Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 27 september 2022

Texel voorjaar 2022 (2)

In juli publiceerde ik een blogje met foto's die ik dit voorjaar maakte tijdens ons verblijf op Texel, gevolgd door nog een blog alleen gewijd aan de morinelplevier en de eider. Het waren mijn eerste morinelplevieren en omdat dat voor mij toch wel bijzonder was wilde ik daar in een apart blog aandacht aan besteden. Naast de soorten in deze twee blogs zagen we die dagen op Texel nog tal van anderen en daar gaat dit blog over. Ik heb daarbij nog flink moeten selecteren en foto's moeten laten afvallen omdat het er anders teveel werden. En dan nog blijven er enkele soorten over die ik in een toekomstig blog wil laten zien omdat ik het jammer vind deze ongezien in mijn portfolio te laten zitten.

Ik hoop dat de foto's in dit blog aanspreken, het zijn zeker niet allemaal spectaculaire of zeldzame soorten, maar ik vind dat ook die vogels aandacht verdienen. Voor mij blijft het daarbij een uitdaging om ze op een mooie en als het kan bijzondere manier in beeld te brengen, alhoewel ik besef dat het steeds moeilijker wordt om daarbij origineel te zijn want bijna alles is al eens op wat voor manier dan ook gefotografeerd. 

Bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn winnende foto van de paddenstoel uit het vorige blog. (klik hier)

Groeten, Ad


Steenloper mannetje in zomerkleed.


Gezien de zwartachtige bovendelen dacht ik aanvankelijk aan grote mantelmeeuwen, temeer omdat ik achteraf geen referentiekader had wat betreft de grootte. Maar gezien de gele poten zijn dit toch kleine mantelmeeuwen.


Kleine mantelmeeuwen.


In de duinen bij de Tuintjes fotografeerde ik deze zilvermeeuw (roze poten en lichter bovendek) met de bekende vuurtoren op de achtergrond.


Eveneens in de Tuintjes liep deze prachtige fazanthaan.


Even verderop liep nog een andere fazanthaan tussen de duinvegetatie met op de voorgrond enkele konijnenholen.


Hij stond daar heel statig op de duintop hetgeen versterkt wordt omdat ik hem van onderaf kon fotograferen.


Bij de Volharding liepen enkele steenlopers in zomerkleed op het wad.


Ik ben er niet helemaal uit of dit nou een vrouwtje is of een mannetje dat nog niet helemaal in zomerkleed is.


Uit deze foto blijkt wel duidelijk waarom hij in het Engels Turnstone wordt genoemd.


Steenloper, het zijn prachtige vogels die vaak ten onrechte wat worden ondergewaardeerd.


Steenloper mannetje met op de achtergrond een rosse grutto.


Steenloper op het wad.


Graspieper in een dode duindoorn.


Ook de grasmus koos een plekje bovenin de struiken.


Roodborsttapuit zie je ook altijd wel op Texel.


Ook rood maar dan van het kneu mannetje.


Kluten zijn op Texel en op de Waddeneilanden in het algemeen altijd een dankbaar onderwerp om te fotograferen. In het Wagejot liet deze kluut zich van een mooie kant zien.


Ik moest even kijken hoe het nou precies zat met die vleugels.


Behalve vogels tref je op Texel ook mooie flora aan, zoals hier het duinviooltje.


In het nieuw ontwikkelde gebied Waal en Burg vind je talloze orchideeën. Ik vind ze ontzettend moeilijk te determineren omdat er veel hybriden bestaan. Ik denk hier aan een brede orchis. 


Dit zou de gevlekte orchis kunnen zijn omdat de vlekken op het blad gevuld zijn. Ze houden van schraal grasland met een kalkrijke bodem, met zoveel schelpen(gruis) voldoet Texel uiteraard wel aan die voorwaarde.


Hier denk ik aan een rietorchis, maar misschien dat een specialist op dit gebied een aanvulling of correctie kan geven.


In de polder zingen en nestelen nog best veel veldleeuweriken. Bij het verharde pad bij het nieuwe bezoekerscentrum had deze leeuwerik een worm gevonden. Het nest zal wel ergens in de buurt geweest zijn.


Veldleeuwerik met een verse worm.


Veldleeuwerik met worm in zijn natuurlijke leefomgeving.


Maar hoog in de lucht is zeker ook hun habitat.


Ze presteren het zelfs om met een worm in hun snavel te zingen.


Kleine plevier in het plasje bij het bezoekerscentrum.


Op het dak van een schuurtje met mooie korstmossen bij de Robbenjager zat deze boerenzwaluw.


Boerenzwaluw.


Toen de boerenzwaluw vertrokken was nam deze scholekster zijn plekje in.Scholekster.


In een blog over Texel mag de grutto natuurlijk niet ontbreken. Was hier eigenlijk wel wat te laat omdat de vliegende vogels al bijna gepasseerd zijn, maar omdat de kop en snavel nog goed zichtbaar zijn vond ik het wel kunnen.


Op het wad stond een kluut te pronken.


Hij wilde wel even z'n prachtige verenkleed laten zien en gaf een showtje weg.


Bijna volledige symmetrie.


Ik vind kluten een van de mooiste wadvogels.


Vaak zie je ze in gezelschap van andere steltlopers zoals hier een tureluur.


Ook lepelaars foerageren graag in de buurt. Deze liep zo dichtbij dat ik er alleen een portretje van kon maken.


Lepelaar in broedkleed met z'n enorme spatel.


In de Waddenzee stond deze rosse grutto beduidend verder weg.


Maar na een tijdje rustig wachten kwam hij steeds dichterbij. Sowieso een methode als je wilt dat vogels dichterbij komen, geduld, geduld en nog eens geduld. 


In de Waddenzee had deze kluut een prooi gevangen, ik kon niet precies wat het nou was. 


Een stukje verderop waaierde dit groepje uit terwijl ze langzaam mijn kant op kwamen.


Met de snavels dezelfde kant op vormden ze een diagonale compositie.


Tenslotte deze laatste foto waar ze met elkaar een kring vormden.

Slotwoord: Een blog met veel foto's, ik hoop dat ik de aandacht een beetje vast heb kunnen houden, maar met het gegeven dat er veel soorten in zitten en dit mijn eerste blog van de maand september is wilde ik er dit keer wat uitgebreider bij stilstaan. Tot de volgende keer.

18 opmerkingen:

 1. Prachtige serie Ad het ene nog mooier dan het andere je hebt je tijd op Texel heel veel moois voor de camera weten te krijgen het is gewoon gebieten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Bas, op Texel is het op vogelgebied vaak genieten en je kunt bij veel gebieden best wel dichtbij komen, ook met de auto, misschien een tip voor jou om daar eens naar toe te gaan.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. wouw Ad wat vind ik dit een mooie serie en wat een soorten vogels,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Herman, op Texel kun je meestal wel veel soorten fotograferen, het is voor niets het vogeleiland bij uitstek.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Ik kan ook niet anders zeggen dan wat een prachtige serie foto's van zoveel verschillende soorten vogels. Wat de vogels betreft kun je je hart ophalen op Texel. De 3e foto van de orchideeën vind ik heel mooi met de zachte kleuren.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annette,

   Inderdaad Texel is een luilekkerland voor de vogelliefhebber en fotograaf, wij gaan er meerdere keren per jaar naar toe en in enkele dagen kun je al heel veel zien en fotograferen. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad,
  Wat een mooie reeks is dit toch weer. Je schrijft zelf dat je het lastig vind om bepaalde vogels nog op een bijzondere manier te fotograferen. Nou Ad, dit is toch echt weer genieten hoor, want het zijn zeer mooie opnames. Grappig ook die wandelende steenloper. En ook die zwaluwen en lepelaar staan er mooi kleurrijk op. Ook die kluten zo bij het water zijn erg mooi. Knap gedaan hoor.

  Leuk dat je ook in de Beekse bergen bent geweest en bedankt ook weer voor je aardige reactie op mijn blog. Triest dat die gasten naar dat Cheetah verblijf zijn gaan lopen. Je word op die route, die niet voor het publiek is, toch vaak genoeg gewaarschuwd. Zij verpesten het straks wel weer voor de normale bezoekers.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Erg leuk dat je zo enthousiast bent, het geeft mij ook weer input dat ik op de goede weg ben. Bedankt daarvoor.
   Helemaal eens met jouw opmerking m.b.t. die domme gasten in het cheetah verblijf dat zij het verpesten voor de bezoekers die het goed voor hebben, het is een algemeen fenomeen van normvervaging in de maatschappij.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Ha Ad,
  heerlijk om deze lenteserie zo te bekijken. Prachtige beelden.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad,
  Het is je zeker gelukt om mooie foto's te maken van de Texel vogels én orchideeën én duinviooltje.
  Ik begin maar gelijk met de twee portretjes van de lepelaar in broedkleed...pfft wat mooi en heerlijk met die fel rood/gele keel ! Dan de steenloper, die je de eer geeft die hij verdient. heel mooi met de Rosse Grutto vaag op de achtergrond, maar de volgende plaat lopend op het wad ook een juweeltje.. De veldleeuwerik in vlucht met rupsje/worm zo knap gefotografeerd, geweldig dat hij daarbij ook zong. Ik heb dat eens een Smyrnagors zien doen: zingen met een klep vol sprinkhaan, haha! De kluten hebben zich van een mooie kant laten zien. Prachtige foto's daarvan met bijzondere houdingen. De boerenzwaluw op het korstmosrandje is een mooie combi, ook de scholekster kleurt er mooi op. De grasmus en graspieper mooi in de boom. De "gewone" fazant stond mooi model. Met de vuurtoren op de achtergrond is wel erg mooi bij de zilvermeeuw.. Tot slot de Kleine mantelmeeuwen prachtige houdingen en kleuren.. twee adult zomerkleed en een subadult (links) De kleine plevier is ook een fijne plaat. Kortom ik heb zéér genoten van dit blogje!!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Leuk dat je zo voor de voet weg alle soorten even benoemd en je mening daarover geeft. Die lepelaar zo dichtbij in broedkleed was wel even een buitenkansje ja. Met de steenloperfoto's, een soort waar veel natuurfotografen hun neus voor ophalen, was ik eigenlijk wel het meest blij. Heel bijzonder dat jij een Smyrnagors kon fotograferen, nog nooit gezien. Dank je voor je uitgebreide reactie en complimenten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad,
  Het is heel terecht dat vogels die je wat vaker ziet niet vergeten worden. Ik heb dat bijvoorbeeld met steenlopers die ik jaarlijks bij de Zuidpier van IJmuiden zie. Ieder jaar maak ik er toch weer foto's van, hopend dat er een bijzondere plaat bij zit. De vogels zijn het wel waard. Je maakt met deze impressie weer duidelijk hoe aantrekkelijk Texel voor vogelliefhebbers kan zijn. Kluten, veldleeuweriken, scholeksters en lepelaars zo mooi op de plaat zetten willen we allemaal.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, we willen natuurlijk allemaal graag zeldzaamheden fotograferen, daar ben ik uiteraard geen uitzondering in, maar dat kan nou eenmaal niet altijd en dan vind het zeker ook leuk om te proberen ook van de "gewone" soorten leuke plaatjes te schieten. Steenlopers zijn wat dat betreft echt ondergewaardeerd, het zijn zeker in zomerkleed prachtige vogels.Texel blijft trekken, binnenkort gaan we er weer een paar dagen naar toe. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hai Ad,

  Het is natuurlijk een heerlijk plek om te vertoeven en met je blog laat je zien hoeveel moois je er kunt zien. Je laat echter ook direct zien waarom het lastig is om er vogels te fotograferen. Het zit vaak allemaal net te ver weg. Maar als je de weg een beetje weet, kun je ook genoeg van dichtbij zien. Toch een mooie serie van de steenloper. Zeker in zomerkleed zeer de moeite waard en helemaal wanneer ze zo lekker op het strand lopen. Je eerste Kluut is een hele fraaie. Zp zouden ze wat vaker moeten staan.
  Lekker zo'n meewerkende leeuwerik. Een buitenkansje. En natuurlijk geweldig wanneer je een lepelaar zo mooi dichtbij krijgt. Het begint wel weer te kribelen om er weer eens naar toe te gaan.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Klopt, Texel is een mooie plek voor vogelfotografie, maar niet alleen zitten de vogels vaak wat ver weg, maar het is in veel gevallen ook bijna niet mogelijk om vanaf een laag standpunt te fotograferen. Ik probeer dan in toenemende mate ook wat van de omgeving te laten zien, je foto's worden minder gedetailleerd, maar krijgen daardoor ook vaak weer wat meer zeggingskracht (althans dat vind ik) Trekken doet Texel bij mij altijd, binnenkort gaan we er weer een paar dagen naar toe. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad,
  Een heerlijk blog met veel variatie aan vogels, een viooltje en de orchis. Geweldig. Ik was onder de indruk van je lepelaars; nog nooit dat rood/geel onder de bek gezien'dat is echt heel mooi..
  De variatie van de kluutjes en de steenloper zijn een plezier voor het oog. Ik zie die steenlopers vaak op de Noorderdam bij Hoek van Holland, en als ze dan in zomerkleed zijn is dat erg mooi! De veldleeuweriken zijn adembenemend mooi, leuk met dat rupsje! De scholekster en de zwaluwen staan er prachtig op. Ook de fazant komt volledig tot zijn recht in een prachtige setting.
  Mooi blog Ad.
  Groet
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Frans,

   Ja, lepelaars in zomerkleed zijn echt prachtig en dat geldt ook voor steenlopers en bonte strandlopers die ik ook fotografeerde maar nog moet bewerken. Dank je voor je uitgebreide reactie en complimenten Frans.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen