Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 19 juli 2022

Sperwer, donkere buizerd en nog wat

In mijn vorige blog heb ik uitgebreid aandacht besteed aan een blonde buizerd, gefotografeerd vanuit een boshut in Brabant. Behalve deze blonde buizerd kregen we die dag nog bezoek van een soortgenoot in een donkere variant. Omdat we de setting voor mijn combinatie wat te dichtbij hadden opgesteld, waardoor ik soms genoegen moest nemen met close-ups, kregen we in de tussentijd gelukkig even de tijd om dat wat aan te passen en kon ik van de gelegenheid gebruik maken om m'n converter te verwijderen waardoor ik met m'n 300 mm. ook uit de voeten kon. En hoeveel geluk kun je hebben als op zo'n dag ook nog even een sperwer acte de présence geeft. Die kwam overigens plotseling zo dichtbij zitten, op de voorste rand van het vijvertje, dat ik ook nu weer niet anders kon dan wat kopportretjes maken. Als ik m'n hand uit het venster had gestoken had ik hem bijna aan kunnen raken. Met die portretjes ben ik overigens best wel blij. Het is dan natuurlijk zaak om rustig te blijven, even te wachten met fotograferen en dan toch snel wat plaatjes schieten, want als hij zo dichtbij zit is het vrijwel onmogelijk om dat onopgemerkt te doen.

Veel genoegen bij het bekijken van deze foto's en bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over deze boshut in Brabant (klik hier)  

Groeten, Ad


Sperwer die zo dichtbij kwam zitten dat ik hem bijna aan kon raken.


De eerste foto die ik kon maken van de donkere buizerd nadat de blonde buizerd vertrokken was. Het was inmiddels bijna 10.00 u. geworden. Daarna lasten we een pauze in om de opstelling wat te veranderen en was ik in de gelegenheid m'n converter te verwijderen.


Na enkele uren, het was inmiddels 12.00 u. verscheen de donkere buizerd opnieuw op de setting. Ik denk dat dit dezelfde is als van enkele uren geleden, maar helemaal zeker ben ik daar niet van. Het licht was intussen  een stuk harder geworden, maar de achtergrond, die ver genoeg weg was, werkte wel lekker mee. 


Hij was aanvankelijk erg schichtig en zat maar rond te kijken. Er hield zich in de buurt ook een havik op. 


Ineens betrok de lucht en het begon licht te regenen hetgeen op deze en de volgende foto's in de achtergrond te zien is.


Langzaam begon hij zich steeds meer op z'n gemak te voelen en trok steeds kleine stukjes van de prooi.


Best indrukwekkend als zo'n grote vogel z'n vleugels op zet.


Soms worden de mooie details van de onderkant van z'n vleugels zichtbaar.


Voor wat afwisseling enkele andere vogels die zich die dag voor de hut lieten zien, zoals dit vrouwtje grote bonte specht.


Of dit vrouwtje goudvink dat ook al zo dichtbij kwam zitten met helaas iets in de voorgrond waarvan ik niet meer weet wat het was. Maar ik vond dit portretje ook nog wel de moeite waard.


Ondertussen ging het gepluk van de buizerd door. Overigens zaten die kleinere vogels niet gelijktijdig daar met de buizerd, dat zou toch wel teveel lef gevraagd zijn.


Er werden allerlei mooie houdingen aangenomen om maar bij de prooi te kunnen.


Als je het schubpatroon op de achterste vleugel ziet kun je je voorstellen dat vogels van de reptielen afstammen.

Nog enkele andere portretjes van de sperwer die een half uur voor de buizerd ten tonele verscheen.


Sperwer, altijd waakzaam, maar toch lukte het me om foto's van heel dichtbij te maken..


Weer even terug naar de buizerd die allerlei capriolen uithaalde om bij zijn prooi te kunnen. Die hadden we opzettelijk wat lager aan de stam bevestigd om de buizerd tot deze houdingen te verleiden.


Hij pakt dan ook kleinere stukjes zodat de prooi langer intact blijft en je meer actiefoto's kunt maken.

Enkele foto's die ik ergens anders maakte van een sperwer vrouwtje. Dat zag ik vanaf een openbare hut aan komen vliegen en viel te ver weg voor foto's in een rietkraag. Ik vermoedde dat ze daar een rietvogeltje te pakken had genomen en beschouwde mijn kansen als verkeken. Totdat het na een minuut of tien plotseling uit de rietkraag opvloog, mijn kant op om op een tak een meter of 20 van de hut af ging zitten. Dit zijn momenten die je niet snel vergeet. Het was op een late, koude novembermiddag en ik zat alleen in die hut.Tenslotte nog enkele buizerdfoto's waarvan ik er enkele in een panorama-uitsnede heb gemaakt om de imposante gestrekte vleugels te benadrukken.


Af en toe kukelde hij bijna van de stam af om z'n doel te bereiken.
Slotwoord: Tijdens deze sessie kwam ook de havik enkele keren voorbij. Ik heb daar al eens eerder wat beelden van laten zien, maar ik vind het zeker de moeite waard om daar nog eens een blogje aan te wijden. Maar volgende keer eerst foto's van onze fototochten op Texel dit voorjaar. Tot dan.

22 opmerkingen:

 1. Wow, dit is ook een pracht serie AD.
  Dicht bij of niet je hebt er een pracht serie van.
  Ook portretjes zijn mooi ;-))
  Mijn complimenten.
  Groetjes Tinie


  @ je vroeg bij mijn vorig blogje of ik uit de hand fotografeerde, dat heb ik gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Tinie, portretjes zijn wel mooi, de foto's zijn zoals ik beschreef alweer enkele jaren oud. De laatste tijd vind ik het leuker om toch ook wat van de leefomgeving in beeld te brengen. Fijn dat je nog even aangeeft hoe je foto's uit het vorige blogje tot stand gekomen zijn.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi AD
  wat is dit mooi dat was volgens mij genieten daar,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Leuke hut ja om vanuit te fotograferen, maar helaas bestaat die mogelijkheid niet meer. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad,
  Wat een gave foto's heb je daar vanuit die hut kunnen gemaakt. Echt helemaal te gek om zulke mooie vogels voor je lens te krijgen. Mooi ook zo close in beeld. Ook die specht is erg mooi zo met dat groen erbij.
  Je hebt daar schitterende beelden gemaakt Ad, uitstekend gedaan!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Roofvogels zijn wel spectaculair, zeker als je ze zo dichtbij bezig kunt zien en fotograferen. Dank je dat je de foto's zo waardeert en bedankt voor het leuke compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Geweldig mooi Ad wat heerlijk om dit vanuit een hut te kunnen doen en dan met z,on pracht serie thuis te komen.super.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is wel kicken om af en toe eens vanuit zo'n hut te fotograferen Bas. Dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad,
  Een sperwer van zo dichtbij zien is toch een moment dat je niet snel vergeet. Wellicht had je nog andere foto's willen maken, maar wat je hier laat zien mag er ook zijn. Een buizerd die met zijn prooi aan de slag gaat en daarbij gedwongen wordt om wat capriolen uit te halen is ook al een schouwspel waar je lang naar kunt kijken. Bovendien krijg je zo de kans om onderscheidende platen te maken. Ik heb de laatste tijd aardig wat roofvogels voor mijn lens gehad, maar het verveelt mij absoluut nog niet. Er blijft altijd nog wat te wensen over. De platen van een sperwer uit de andere hut zijn schitterend. Goed dat je nog een tijdje gebleven bent.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, jij spreekt uit ervaring hoe het is om zo'n roofvogel bezig te zien met een prooi, het blijft spectaculair en is toch iedere keer weer anders. Je weet nooit wat er gaat gebeuren en dat houdt het spannend. Die foto's van de sperwer vanuit die openbare hut vind ik persoonlijk meer tot de verbeelding spreken, ik vind het "echter" omdat daar niet met een prooi gewerkt wordt. En je moet er uiteraard veel meer geduld (en geluk) voor hebben. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad, dat zijn weer hele fraaie opnames van de buizerd maar ook van de andere vogels zoals de specht en vrouwtje goudvink.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Dank je dat je de foto's van de buizerd fraai vindt en ook de andere foto's waardeert.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hoi Ad,
  Pffft.....wat super!
  Gelukkig kon je even je converter eraf halen, want de houdingen van deze donkere buizerd zijn wel prachtig allemaal. Wat mooi ook de portretjes van de sperwer. Daar kon ik ademloos naar kijken!! Geweldig dat je later dat prachtige vrouwtje op een tak kon vastleggen. hele mooie platen vind ik dat. En hoewel ik van alle buizerdfoto's het sprankelende groen en oranje in de achtergrond heel mooi vind, is het donkere bij deze sperwer ook (juist )mooi! Je goudvink is cool ;-) en vrouw specht mooi.
  Het was weer heerlijk genieten van deze serie, Ad. Wacht maar niet te lang met die havik....
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja, die converter was aanvankelijk wel een belemmering, maar gelukkig kreeg ik de kans om hem te verwijderen. Fijn dat je de foto's zo waardeert, vooral de sperwer vanuit de openbare hut daar was ik echt blij mee. Dank je voor je reactie en compliment en de havik volgt z.s.m.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hej Ad, Wow fina bilder och sparvhöken är ju verkligen nära här. Fint gömsle du har där.
  Försöker skriva anonymt från min dator får se om denna kommentar kommer fram.
  Hälsningar /Lasse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Lasse,

   Mooie hut daar inderdaad, maar helaas niet meer te huur. En je reactie is zoals je ziet prima opgenomen, bedankt daarvoor.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hallo Ad
  ein Erlebnis dieses zu beobachten und zu fotografieren, erstklassige Aufnahmen
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Het was inderdaad geweldig om dit van zo dichtbij te zien en te fotograferen. Dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad,
  Wat een prachtige serie van de buizerd. Superscherp en ook prachtige portretjes. Wat een mooie kansen had je in de hut en goed benut. De laatste serie, in panorama formaat vind ik geweldig, mooie zachte tinten ook. Groetejs Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Deze hut leende zich er inderdaad voor om van heel dichtbij eens roofvogels te bekijken en te fotograferen en de kans dat ze daar kwamen was aanzienlijk. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hai Ad,

  Fraaie beelden van de sperwer hoor. Een soort die je meestal alleen bij de hutten ziet wanneer ze een bad nemen. Eigenlijk best wel vreemd da ze nooit op de prooien afkomen. Waarschijnlijk zijn die dooie prooien dan toch te groot of gaan ze liever voor vers. Die buizerds heb ik zelf liever niet op de prooi. Ze zijn een beetje lomp en ik zie veel liever de havik en ik ben wel benieuwd wat je daar nog van hebt. Maar ja, als zo'n knoeperd er dan toch zit, dan maak je daar natuurlijk wel ff gebruik van en dat heeft je mooie platen opgeleverd. Toch jammer dat deze hut er niet meer is.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen