Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 19 januari 2015

Toch nog even 2014

In mijn vorige blogbericht nam ik foto's op van 2014 waaraan ik leuke herinneringen bewaar. (zie hier) Bij de selectie hiervan stuitte ik op foto's die de keuze ontzettend lastig maakten en waarvan ik er een aantal gedurende het jaar ook nog niet had laten zien. Vandaar dat ik een blogbericht wijd aan een aantal foto's die toen afgevallen zijn en waarvan ik vind dat ze de moeite waard zijn om te laten zien.
Bedankt voor de reacties op bovenstaand blogbericht en ik hoop dat ook deze foto's zullen aanspreken.

p.s.: ik heb deze foto's en ook die voor de toekomst in een groter formaat afgewerkt zodat er meer details zichtbaar zijn. Als je de foto's aanklikt worden ze vergroot weergegeven en vervolgens kun je door de fotostrip scrollen onder aan de pagina.

Vriendelijke groeten,
Ad


Foeragerende scholekster met de modder nog aan zijn snavel, gefotografeerd op de Grevelingendam.Poserende pimpelmees op berkenstam. Ik vond de bokehringen in de achtergrond wel mooi passen bij de berkenstam en de kleuren van de vogel.Slechts een keer ben ik afgelopen jaar op pad geweest voor de ijsvogels. Dit mannetje poseerde wel mooi met de bijpassende kleuren in de achtergrond. Dit jaar wil ik weer wat vaker naar de ijsvogels gaan, als de winter zo doorgaat zullen ze massaal overleven.Grutto's zijn voor mij een bron van inspiratie, hier een wat afwijkend beeld van een grutto op een paaltje. Bewust gekozen voor een wat centrale kadering met spiegelbeeld. Gefotografeerd ergens in een plasje op de Wadden.In mei veel gefotografeerd hetgeen zelfs de keuze voor deze geelgors in dit tweede overzicht erg lastig maakte.Omdat ik voor december geen foto meer plaats, mag deze witte kwikstaart in mei ook meedoen.In juni waren we enkele dagen op Texel waar ik onvermijdelijk deze roepende grutto op een paaltje moest fotograferen.Grauwe vliegenvanger, een soort die je niet elke dag ziet. Ik fotografeerde hem (of haar) in tegenlicht in het late middagzonnetje zodat er bokehringen in de achtergrond ontstonden.Ik wil niet alleen maar vogels opnemen, vandaar deze bandheidelibel (mannetje). Het lijkt wel of hij mij heel sneaky over de vleugelpunten in de gaten houdt. Het pterostigma (rode vlekjes) in de vleugels is hier goed zichtbaar. Het is erg lastig om deze soort vrijzittend te fotograferen, meestal blijven ze onder in de vegetatie hangen.September, paddenstoelentijd, een uitstapje met de fotoclub. Ik probeerde een groepje paddenstoelen, diagonaal, met herhaling in tegenlicht te fotograferen, waardoor ik cirkels in de achtergrond kreeg.Ik ben er nog lang niet tevreden over, maar het begin is gemaakt. Dit jaar maar eens flink verder oefenen.Een paddenstoel van een geheel andere orde. Je kunt je fantasie hier de vrije loop laten gaan, maar het is de zeldzame roze stinkzwam.In oktober kon ik deze eekhoorn tussen het gebladerte fotograferenDrieteenstrandlopertjes in de vlucht, weliswaar niet scherp maar het accentueert wel de beweging en snelheid, waardoor een wat grafisch beeld ontstaat. Zo'n beeld zal niet bij iedereen in de smaak vallen, zelf stoei ik er ook nog wat mee.Een ander voorbeeld van bewegingssuggestie vormen de uitgeslagen en onscherpe vleugels van deze aalscholver die het blog mag afsluiten.

14 opmerkingen:

 1. Wat een pracht serie Ad, zou ook jammer zijn geweest als we ze niet hadden gezien.
  Dit is puur genieten, alles mooi van kleur en scherp. ( op 1 na ;-)))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja, inderdaad, ik ben het eens met Tinie. Echt een prachtige reeks. Vind deze zelfs nog mooier dan die van vorig bericht.
  hartelijke groet, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Ad,

  Tsjonge, lekkere serie hoor. Prachtige scherpe beelden, maar dat is eigenlijk wel altijd bij jou. Wat opvalt zijn de mooie details in de verenkleden. Knap dat je regelmatig zo dichtbij kunt komen. Trouwens, schitterende kopfoto. De ijsvogel was al mooi, maar deze vind ik eigenlijk mooier. Op mijn laptop vind ik wel de kruin en de witte wang ietsje te licht. Maar kan aan mijn laptop liggen (is altijd ietsje te licht eigenlijk). Je bewogen foto is naar mijn idee te weinig bewogen. Als je dit expres gedaan had met een iets langere sluitertijd was het een superfoto geworden. Toch is het nu een plaat geworden, die mij wel bevalt. Ik probeer het wel eens, maar zo'n resultaat heb ik er nog niet uit gekregen.
  Hele mooie serie foto's Ad!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is dit mooi ,Ad ik ben blij dat je deze serie nog laat zien het is te mooi om dit niet te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg mooie foto's. Ad het zal nog wel wat oefening nodig hebben voordat ik zulke mooie foto's kan maken. Ik geniet dus extra van deze mooie reeks van jouw afgelopen jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Laat ik beginnen met je nieuwe header foto. Wat een geweldige entree, Ad. Het is goed om regelmatig eens in je archief te kijken, dat zie je maar weer aan deze prachtige serie. Stuk voor stuk erg mooi en het zou zonde geweest zijn om ze niet te tonen. Het ijsvogeltje vind ik een absolute topper. Die zou ik zelf ook graag eens zien (dan heb ik het nog niet eens over fotograferen).Maar foto 4 is voor mij de winnaar. Wat een geweldige compositie en lichtval. Een superfoto. Zit er nog meer niet getoond moois in je archief? Kom maar op, hoor. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goeie dag zeg!!! wat een ontzettende mooie serie Ad!
  En dan durf jij nog te zeggen dat ze "wel de moeite waard zijn om te laten zien". Ik zou het werkelijk vreselijk hebben gevonden als je deze foto's niet had laten zien want die zijn werkelijk juweeltjes! je ijsvogels is zo mooi en ook de achtergrond van die foto is werkelijk fantastisch! je foto's zijn allemaal mooi alleen heel jammer dat de staart van de eekhoorn er niet in zijn geheel opstaat maar verder dikke complimenten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hele mooie serie met eigenlijk alleen maar top foto's. Toch een paar persoonlijke favorieten: de roepende grutto met een mooie zachte achtergrond, de ijsvogel vind ik echt geweldig, de eerste foto (heel mooi laag standpunt) en de eekhoorn. Ook de groep vliegende strandlopertjes vind ik een mooie foto.En de aalscholver vind ik ook echt wat hebbel.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb zo het idee dat jouw archief genoeg materiaal bevat voor nog een aantal van deze prachtige series ;-)
  Ook dit keer weer juweeltjes. Grutto op paal mag dan een weinig origineel onderwerp zijn, deze uitvoering met de prachtige zachte kleuren in de achtergrond maakt de foto toch uniek.
  Datzelfde geldt voor de ijsvogel, ook hier van die geweldig mooie kleuren!
  De bewogen strandlopertjes zijn nog niet perfect, maar wel erg leuk!

  Groeten Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, Ad, weer zo'n prachtige serie. Volgens mij zou je een fiks aantal keer "de 12 mooiste" kunnen plaatsen.
  De hele serie is weer genieten. De pimpelmees: prachtig van kleur/licht. IJsvogel en grutto op paaltje: wat komen de vogels goed uit tegen deze zachte achtergrondkleuren. Leuk: de eekhoorn. Grappig: de houding van de aalscholver. En de vluchtfoto van de strandlopertjes vind ik zeker wel wat hebben zo - er zit vaart in.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Viva Nikon and your talent, Ad!
  Such a pleasure to look at photos of this high quality!
  That of the kingfisher is outstanding but all the others too :)
  Love you squirrel, I whish they could come to my garden!!
  Well done, enjoy your evening!


  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ad, Wederom mooie serie....geef mij de geelgors maar

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo nog een indrukwekkende reeks, alsof het je eerste keuze is deze kwaliteit. Grappig welke vogels door iedereen genoemd worden. Zowat alle vogels dus en ik noem de grauwe vliegenvanger. Top foto en ik zou hem graag zelf eens zien en fotograferen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen