaan.
    Het paringswiel van de rode heidelibellen is ook al zo'n heel fijn beeld. En dan de geeldors ook nog wegvliegend! Topblog.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      Dank je, ja ruimte is op zich prima, maar als hij wat dichterbij gaat hangen krijg je ook nog wat meer details in beeld. Maar ja, je kunt niet alles hebben. Leuk dat je ook de beelde van de libellen en de geelgors zo waardeert.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hai Ad,

    Het lijkt zo makkelijk om een biddende ijsvogel vast te leggen, wanneer je zo hier jouw foto's ziet, maar wij weten allebei wel beter. Het duurt inderdaad maar heel kort en vanaf het moment dat je hem zit hangen tot het moment van duiken is erg kort. Vaak zijn ze al weer weg voordat je scherp kunt stellen, dus een serie foto's die wat mij betreft een hoge waardering krijgen. Komt natuurlijk ook bij dat je niet zo vaak een biddende ijsvogel ziet. Inderdaad misschien net te ver weg voor het hele mooie, maar dan heb je nog wat te wensen. Lekker dat je daar even nog een geelgors tegen het lijf loopt. Ik heb er ooit 1 in Drenthe kunnen fotograferen, maar wil dat graag nog een keertje beter doen. Ik ben dus best benieuwd naar wat er nog gaat komen. Prachtige foto van de parende libellen. Heel fraai.

    Groet,
    RenƩ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi RenƩ,

      Ja, klopt het valt niet mee om zo'n foto's te maken. Het is nog een heel verschil of je een vliegende roofvogel fotografeert die voorspelbaar vliegt en die je daardoor ook gemakkelijker kunt volgen of zo'n klein vogeltje waarvan je niet weet waar hij gaat hangen en zo'n situatie zich slechts enkele seconden voordoet. Dichterbij is inderdaad nog eens wens, maar op de plek waar ik deze foto's maakte zie je niet meer zo vaak een ijsvogel, helaas. Geelgorzen komen hier in het zuiden toch vrij frequent voor, onlangs kon ik er nog een leuke serie van heel dichtbij van maken. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hoi Ad
    ik heb weer genoten van je mooie foto's met name de ijsvogel erg mooi in beeld gebracht,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herman,

      Dank je dat je deze foto's zo waardeert en uiteraard voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Hallo Ad,
    Op ijsvogels raak je niet gauw uitgekeken, maar dat je variatie in je platen wilt hebben snap ik wel. Het was een flinke uitdaging om een biddende en duikende ijsvogel vast te leggen, maar wat mij betreft ben je geslaagd. Ook met jouw reactievermogen is dus niets mis. De platen van de libellen prikkelen mij om er weer mee aan de slag te gaan want tot nu toe is dat nog nauwelijks gebeurd. Een geelgors is ook al zo'n vogel die ik graag zie, maar helaas veel te weinig. Ook voor mij was Drenthe de laatste keer dat ik er redelijke platen van kon maken. Ik ben benieuwd naar je roofvogels.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Het zijn inderdaad mooie kleurrijke vogels en hebben daarom ook op veel mensen zo'n aantrekkingskracht. Het viel niet mee om hem zo op de plaat te krijgen, het gaat razendsnel allemaal. Je krijgt nu nog tijd genoeg om met libellen aan de slag te gaan, het seizoen begint nu pas goed en wel. Blijkbaar komt de geelgors in het westen nauwelijks voor, hier is hij vrij algemeen. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  11. Hallo Ad
    ich wƤre froh ein Bild zu bekommen wo er nah genug auf einem Ast sitzt, aber ich verstehe was du meinst, manchmal beobachte ich Rehe und es passiert nichts.. und dann denke ich auch es kƶnnte etwas ausgefallendes passieren.. bei dir hat es geklappt, gratulation dazu
    GrĆ¼sse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Meestal zie je ijsvogels inderdaad zittend op een tak, maar ik wilde eens wat anders proberen, vergelijkbaar met jouw ervaringen met de reeƫn. Bedankt voor je felicitatie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  12. Las fotos del martƭn pescador en vuelo son extraordinarias, enhorabuena Ad!!! Saludos desde el norte de EspaƱa.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je reactie en felicitatie GermƔn en geniet daar in het noorden van Spanje.

      Groeten uit zuid-Nederland,
      Ad

      Verwijderen
  13. Hoi Ad,
    De ijsvogel spreekt altijd tot de verbeelding. Ik heb ze te weinig gefotografeerd. Ik zie meestal alleen een flits voorbij komen, maar daar geniet ik ook van ;-)
    Wat een knappe foto's. Allemaal juweeltjes, maar foto 20, pffft wat mooi getroffen! De ijsvogel "gewoon" op een tak, jaja, ik zou er wat voor geven, wat mooi!
    De jonge tortel ertussen is gewoon leuk. De bloedrode heidelibellen ook al prachtig gefotografeerd.
    De geelgors is een fijne soort, die ik hier in het midden van het land niet tegenkom. Super!
    Genoten van je blog, vooral van de ijsvogels....!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Maria,

    Ik zie ze de laatste tijd ook minder dan enkele jaren geleden ondanks de toch niet al te strenge winters. Ik weet dat de geelgors inderdaad in het midden en westen van het land nauwelijks voorkomt, hier is hij redelijk algemeen, vandaag nog maakte ik er een hele serie van. Dank je voor je leuke reactie en compliment.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen