Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 30 november 2018

Winter

Alhoewel het weer tot nu toe vrij zacht is gebleven staat toch de winter waarschijnlijk spoedig voor de deur. Ik zie er wel naar uit om deze winter wat leuke landschapsfoto's te gaan maken. Begin dit jaar schafte ik een 12-28 mm. f4 lens aan en die heeft me gedurende het voorjaar en de zomer al enkele platen opgeleverd waar ik heel tevreden over ben. In een van mijn volgende blogs zullen die zeker nog aan bod komen.

Voor dit moment heb ik nog enkele foto's van vorige winter die ik hier wil laten zien.
Gedurende de zomer en herfst bezochten er geregeld enkele eekhoorns onze tuin en in de overgang naar de winter zijn we die blijven voeren, waardoor ze ook toen regelmatig onze tuin bezochten. Tijdens een sneeuwperiode heb ik diverse keren met mijn camera in de aanslag gezeten en kon ik in de maagdelijke sneeuw deze vrolijke klimmers fotograferen.
Voor de Roots foto-opdracht van de maand, met als thema eekhoorns, stuurde ik enkele van die foto's in en eentje werd er deze maand als eervolle vermelding in het blad opgenomen. Altijd leuk.als je werk gewaardeerd wordt... toch.

Veel kijkplezier en bedankt nog voor de leuke reacties op mijn vorige blog over Sauerland (klik hier)

Groet,
AdEekhoorn in de sneeuwRoodborstjes vind je tegenwoordig in vrijwel elke achtertuin, ze kunnen goed tegen de kou en zijn behoorlijk honkvast alhoewel de roodborstjes die je in winter ziet vaak exemplaren zijn die uit Scandinavië naar iets gematigder streken zijn afgezakt. Hier tijdens een sneeuwbui gefotografeerd, ik krijg al koude voeten als ik er naar kijk.Het lijkt soms of ze niet helemaal fit zijn, maar om warm te blijven zetten ze hun verenkleed uit zodat de luchtlaag die er tussen zit bescherming biedt.Dit ijsvogelvrouwtje kon hier nog voldoende vis vinden, later in de winter zou blijken dat een groot deel van de populatie de hongerdood zou vinden door de strenge, langdurige vorst waarbij veel vaarten, sloten en plassen dichtvroren waardoor ze geen vis meer konden vinden.Knobbelzwanen hebben daar weinig last van, ze houden een wak open waardoor ze onder water toch plantenmateriaal kunnen verzamelen. Hier vliegt een paartje laat op de middag boven een plas met een bos als donkere achtergrond.Dit eekhoorntje had in de sneeuw een stukje kokosnoot gevonden een lekkernij waar ze dol op zijn en ook veel vogels eten het graag. We voeren het dan ook de gehele winter.Eekhoorn in de bijna maagdelijk witte sneeuw. Mooi om de lange nagels aan de pootjes te zien waar ze goed houvast mee hebben in de bomen.Heel aandoenlijk, het zijn net kinderen die met hun handen zitten te eten.Uiteindelijk werd dit de foto die in de Roots werd opgenomen. Ik kreeg daarbij de opmerking dat het jammer is dat hij onder niet wat meer ruimte heeft en daar kan ik het mee eens zijn.Bij een plas in de omgeving is een kijkscherm aangebracht. Op de plas zelf was op dat moment weinig te beleven, maar in het bos achter het scherm was een voerplank gemaakt waar mezen, vinken en mussen gretig gebruik van maakten. Regelmatig vloog de hele meute op b.v. als er een sperwer in de buurt kwam. Ik heb me daar een paar middagen prima vermaakt en geprobeerd van de opvliegende of weer terugkomende vogels foto's te maken. Dat viel niet mee, je fotografeert in de winter een donker bos in, dus de iso-waarde moest flink omhoog om de nodige snelheid te houden. Van de honderden foto's lukten er slechts enkele, waarvan deze ringmus de beste was.Op de voerplank kwamen af en toe ook enkele kepen. Met zo'n voerplank vallen niet veel goede foto's te maken, maar deze kon er mee door.Plotseling hoorde ik voor het scherm het getrompetter van kleine zwanen. Een groepje vloog over, ik draaide me snel om en kon er enkele opnames van maken.


In de afgestoven vegetatie van de oever ontdekte ik nog een eenzame wulp.Toen ik eind van de middag van de plas naar de auto liep zat en in een els een hele groep sijzen. Het licht was al zo goed als weg, maar ik heb er toch nog maar enkele foto's van gemaakt. Deze kon er mee door, maar door de slechte lichtomstandigheden zie je toch behoorlijk wat chromatische aberratie.

37 opmerkingen:

 1. Hoi Ad
  erg mooie foto's zijn dit weer.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad,
  Wat een fantastische beelden. Vooral dat eekhoorntje in de sneeuw. Zo mooi!!
  En dan ook nog zo met die gespitste oortjes, helemaal top.
  Maar laat die kou nog maar effe wachten hoor..haha..!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Ja, dat eekhoorntje werkte prima mee. Ik ben ook geen liefhebber van strenge winters, maar fotogeniek is dat jaargetijde wel. Bedankt voor je compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad,
  Allereerst gefeliciteerd met de plaatsing van je foto bij Roots! Maar ik vind alle eekhoornfoto;s om te smelten ;-) Zo gaaf en zo knap , want zo met die sneeuw is best nog lastig om mooi te fotograferen. Dat geldt ook voor de roodborst, haarscherp en schattig! De ijsvogel is ook schitterend. De twee knobbelzwanen met die donkere achtergrond leverde je een mooie scherpe plaat op.De landende ringmus gewoon leuk! Top, dat je op tijd was de Kleine zwanen nog mooi op de foto te zetten. Je sijsje als toetje is ook zeer goed passend in deze blog. Kortom, ik heb weer genoten van je Post.
  Groetjes en fijn weekend,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Dank je voor de felicitatie en je lovende woorden, fijn dat je mijn werk waardeert.
   Eveneens een fijn weekend en groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad.
  Een mooie terugblik op de vorige winter. Mooi dat Roots een foto van je heeft geplaatst en ik snap ook wel de kritiek, maar neem dan één van die andere. Die zijn minstens zo mooi!
  Het probleem met het vastleggen van vliegende vogels herken ik wel. Ik heb het vorige winter in eigen tuin geprobeerd: ook vaak te weinig licht, hoge iso én je moet snel zijn. Veel in de prullenbak. Maar die ene die wel gelukt is mag er zijn. De foto van de Wulp is echt een hele fraaie!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Ja, ze hadden natuurlijk een andere foto kunnen nemen, ik had er meerdere ingezonden. Lastig inderdaad die vliegende vogels, zeker bij weinig licht. Bedankt voor je compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad
  der Winter hat auch seine schönen Seiten, das zeigst du hier mit sehr schönen Bildern
  die Eichhörnchen sind Top...
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Die Winter ist tatsachlich eine schone Jahreszeit, danke schon fur deine Reaction.

   Grüsse,
   Ad

   Verwijderen
 6. Wat een heerlijke winterse platen zitten er bij Ad.
  Erg mooi om te zien.
  Ik hoop dan ook zeker op een lekker pak sneeuw en dan in de vroege morgen er op uit met de camera.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   De winter is weliswaar een fotogeniek jaargetijde, maar als ik denk aan bittere kou en vroeg opstaan word ik toch wat minder enthousiast. Bedankt voor compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Ha Ad,
  je bereidt ons hiermee goed voor op de mooie kanten van de winter.
  Eekhoorntjes in de sneeuw - fantastisch en dan ook nog in je eigen tuin! Van harte gefeliciteerd met je vermelding in de Roots. Van mij had je mogen winnen.
  Roodborstje in de sneeuw is natuurlijk ook leuk. De kleine zwanen in de vlucht tegen een sneeuwwitte achtergrond vind ik ook een supermooi beeld.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   De winter heeft inderdaad mooie kanten zoals uit dit (laat)proefje blijkt, hopelijk komen er niet teveel (ijs)vogels om van de honger. Ja, enkele eekhoorntjes hebben het goed naar de zin in onze tuin. Bedankt voor je compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Mooie serie zeg; ik kijk nu extra uit naar de winter!

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hopelijk brengt de winter wat we ervan verwachten. Ik hoop ook weer mooie beelden te kunnen schieten. Bedankt voor je compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hallo Ad,
  Hier staat geen beeld teveel bij, het zijn allemaal knappe opnamen. Het eekhoorntje steelt de show. Je hebt het geluk in een omgeving te wonen waar je dit soort beelden kunt maken. Het commentaar van Roots begrijp ik, maar ik sluit mij wel bij de opmerking van Dick aan (als je meer foto's hebt ingestuurd).
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, hier zie je nog wel eens een eekhoorn, alhoewel er helaas ook veel doodgereden worden ondanks dat er met borden voor gewaarschuwd wordt. Ik had inderdaad meerdere beelden ingezonden, maar ja het zij zo. Bedankt voor je compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad,
  Wat kan ik toch jaloers worden op zulke mooie foto's van vogels. :-)) Ze zijn echt super!
  De foto's van de Roodborstjes met de pootjes in de sneeuw zijn, denk ik, mijn favoriet. Ik heb "iets" met Roodborstjes. Waarom? Geen idee.
  Gefeliciteerd met je eervolle vermelding in Roots! Je foto's van de eekhoorns zijn dan ook prachtig.
  Als je nog meer foto's van de vorige winter tegen komt, kan je er rustig nog een blog van maken hoor ;-).

  Hartelijke grote,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anette,

   Bedankt voor je compliment, het roodborstje heeft iets vertederends misschien is het dat. Ik heb zeker nog meer foto's van voorgaande winter, wellicht wijd ik er nog een blog aan.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Wat een heerlijk winters blogje, nu verlang ik nog meer naar kou en sneeuw (zeker op zo'n donkere druilerige dag als vandaag). De eekhoorn in de sneeuw is geweldig. Maar ook het roodborstje is leuk. Schitterende foto van de ijsvogel, en de wulp heb je ook al erg mooi. Leuk, de eervolle vermelding, ik had het gezien in de laatste Roots, de foto is het zeker waard, dik verdiend.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Ja, zo'n dag als vandaag is niet geweldig, alhoewel ik deze week bij vergelijkbaar weer toch nog wat leuke platen heb kunnen schieten, o.a. groep vliegende mandarijneenden en een kokardezaagbek. Komen wellicht in een toekomstig blog nog eens voorbij. De tak waar de ijsvogel op zit had ik liever wat dunner gezien, maar ja, dat heb je niet altijd voor het zeggen, deze foto was niet geënsceneerd. Bedankt voor je compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hoi Ad,

  werkelijk weer met open mond zitten kijken naar deze prachtige foto's. Niet alleen de eekhoorn (waar ik zo gek op ben) maar ook de andere foto's van de keep, de ijsvogel, de kleine zwanen, de sijs en de wulp zijn gewoon prachtig om te zien. En natuurlijk van harte gefeliciteerd dat een van je eekhoorns een eervolle vermelding heeft gekregen. Ik heb ze niet eens ingestuurd (kan de hip daarvoor nog niet krijgen) maar ik heb ze dan ook niet in de sneeuw maar gewoon op een tak en nootjes etend. Deze eekhoorn in de sneeuw is echt superleuk zeg en nog leuker is dat je ze zelfs in je eigen tuin hebt!!! Waar ik woon is geen eekhoorn te bekennen. Ik moet er helaas altijd voor reizen.
  Hier bij jou echt super genoten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Zo, wat een lovende woorden, ik word er beduusd van. Jouw foto's van de eekhoorntjes die je me stuurde waren anders mooi, weliswaar niet in de sneeuw, maar toch echt prachtig. Jammer dat je ze niet ingestuurd hebt, maar dat kan ik me voorstellen. Overigens stuur ik ook maar een heel enkele keer in. Hier in het zuid-oosten komen denk ik ook wel wat meer eekhoorns voor dan in het westen, maar ik vind het altijd triest als ik er weer een doodgereden op de weg zie liggen. Daarentegen kan ik heel blij worden van al die steltlopertjes daar bij jou. Nogmaals bedankt voor je compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Ik zal de eekhoorns wel op het blog gaan plaatsen :-)

   Groetjes,
   helma

   Verwijderen
 13. Hai Ad,

  Altijd leuk wanneer er een foto geplaatst wordt in een blad. Helemaal leuk wanneer je dat soort foto's in je eigen tuin kunt maken. Je zou toch ongekende mogelijkheden moeten kunnen hebben om superplaten te maken en dan denk ik aan mooie takken/boomstronken en dat soort werk. Eekhoorns die zich uitstrekken naar eten dat op een bepaalde hoogte hangt etc. Met zo'n maagdelijk sneeuwdek zijn je foto's al prachtig en met een beetje extra actie worden ze super.
  Zo'n kjkscherm is dan wel niet iets voor de echte vogelfotograaf, maar het geeft wel degelijk extra mogelijkheden voor speciale foto's. Een hele fraaie vluchtfoto van de ringmus. Geen alledaagse soort en dan ook nog eens in vlucht. De eerste foto van de kleine zwanen is een stuk mooier dan de tweede. Zo wegvliegend van je levert voor mij eigenlijk nooit een echte topfoto op. Jammer dat de 4de niet op de eerste foto staat.
  Hopelijk krijgen we deze winter nog een mooi sneeuwdek, maar voorlopig lijkt het meer op een hele lange herfst.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Wat jij schetst behoort zeker tot de mogelijkheden, maar toneeltjes met takken en stronken zie je al zo veel bij (vogel)hutten waar ook regelmatig eekhoorns komen. Daarentegen zie je ze niet zo vaak in de sneeuw. Maar ik ben het met je eens, als er wat meer actie in zat zou het zeker spectaculairder zijn. Wellicht een mooie uitdaging voor a.s. winter.
   Wat betreft de kleine zwanen, daar vond ik zelf eigenlijk de compositie met vier zwanen mooier, maar inderdaad daar zijn ze al wat verder in hun vlucht. Zo zie je dat eenieder een wat andere kijk heeft, maar dat maakt bloggen en praten over de foto's nou juist zo interessant en leerzaam en waardeer ik het ook dat jij kritisch durft te zijn.
   De winter lijkt ook vandaag nog ver weg.
   Bedankt voor je reactie en opbouwend commentaar.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 14. lovely birds and beautiful series of photos.
  greeting- evi erlinda

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ad
  gaaf dat je foto geplaatst woord maar het zijn ook hele mooie foto's.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Herman, ik doe m'n best om leuke platen te schieten, fijn als dat gewaardeerd wordt.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hele mooie fotos Ad. De eekhoorn vind ik het leukst. Fijn kerstdagen. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, Ja, die eekhoorn [poseerde wel lekker.
   Jij ook fijne kerstdagen gewenst.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 17. Hoi Ad, fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2019. Groetjes Caroline
  https://carolinesnatuurfotografie.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ad, ik heb je in mijn lijst met blogs erbij gezet. Wat een mooie header op je blog, groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Fijn dat je mijn foto's mooi vindt, ik hoop dat ze in de toekomst blijven boeien. Ja, die klapekster in mijn header was wel een buitenkansje, ze zijn redelijk zeldzaam en je komt er niet gemakkelijk zo dichtbij.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 19. Fijne jaarwisseling Ad, groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen