Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 23 maart 2024

Grote zaagbek, kleine- en wilde zwaan.

Voor enkele van mijn mede-bloggers zijn dit wellicht geen aansprekende soorten, immers de grote zaagbek en de wilde zwaan behoren tot de vaste wintergasten van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Voor mij was het alweer heel wat jaren geleden dat ik een grote zaagbek kon fotograferen, het zijn vogels die in de winter vooral zoetwaterplassen en rivieren opzoeken in het binnenland, in tegenstelling tot de  middelste zaagbek die overwegend in zout water in de kustgebieden verblijft. Toch fotografeerde ik die laatste soort wel regelmatig omdat we graag uitstapjes maken naar de kust b.v. de Brouwersdam. 

Toen ik recent onderweg was naar het natuurgebied de Luijsen zag ik vanuit mijn ooghoek in de Zuid-Willemsvaart enkele grote zaagbekken zwemmen. Ik vatte het plan op om daar na enkele dagen eens te gaan kijken. Op de bewuste zondagmiddag, na een langdurige periode van regenval, reed ik aan de andere kant langs het kanaal, rustig daar weliswaar, maar wat ik niet wist is dat dat een zandpad is en dat was natuurlijk na die langdurige regen veranderd in een groot modderbad met diepe kuilen en gaten. Het gebeurde dat ik soms tot bijna de assen van de auto door de modder reed en dat kilometers lang. Toen ik de hoop al bijna had opgegeven zag ik plotseling toch een viertal grote zaagbekken ronddobberen en omdat ik weet dat die soort vrij schuw is ben ik op geruime afstand gebleven om vanuit de auto foto's te maken. Dat duurde even totdat er uit de tegenover gestelde richting ook een auto kwam aanrijden en dat maakte dat de vogels opvlogen naar mijn kant toe waardoor ik van dichtbij enkele vluchtfoto's kon maken. Eindelijk weer eens grote zaagbekken voor de lens.

Voordat we bij het kanaal waren passeerden we nog een akkergebied waar ik, weliswaar ver weg, enkele wilde zwanen zag zitten terwijl ik enkele weken daarvoor in de Groote Peel twee kleine zwanen ontdekte die al van grote afstand op de wieken gingen en mij daardoor in staat stelden om ze vliegend te fotograferen. Deze twee zwanensoorten ter afwisseling in het blog over de grote zaagbekken. 

Veel kijkplezier en bedankt voor jullie reacties op mijn vorige blog over de bosruiter en de groenpootruiter (klik hier)

Groeten, Ad


De foto die ik bijna op het einde van de sessie maakte, maar die als blikvanger als eerste op dit blog mag.


Het mannetje grote zaagbek, ook wel boterbuik genoemd. De foto laat niets te raden over waarom. Het licht was vrij wisselvallig en in dit geval vond ik het wel lekker meewerken in de compositie.


Mannetje en vrouwtje grote zaagbek die er totaal verschillend uitzien. Door de donkere achtergrond van de kanaalwand moest ik flink overbelichten.


Door rustig te blijven en stil te zitten in de auto kwamen ze langzaam wat dichterbij gedobberd. Jammer dat het mannetje z'n kop niet even omdraaide, maar zo zie je wel de mooie groene kleur daarvan.


Wilde zwanen op geruime afstand in een akker bij Someren.


Weliswaar ver weg, maar zo zie je ook wat van de habitat waarin ze in de winter hier verblijven. Het geel op de snavel bij de wilde zwaan loopt veel verder door naar de snavelpunt dan bij de kleine zwaan zoals verderop in dit blog zal blijken.


Toen de auto kwam aanrijden gingen de zaagbekken meteen op de wieken. Links zie je nog het gespetter van het vrouwtje, ik kon niet samen in een beeld vangen.


Ik heb een kleine selectie van de vliegbeelden hier opgenomen.


Het zijn best forse vogels en ze hebben net als zwanen een flinke aanloop nodig om los te komen van het water.


Maar als ze dan los zijn van het water is het ook wel weer een hele sierlijke vogel.


Bij de zgn. Mussenbaan bij de Groote Peel zag ik deze twee kleine zwanen. Behalve dat het geel op de snavel niet zo ver doorloopt als bij de wilde zwaan heeft deze soort ook een kortere hals.


Ook deze soort is erg schuw en ze gingen we al snel vandoor.


Ik kon daardoor wel enkele leuke vliegbeelden maken.


Kleine zwanen


En hoewel ze me in het water niet gunden om dichterbij te komen cirkelden ze een aantal keren vlak langs me heen, voor mij een teken dat ik ze niet echt verstoord had, het laatste dat ik zou willen.


Na een paar rondjes vliegen streken ze dichtbij toch weer neer maar helaas op een plek waar ik ze niet kon fotograferen.


Ik dacht dat ik met het wegvliegen de grote zaagbekken wel gehad had, maar een stuk verderop in het kanaal zwom nog een paartje. Deze bleken wat minder schuw.


Door een andere lichtval was nu vooral de groene kop en de "boterbuik" beter te zien.


Man en vrouw grote zaagbek, als je niet beter weet zou je denken dat het twee totaal verschillende soorten zijn. De naam zaagbek is overigens afgeleid van de gekartelde snavelrand die ze in staat stelt gevangen vissen, waar ze van leven, goed vast te kunnen houden.


Ook het vrouwtje is een prachtige vogel met die vosrode kop en haar sjieke grijze mantelpakje.


De boterbuik met z'n strak afgetekende groen kop en voorname rode snavelkleur met in de flanken een elegante belijning.


Tenslotte mag het vrouwtje dit blog afsluiten met als laatste kenmerk de hier goed zichtbare volle kuif die afhankelijk van de stemming meer of minder wordt uitgezet.

Slotwoord: De volgende keer aandacht voor wat tuinvogels, alledaagse soorten waar ik me vooral tijdens de wintermaanden mee bezig gehouden heb. Tot dan.

28 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Wat een prachtige foto's!! Vooral die waar ze zo vliegend op staan heb je fantastisch weten vast te leggen. Wat een tegemoed komende auto al te weeg brengt.
  Vooral die eerste foto is super mooi van kleur. En wat mooi heb je ook die wilde zwanen te pakken. Mooi synchroon naast elkaar. Super goed gedaan.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Met die auto had ik inderdaad geluk, maar meestal is het andersom en wordt net op zo'n moment een vogel verjaagd. Met dat synchroon vliegen moet je natuurlijk een beetje geluk hebben. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hej Ad, fina bilder du bjuder på ! Storskarken är en väldigt vacker fågel och här har du fångat dem fint inte minst när de flyger. Vacker "rapport" från naturen när den är som bäst.
  Hälsningar Lasse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Lasse,

   Ik vind het wel een uitdaging om vliegende vogels vast te leggen. Fijn dat je het geslaagd vindt. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hallo Ad,
  Wat een geweldige serie foto's van de zaagbekken en de kleine zwanen.
  Vooral de foto's gaan ze gaan vliegen.
  Hier zijn wel ieder jaar van zaagbekken te zien, gewoon in de grachten van Enkhuizen, ik heb ze ook kunnen fotograferen, één keer zag ik de middelste zaagbek, maar toen had ik de camera niet mee, ik wandel iedere dag langs de grachten, maar neem niet iedere dag de camera mee.
  De kleine zwanen zie je hier hoogstzelden dan kan je ze zien op het ijsselmeer.
  Ik heb genoten van je foto's.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Irma,

   Dank voor je leuke reactie, ik weet dat de grote zaagbekken in het westen vaker voorkomen daarom vond ik het ook zo fijn dat ik ze een keer hier in de buurt zag en kon fotograferen. De middelste is meer een zoutwatervogel, ik zie hem vaak als we naar de Brouwersdam gaan.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. You have some dramatic shots here, Ad, both of the birds lifting up off the water and the swans in flight. Very nicely done. All the best - David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je David, ik probeer altijd wat actie te fotograferen en dat lukte hier wel aardig.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Mooie fotos van de kleine zwanen en de grote zaagbekken. De grote zaagbek weleens gezien in Zwitserland en de Biesbosch. Fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de Biesbosch zal de grote zaagbek zeker ook voorkomen Caroline, het biotoop is er uitermate geschikt voor. Dank nog voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Dit zijn soorten die ik nog nooit voor de lens heb gehad Ad.
  Prachtig om te zien, stuk voor stuk.
  Mooie de zaagbek in de vlucht op foto 1.
  Maar ook de wilde zwanen in de vlucht prachtig in beeld gebracht.
  Ik heb genoten van je foto's.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Het zijn ook soorten die je niet zo vaak ziet, maar toch ook weer niet echt zeldzaam. Dank je voor je fijne reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad,
  Grote zaagbekken en wilde zwanen horen bij de vaste wintergasten in de AWD. Ik zie ze dan ook jaarlijks. Het is dan niet vanzelfsprekend dat je ze ook mooi in beeld krijgt, maar zoals je weet kom je met geduld wel ver. Vanuit een auto heb ik ze nog nooit gefotografeerd, ik ben altijd lopend op pad. De vliegbeelden, of het nu van zaagbekken of van zwanen is, vind ik heel geslaagd. Het oogt bij goed gelukte platen veel aansprekender dan wanneer ze bijvoorbeeld gewoon een stukje zwemmen. Ik kan mij goed voorstellen dat je heel tevreden bent met deze platen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, ik weet dat ze daar bij jou de AWD ieder jaar bezoeken, hier zie je die soorten een stuk minder en daarom was ik er ook blij mee ze hier te zien. De auto blijkt ook hier weer een prima schuilhut te zijn, alleen mis je dan natuurlijk een fijn laag standpunt. Maar een beetje actie wat ik altijd zoek, zoals hier vliegend is dan wel fijn en compenseert dat lage standpunt mooi. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Prachtig Ad wat een geweldige aktie foto,s

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De take off van de zaagbek mooi in beeld gebracht! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je John, door die auto kon ik ze mooi vliegend vastleggen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hoi Ad.
  Je hebt de Grote Zaagbekken mooi gefotografeerd en de Kleine zwanen mooi gemaakt in vlucht.
  Beide dit jaar niet gezien, Kleine zwanen waren elk jaar aanwezig maar dit jaar niet, ook iet naar de AWD geweest. Dus geniet ik van jou foto's.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Ai jammer dat jij ze dit jaar niet zag, maar ha fijn dat ik met mijn foto's er toch een klein beetje van kan laten genieten. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hooi Ad
  gaaf die wintergasten op de foto mooie actie foto's,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dankjewel voor je reactie, intussen zijn de voorjaarsgasten alweer terug, blijft leuk.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Wat een avontuur Ad. Gelukkig dat je niet in de modder bent blijven steken. Het resultaat is wel dat je prachtige foto's hebt kunnen maken van de zaagbekken en ook nog van de wilde zwanen.
  Jouw dag kon niet meer stuk met deze prachtige vogels.
  Groeten,
  Roos
  Fijne paasdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, je moet er wat voor over hebben, maar het is goed afgelopen een fijne herinnering en foto's rijker. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hallo Ad,
  Ik blijf de grote zaagbek en wilde zwaan bijzondere soorten vinden. Ook al zie ik ze iedere winter in de Waterleidingduinen, ik blijf mij verwonderen over de mooie vogels. Helaas waren de wilde zwanen er deze winter nauwelijks, alleen in december even op een lastige plek om te fotograferen. De zaagbekken waren er wel veel. Jij hebt beide soorten ergens anders vastgelegd, maar ook heel mooi. Dan ga je toch blij naar huis als je deze soorten hebt vastgelegd.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Het zijn in elk geval soorten die je hier in de regio niet zo vaak tegenkomt en mooi zijn ze zeker. En ik was er inderdaad blij mee ze hier zo dichtbij eens te kunnen fotograferen, een leuke middag en foto's rijker. Dankjewel voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hai Ad,

  Een blog wat ik totaal gemist heb vanwege de drukte op mijn werk.
  Wel drie hele fijne soorten zo bij elkaar, waarvan ik de zaagbek de aantrekkelijkste vind. Een vogel die ik regelmatig tegenkom in de grote meren van landelijk Amsterdam, maar inderdaad enorm schuw. In de AWD zijn ze iets meer aan mensen gewend, maar ik kan ze alleen met camouflage fotograferen. Zo te lezen had je ook net de ideale afstand bepaald om de auto stil te zetten en dan moet je een beetje geluk hebben dat ze jouw kant opkomen na verloop van tijd. Dus een mazzeltje dat ze verstoord werden en jouw kant opkwamen. Het opstijgende mannetjes heeft je een paar mooie platen opgeleverd. Wilde en kleine zwanen zie ik hier bijna nooit. Soms zitten ze weleens in de polder bij Weesp, maar dat zijn uitzonderingen. Jammer want ze maken zo'n mooi geluid. Ondanks de afstand toch een paar fraaie vliegbeelden.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Maakt niet uit, ik weet wat het is (was) als je het druk hebt op je werk. Schuw zijn die zaagbekken zeker, maar hier had ik een keer geluk met een verstorende auto. Als ik het gedrag van een soort nog niet helemaal ken ben ik zeer terughoudend en dat betaalde zich hier weer eens uit. Was blij dat het me lukte van deze soorten wat actieplaten te schieten. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen