Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 30 december 2018

Diverse restjes wegwerken

Bij het maken van een blog selecteer je eerst de beste foto's die je over een bepaald onderwerp beschikbaar hebt, maakt er vervolgens een titel en de tekst bij. Bij dat selecteren kom je regelmatig voor dilemma's welke foto's uiteindelijk in aanmerking komen om in het blog opgenomen te worden. Door de keuze die je maakt blijven foto's die je eigenlijk wel had willen laten zien jammer genoeg in het portfolio en bij het doorspitten daarvan kom je die dan weer tegen en bekruipt je het gevoel hier toch nog iets mee te moeten doen. Althans zo vergaat mij dat over het algemeen en mogelijk is dat bij menig blogger wel herkenbaar.
Ik heb daarom besloten om een blogje te wijden aan deze "afvallers" aangevuld met nog wat recenter werk. Ik hoop dat jullie het ook de moeite waard vinden om hier een blik op te werpen en er iets van te vinden.
Bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over de Winter (klik hier)

Groet,
AdIn een plasje bij de wijk waar ik woonachtig ben verscheen gedurende een aantal dagen ineens een lepelaar die daar foerageerde. Dit plasje maakt onderdeel uit van het herstel van het beekdal en als een lepelaar zich zo snel na de voltooiing hiervan thuis voelt kun je wel spreken van een succesvolle realisatie van dit plan. Het bleek overigens dat deze lepelaar deel uitmaakte van enkele paartjes die dat jaar voor het eerst succesvol broedden op de Strabrechtse Heide een plek die toch een kleine 25 km. verderop ligt. Ze gaan dus blijkbaar best ver weg om eten te zoeken voor de jongen.Ander beeld op een andere plek t.w. de Weerribben waar deze zes lepelaars kwamen overvliegen.Wintertaling, de mannetjes van dit kleine eendje zijn vele malen kleurrijker, maar het vrouwtje mag met haar groene vleugelspiegel toch ook best gezien worden. De foto maakte ik bij het Lauwersmeer.Eveneens bij het Lauwersmeer deed een aantal jonge gele kwikstaarten zich tegoed aan de talloze muggen die daar tussen de rietkragen rond dansten.


Geluk als je dan zo'n mugje mee kunt fotograferen.Deze witte kwikstaart wist een juffertje te verschalken, ik denk dat het een houtpantserjuffer is.Een watersnip strekte eens lekker zijn vleugels waardoor er wat kringen in het verder rimpelloze water ontstonden. Het spiegelbeeld kreeg ik er als bonus bij.Daarna begon het poetsen van de veren waarbij de prachtige staart zichtbaar wordt. Deze staart bevat enkele stugge buitenpennen die bij de baltsvlucht kunnen gaan resoneren waardoor er een blatend geluid ontstaat waaraan de watersnip zijn bijnaam te danken heeft: hemelgeit.
In de achtergrond is nog een kemphaan zichtbaar.Kemphaantje dat foerageert tussen het ondergelopen gras. Van deze soort met bijzondere geslachtskenmerken maakte ik afgelopen jaar een serie die in een volgend blog nog aan bod komt.Groepje goudplevieren met linksonder nog een eenzame kievit.Goudplevier met nog voor een groot gedeelte in zomerkleed. Ze zien er in grote groepen in winterkleed wat grauw uit, maar zo'n individu in zomerkleed vind ik werkelijk een beauty.De foto oogt wellicht wat rommelig, maar het gaat mij hier om de reuzenstern rechtsboven en met name om te laten zien hoe groot hij inderdaad is als je daar net achter de kluten ziet staan.In de loop der jaren heb ik al heel wat ijsvogelfoto's gemaakt. Omdat ik het zo'n prachtige vogels vind wil ik er ook in dit blog enkele toevoegen.


Soms hebben ze maar een heel dun takje nodig als uitkijkpost........om van daaruit vissen op te sporen.Maar soms is datzelfde takje ook wat te dun om je evenwicht goed te bewaren.Wat mij dan weer de gelegenheid geeft om wat plaatjes te schieten met "beweging".
Dit is dan toch weer wat stabieler om op te gaan zitten.Maar je kunt het natuurlijk ook overdrijven met zo'n dikke stronk.Ook torenvalken kiezen vaak zo'n (te) dun takje.En dat is natuurlijk vragen om problemen, hier grijpt hij (zij) er volledig langs in een poging een insect te bemachtigen.Dan kun je beter op je vertrouwde manier te werk gaan, biddend in de hoop dat een muis zich met zijn urinespoor verraadt.Ook een klapekster kiest graag een hoge uitkijkpost om van daaruit zijn territorium te overzien.Dit is toch wat safer.Een andere klauwierensoort is de grauwe klauwier die ik al jaren volg aan de randen van de Groote Peel. Ik maakte al vele foto's van dichtbij, soms zelfs close-ups, maar nu kreeg ik de kans het mannetje eens in z'n natuurlijke omgeving te fotograferen met de bloeiende wilgenroosjes in de ondergrond.


Een wat gewaagde foto van een paartje futen, in vol tegenlicht waardoor bokehringetjes ontstaan. Zal waarschijnlijk niet bij iedereen in de smaak vallen.Ook alleen aan de waterkant te vinden, de grote gele kwikstaart, hier aan de oever van een stromend beekje waar verwarmd, maar gezuiverd afvalwater op geloosd wordt.Op de uitkijk voor mugjes die boven het wateroppervlak cirkelen.Tenslotte nog een groene specht die in onze tuin achter een wilgpeer probeerde verstoppertje met me te spelen.Na een tijdje kon ik hem (haar, het is een vrouwtje) toch in vol ornaat op het grasveld te grazen nemen.


Slotwoord: Bij dit laatste blog dit jaar wil ik iedereen bedanken die afgelopen jaar mijn blog bekeken heeft en/of de moeite genomen heeft een reactie achter te laten. Ik wens jullie een fijne jaarwisseling en een uitstekend (fotografisch) nieuwjaar.

40 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Wat een puike serie is dit!! Echt super hoe je al deze vogels hebt weten te fotograferen.
  Mooi die lepelaar, groene specht en ook die watersnip op foto 8 staat er fantastisch op. Maar die ijsvogels stelen echt de show, want wat zijn die mooi zeg. Knap ook dat je hem zo mooi fladderend in beeld hebt gekregen. Dit is echt super gedaan!!

  Groeten en een fijne jaarwisseling.
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Dank je voor je leuke reactie. Ja, ijsvogels zijn inderdaad erg fotogeniek en tegenwoordig niet meer zo lastig te fotograferen, als je tenminste een plekje weet. De uitdaging zit 'm dan meer in foto's met beweging/actie, maar maakt het gelijk ook een stuk moeilijker.
   Ik wens jou ook een heel goed nieuwjaar.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hele leuke serie. Vooral de klapekster, grote gele kwikstaart, ijsvogel en goudplevier. Fijne jaarwisseling. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, ik wens je een heel goed (fotografisch) Nieuwjaar.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hello Ad
  a great selection a nice new year 2019 Greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Frank,

   Thank you, I wish you a happy new year too.

   Greetings,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hallo Ad,
  En dit had je ons allemaal willen onthouden? Dat zou toch zonde geweest zijn want het zijn allemaal prachtige platen om te zien met voor mij als mooiste de foto van de twee futen in tegenlicht. Springt er echt bovenuit: erg origineel. Ik hou daar wel van.
  Fijne jaar wisseling en groet,
  Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Dick,

   Ik had dit zeker niet willen achterhouden, maar soms maak je, als de gelegenheid zich voordoet, een hele serie van een soort tijdens een sessie. Je moet dan voor publicatie in een blog een keuze maken anders wordt het teveel van die soort. Maar soms zijn dan de afvallers misschien beter dan de geplaatste, het is uiteindelijk allemaal heel subjectief. Ik wil de kijker dan een breder spectrum laten zien, vandaar dit blog.
   Erg bedankt voor je fijne reactie en een goed nieuwjaar.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad,

  ik ben het met Dick eens: Had je ons dit willen onthouden!!!!!!!
  ik zou willen dat ik zo'n enorme lading prachtige foto's had en dat noem jij "afvallers".. ..
  Je openingsfoto van de Lepelaar is echt supergaaf maar ook de snip in foto 8. Van de platen van de klapekster krijg ik alleen maar een groene kleur en slikproblemen pffff...... wat mooi! ook je ijsvogel en de gele kwik zijn pareltjes. Je tegenlichtfoto van de fuutjes is er eentje die heel bijzonder is maar ook bijzonder mooi!
  Wil je voortaan meer van dit soort afvallers plaatsen Ad :-))))))))))))))))

  ook tevens een hele gezellige jaarwisseling en alle goeds voor 2019 met daarin heel veel mooie fotomomenten.

  Lieve groet,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Kijk even naar mijn reactie bij Dick. Jouw portfolio is anders ook niet gering. Ja, die lepelaar staat er wel lekker op, kon ik mooi door de vegetatie heen fotograferen. Klapekster moet je wat geluk mee hebben, als je in deze tijd een heide/veengebied afstruint heb je toch een redelijke kans hem aan te treffen. Leuk dat er toch diverse kijkers zijn waarbij de futenfoto in de smaak valt, had ik niet verwacht. V.w.b. je laatste opmerking, ik doe mijn best.
   Ik wens jou nogmaals vooral privé een heel voorspoedig 2019, die foto's komen wel.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Reactie bij Dick hierboven gelezen hoor :-)
   We gaan zien wat dit nieuwe jaar ons brengt ;-)

   Lieve groet,
   Helma

   Verwijderen
 6. Hallo Ad,
  Het is goed dat je dit blogje hebt gemaakt, want deze prachtige foto's in je mapjes op je pc laten staan en niet delen....zonde. Je begint al met een schitterende lepelaar, verder vind ik de watersnippen geweldig, en de goudplevier is echt mooi in zomerkleed. Ook een prachtfoto van de klapektster, die heb ik voor deze winter nog op mijn wensenlijstje. De ijsvogels zijn stuk voor stuk prachtig.. en dan die groene specht....daarvan ga ik een beetje groen van jaloerzie zien, die staat al heel erg lang op mijn wensenlijst. Wat een schitterende laatste foto.
  groetjes en een heel goed 2019 toegewenst
  Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Ja, de klapekster is voor veel vogelfotografen een wenssoort, maar als je een locatie weet is hij toch niet zo moeilijk te fotograferen, hij is niet overdreven schuw. Groene spechten zijn in het westen denk ik wat moeilijker dan hier, ze komen daar toch wat minder voor. Ik heb het geluk in een bosrijke omgeving te wonen, ze bezoeken regelmatig onze tuin. Maar toch heb ik er enkele jaren geleden ook een gefotografeerd op een camping in Zeeland.
   Bedankt voor je reactie en eveneens een heel goed 2019.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Wat een heerlijke restjes, Ad.
  Fijn dat je ons daar nog van laat genieten.
  Voor 2019 wens ik jou alle goeds en natuurlijk weer veel fotoplezier.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Dank voor je compliment, ik wens jou ook een heel goed 2019 met veel fotografische hoogtepunten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad,
  Tjonge wat een geweldige serie is dit weer! Het was echt een feest om al deze supergave platen van supergave vogels te bekijken!
  In een woord prachtig. En die twee futen vind ik dus heel sfeervol!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Bedankt voor je compliment, er zijn blijkbaar toch liefhebbers voor foto's als die van de futen, leuk, ik had het niet verwacht.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hallo Ad,
  Het is onmogelijk om alles te laten zien wat je gefotografeerd hebt. Dat gevoel zal inderdaad bij iedereen wel herkenbaar zijn. Soms kom je nog foto's tegen die zijn blijven liggen zoals jou nu ook overkomen is. Gelukkig heb je besloten om er een aantal toch te laten zien. Ik moet zeggen dat er niet een tussen zit die ik niet mooi vind al heb ik natuurlijk wel voorkeuren. Zo'n tegenlichtopname probeer ik ook wel eens, waarbij het resultaat mij niet altijd bevalt. Jouw futen zijn echter heel mooi geworden.
  Ook langs deze weg wens ik je een mooi 2019 toe.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Een bekend fenomeen blijkbaar dat ik heb aangesneden. Goed dat ik er dan toch nog wat mee gedaan heb inderdaad. Tegenlichtopnames probeer ik af en toe ook, ik heb nog wel een aantal ideeën wat dat betreft, maar het is moeilijk om een goed resultaat te krijgen. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad, ja ik ken dat wel dat gevoel van welke foto wel en welke niet. Ik had het dan de rest van het jaar na mijn laatste post helemaal even gehad en was alleen nog op FB actief. Maar ben weer begonnen met posten en dan wil ik voor het archief nog wel even wat foto's plaatsen van het afgelopen jaar. In elk geval heb je hier wel heel veel mooie platen laten zien en ook van bekende plekken zoals met het ijsvogeltje. Voor het nieuwe jaar wens ik je tenslotte nog alle goeds en veel mooie fotografiemomenten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Leuk dat je besloten hebt om toch weer eens wat te bloggen. FB gaat allemaal veel makkelijker en sneller, hoewel ik er zelf niets mee doe. Bedankt voor je reactie en compliment, ik ga zo eens even naar je blog kijken. Voor jou ook een goed (fotografisch) nieuwjaar.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Nou Ad ik hoop eerlijk gezegd dat je nog meer van deze restjes hebt dit is genieten man.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bas,

   Bedankt voor je reactie, ik heb inderdaad nog wel e.e.a. in portefeuille, wellicht komen die in volgende blogs nog aan de orde. Ik wens jullie een goed 2019.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hai Ad,

  Allereerst alsnog de beste wensen voor het nieuwe jaar. Maak er iets moois van.
  Een heel mooi samenraapsel heb je hierboven geplaatst. Leuk zo'n nieuw plasje en dan helemaal leuk wanneer daar direct leuke soorten op afkomen. De onscherpte op de voorgrond bij de lepelaar maakt de foto helemaal af. Top. Mooi ook de jonge kwikstaart op de rietpluim. Ik had die wel graag met iets meer ruimte gezien, zodat de rietpluim helemaal in beeld komt. Persoonlijk vind ik dat altijd een mooi geheel vormen. De klapekster is ook een hele lekkere plaat. Heel jammer dat ze bijna nooit in mijn direct omgeving zitten. De groene specht is natuurlijk helemaal heerlijk dat je die in je eigen tuin kunt platen. Wat een luxe! Heerlijke serie Ad.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ook jij de beste wensen voor het nieuwe jaar, dat we nog veel mooie vogelfoto's mogen maken.
   Je hebt gelijk voor wat betreft de ruimte voor de jonge gele kwikstaart, maar die ruimte was er eenvoudigweg niet, de vogel zat zo dichtbij dat ik met mijn 300 mm. met 2.0 converter niet meer op kreeg. Natuurlijk een nadeel als je een stukje van de omgeving wil laten zien, maar anderzijds krijg je heel veel detail op zo'n korte afstand. Bij de grauwe klauwier lukte dat beter. Ja, die groene spechten hier in eigen tuin is leuk, evenals diverse eekhoorns, ik beschouw het als een voorrecht, maar ik heb mijn tuin wel heel vogelvriendelijk ingericht, dat scheelt. Anderzijds is het voor mij telkens weer bijzonder als ik steltlopertjes zie en fotografeer.
   Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hoi Ad,
  Leuk om toch weer even al die blogjes te zien met jaaroverzichten. Jij hebt flink je best gedaan. Mooi die lepelaar bij jou in de buurt. Grappig moment van de torenvalk die misgrijpt bij het dunne takje. Een heuse blooper.
  Ben je geen lid meer van VNFE, ik zie je niet meer?
  Een gezond en fijn 2019, met veel mooie foto's maar weer!
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gonnie,

   Ik heb weliswaar geen jaaroverzicht geplaatst, daar heb ik teveel achterstand in bewerking voor, maar als ik een wat gevarieerd blog kan brengen vind ik het ook wel leuk.
   Ik ben zeker nog lid van de VNFE, maar heb helaas een aantal maanden verstek moeten laten gaan, kwam in het verleden bijna nooit voor. Hoop er volgende week weer te zijn, maar het zou ook zo maar kunnen dat ik dan op Texel zit.
   Voor jou ook een gezond en voorspoedig 2019, ik hoop dat je in de toekomst weer wat meer aan bloggen toe komt, je foto's zijn het waard.

   Groeten en wellicht tot volgende week.
   Ad

   Verwijderen
 14. Prachtige serie heb je hier Ad.
  Zou ook jammer zijn dat we ze niet gezien hadden.
  Ik heb er van genoten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Dank je voor je compliment, door mijn achterstand in de bewerking ben ik genoodzaakt mijn foto's soms wat later in een blog te verwerken. Fijn dat ze toch nog in de smaak vallen ook al zijn ze dan niet allemaal recent.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Prachtig Ad je fotos. Vooral de ijsvogel, grote gele kwikstaart en goudplevier. De goudplevier heb ik nog nooit van dichtbij gezien. Wel een grote groep in de verte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, toch is de goudplevier bepaald niet zeldzaam, je moet net een plekje weten Waddeneilanden bijvoorbeeld.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Ik fotografeer meestal maar wat op mijn pad komt. Hier aan de Oosterschelde aan onze kant zie je meestal zilverplevieren. Ik heb ze in de Prunjepolder gezien in Schouwen, een grote groep maar toen was het net tegen de zon in en dan zie je nog weinig.

   Verwijderen
  3. Prunjepolder is me bekend Caroline als onderdeel van plan Tureluur. Mooi gebied, maar nadeel is dat je eigenlijk alleen maar van bovenaf de dijk kunt fotograferen.

   Verwijderen
 16. awesome photos... thank you for sharing.
  greeting- evi erlinda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you, you're welcome Evi and thank you for your reaction and compliment.

   Greeting,
   Ad

   Verwijderen
 17. Niks mis met zulke restjes, stuk voor stuk mooie beelden, waarbij 1-7-8-13-18 mijn favorieten zijn.

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Loes, ja af en toe moet je wat compileren om bij te komen.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen