Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 30 september 2016

Texel voorjaar 2014

Beelden van alweer even geleden, maar die ik toch graag nog wil laten zien. Meerdere keren per jaar gaan we naar het mooie en vogelrijke Texel, dit jaar zelfs al voor de derde maal en nog altijd ben ik er niet uitgekeken. Natuurlijk hoop je dan vroeg of laat eens op een ontmoeting met een draaihals of een blauwe kiekendief wat tot op heden nog niet het geval is geweest, maar steeds kom ik thuis met veel foto's waarvan ik er veel bewerk en dat is nou net de reden waarom het opnemen van deze foto's in een blog niet parallel loopt met het maken ervan.
In dit blog een deel van de voorjaarssessie 2014, veelal opnames die gemaakt zijn in de zuidpunt van Texel. Bij aankomst op het eiland starten we meestal bij de Horsmeertjes, waar je, zeker in het voorjaar, veel kleine zangertjes kunt aantreffen. Het zijn over het algemeen geen zeldzame soorten, maar mijn streven is erop gericht om ze zo goed mogelijk in beeld te brengen, waarbij ik vooral let op de omgeving en de achtergrond maar ook op de juiste belichting waarbij ik steeds meer neig naar het principe "expose to the right" om een zachte sfeer in de foto te krijgen en zo weinig mogelijk ruis. Aan jullie ter beoordeling of ik hierin geslaagd ben.
Bedankt nog voor jullie reacties op de serie over de rover van de ganzeneieren. ((klik hier)

Groeten,
AdVechtende visdiefjes. Een hele tijd ben ik bezig geweest om vliegend in een mooie pose in een zachte sfeer te vangen. Beetje jammer dat de kop van de onderste vogel niet onder de vleugel uitkomt, aan de andere kant vind ik het wel mooi dat de staartpunten van de bovenste vogel net tot aan de vleugels van zijn rivaal komen.Mannetje fazant op een duinhelling.Ik houd het hier op een graspieper gezien de wat grove flankbestreping en de lange gekromde teennagels.Op de hulst zag ik hem nog niet eerder.Totaal anders op een gekleurd bramenblad met een zachte groene achtergrond.Mannetje rietgors niet prominent in beeld maar in zijn habitatDe achtergrond is een bloeiend rietveld.Ik heb hem niet horen zingen, gezien de donkere poten houd ik het op een tjif-tjaf.Tjif-tjaf.Dit kneu-mannetje vatte even post op een mooi kleurrijk plekje met korstmos.Geen topfoto, maar nog nooit eerder kon ik een zingende nachtegaal fotograferen. Ze zijn erg schuw en duiken meteen in de vegetatie als ze je in de smiezen krijgen en dat is vaak eerder dan dat de fotograaf ze ziet.Rietzanger, hoe kan het anders dan zingend alleen dit keer niet in het riet.Mannetje grasmusMannetje grasmus, met de pose en de achtergrond was ik heel content.Op een duintop stond een paartje kleine mantelmeeuwen die ik door het gras heen fotografeerde. Ik heb hier gekozen voor een panorama-uitsnede om de weidsheid van het duinlandschap te benadrukken.In tegenstelling tot hierboven schijnen ze niets van elkaar te willen weten.Mannetje rietgors op een duindoorn met ook duindoorn op de achtergrond.Als je even geduld hebt gaan ze altijd wel zingen.Mannetje bergeend tussen het riet bij een van de duinmeertjes.Poetsende visdief op een schelpenstrandje.Er lijkt gevaar van boven te komen, altijd zijn ze alert op eierrovende meeuwen.Het gevaar lijkt weer geweken.Aanvankelijk lijken ze elkaar te ontwijken.Maar al gauw worden er aanvallen naar elkaar uitgevoerd, zonder elkaar te verwonden overigens.Tot slot nog enkele beelden uit een serie van een paartje parende kokmeeuwen.Dat duurt soms minutenlang.13 opmerkingen:

 1. Hallo Ad, tolle Flugfotos von den Möwen, aber auch der Fasan mit seinem schönem Gefieder sieht klasse aus. Schöne Serie
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beeldschone serie, Ad
  Ik ben vooral weg van de visdiefjes, in de lucht (super: 1 en 24), en omhoogkijkend (21); de kopmeeuwen en de zingende nagtegaal. Maar eigenlijk zijn alle andere ook prachtig.
  Natuur is tijdloos, dus het maakt niet uit wanneer de foto's gemaakt zijn.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie soorten heb je gefotografeerd, maar de visdiefjes vind ik het leukst.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ad,
  Wat een mooie reeks. Echt super hoe je al deze verschillende vogels hebt gefotografeerd. Foto 10 en 14 vind ik echt heel bijzonder.
  Er zit er zelfs één bij waar ik nog nooit van gehoord heb, namelijk een kneu. Wat een mooie vogel is dat. Kijk zo leren we nog eens wat met bloggen..hihi...!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ad,
  Vanzelfsprekend kan je aan de beelden niet zien wanneer ze gemaakt zijn. Ze hadden net zo goed van 2016 kunnen zijn. Je laat een mooi overzicht zien, waarvan ik de beelden van de visdiefjes eruit vind springen. In het algemeen komen de vogels goed tot hun recht tegen passende achtergronden. De afsluitende beelden van de kokmeeuwen mogen er ook zijn.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super serie Ad.
  De één nog mooier dan de ander en zoveel verschillende soorten.
  Fijne zondag, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Ad,

  Inderdaad een heerlijk eiland en ik bewaar zeer goede herinneringen aan mijn ontmoeting met de Velduil. Die visdiefjes zijn altijd wel mooie onderwerpen, maar dan moet er wel net een beetje licht op het oogje vallen. Wanneer dat er niet is, dan krijgen ze zo'n doodskop en dat doet dan weer afbreuk aan de foto. Met zo'n vluchtfto waar iets bijzonders op gebeurt, heb ik daar dan weer minder last van en foto 24 is daar zo'n voorbeeld van. Mooie houding van de twee vogels en dat je nog net een stukje van de snavel van de bovenste ziet geeft iets extra's. Dat mis ik in je eerste foto. Allebei de vogels in een prachtige houding daar, maar dat de kop van de onderste vogel niet zichtbaar is vind ik een groot minpunt. Voor de rest natuurlijk een heerlijke herkenbare serie, waarin je inderdaad zeer goed geslaagd bent om de vogels in hun omgeving neer te zetten, maar wel met mooie achtergronden. De Grasmus is voor mij de mooiste van allemaal. Een prachtig vogeltje ondanks zijn wat saaie kleuren. Mooie serie foto's.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,
  Mooie serie! Vooral de visdieven de meeuwen vind ik wonderschoon van kleur en zachtheid! (vooral 1, 15 en 24) Maar die luid zingende nachtegaal is ook wel lekker hoor ;-) E de man grasmus zeer fraai. De tjiftjaf ook een beauty, maar de graspieper met zijn lange gekromde achternagel in combinatie met de stekelige hulst is heel interessant. En de grasmussen foto 13 en 14 heel mooi van kleur en compo. Ik vind ze heel mooi en niet saai ;-))
  Mooie serie ook de parende kokmeeuwen toch geen alledaags gebeuren om te zien.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ad,
  Wat een mooie serie, de zangvogeltjes heb je er prachtig en zingend op staan. En de nachtegaal met zo'n open snaveltje,je kan hem bijna horen, staat nog op mijn wensenlijstje. Ik hoor ze veel in het voorjaar in de duinen, maar zie ze zelden. De visdiefjes interactie vind ik ook prachtig. En ik ben heel benieuwd wat er nog meer komt van jouw bezoekjes aan Texel.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeetje Ad,

  wat een mooie en geweldige post met een mooi scala aan vogels. Hierop was het wachten echt wel waard. Ik zou niet weten waar ik moet beginnen met mooiste want dat zijn ze nl allemaal. Wel vind ik die graspieper in de hulst heel grappig en ook leuk om te zien. Een zingende nachtegaal is helemaal een topper! De visdiefjes en de meeuwen hebben prachtige details en zijn heel mooi op de plaat gezet. Ook de andere vogeltjes als fazant' mus, rietgors en kneu etc zijn supermooi om te zien. Mijn complimenten voor deze prachtige foto's en de mooie zachte keuren.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een schitterende serie Ad. Je hebt weer zeer fraaie exemplaren kunnen vastleggen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oei, voorjaar 2014... je loopt een flink eind achter met je beelden Ad ;-)
  Maar dat maakt niks uit als het zulke fijne plaatjes zijn, die zijn tijdloos.
  Wat me opvalt bij je foto's zijn de mooie zachte kleuren, nergens te harde contrasten, erg mooi.
  Mijn persoonlijke favo's uit al dit moois zijn 5-11-13

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie waarnemningen en dito beelden. Mooi de extra ruimte die je je modellen zo geeft. De visdiefjes zijn erg fraai,maar de mooiste foto's vind ik die van de rietgors op duindoorn en vooral die van de grasmus.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen