Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 10 februari 2023

Grauwe klauwier

De tijd van de jaaroverzichten ligt al weer even achter ons, hoogste tijd om de reguliere draad weer op te pakken. Zoals ik in mijn slotwoord van het vorige blog al aangaf heb ik recent een nieuwe (systeem)camera aangeschaft en ik heb intussen ervaren dat dat een toch wel andere manier van fotograferen vraagt. Ik ben er ook nog niet helemaal uit of dat ook te maken heeft met het feit dat dit een full-frame camera is, tot nu toe fotografeerde ik altijd met een aps-c (crop)camera en nooit eerder had ik een full-frame, maar tot nu toe vind ik het erg lastig om met deze camera scherpe foto's te maken. En dat terwijl ik nu zowel in deze camera als in mijn telelens de beschikking heb over vr (vibratie reductie) hetgeen samen gebruikt, wat ook geadviseerd wordt, een voordeel van plm 5 a 6 stops zou opleveren. Ik weet niet of andere bloggers daar ook ervaring mee hebben, maar als dat zo is dan hoor ik graag wat jullie bevindingen zijn. In deze camera, een Nikon Z6ll behoren nogal wat verschillende veldstanden tot de mogelijkheden, ik heb ze allemaal uitgeprobeerd, maar geen enkele leverde mij tot op dit moment het gewenste resultaat.

Omdat ik zodoende met deze camera nog geen foto's heb kunnen maken die aan mijn wensen/eisen voldoen val, ik voor dit blog terug op een serie foto's die ik in de zomer van 2021 maakte in de Groote Peel van een grauwe klauwier mannetje. Deze vogelsoort broedt al jaren in de Peel op jaarlijks wisselende plekken en al zeker tien jaar volg ik ze. Het is iedere jaar speuren om ze weer terug te vinden en omdat het zo'n groot gebied is betekent dat vaak terugkomen en vooral heel veel tijd daarin investeren.  

Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor jullie fijne reacties op mijn vorige blog van het 2e halfjaaroverzicht 2022. (klik hier)

Groeten, Ad


In verband met de mooie houding heb ik deze foto als openingsfoto gekozen. Het grauwe klauwier mannetje staat vooral bekend, evenals de andere soorten klauwieren zoals de klapekster, om zijn zorro masker, maar wat ik er vooral zo mooi aan vind is fijne zachtroze borst. Ik heb overigens in alle foto's van dit blog ruis moeten verwijderen omdat het deze hele sessie regenachtig, donker weer was hetgeen in een aantal foto's goed zichtbaar is en ik dientengevolge op 1000 iso moest fotograferen.


Aanvankelijk zat de vogel bovenop of tussen een grote berg takken en had ik ook een wat vlagerige achtergrond.


Deze takkenbende lag midden in een voormalig weiland dat teruggeven was aan de natuur. Ze hadden inmiddels de opgeschoten bomen gerooid en op een hoop gegooid om de kruidenvegetatie de kans te geven om op te komen. 


Om dichtbij genoeg te kunnen komen moest ik vanaf het pad het veld inlopen zonder dekking, maar als je dat met beleid en voorzichtigheid met kleine stapjes doet en je zo klein mogelijk maakt op je knieĆ«n en soms sluipend is dat goed te doen. Je moet dan natuurlijk wel uiterst voorzichtig zijn dat je niet in de comfortzone van de vogel komt. Uiteindelijk ben ik toen ik er nog best ver vanaf was, maar binnen het bereik van m'n telelens (600 mm.) op een boomstam gaan zitten en heb ik afgewacht tot de vogel zelf dichterbij kwam. En dat deed hij. 


Ten opzichte van de tweede foto had ik me iets meer naar links gepositioneerd zodat ik een wat rustiger achtergrond kreeg.


Soms dook hij vanaf zijn hoge zitpost naar beneden om een insect te pikken om dat vervolgens tussen de takken te verorberen. Even later kon ik nog een foto maken dat hij z'n snavel ver opende en een braakbal naar buiten werkte, maar die was helaas niet scherp. Het is sowieso lastig om een foto tussen die takken scherp te krijgen.


Af en toe vloog hij aan de overkant naar de rand van het veld om daar een tijdje te blijven zitten. Je kunt dan het beste maar blijven zitten en afwachten, eens komt hij toch weer terug naar z'n vaste zitpost al kan dat soms lang duren. Maar we weten nu eenmaal dat natuurfotografie vaak een kwestie van geduld is. Je krijgt zo overigens wel een goed beeld van het biotoop van een grauwe klauwier, vaak een rommelige heg van bramenstruweel of meidoorn met dode takken daartussen en een open veld waar hij insecten vangt en waar vaak ook St. Jacobs kruiskruid te vinden is.


Ze zitten ook graag tussen de struiken en takken en dat levert natuurlijk niet altijd de plaatjes met de mooiste achtergrond op, maar dat heb je nou eenmaal niet in de hand. Hier kun je overigens goed zien  dat de klauwier aan beide pootjes geringd was.


Je hebt ook gauw genoeg in de gaten of je de vogel niet verstoort, als hij zo rustig rondkijkend op een pootje zit weet je wel dat je goed zit. Hij schenkt dan ook totaal geen aandacht meer aan jouw aanwezigheid. Zoals te zien was het intussen weer gaan regenen en zeker tussen die takken heb je dan weinig licht.


Wel wordt voortdurend de omgeving gescand op overvliegende insecten, maar ook op roofvogels die in de buurt zijn. Zeker als ze hoog op een uitkijkpost zitten zijn ze natuurlijk een makkelijke prooi voor b.v. een sperwer.


En dat scannen van de omgeving blijft niet zonder resultaat, hier had hij weer een flink insect tussen de vegetatie opgedoken. 


Hier ben ik niet dichterbij gegaan maar heb ik wat meer gecropt om te zien of ik het ringnummer misschien kon aflezen, maar verder dan een n of z kom ik niet.


Even later koos hij in de regen en tot mijn genoegen toch weer voor een hogere zitpost, waardoor ik een mooie verzadigde, maar toch zachte achtergrond kreeg.


Af en toe vloog hij even op om toch weer op dezelfde tak neer te strijken, voor mij altijd een aanleiding om dan te proberen een vluchtfoto te maken. Niet helemaal gelukt, maar met z'n vleugels zo uit elkaar krijg je toch wat meer dynamiek in een foto. Met 1/640 sec., nodig door het donkere regenachtige weer zou een vluchtfoto toch niet gelukt zijn, te langzaam, en hoger dan iso 1000 wilde ik niet gaan.


Op een gegeven moment kwam hij nog dichterbij gevlogen aan de voorste rand van de takken en zo kon ik hem in diverse houdingen vrij zittend fotograferen.


Grauwe klauwier.


Grauwe klauwier, prachtig vind ik die zachtroze borst.


Ook van hieruit vloog hij steeds weer naar een struik een heel stuk verderop om daar weer even een insect op te pikken. 


Maar steeds keerde hij na een tijdje weer naar hetzelfde takje terug om verder rond te kijken naar prooien.


Door het regenachtige weer kwamen de mooie pasteltinten van deze vogel goed tot hun recht.


Wel erg ver weg, maar zo zie je dat de grauwe klauwier graag in het Jacobs kruiskruid zit. Vaak zie je deze vegetatie in ruige kruidenveldjes waar ook paarden staan. Het is niet voor niets dat daar dan de grauwe klauwier voorkomt, immers de paarden trekken grote insecten aan waar de klauwier weer van profiteert. Zo ook hier, op dit ruige terrein trok een kudde pony's rond.


Grauwe klauwier.


De grauwe klauwier liet zich nog eenmaal in volle glorie zien.


En net toen hij weer even wegvloog om elders verder weg te gaan zitten was dit voor mij het sein om voorzichtig te vertrekken, maar ik was nauwelijks enkele meters weg of hij kwam er alweer aanvliegen of hij wilde zeggen; ga je nu al. Ik heb nog snel een foto genomen en ben rustig weggegaan. Ondanks het slechte weer was het een mooie middag geweest.


Op de terugweg zag ik aan de rand van de Peel vanuit mijn ooghoeken plotseling iets groots en zwart in een boom hangen. Ik wist aanvankelijk niet wat ik zag, maar bij nader inzien bleek het een enorme bal bijen te zijn die aan de takken hing. Ik heb er toch maar enkele foto's van gemaakt.

Slotwoord: 25 foto's van een soort uit een selectie van meer dan 100 bewerkte foto's,  maar ik vind dat deze prachtige- en voor Nederland toch redelijk zeldzame soort deze aandacht verdient. Omdat ik eerst nog voldoende kennis en ervaring moet opdoen met mijn nieuwe camera zal ik waarschijnlijk voor mijn volgend blog weer uit mijn portfolio moeten putten. Tot dan.

23 opmerkingen:

  1. Een mooie reeks van deze prachtige soort Ad. Bijzonder ook dat je de zwerm bijen trof. Tevens gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst en ik hoop dat je de werking ervan snel onder de knie hebt. Ik heb een Sony A7R camera. Zelfde systeem dus wat jij hebt. Mij bevalt het prima.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Roos,

      Ja, die zwerm bijen was een lekker toetje na de grauwe klauwier. Ik begin intussen aardig te wennen aan m'n nieuwe camera. Ik heb nog even gedacht om over te stappen naar de Sony A7R4, maar ik ben zo gewend aan de menustructuur van Nikon dat ik daar bij gehouden heb. Sony schijnt wat dat betreft een stuk lastiger te zijn, maar het zal ongetwijfeld ook een kwestie van wennen zijn. Dank voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  2. Hoi Ad.
    Dat was geluk hebben met de Grauwe Klauwier en toch mooie foto's gemaakt. Bij ons hebben ze ook 1x gebroed maar dat is weer 'n paar jaar terug, en ze hebben 4 jongen groot gebracht, maar we hebben het wel geheim gehouden, er zijn altijd mensen die er bovenop met de camera wil zitten.
    Ik blijf lekker bij mijn spiegelreflexcamera, moet er niet aan denken om alles weer te leren.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,

      Jammer dat de grauwe klauwier bij jou maar een keer gebroed heeft, ze zijn over het algemeen best honkvast, maar ze kunnen zich jaarlijks binnen een gebied wel een aardig eind verplaatsen. Ik hang het ook niet aan de grote klok (waarneming) als ik een broedgeval weet, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met zo'n redelijk zeldzame vogel. Ja, best lastig om weer even een nieuwe camera te leren kennen, leeftijd he, haha.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hallo Ad
    die Bilder sind wieder super, ein Genuss sie anzuschauen...
    Zu deiner neuen Kamera kann ich Dir nur sagen, das es bei mir genau so war, die erste Zeit dachte ich die Kamera wƤre kaputt aber so nach und nach kommt man dahinter, Abblenden oder nicht, welchen Focus Typ stelle ich ein usw. usw. und die Ergebnisse kommen schneller wie man denkt. Viel SpaƟ mit der dabei
    GrĆ¼sse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Leuk dat je deze foto's mooi vindt, dank daarvoor. Inmiddels ben ik na bijna een maand al aardig gewend aan deze nieuwe camera, scheelt wel dat ik nooit iets anders dan Nikon gehad heb, de menustructuur is tamelijk eenvoudig. Dank voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  4. Wat een prachtige serie die is zeker het nog eens publiceren waard en ik hoop dat je snel met je nieuwe camera tevreden kunt zijn met de resultaten want daar heb je hem natuurlijk voor aangeschaft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bas,

      Het zijn weliswaar foto's uit mijn portfolio van enkele jaren geleden maar ik publiceerde deze foto's nog niet eerder in een blog. Maar bedankt voor je compliment en reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hoi Ad,
    Wat een prachtige serie foto's van deze mooie vogel en wat super dat je hem zo hebt kunnen fotograferen.
    Heel bijzonder die enorme bal van bijen. Zo iets heb ik nog niet eerder gezien.

    Groetjes en succes met je nieuwe camera,
    Annette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Annette,

      Het scheelt natuurlijk dat ik deze vogels al jarenlang observeer en fotografeer, je weet dan niet alleen waar je moet zoeken, maar ook hoe je ze moet benaderen. Die bal bijen was een mooi toetje, maar we hebben ze hier zo ook wel in onze achtertuin gehad en al meer dan 15 jaar hebben we een zwerm bijen in onze schoorsteen. Dank voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  6. Reacties
    1. Hoi Herman,

      Dank je dat je de foto's waardeert.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. Ha Ad,
    Een schitterende vogel, en misschien was het toch niet zo erg dat er geen fel zonlicht was, hoewel ISO 400 fijner was geweest denk ik. Maar...dit is een heerlijke serie hoor! Vooral waar hij in volle glorie zit met dat prachtige roze buikje. Dat vind ik ook zo mooi! Kleine Klapekster heeft dat ook en is al tijd kicken om weer te zien. Mooie serie in zijn natuurlijke habitat. Ik heb genoten!
    (Hoewel ik met mooi weer goeie foto's kan maken met mijn Olympus systeemcamera, grijp ik voor dit soort momenten ook zeker naar mijn Sony 77 II. Alle foto's op mijn blog Pretpakket zijn dan ook met deze camera gemaakt, geen toeval)
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria,

      Helemaal met je eens v.w.b. die iso waarde vooral omdat mijn D500 best gevoelig is voor ruis bij hogere iso-waarden en dat is ook tevens een van de reden dat ik nu ben overgeschakeld naar een full-frame camera. Een kleine klapekster heb ik nog nooit gezien helaas. De Sony systeemcamera's schijnen ook heel goed te zijn, ik zie er althans hele mooie resultaten van voorbij komen, heb dan ook getwijfeld met m'n nieuwe aanschaf, maar omdat ik de menustructuur van Nikon goed ken heb ik daar bij gehouden. Dank voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hallo Ad,
    Grauwe klauwieren heb ik een paar jaar geleden in Diever gezien, maar alleen van een veel te grote afstand, helaas. Blijkbaar is hij net zo lastig te benaderen als een klapekster, waar ik in de loop der jaren wel een paar keer van redelijk dichtbij platen heb kunnen maken. Zoals je laat zien is het een prachtige vogel. Dat de foto's soms wat rommelig ogen hoort erbij, het is tenslotte zijn jachtgebied. Ik zou dit soort platen graag gemaakt hebben. Zonder die takkenbende zijn de platen vanzelfsprekend een stuk mooier, vooral als de kleuren ook nog mooi zacht zijn.
    Jij wilde niet hoger dan 1000 ISO, ik doe het soms wel. Ook al weet je wat het gevolg kan zijn, soms blijft er geen keus over als je toch een redelijke sluitertijd wilt hebben.
    Ik ben nog niet aan een systeemcamera toegekomen. Ik houd het nog bij mijn 100-400 mm zoomlens, die natuurlijk zijn beperkingen heeft. Het gewicht neem ik ook maar voor lief, ik ben er inmiddels wel aan gewend. Jouw startproblemen motiveren mij ook niet echt. In ieder geval wens ik je succes ermee.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Behalve hier in het zuid-oosten komt de grauwe klauwier inderdaad in het midden-oosten van het land, Twente/Achterhoek meer voor dan elders. Hier in de Groote Peel elk jaar enkele paartjes. Inderdaad lastig te benaderen maar in de loop der jaren heb ik ervaren hoe je dat het beste kunt doen. Het verschilt eigenlijk niet veel met hoe je een buizerd benadert, maar hier was het extra lastig omdat hij in het open veld zat en niet naast een weg of pad zodat ik niet vanuit de auto kon fotograferen. Ja, die iso-waarde is wel een ding met m'n D500, het is ook een van de redenen waarom ik nu ben overgeschakeld op een full-frame systeemcamera en ik kan je nu al verklappen dat dat echt een stuk scheelt. Het gewicht zit 'm meer in de lens dan de camera, dat ervaar ik ook steeds met m'n 300 mm. prime met converter. Ik gebruik nu overigens geen battery-pack meer, ook om gewicht te besparen. Dank voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hai Ad,

    Altijd lastig een nieuwe camera en zeker ook een nieuwe lens. Maar ik vind het toch wel vreemd dat je er niets uitkrijgt wat je graag zou willen. Lijkt bijna of de boel niet goed afgesteld is. Is er geen micro-adjustment mogelijk? Een correctie van + of - min kan echt enorm schelen.

    Toch wel erg fijn wanneer je zo'n soort lekker dichtbij huis kunt fotograferen. Ik heb ze jaren lang uitgebreid kunnen fotograferen in Frankrijk en herken het hele verhaal dus goed. Wat ik altijd makkelijk vind van deze vogels, is dat ze meestal bovenin een bramenstruik oid zitten. Zo zijn ze redelijk makkelijk te lokaliseren (als je weet dat ze in dat gebied zitten natuurlijk), maar ze van dichtbij fotograferen is deel 2. Zeker wanneer je dat te voet moet doen, want in Frankrijk deed ik dat met de auto en dat gaat een stuk makkelijker. Maar met jouw geduld heb je er een aantal hele fraaie platen aan over gehouden. Zeker die foto's waar de vogel dichterbij kwam. Dan moet je natuurlijk wel net een beetje geluk hebben, dat zo'n mannetje zijn kop zodanig houdt, dat er een klein lichtje in het oogje valt. Dat iz het nadeel van zo'n leuk zwart maskertje he. Als er geen lichtje in het oogje zit, dan ziet het er een beetje doods uit, vind ik tenminste altijd. Ik ben benieuwd of je nog lang van dit paartje kunt genieten, want 10 jaar is al best lang. Ik volgde altijd een paartje zwarte roodstaarten bij mij in de buurt, maar helaas kwam het mannetje vorig voorjaar niet opdagen en dan houdt het al snel op. Geniet er dus maar van zolang het kan.

    Groet,
    RenƩ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi RenƩ,

      Ik begin intussen aardig te wennen aan deze nieuwe camera, veel instelmogelijkheden en met name de AF-veldstanden zijn even lastig. Ik heb diverse YouTube filmpjes bekeken en ben daar toch wel aardig wat wijzer geworden. Ik herinner me jouw beelden van de grauwe klauwier uit Frankrijk, daar komen ze aanzienlijk meer voor. Dichtbij fotograferen is inderdaad lastig, ze zijn qua schuwheid vergelijkbaar met de buizerd en omdat ik deze niet naast een weg of pad kon fotograferen maar in het open veld was benaderen extra lastig. Ja, dat ooglichtje is wat, net als bij een roodborsttapuit moeilijk, je moet geluk hebben dat hij net even de goede kant op kijkt.
      Dank voor je reactie en tot spoedig in Oosterhout.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Preciosas fotos del alcaudĆ³n, me han gustado mucho todas. Enhorabuena Ad, un fuerte abrazo desde el norte de EspaƱa.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je de foto's zo mooi vindt GermƔn, dank hiervoor.

      Groeten uit Nederland,
      Ad

      Verwijderen
  11. Hoi Ad, ik heb zelf geen ervaring met de Z-serie van Nikon. Een vriend van mij wel en die maakt spectaculaire foto's. Ik zou zeggen gewoon doorgaan met experimenteren en onthouden ( opschrijven) wat de beste opnames zijn en wat de weersomstandigheden zijn. Zelf heb ik een Nikon P1000 en daarmee kan ik ook mooie platen maken. Ik zit er aan te denken om in de toekomst een camera uit de Z-serie aan te schaffen. Afhankelijk van mijn financiƫn natuurlijk... Ik heb genoten van de grauwe klauwier vooral het tweede gedeelte was erg mooi.
    Vriendelijke groet
    Frans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Frans,

      Ja, kan me voorstellen dat je vriend prachtiger foto's met deze camera maakt. Intussen ben ik er aardig aan gewend en ik moert zeggen fantastische camera. Ik heb ooit op het punt gestaan om de Nikon P1000 aan te schaffen nadat ik daar foto's van had gezien van iemand in een fotohut in Belgiƫ. Prima camera maar het enorme zoombereik van 3000 mm. is natuurlijk niet altijd bruikbaar. Het schijnt wel ook een goede camera te zijn om te filmen. Dank voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  12. Wat een mooie vogel, met zijn boevenmasker. Ik hoopte deze winter in de duinen de klapekster te zien, maar dat is niet gelukt. Prachtige serie van deze andere klauwier soort.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen