Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 31 juli 2022

Texel voorjaar 2022 (1)

Na de lange winterperiode was het midden mei van dit voorjaar eindelijk weer zo ver dat we een tripje hadden gepland naar een van onze populairste natuurpareltjes te weten: Texel, om daar enkele dagen te genieten van de natuur, gecombineerd met het schieten van hopelijk wat leuke plaatjes van misschien wel voor ons nieuwe (vogel)soorten. Menigmaal hadden we daar al op diverse plekken gekampeerd en hadden we al heel wat hotelletjes op het eiland via korte arrangementen bezocht. Deze keer hadden we gekozen voor een B&B in het noorden, in de buurt van de Cocksdorp. Na het overvloedige ontbijt gingen we 's-morgens op pad om de bekende en meest aantrekkelijke plekken van het eiland te bezoeken. Ter plekke fotografeerde ik dan al wandelend door b.v. door de Tuintjes, bij Utopia, de Slufter of de Horsmeertjes en onderweg maakte ik ook nog heel wat foto's vanuit de auto. 

Ik had thuis op waarneming al gezien dat er bij Waal en Burg Temminck's strandlopers waren gezien en niet ver van ons B&B waren morinelplevieren gesignaleerd. Die laatste soort komt in een volgend blog aan de beurt, ik wil de foto's in chronologische volgorde plaatsen.

Ik hoop dat je de foto's kunt waarderen en een reactie stel ik zeer op prijs. Daarom dank nog aan degenen die een reactie achterlieten op mijn vorige blog (klik hier)

Groeten, Ad


Texel staat bekend om zijn kolonie broedende grote sterns. Het is altijd weer een uitdaging om deze snelle vliegers in de vlucht te fotograferen.


Meestal zit de kolonie bij Utopia, dit jaar waren ze verkast, gedeeltelijk bij de Petten en een ander deel  naar het Wagejot. Hier vliegt een eenzame kokmeeuw met een prooi boven de kolonie van de Petten.



Kenmerkend voor de grote stern is het gele puntje aan z'n snavel. Leuk dat hij hier nog even een pootje liet hangen.



Niet iedereen zal hiervan houden, het is een veel toepaste techniek van o.a. Jan van der Greef om met een lange sluitertijd abstractie in het beeld te krijgen terwijl het onderwerp nog wel herkenbaar is.


Het is verwonderlijk hoe ze hun eieren en jongen tussen zo'n krijsende bende terug weten te vinden. In dit geval tussen de kolonie van het Wagejot. 

Na thuiskomst kwam helaas in het nieuws dat beide kolonies grote sterns, samen met die op Ameland, was getroffen door de vogelgriep. Van de aanwezige 3400 paartjes zijn er 3600 grote sterns gestorven, de totale Nederlandse populatie is daarmee voor een groot deel gedecimeerd, helaas.


Onderweg kon ik vanuit de auto deze fitis fotograferen.


Die wilde ook nog wel even voor ons zingen.


Bij de Robbenjager zat deze grasmus in de struiken.


In de Tuintjes zie je bijna altijd wel een bruine kiekendief, in dit geval een mannetje.


Scholekster op een met wier bedekte rots in de Waddenzee.


Aalscholver op enkele meerpalen in de Waddenzee.


Nestelende kokmeeuw in de duinen.


Dit mannetje kuifeend dobberde in de Waddenzee. Veel eenden kunnen zowel in zoet- als in zout water leven, bijzonder eigenlijk.


Het vrouwtje, de eend, was niet ver uit de buurt.


Op de dijk was een veldleeuwerik neergestreken, getwijfeld of ik hem zou plaatsen, het is een flinke crop maar allee. 


Eveneens in de Waddenzee lijkt deze stormmeeuw het op een jonge kokmeeuw te hebben gemunt.


Maar dat is toch niet het geval, een andere kokmeeuw lijkt n.l. beschermend onder haar vleugels te worden genomen. Op de achtergrond kijkt een andere stormmeeuw goedkeurend toe. 


Een juveniele kokmeeuw vliegt uit het water op. Ik heb bewust de stenen, of wat het ook is, niet weggepoetst zodat de spetters zichtbaar blijven.


Ik vermoed dat dit een juveniele grote mantelmeeuw is, maar helemaal zeker ben ik daar niet van. Erg moeilijk die jonge meeuwen van diverse jaargangen.


Dan is een kokmeeuw toch makkelijker te herkennen, hier in het late avondlicht in de vlucht "gepakt".


De eerste dag zijn we ook een kijkje gaan nemen in de polder Waal en Burg, het zou anders zo maar kunnen zijn dat de Temminck's strandlopers inmiddels vertrokken waren. Daar aangekomen zagen we dat er een prachtig nieuw bezoekerscentrum was verrezen. Omdat ik niet wist waar precies de Temminck's gezien waren vroeg ik het aan de boswachter achter de balie. Wat schetst mijn verbazing toen hij zei dat ze nu net aan het plasje direct bij het bezoekerscentrum zaten en dat zijn collega ze op dat moment stond te fotograferen. Ik ben natuurlijk direct aangesloten en kon enkele foto's maken voordat ze weer wegvlogen. De foto's zijn niet opperbest, ze liepen toch best nog ver weg en we konden ook niet dichterbij komen. Bovendien scheen de zon erg fel waardoor je luchttrillingen kreeg en hadden we de zon ook nog tegen. 


Het waren eigenlijk niet meer dan enkele bewijsplaatjes, maar toch was ik blij met m'n eerste Temminck's strandlopers. De volgende dag zijn we nog terug gegaan, maar ze lieten zich niet meer zien.



Altijd interessant om ook even een kijkje te nemen bij de Volharding. Bij laag water zijn daar vaak diverse soorten steltlopers te zien. Er stond een eenzame rosse grutto in zomerkleed aan de waterlijn.



In zomerkleed zijn het prachtige vogels die in niets lijken op de wat saai getekende rosse grutto's in winterkleed.



Hij liet toe om wat dichterbij te komen. Op deze plek kon ik ook enkele steenlopers in zomerkleed fotograferen, die komen in een volgend blog voorbij.



De rosse grutto liet zelfs even de mooi getekende onderkant van z'n vleugels zien.



Toen ik alweer terug bij de auto was ging hij toch op de wieken.



De volgende ochtend reden we na het ontbijt een zandpad van de polder in op zoek naar de morinelplevieren die daar de afgelopen dagen gezien waren. In het weiland zagen we aanvankelijk alleen deze haas die al gauw werd nagezeten door een rammelaar.



Rennende hazen.



Ik hoopte dat ze even met elkaar zouden gaan boksen, maar het bleef bij een  achtervolging.



Misschien een paring fotograferen dan? Nee ook dat was me niet gegund, het vrouwtje was er blijkbaar nog niet klaar voor. Het zij zo, de natuur laat zich gelukkig niet dwingen.

Slotwoord: En de morinelplevieren dan? Nou die vonden we op een heel andere plek in de polder. Volgend keer aandacht voor deze prachtige, zeldzame vogel samen met de eider, een andere mooie soort. Tot dan.

26 opmerkingen:

  1. Prachtige fotos Ad, hier zijn de grote sterns blijven leven. Inmiddels zijn ze vertrokken. Fijne dag. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Caroline, gelukkig is daar bij jou in de Yerseke Moer nog een deel van de populatie grote sterns behouden. Hopelijk hebben ze vlogend jaar een goed broedseizoen zodat de populatie zich enigszins kan herstellen.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  2. Hallo Ad, prachtige serie van de avifauna van misschien wel ons mooiste eiland. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ben,

      Ja, Texel kan zeker tot zelfs een van de mooiste gebieden van Nederland worden gerekend qua avifauna, althans dat vind ik. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Oh Ad wat heb je de natuur van en op het eiland mooi laten zioen ik zit hier heerlijk mee te genieten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bas,

      Leuk dat ik je er een plezier mee doe, als je de kans krijgt moet je beslist eens naar Texel gaan. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  4. Hi Ad, Great photos from your trip. You have many really good places in NL to make birdwatching and photos I guess. And it is extraordinary how the gulls can find there own nests in that crowd of birds....
    Hope this comment gets through when I write anonamosly...

    Greetings/Lasse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Lasse,

      Je reactie is goed doorgekomen, zoals je ziet. Er zijn hier zeker veel prima plekken om vogels te spotten en te fotograferen en Texel is een van de hotspots. Bijzonder inderdaad dat der sterns hun nest en jongen kunnen terugvinden in de mengelmoes van zo'n kolonie. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hoi Ad,
    mooi die sterns maar de rest mag er ook zijn erg mooi,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Ad,
    Dat ziet er weer mooi uit. Prachtige foto's!!
    Mooi die fitis en die vliegende kokmeeuw. Ook die grutto zo langs het water is heel erg mooi genomen.

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Dank je voort je compliment, leuk dat je er toch even enkele benoemt, voor mij een indicator waar ik bij de selectie op moet letten.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. Hoi Ad.
    Op Texel is altijd wat te beleven, het trieste is dat er heel veel Grote Sterns zijn overleden door de vogelgriep. Je Fitis staat er mooi op ook de Steltlopers heb je mooi in beeld gebracht, het is nu toch weer genieten en straks is het weer rustig als ze 'n lange reis maken naar Afrika.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,

      Zeker, ik kom nooit van Texel terug zonder foto's die ik hier in de regio niet had kunnen maken. Jammer van de grote sterns inderdaad, maar zo werkt de natuur nou eenmaal. Hopelijk gaat het de vogels deze winter goed in Afrika en kunnen we ze volgend voorjaar weer verwelkomen, ik zie er nu alweer naar uit. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hallo Ad
    der Besuch auf Texel war ein Erfolg, erstklassige Auswahl und natürlich tolle Motive, gefällt mir sehr gut
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Op Texel wordt je zelden teleurgesteld, het is een vogelparadijs bij uitstek. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hallo Ad,
    Texel heeft voor de liefhebbers altijd wel wat te bieden. Je laat hier een heleboel soorten zien die ik bij IJmuiden of in de AWD ook regelmatig tegenkom. Erg verrassend vind ik dat niet. De Temminck's strandloper hoort daar niet bij, net zo min als de morinelplevier. Ook al had je de eerste graag wat dichterbij gezien, het was toch wel prettig om weer een nieuwe soort te zien.
    De rosse grutto heb ik alleen in de winter gezien bij IJmuiden. Het kleurverschil is zoals ook bij veel andere soorten inderdaad opvallend. Hazen met de kolder in hun kop is altijd leuk om te zien. Soms hebben de vrouwtjes het erg zwaar als er meerdere rammelaars jacht op haar maken. Ik ben benieuwd naar de morinelplevieren.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Ja, de AWD is natuurlijk ook zo'n hotspot wat flora en fauna betreft, ik kom daar te weinig om dat precies te kunnen duiden, maar wat ik van jou en enkele andere mede-bloggers zie is om van te watertanden. Misschien niet zozeer qua vogels, maar vlinders, paddenstoelen, reptielen en niet te vergeten de vossen moet het wel een snoepwinkel zijn. Dank je voor je reactie en de morinelplevieren staan er intussen op.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Ha Ad,
    een weekje Texel is altijd heerlijk en je bent lekker met vogelfotografie aan de gang geweest.
    Mooie beelden van de grote sterns, je 'bewogen' versie vind ik geslaagd. Verder bekijken we nu de kolonie met gemengde gevoelens - hopelijk zit er volgend jaar toch weer een grote groep, en dan zonder griep.
    Prachtige beelden van de rosse grutto - wat een kleur!

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      Ah, leuk dat jij die bewogen versie van de grote stern geslaagd vindt, ik twijfel altijd of ik dat soort beelden wel moet plaatsen, vooral bij dat soort beelden is het heel subjectief wat men ervan vindt. Ja, hopelijk is er van de kolonie grote sterns genoeg overgebleven om volgend jaar weer voor voldoende nageslacht te kunnen zorgen. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  11. Hai Ad,

    Fraaie impressie van wat Texel te bieden heeft aan vogels. Ik zie ook dat jij hetzelfde probleem hebt als ik. Het siet vaak te ver weg voor echt mooie foto's. Zo'n kleine vogeltje als een temmincks wil je toch wel op een meter of 10 voor je lens hebben. Het lijkt namelijk nog best een grote vogel op jouw foto. maar wij weten dat het echt een heel kleintje is. Wel top natuuelijk dat je hem gezien hebt. Dat natuurcentrum moet ik onthouden. Wist niet dat dit er was. Bij de volharding ben ik ook diverse keren geweest, maar geen enkele vogel gezien. Aldoor toeristen die daar liepen en voor onrust zorgde. Mooi dat je die rosse grutto daat zo fraai hebt kunnen fotograferen. Mazzel dat het zo'n mooi mannetje was.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Ja, die Temminck's daar baalde ik toch wel licht van. Zie je voor de eerste keer zo'n bijzondere soort, staat het licht totaal verkeerd en zitten ze ook nog te ver weg. Maar ja, ik koester toch het feit dat ik ze gezien heb en vooral dat ik ze daardoor een volgend keer meteen ook herken, qua grootte, tekening en gedrag. Het nieuwe natuurcentrum is echt een aanrader, leuke boeken daar, goede doorlopende natuurdocumentaires en prachtig opgezette vogels. En het grenst aan het mooie, nieuw ingerichte natuurgebied Waal en Burg, waar je nu een prachtige wandeling kunt maken. Volharding moet je inderdaad een beetje geluk hebben, soms staat het water ook tot aan de dijk en is er geen vogel te bekennen en bij eb lopen er vaak mensen met loslopende honden. Nu had ik geluk, behoudens de rosse grutto kon ik daar de steenloper in zomerkleed, de bonte- en drieteenstrandloper fotograferen. Die komen nog aan bog. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  12. Een hele mooie serie heb je hier weer Ad.
    De stern met lange sluitertijd vind ik persoonlijk erg mooi.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Tinie,

      Dank je, leuk dat jij samen met Corrie de lange sluitertijd grote stern mooi vindt. Moet misschien maar eens wat vaker van dat soort opnames plaatsen.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  13. Ad! Gratuluję udanych wypraw przyrodniczych. Zawsze chętnie oglądam Twoje zdjęcia!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Ludmila, leuk te horen dat ik je een plezier doe met mijn foto's. Texel is een prachtig natuureiland, zeker als je van vogels houdt.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen