Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 27 juni 2022

Boshut in Brabant 1

Het was alweer in oktober 2018 dat ik, samen met twee medeleden van de fotoclub, een boshut huurde in het noorden van Brabant. Deze hut stond bekend als een prima plek om roofvogels te kunnen fotograferen. Zowel buizerd als havik maar ook de sperwer lieten zich er regelmatig zien. Ik schrijf bewust in de verleden tijd want inmiddels is deze hut ofwel gesloten of hij wordt niet meer verhuurd, helaas.

Het voordeel van deze hut was dat je bij aankomst zelf een opstelling mocht/moest maken van de rijkelijk aanwezige materialen. Daar tegenover stond uiteraard dat je na afloop weer alles moest afbreken en opruimen, inclusief de door de roofvogels geplukte veren. En daar hadden we ons aanvankelijk behoorlijk op verkeken. We hadden een mooie opstelling gemaakt en de prooi bevestigd waarna het feest kon beginnen. Maar, omdat we alle drie met verschillende brandpunten werkten bleek al gauw dat dat niet echt ging werken. In mijn geval, met m'n 300 mm. met 2.0 converter, betekende het dat de opstelling veel te dichtbij stond en ik de vogels vaak niet helemaal in beeld kreeg. En omdat er al snel een buizerd op het toneel verscheen en ik in die donkere hut m'n converter niet kon verwijderen resulteerde dat aanvankelijk in (te) krap gekaderde foto's en foto's waar delen van de vogel ontbraken.    

Desondanks wil in deze eerste serie de foto's van een gedeeltelijk blonde buizerd laten zien, de rest volgt later. We hadden namelijk op die bewuste dag bepaald het geluk aan onze zijde, alle hiervoor genoemde roofvogels lieten zich zien en van de buizerd zelfs twee exemplaren, een donkere en deze nagenoeg blonde. Ik heb hiervan een kleine 200 foto's bewerkt en na een strenge selectie deze toch nog lange serie overgehouden. Ik voeg verder niet al te veel tekst toe om het niet teveel tijd te laten kosten om dit blog te bekijken. Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor jullie hele leuke reacties op mijn prijswinnende foto's. (klik hier)

Groeten, Ad


Als openingsfoto dit staatsieportret van de hoofdrolspeler in dit blog. 


Een van de eerste foto's die ik maakte van de buizerd beloofde niet veel goeds, wel scherp maar ik miste een heel stuk van de vogel.


Toen hij even een andere houding aannam lukte het toch hem helemaal in beeld te krijgen.


Maar hij had de prooi gezien onder aan de stam en begon meteen te mantelen.


Dat zag er best wel dreigend uit, durf dan als concurrent maar eens in de buurt te komen. 





Krap gekaderd, dat ging niet anders en dat geldt ook voor een aantal van de volgende beelden, maar om het gedrag in beeld te brengen vind ik het toch wel kunnen.


Al gauw ging hij over om te proberen de prooi te bemachtigen.


Dat ging aanvankelijk nog vrij rustig.






Maar allengs kwam er meer vuur in het spel.



En lukte het stukjes uit de prooi te trekken.






Even leek hij zich te beraden hoe hij er beter bij zou kunnen.



En dat probeerde hij dus zo, met een poot afsteunend tegen de stam en met de andere poot rukkend aan de prooi om hem los te trekken.



Toen dat niet lukte viel hij onder de stam in de vegetatie achter het vijvertje.



En dat vond ik uiteraard helemaal niet erg, zo kon ik enkele leuke portretjes maken door vanaf een laag standpunt door de vegetatie heen fotograferen.



Hij vloog weer terug op de stam, maar realiseerde zich waarschijnlijk dat dit een kansloze missie was.



Op een andere stam hadden we ook nog een prooi bevestigd en toen hij die in de gaten kreeg probeerde hij daar z'n heil te vinden.






Tot mijn geluk hadden we deze stam net wat verder weg gezet zodat ik iets makkelijker kon kaderen.






Ik had nu een andere achtergrond, maar ook niet verkeerd. Omdat de achterliggende bossen zich best wel op enige afstand bevonden en ik met een groot diafragma werkte (f5.6) in combinatie met een brandpuntsafstand van 600 mm. bleef die mooi zacht.



Bij deze prooi kon hij goed bij en na enige aarzeling ging hij volledig los.



En dat ging er heftig aan toe.






Hij kende geen enkele genade met de duif.



Bij deze en volgende twee foto's viel het me op dat de uitstekende poot van de prooi zich evenwijdig aan de buizerd bevond, leuk toeval.









Op een gegeven moment vond hij wel welletjes, maar die poot zat het feestmaal toch wel danig in de weg.



Dus die werd er vakkundig vanaf getrokken.



Waarna het plukken en eten verder kon.






Toen er van de prooi nagenoeg niets meer over was draaide hij zich om op de stam en keek me eens indringend aan of hij wilde zeggen dat hij nog wel meer aankon.



Toen hij zag dat er toch echt niks meer te halen viel draaide hij zich om en kreeg ik dit als stank voor dank. Och ja, na zo'n maaltijd moet je ook wel eens iets kwijt.



Maar als dank voor deze maaltijd en als bewijs dat het ook rustiger kan wilde hij op het uiterste puntje van de stam toch nog wel even voor me poseren.



Dat werd nog eens onderstreept door de begroeiing in de achtergrond waardoor ik deze fijne, kleurige pasteltinten kreeg.



Nog een laatste portret van deze prachtige buizerd die me deze mooie momenten liet beleven.

Volgend keer het vervolg van deze sessie in de Brabantse boshut met dan foto's van de sperwer en een soortgenoot van deze buizerd maar dan in een donkere versie. Tot dan.

22 opmerkingen:

  1. There is nothing like these staged events in North America as far as I know, but they certainly do permit you to get great pictures of difficult subjects.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo David,

      Voor zover ik weet is het ook een typisch Nederlands fenomeen, die fotohutten. En er komen er steeds meer, meestal betaald, kennelijk levert het lekker op. Anderzijds biedt het je de kans om dit soort foto's te maken hetgeen anders nauwelijks mogelijk is. Dank voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  2. Mooie fotos van de buizerd in de boshut. Zo lekker dichtbij zie je ze meestal niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Caroline, dit is inderdaad bijna de enige manier om zo dicht bij een buizerd te komen, alhoewel het mij vanuit de auto ook wel gelukt is. Overigens bedankt nog voor je mailtje over de steltkluut en ik hoop dat het intussen weer wat beter gaat met je arm en schouder.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  3. Wow, wat een pracht foto's Ad.
    Geweldig om te zien, allen scherp en mooi belicht.
    Je had liever iets meer ruimte gehad, nou ik zou ze zo wel willen maken.
    Dit is puur genieten, mijn complimenten.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Tinie voor je reactie en compliment. Natuurlijk is het wel lekker om zo een buizerd te kunnen fotograferen, maar toch vind ik het steeds mooier om een vogel of wat voor dier dan ook in z'n natuurlijke omgeving te zien, hoewel daar bij zo'n hut met zo'n setting natuurlijk geen sprake van is.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  4. Geweldig Ad ik denk dat als je dit voor je lens krijgt dat je haast vergeet af te drukken wat een pracht kansen als je er voor op pad gaat en dat het je dan ook nog overkomt. super

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bas,

      Als je dit voor de eerste keer meemaakt is het inderdaad best indrukwekkend. Het is sowieso beter om niet meteen af te drukken door de sluiterklik en het klappen van de spiegel kan zo'n vogel schrikken, vliegt weg en komt voorlopig niet meer terug. Wat dat betreft zijn de moderne spiegelloze camera's wel een uitkomst. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hai Ad,

    Ik heb deze hut ook eens bezocht en helaas moest deze sluiten van de gemeente. Ik denk dat de eigenaar (Ronald) zonder toestemming die hut daar neergezet had.
    Grappig om te lezen over de afstandsproblemen. Zeer herkenbaar en dat gebeurt iedereen de eerste paar keer. Nu installeer ik eerst mijn camera's en ga dan pas de setting in orde maken. Dan kun je af en toe ff spieken of de afstanden goed zijn. Heerlijk om je enthousiasme te lezen en dat zie je ook aan de hoeveelheid foto's. Dat met een topdag geewwest zijn met zoveel lekkere beelden.
    De foto's met de lichte pastelkleur in de achtergrond hebben bij mij de voorkeur. Gewoon omdat ik van dat soort kleuren hou. Qua houding vind ik foto 5 het mooist. Geweldig vind ik dat altijd om te zien. Het krappe kaderen komt ook zeer bekend voor. Wanneer ik dat nu direct merk bij de eerste vogel, pas ik het meteen aan. Dan maar het risico dat de vogel niet meer terugkomt. Ben zeer benieud hoe je de sperwer er op hebt staan.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Waarom weet ik niet maar deze hut is inderdaad niet meer te huren.
      Als je alleen bent en de keuze hebt hoe je de opstelling(en) maakt kun je rekening houden met de brandpuntsafstand van je lens of lenzen, maar hier waren we met z'n drieën en dan moet je uiteraard een compromis sluiten. Je maakt wat foto's op zo'n dag, jou niet onbekend, en dat maakt er het selectieproces inderdaad niet gemakkelijker op. Als ik alleen in een hut zit, hetgeen ik uiteraard al vaak gedaan heb, werk ik hetzelfde als jij hier schetst, meteen aanpassen. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  6. Hoi Ad,
    Dat is een flinke jongen. Echt super tof om zo'n vogel te kunnen fotograferen.
    En wat een gave foto's heb je van deze buizerd gemaakt. Zo ontzettend mooi.
    Prachtig die veren en wat een scherpte op zijn kop. En ook dat mooie groen in je achtergrond maakt er een mooie zachte platen van. Fantastisch!!

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Buizerd is een flinke jongen, maar als er dan een vrouwtjeshavik neerstrijkt maakt dat toch nog meer indruk. Dank je voor je enthousiaste reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. Hoi Ad
    dit is geweldig als je dit voor je lens krijgt,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herman,

      Ja, je weet het natuurlijk nooit of het gaat lukken, maar hier hadden we geluk en niet alleen met deze buizerd zoals uit volgende blogs nog zal blijken. Dank voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hallo Ad,
    Om te beginnen heb je met deze buizerd natuurlijk een geweldig onderwerp, wat dan ook uit de beelden blijkt. Over het kaderen is al voldoende gezegd, het is ook voor mij een bekend probleem dat soms niet op te lossen is. Om te zien hoe efficiënt zo'n roofvogel te werk gaat vind ik steeds weer een belevenis. Gelukkig heeft de vogel je ook de kans gegeven om platen te maken met voldoende kader en een fraaie achtergrond. Wat zal je een moeite gehad hebben met selecteren.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Ja, ik denk dat iedereen die wel eens vanuit een hut fotografeert het probleem van het kaderen kent, zeker als je met een prime-lens werkt. Inderdaad, je staat er versteld van hoe snel zo'n duif wordt weggewerkt. Het selecteren was een crime, ik was al van heel veel teruggegaan naar dit aantal maar wellicht zijn het er nog veel te veel. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hallo Ad,
    ich selber hatte ein paar mal das Glück so einen Vogel zu beobachten, zum Fotografieren kam ich nicht oder nur für ein Foto, aber diese Serie ist wirklich fantastisch, perfekte Details und zarte Hintergründe
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      In het vrije veld is het bijna niet mogelijk om zo'n vogel zo lang te observeren en er zoveel foto's van te maken. Zo'n hut biedt uitkomst, maar ik begrijp dat die in het buitenland niet overal voorhanden zijn. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Piękny ptaki i ciekawe ujęcia. Zdjecia doskonałe, zresztą zawsze mi się podobają .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ludmilla,

      Dank je voor je leuke reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  11. Hallo Ad, een prachtige serie van een heel mooie buizerd. Op deze manier kun je goed de details van de vogel bestuderen.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos,

      Ja, dat is het voordeel van huttenfotografie, je kunt (te) dichtbij komen waardoor details mooi zichtbaar worden. , een mooi studieobject zoals jij het noemt. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen