In mijn vorige blog berichtte ik over de grauwe klauwier (klik hier) die ik fotografeerde in een ruig kruidenveldje aan de rand van de Groote Peel. Dat was begin juli 2021. Grauwe klauwieren keren relatief laat terug uit hun winterkwartier en alhoewel de koekoek geen vroege vogel is, is hij toch wel enkele maanden eerder hier al te zien en vooral te horen, want zo vaak krijg je deze schuwe vogel niet te zien. Vroeger dacht men zelfs dat een koekoek in de winter veranderde in een sperwer, waar deze vogel veel gelijkenis mee heeft, omdat men dan de koekoek niet meer zag en de kenmerkende roep niet meer hoorde.
Het was in april van hetzelfde jaar dat ik in datzelfde veldje in de Peel een koekoek luid zijn eigen naam hoorde roepen (onomatopee). Na even speuren zag ik hem in de takken zitten waar ik later dat jaar ook de grauwe klauwier ontdekte en fotografeerde. Daar wilde ik wel even tijd voor maken en zeker toen ik in de gaten kreeg dat dit exemplaar niet bovenmatig schuw was, besloot ik er eens goed voor te gaan "zitten". Dan nog moet je uiterst voorzichtig te werk gaan, maar toen ik zag dat hij onverstoord bleef zitten toen hij in het schootsveld van mijn telelens kwam, ben ik op mijn buik gegaan en ben ik cm. voor cm. dichterbij geslopen. Hij raakte blijkbaar helemaal aan mijn aanwezigheid gewend en dat resulteerde erin dat ik, na zeker een half uur, foto's kon maken van slechts enkele meters afstand. En dat in een open veld met zo'n schuwe vogel, dit had ik nog nooit eerder meegemaakt.
Veel kijkgenoegen bij deze foto's en bedankt voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog.
Groeten, Ad
Koekoek boven op de takkenbos, de achtergrond vond ik er wel mooi bij kleuren.
Ik zag dat hij regelmatig van de takken naar de grond vloog. Ik besloot daarom te proberen hem dichter te benaderen.
En dat lukte vrij aardig door langzaam op mijn buik steeds dichterbij te sluipen.
Probleem bij dit soort foto's is wel dat je moet oppassen dat het niet te rommelig wordt door het vele gras. Een groot diafragma waardoor je weinig scherptediepte krijgt is dan welhaast een must.
Af en toe vloog hij even op om weer op de takken te gaan zitten. Het is dan zaak om rustig te blijven liggen en af te wachten tot hij weer in de buurt op de grond komt zitten.
Achteraf vond ik wel dat dit door de wat rustigere achtergrond de beste foto's waren. De tegendraadse houding werkte hier ook wel lekker mee.
Weer terug op de grond.
Hij liet het goed toe dat ik steeds dichterbij kwam.
Maar bleef wel steeds heel alert.
Toch maar weer even op de takken. Deze foto gebruikte ik eerder in mijn jaaroverzicht 2021.
"Takkenkoekoek"
Achteraf bleek dat hij daar niet voor niets zat. In de takkenbos nestelde namelijk ook een paartje roodborsttapuiten en het zou me niets verbazen dat hier de zaak in de gaten gehouden werd om evt. later een ei in het nest van de roodborsttapuiten te leggen. De koekoek is immers een broedparasiet, een ei wordt in het nest van een zgn. waardvogel gelegd die het vervolgens uitbroedt en het jong grootbrengt. De natuur zit zo complex in elkaar dat het koekoeksei het eerste uitkomt en het jong werkt de overige eieren over de rand van het nest zodat de waarvogels alleen het koekoeksjong hoeven groot te brengen. De koekoek is in staat om het te leggen ei aan te passen aan de kleur van de eieren van de waardvogel. Als je je in dit soort fenomenen verdiept krijg je steeds meer waardering en respect voor de natuur.
Ook op die takken kon ik close-ups maken.
Verderop kwam er tussendoor ook nog even een boomleeuwerik op een boomstam zitten.
De koekoek hier in een blauwgrijze variant, maar er bestaat ook een bruine variant die ook hier in Nederland voorkomt. Er zal ongetwijfeld een genetische connectie zijn, maar het merkwaardige is dat deze bruine variant altijd een vrouwtje is. Waarschijnlijk een kwestie van x en y chromosomen.
Als vervolg op bovenstaande foto's nog even terug naar de koekoek in het veld. Hij bleef daar geruime tijd zitten, nam af en toe een andere houding aan, maar bleef nagenoeg steeds met z'n voorkant naar mij zitten.
Ondertussen sloop ik steeds dichterbij....
....en uiteindelijk kon ik deze extreme close-up maken. Daarna ben ik voorzichtig achteruit gegaan en ben vervolgens op een boomstam gaan zitten in afwachting wat er verder zou gaan gebeuren.
Na een tijdje vloog de koekoek op om op deze tak te gaan zitten waar hij even later weer van wegvloog.
En omdat ik erop was voorbereid kon ik tot slot nog deze foto van de wegvliegende koekoek maken. Vermeldenswaardig is nog dat jonge koekoeken zelfstandig enkele weken later dan hun ouders hun reis naar tropisch Afrika maken waar ze overwinteren. Opmerkelijk en onbegrijpelijk dat zo'n jonge vogel van nauwelijks enkele maanden oud zonder zijn ouders de weg weet te vinden. De natuur is ondoorgrondelijk.
Tot de volgende keer.
Hai Ad,
BeantwoordenVerwijderenDat heb je knap gedaan en blijkt maar weer dat geduld en rustig aandoen erg belangrijk is in de natuurfotografie. Hoe vaak ik al meegemaakt heb dat ik ergens rustig lag en vogeltjes op een paar meter afstand rondhobbelen en dat er dan iemand lomp aan komt lopen, vogels vliegen weg en dat diegene dan stomverbaasd is dat ze dan net wegvliegen. Ook al doe je nog zo rustig aan, je moet wel het geluk hebben dat de vogel op dat moment druk is met andere dingen en je dus dit soort kansen geeft. Ik denk dat jouw conclusie over het spioneren de juiste is. De foto's waar de vogel op de grond zit, zijn natuurlijk wel fantastisch. Juist door het lage standpunt. Mazzel dat de vogel bovenin zat in de struik of boompje. Dat is ook wel het fijne aan de koekoek, Ze gaan bijna altijd bovenin zitten en zijn dan makkelijk te herkennen. Mooi ook die laatste twee foto's. Fijne achtergrond met dat groene. Geweldige serie en een buitenkansje zeer goed benut.
Groet,
René
Hoi René,
VerwijderenHelemaal juist wat je schetst, je moet de momenten afwachten dat de vogel net even met z'n aandacht van jou afgeleid is en van dat moment gebruik maken om weer wat dichterbij te komen. Ik had hier overigens misschien ook wel het geluk dat deze koekoek wellicht net iets minder schuw was dan normaal bij deze soort, maar dat weet je natuurl;ijk niet van tevoren en je moet daarom toch je strategie aanhouden. Koekoeken gaan inderdaad graag bovenin zitten, dat geluk heb je met soorten als deze en ook de grauwe klauwier/klapekster. Dank je voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenIk sta er wel van te kijken dat je dit bij zo'n schuwe vogel gelukt is. Over het algemeen zijn ze buitengewoon schuw en alert waardoor ze moeilijk te benaderen zijn. Het is mij al vaak overkomen dat de vogel er alweer vandoor ging voordat ik er een fatsoenlijke plaat had kunnen maken. Hoe voorzichtig en omzichtig ik ook deed, de vogel was steeds te snel gevlogen. Een koekoek is niet alleen een schitterende vogel maar het gedrag is ook heel intrigerend en uniek. Ik vind het heel knap dat je deze vogel zo hebt kunnen benaderen en fotograferen.
Groet, Kees
Hoi Kees,
VerwijderenHet lukt wel zoals je ziet ook bij zo'n schuwe vogel als de koekoek, maar ik heb er wel heel veel tijd in gestoken om hem te benaderen. Maar je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben. In de buurt zaten diverse kleine vogels zoals grasmus en roodborsttapuit en, ik weet niet of het een vrouwtje was, maar wellicht bleef zij daar wat langer in de buurt om een ei in het nest van een waardvogel te kunnen deponeren. Dank je voor je reactie en compliment.
Groeten,
Ad
Hier moet je wel heel veel voorwerk gedaan hebben dat dir lukt getuigd van vakmanschap.
BeantwoordenVerwijderenDat heb je helemaal goed gezien Bas, het heeft heel wat tijd gekost om de vogel zo te kunnen benaderen, je moet als het ware het gedrag van de vogel lezen. Dank je voor je reactie en compliment.
VerwijderenGroeten,
Ad
Hallo Ad
BeantwoordenVerwijderendas ist doch mal eine Begegnung, so ein scheuer Vogel und Du bist so nah heran gekommen, wunderschöne Aufnahmen, der Focus sitzt perfekt, Licht und Hintergrund sind Top... dazu Deine perfekte Haltung auf dem Bauch beim Fotografieren... ein gelungener Fototag..
Grüsse Frank
Hallo Frank,
VerwijderenJa, een schuwe vogel is het zeker en daarom heeft het ook veel tijd gekost om deze vogel zo te kunnen benaderen en je moet er natuurlijk voor zorgen dat je camera-instellingen goed staan op het moment suprême. Dank je voor je reactie en compliment.
Groeten,
Ad
Hoi Ad
BeantwoordenVerwijderendit is gaaf die krijg je niet vaak voor je lens,
groetjes Herman,
Hoi Herman,
VerwijderenJa, dit was wel een lekker buitenkansje, maar ik had hem daar al vaker gehoord. Dank voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hoi Ad.
BeantwoordenVerwijderenJa de koekoek, 'n mooie vogel en krijg ze elk voor mijn lens omdat ze op dezelfde plek terug komen en geniet weer van hun geroep.
Je hebt er ook weer mooie opnames van gemaakt, dus heb je er ook van genoten ze komen binnenkort weer binnen, en maken weer rondjes met geluid waar ze hun eieren leggen, ik kijk er al naar uit.
Groetjes Loes
Hoi Loes,
VerwijderenIk neem aan dat je bedoelt dat je ze elk jaar voor je lens krijgt. Dan moet je inderdaad zo'n plek koesteren. Ik ben overigens ook benieuwd of ik deze dit jaar weer op die plek tref. Bedankt voor je reactie.
Groetjes,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenAlleen al kijken naar dit blog maakt mijn zaterdag goed, haha!
Het is een zogenaamde KWIJL-blog.... Ik vind een koekoek ook magisch en deze foto's pffft, wat had je een mazzel en wat heb je er mooie foto's van gemaakt. Superklasse!
Groetjes, Maria
Hoi Maria,
VerwijderenHa, leuk dat ik iemands zaterdag met deze foto's goed maak, ik was overigens ook wel heel blij dat het me lukte om zo dichtbij te komen, dan maak je uiteindelijk toch de beste foto's. Bedankt voor je reactie en uitbundig compliment.
Groetjes,
Ad
Hallo Ad, wat een belevenis om dit te kunnen waarnemen en zo prachtig op de plaat te zetten. Net als Maria vind ik het ook een fascinerende vogelsoort. Ik heb genoten van je foto's en je beschrijving erbij.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Hoi Roos,
VerwijderenJa, dit was wel een hoogtepunt in mijn fotografisch jaar 2021. De koekoek is alleen om z'n bijzondere, parasitaire en daardoor ook geheimzinnige gedrag al bijzonder. Dank je voor je reactie en compliment.
Groeten,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenWat een geweldige foto's heb je kunnen maken van de koekoek en zo veel!
Vooral de foto's waarbij de koekoek wegvliegt vind ik super mooi.
De oranje ogen van deze mooie vogel springen er echt uit.
Groetjes,
Annette
Hoi Annette,
VerwijderenDank je, de koekoek is in allerlei opzichten wel een bijzondere vogel, vind ik. Niet alleen door z'n mooie verschijning waarbij de oranje/gele ogen en de bandering op de borst eruit springen, maar vooral ook door z'n gedrag. Dank je voor je reactie.
Groetjes,
Ad
Unas fotos espectaculares del Cuculus canorus, yo nunca le he conseguido fotografiar. Enhorabuena Ad, un fuerte abrazo desde el norte de España.
BeantwoordenVerwijderenHallo Germán,
VerwijderenLeuk dat je de foto's spectaculair vindt en jammer dat jij hem nog nooit kon fotograferen, in Spanje zal de koekoek toch zeker ook wel voorkomen. Misschien krijg je nog eens een kans. Dank je voor je reactie en compliment.
Groeten uit Nederland.
Ad
Geweldige foto's kon je van de koekoek maken. Nog even en dan zijn ze er weer en hoor je ze overal en zoek je de natuur af waar ie nou toch zit. Ik heb zelf ooit 1 bewijsplaatje van een koekoek geschoten, dus de beelden die jij hier hebt zou ik zelf graag nog eens maken.
BeantwoordenVerwijderenJa, zo zie je maar hoe snel de tijd gaat, voor m´n gevoel maakte ik deze foto´s pas recent terwijl we nu de koekoek alweer bijna terugkomt alweer twee jaar verder zijn. Ga er dit jaar zeker weer naar op zoek en misschien lukt het jou dit jaar ook, succes ermee en bedankt voor je reactie.
VerwijderenGroetjes,
Ad