Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 21 oktober 2022

Bruine kiekendief en nog enkele andere Texelse soorten

Zoals gezegd in mijn vorige blog heb ik aan ons bezoek aan Texel afgelopen voorjaar nog enkele vogelsoorten overgehouden die ik wil laten zien. Een daarvan is de bruine kiekendief. Toen we de laatste dag van ons verblijf op Texel al hadden uitgeboekt bij het B&B was het regenachtig weer nadat het ook al de hele nacht geregend had en bovendien was er in de ochtend een dichte mist komen opzetten. Meestal trekken we er de laatste dag nog op uit om een rondje eiland te doen om vervolgens een van de laatste boten terug naar de wal te nemen. Nu overwogen i.v.m. het slechte weer om maar meteen naar de 't Horntje, de veerhaven, te rijden om de thuisreis te aanvaarden. Maar omdat het door de mist toch vervelend rijden zou worden het hele stuk terug naar huis besloten we om te blijven en er nog een dagje van te maken.

Daar had ik geen spijt van, toen we vanaf het zuiden van het eiland nog in de stromende regen weer terug naar boven reden zag ik in de buurt van Ottersaat vanuit mijn ooghoeken in een weiland een kletsnatte kiekendief op een paaltje zitten. Hij, het was een mannetje, was aanvankelijk in de mist en regen nauwelijks zichtbaar en zat, weliswaar met een mooie achtergrond, ook nog redelijk ver weg. Waarschijnlijk had hij daar op dat paaltje of in het natte gras de hele nacht gezeten en wachtte nu op betere tijden. Zonder converter op m'n camera maakte ik met 300 mm. de eerste foto's. Die waren door de mist vrij vaag en in de nabewerking heb ik er bij de meeste foto's de nevel voor het grootste gedeelte uitgehaald. Maar om een idee te geven hoe de situatie was heb ik bij een foto de nevel niet verwijderd.

We hebben daar best lang met de auto gestaan en de kiekendief bleef al die tijd rustig zitten. Van lieverlee hield het op met regenen en trok de mist ook nog betrekkelijk snel weg. Totdat de kiekendief uiteindelijk genoeg was opgedroogd en weg vloog zijn we gebleven. Van de lange serie die ik daar schoot hier een aantal beelden.

Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor jullie leuke reactie op mijn vorige blog over de vogels en planten van dit mooie eiland. (klik hier)

Groeten, AdBruine kiekendief mannetje toen de mist al wat was opgetrokken en ik mijn converter inmiddels geplaatst had zodat ik een bereik van 600 mm. had.Zonder converter zag dat er aanvankelijk zo uit.


Bruine kiekendief.


Kletsnatte bruine kiekendief wachtend op betere tijden nadat ik m'n converter had geplaatst.


Zo was de werkelijke situatie door de mist, ook wel een lekker sfeertje maar ik besloot om die nevel er bij de meest foto's toch uit te halen, een kwestie van persoonlijke smaak. 


Zo ziet het er dan uit.


Even ter afwisseling, bij de molen "de Traanroeier" bij de Bol zwommen deze eiders, een woerd en drie eenden met jongen.


Familie eiders met jongen.


Net zoals dat vaak met grauwe ganzen het geval is vormen de jongen een crèche die door meerdere oudervogels begeleid wordt. 


Terug naar de bruine kiekendief, nog altijd kletsnat. Bruine kiekendiefMaar langzaam klaarde het weer op en werd het contrast groter.


Even leek hij iets in her gras ontdekt te hebben. 


Ik zat te wachten om op het juiste moment af te drukken.


Nog even een uitstapje naar een paartje visdiefjes die op een schelpenstrandje een nest hadden waar ze voor nageslacht zorgden.


Ik zal niet gauw aan nestfotografie doen, maar deze visdiefjes zaten redelijk ver me af en ik had al snel gezien dat ze zich totaal niks van mijn aanwezigheid aantrokken.Bij de Volharding vloog deze visdief, dit gaat erg snel, maar ik kon hem in de zoeker "vangen" en door het gekozen diafragma bleven de golven op de achtergrond mooi onscherp.


De kiekendief bleef nog even voor me poseren en langzaamaan begon hij op te drogen.


Hij keek nog even om en gunde me nog een laatste blik....


.......om vervolgens op de wieken te gaan, mij met een leuke herinnering....... 


.........en een serie opnames achterlatend.


Slotwoord: Behalve van deze leuke ontmoeting met de bruine kiekendief kon op Texel o.a. nog de bonte strandloper in zomerkleed fotograferen die nauwelijks opviel tussen de stenen en de aangespoelde planten, maar voor het volgende blog wil ik eerst een uitstapje maken naar de wisenten van de Maashorst. Tot dan.

20 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Wat super tof dat je deze fantastische vogel hebt weten te fotograferen. Ondanks het slechte weer is het natuurlijk uniek om zo'n vogel te zien.
  Vooral de laatste opnames dat hij zo vliegt zijn erg mooi.
  En wat tof die Eidereenden met die kleintjes. Geweldig!!

  Fijn weekend.
  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Hij komt uiteraard wel op meer plaatsen voor, maar het blijft telkens toch weer bijzonder om een kiekendief, welke het dan ook is, te zien. Dat hij nu zo mooi lang bleef zitten is wel bijzonder en zo'n natte kiekendief in dit licht zag ik nog niet eerder. Dank voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad
  wat gaaf die kiekendief en de rest van je foto's mogen er ook zijn erg mooi,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je voor je reactie en compliment, leuk dat je de foto's kunt waarderen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad
  Wat heb je van de kiekendief een mooie serie weten te maken dat is heerlijk meegenieten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Fijn dat jij er op deze manier ook van kunt genieten, dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hallo Ad,
  Zo werd de laatste dag op Texel toch nog op een prettige manier doorgebracht. Hoe vaak krijg je de kans om een kiekendief zo uitgebreid te zien? Dat je de platen in de nabewerking wat meer contrast het gegeven snap ik wel, ik zou het ook gedaan hebben. De herinnering heb je in ieder geval goed vastgelegd. Eiders met jongen zijn een mooi tussendoortje. Je moet tenslotte altijd naar de Wadden om dit te kunnen zien in Nederland. Tenslotte vind ik de platen van het visdiefje ook geslaagd, zeker de plaat van de vliegende vogel.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, ik had dit niet meer verwacht zo met dat slechte weer, maar zo zie je, als je op stap gaat krijg je altijd kansen. Heb lang getwijfeld wat ik met die mistsluier zou doen, uiteindelijk gekozen voor wat nevelverwijdering en wat meer contrast, maar blijf vaak die zachte mistfoto's toch ook erg mooi vinden. Op de Wadden heb je inderdaad de grootste kans op eiders, ik blijf het fascinerend vinden om op de eilanden te zijn en sterntjes zie je er in het seizoen ook vrijwel altijd. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Heel mooie serie van de bruine kiekendief, Ad. Geweldig dat je hem uiteindelijk ook wegvliegend goed op de plaat gekregen hebt. Wat een geduld moet jij hebben.
  Tussendoor staan de eidereenden er met z'n allen ook mooi op. Het visdiefje in de vlucht (17) is super!

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, ik heb lang zitten wachten in de wetenschap dat hij ooit eens op zou vliegen. Je moet wel steeds geconcentreerd blijven, hier lukte dat, maar ik heb ook al vaak net zo'n moment gemist. Dat vliegende visdiefje daar was ik ook wel heel content mee, vooral ook door de achtergrond. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad, je hebt mazzel met die bruine kiek! Leuk dat je zo'n serie maakt van kletsnat tot droog. En dan dat vliegbeeld er bij erg mooi! Die eidereenden met kroost is bijzonder leuk. De sterns die je hebt meegepikt op de laatste dag waren ook erg mooi vooral die overvliegende.
  groet
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Frans,

   Ja, het waren wel een paar geluksmomenten zo die laatste dag op Texel, dat kun je van tevoren niet bedenken, maar je ziet, als je gaat heb je kansen. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad, wat een schitterende platen van de kiek. Super! Maar ook de eiders met jongen spreken mij zeer aan. Ik vind het een prachtige eendensoort en je hebt ze mooi in beeld gebracht.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Dank je voor je complimenten, ik zag gelijk de potentie toen ik die kiek zag zitten en zeker, eiders zijn prachtige eenden, alleen jammer dat je er altijd zo ver voor weg moet, je ziet ze eigenlijk alleen bij de Wadden. Dank ook voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad.
  Altijd bijzonder om 'n Bruine kiek te fotograferen alleen jammer dat het weer niet meewerkt, maar je laatste foto met vliegbeeld is je toch goed gelukt. Ook de Eidereenden met hun jongen staan er goed op.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Zeker bijzonder om een kiek te fotograferen, maar ik vond het dit geval het weer niet zo'n negatieve factor. Ik kreeg er immers dat mooie zachte licht door. Was wel blij dat het uiteindelijk lukte hem opvliegend te fotograferen. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hallo Ad,
  Tjonge wat super dat die Bruine kiekendief kliedernat was en gewoon bleef waar die zat!!! Prachtige beelden. het lijken wel tekeningen door dit licht.. De mistige als de bewerkte foto's allebei mooi. Omkijkend en opvliegend helemaal super. De Eiderfamilie is leuk. Ik vind het altijd zo grappig dat die kuikens al gelijk zo'n lange snavel hebben. Je visdief in vlucht ie een beauty. En tot slot ja, je Bontje wat een mooie natuurlijke foto!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja, ik denk niet dat hij zo lang was blijven zitten als hij niet kletsnat was, hij zat daar echt te wachten totdat hij opgedroogd was. Waarschijnlijk zou hij ook eerder minder goed kunnen vliegen. Het was me nog niet opgevallen dat die jonge eiders bovenmatig lange snavel hebben, ga er de volgende keer zeker op letten. Leuk dat je de foto's zo waardeert, dank daarvoor ook voor je complimenten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hai Ad,

  Dat gebeurt niet vaak, dat een kiekendief zo mooi blijft zitten. Met een hoop geduld kun je dan af en toe nog spectaculaire beelden maken, maar dan meot de vogel wel naar je toe vliegen of hij moet iets te pakken nemen in het gras. Dan natuurlijk wel de mazzel hebben dat ze het op een paaltje opeten, maar mijn ervaring is dat Kiekendieven dat meestal op de grond opeten. Nou fotografeer ik zelf ook regelmatig kiekendieven, maar van je eidereendjes kan ik geen genoeg krijgen. Beetje ver weg misschien, maar leuk om eens pulletjes van deze soort te zien. Wanneer je ver weg genoeg blijft op die nestplekken in Texel is er volgens mij niet zoveel aan de hand hoor. Net als met die kolonie zwarte sternen waar ik vaak kom, zijn deze vogels aan mensen gewend en zolang je aan de andere kant van het water blijft, word je niet als bedreiging gezien.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Nee, zo lang blijven roofvogels meestal niet zitten, maar ik denk toch dat hij zo kletsnat moeite zou hebben om op te vliegen, hij zat zijn tijd duidelijk af te wachten. Hij zou natuurlijk geweest zijn als hij nog even een prooi had gepakt, maar ik was hier vooral blij met de lichtomstandigheden, door de mist en regen krijg je van dat mooie zachte licht. Ja, leuk zo'n clan eiderpulletjes, zie je niet zo vaak. Klopt helemaal, de vogels hebben heel snel door als je met fotograferen op afstand blijft, ze verliezen dan snel hun argwaan. Ze zijn dan meer met zichzelf bezig dan met hun omgeving, ik ervoer dat recent ook weer in Zeeland met wolken bonte strandlopers en goudplevieren. Dank je voor je reactie en het delen van jouw ervaringen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen