Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 25 januari 2019

Baardmannen enz.

Als je baardmannetjes wil zien en fotograferen moet je vanuit het zuidoosten van het land meestal ver reizen, immers grote rietkragen waarin deze vogeltjes graag vertoeven vind je voor het merendeel in het westen en noorden van het land, daar waar de polders zijn.
Bekende hotspots in dat opzicht zijn de Rietputten bij Vlaardingen (zo lang als het nog duurt) en het Jaap Deensgat bij het Lauwersmeer. Die eerste locatie ben ik eens naar toe gereisd en zonder ook maar een foto te kunnen maken weer huiswaarts gekeerd terwijl ik bij het Lauwersmeer al wel meerdere malen leuke foto heb kunnen maken. (klik hier)
Het was dan ook leuk toen ik ontdekte dat zich hier in de omgeving in de rietkraag van een kleine plas ook enkele baardmannetjes ophielden. Het was nog knap lastig om er goede foto's van te maken, de rietkraag was weliswaar klein, maar vrij dicht en omdat het toch wel behoorlijk waaide bleven de vogeltjes veelal onderin zitten. En als ze dan een keer naar boven kwamen waaide er bijna altijd wel weer een rietstengel voor. Toch is het me gelukt om wat leuke foto's te maken, zelfs enkele waar ik al lang op gehoopt had n.l. acrobatisch, met de pootjes gespreid hangend tussen twee rietstengels.
Omdat het anders wat kort zou worden heb ik nog enkele losse foto's, gemaakt op andere plekken en op andere locaties, aan dit blog toegevoegd.
Bedankt nog voor jullie fijne reacties op mijn vorige blog over Diverse restjes "klik hier" en veel kijkplezier bij dit blogbericht.

Groet,
AdEen beeld waar ik al lang naar op zoek was, een baardmannetje hangend als een aapje tussen twee rietstengels.Ze moeten erg veel rietzaden eten om aan hun energiebehoefte te voldoen. Best lastig overigens om goed te belichten met het tegenlicht.Ook het vrouwtje kwam even nagenoeg helemaal vrij zitten.


Als een Epke Zonderland die zo aan zijn ringoefening begint, of is het meer de brug met ongelijke leggers.Wat is het dat deze vogeltjes zo aaibaar maakt, is het dat gele kraaloogje of het mooie zachte aaneengesloten verendek.Vreemde naam eigenlijk baardman, snorman zou beter in de richting van zijn voorkomen zijn.Aalscholver toont zijn mooie verenpak een houding die nodig is om dat pak te drogen omdat hij niet over een vetklier beschikt.Deze grutto zat in mooi avondlicht.Landende grutto in een plasje bij het Zuidlaardermeer.


Patrijs mannetje dat ik fotografeerde aan de rand van de Groote Peel. Een vogel waar het helaas zeer slecht mee gaat. In de loop van mijn natuurfotografie-activiteiten zie ik ze steeds minder, de populatie is drastisch afgenomen, ja zelfs gedecimeerd tot slechts enkele procenten t.o.v. de jaren 70.
Het is te hopen dat de randbeplanting met kruiden die ik afgelopen jaar op diverse plekken langs akkers in het hele land heb waargenomen de populatie weer enigszins overeind helpt.Groene specht vrouwtje in het gras op zoek naar emelten en engerlingen.Ringmus, beetje vreemd gezicht de onscherpe boom op de voorgrond tegen de scherpe op de achtergrond. Ook deze soort zie ik steeds minder t.o.v. een tiental jaar geleden.Tenslotte nog een kemphaan mannetje gedeeltelijk in zomerkleed, gefotografeerd bij het Lauwersmeer.
Slotwoord: de laatste tijd heb ik de neiging om de foto's wat lichter en minder contrastrijk af te werken. Zo ook bij de baardmannetjes. Op mijn Windows Photo Viewer met witte achtergrond zien ze er dan goed, maar, of het komt door de zwarte achtergrond van mijn blog weet ik niet, maar de foto's zien er dan wat flets uit. Ik heb ze daarom voor dit blog toch nog maar wat meer contrast en helderheid meegegeven.

35 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Dit is toch weer super hoor wat je hier effe laat zien.
  Prachtige beelden. Mooi die Baardmannetjes. Die houding is inderdaad erg leuk zo leunend op twee takjes.
  En wat heb je die Grutto mooi te pakken zo op foto 9. Gaaf ook die Groene specht zo met die alerte pose.
  Knap genomen hoor!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Ja, met die houding van de baardmannetjes moet je een beetje geluk hebben dat ze op zo'n moment net vrij zitten. De grutto zat in mooi licht, dat is een fijne bonus. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hallo Ad
  ich finde diese Bilder sehr schön und gelungen
  schaut man sich gerne an
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Schön, dass du von die Bilder genossen hast. Danke sehr fur deine Reaction und Compliment.

   Grüsse,
   Ad

   Verwijderen
 3. top photos are amazing... beautiful background.
  greeting- evi erlinda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Evi for the compliment and reaction.

   Greetings,
   Ad

   Verwijderen
 4. Geweldig mooi Ad zeker gezien de weersomstandigheden en het dichte riet,maar wel een stuk dichterbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Bas, de weersomstandigheden werkten inderdaad niet echt mee, temeer daarom ben ik erg content met het resultaat.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 5. Ha Ad,
  beeldschone platen van de baardmannetjes, zo tussen het riet door. En wat leuk dat je hier ook mevrouw baardman laat zien, die zie je nauwelijks op foto's.
  De aanvullende foto's mogen er zeker ook zijn.

  hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Je ziet vrouwtjes baardman inderdaad wat minder op foto´s, ik denk niet omdat er minder zijn, maar omdat de mannetjes wat kleurrijker zijn, zoals meestal in de vogelwereld, worden ze wellicht wat minder geplaatst. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad,
  Wat een heerlijke serie, zeg! De baaedmannetjes stelen natuurlijk de show, wat prachtig!
  Maar ook de patrijs en de ringmus zijn mijn favorieten.
  Genoten van deze post.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja, de baardmannetjes spelen wel de hoofdrol in dit blog. Leuk dat je ook de andere foto's kunt waarderen. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Mooie fotos Ad. Prachtig dat baardmannetje. groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hallo Ad,
  wat een prachtige foto's heb je van de baardmannetjes kunnen maken. Je moet toch best geluk hebben dat ze bovenin vrij gaan zitten. Ook de andere vogels (niet recent gemaakt denk ik) zijn heel mooi.
  Ik vind de kleuren wel goed hoor. Ik merk wel dat alles op de windows fotovieuwer donkerder lijkt. Mijn eigen foto's maak ik ook vaak wat lichter / zachter, en als ik ze in windows open is het nog best donker.
  Op jouw blog komen de foto's niet flets over (maar je had ze al wat bijgesteld schreef je).
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Je moet inderdaad wat geluk hebben met die baardmannetjes, ik ben er bij het Lauwersmeer een keer een week voor niets naar toe gegaan, pas de laatste dag van onze vakantie had ik het geluk dat ze zich lieten zien.
   Fijn dat je ook nog even reageert op de kleurinstelling van mijn (gekalibreerde) monitor. Ik ben blijkbaar niet de enige die daar wat moeite mee heeft. Ik denk dat ik het voorlopig maar bij zo'n kleine bijstelling houd. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Een jaloersmakende serie heb je hier Ad.
  Prachtig die baardmannetjes, ik had ze graag zelf gefotografeerd.
  Ook je andere foto's zijn erg mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Volhouden Tinie, aan jouw blogs te zien ga je best vaak op stap, dan komen die baardmannetjes ook een keer voor je lens. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Reacties
  1. Hoi Herman,

   Bedankt dat je de foto's bekeken hebt en ze mooi vindt en bedankt ook voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hallo Ad, en het blijft niet bij baardmannetjes. Vorig jaar had ik ook het geluk ze te mogen zien en fotograferen. Dit jaar zijn ze niet zover naar het zuiden getrokken. De grutto vind ik ook heel fraai op de foto staan. Groene specht is altijd spectaculair en die staat er ook nog eens heel fraai op. De mus mooi en intussen een zeldzaamheid aan het worden. De kemphaan ook niet al te vaak te zien. Al met al een prachtige serie.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Wellicht heb je ze op dezelfde plaats gezien als ik, het was ergens in Limburg. Fijn dat je ook de andere foto's kunt waarderen. De ringmus is inderdaad sterk afnemend, een tiental jaren geleden had ik ze regelmatig in de tuin. Ik zie ze niet meer. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hoi Ad,

  wat een heerlijkheid om baardmannetjes te kunnen fotograferen en dan ook nog in een pose die iedere fotograaf graag zou willen met de pootjes uit elkaar :-)))) Ik heb nog niet ene baardmannetje kunnen platen maar..... als ik ooit met pensioen mag gaan heb ik ook meer tijd ;-)
  Deze reeks had ik graag zelf willen maken hihi.... Ook je andere foto's zijn prachig om te zien. De aalscholver is leuk maar e Grutto vind ik echt supermooi! Ook de kemphaan is een juweeltje. Prachtig om deze foto;s te zien.
  Je foto's komen zo hele goed over hoor. Ik denk ook niet dat het aan de zwarte achtergrond van je blog ligt. Ik bekijk mijn foto's nog wel eens op een witte achtergrond (bv de mail openzetten) voordat ik ze in het blog zet.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, die pose daar was het me om te doen, maar je mag sowieso al blij zijn als je een baardmannetje kunt fotograferen. Inderdaad is het wel vaak een kwestie van veel tijd investeren, maar dat is met veel soorten zo. Fijn dat je ook nog even aangeeft wat je van de helderheid vindt, als ook jij ze goed vindt dan houd ik het voorlopig maar zo. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hoi Ad.
  Nou, ik woon dus in het westen van het land en heb al jaren lang diverse rietkragen afgestruind, maar nog nooit baardmannetjes gezien (In de rietputten in Vlaardingen zegge en schrijven ééntje, in een flits). Ypot voor kort, want op niet al te grote afstand van mijn huis heb ik de laatste weken twee keer een groepje ontdekt, de eerste keer ver weg, de tweede keer al wat dichter bij. Maar de acrobatische poses heb ik nog niet gezien. Zo gauw er weer een windstille dag komt (dat heb je dan weer niet zo gauw hier aan de kust) ga ik snel weer kijken... Altijd genieten als je een wenssoort voor het eerst kunt vastleggen.
  Ook de rest van dit blog laat een paar fraaie soorten zien: groen specht en patrijs staan er schitterend op. Heb ik ook nog niet. Er is nog veel te doen, gelukkig. Je foto's zien er bij mij prima uit, de baardmannetjes wel wat aan de lichte kant.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Toch typisch dat jij daar in het westen geen baardmannetjes treft, maar als je ze nu vlak bij huis ontdekt hebt krijg je zeker kansen, gewoon vaak gaan, ze komen zeker een keer uit het riet omhoog, ze moeten tenslotte eten. Och ja, ook wat betreft die andere soorten, je blijft lekker bezig als je nog wat te wensen hebt. De baardmannetjes heb ik bewust wat lichter gehouden omdat het wit anders zo grauw wordt. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hallo Ad,
  Je bent begonnen met een soort die ik graag eens in het wild zou willen zien. Jouw platen bevallen mij prima, niet te licht, niet te donker. Ook van de andere soorten laat je fraaie beelden zien. Er zitten toch soorten bij die je niet zo gauw op deze manier kunt vastleggen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Bedankt dat je even aangeeft dat de helderheid goed is, gezien ook de andere reacties houd ik het zo. Ja, baardmannetjes soms lastig, maar toch ook weer niet de moeilijkste soort om te fotograferen, vaak een kwestie van geduld in combinatie met veldonderzoek en de media in de gaten houden. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 15. Mooie fotos Ad. Het baardmannetje wordt ook weleens in Zeeland gespot. Ik heb hem nog niet gezien. De patrijs vind ik heel mooi, die zitten vaak verstopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, ja bij de Oesterdam in Zeeland heb ik diverse malen baardmannetjes gefotografeerd.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hai Ad,

  Baardmannen zijn altijd super om te fotograferen en zeker als ze lekker dichtbij huis zitten. Helaas willen ze dit jaar maar niet op mijn plekje komen. Ben verscheidene keren geweest, maar mooi niet.
  Complimenten voor de foto's hierboven, want als ze zo in het riet blijven zitten dan is het lastig om ze goed te fotograferen. Mooie aanvullende foto's ook. Lekker toch wanneer je een groene specht in je tuin kunt fotograferen. Eeuwig zonde dat mooie soorten zoals de patrijs en de kemphaan in baltskleed ons land aan het verlaten zijn.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, inderdaad met baardmannen moet je geluk hebben, het is altijd wel wat, harde wind, regen of ze zitten er überhaupt niet zoals in jouw geval. Dank je voor je compliment, ik moest aardig wat tijd investeren om ze zo op de foto te krijgen. Wat de groene specht betreft, vandaag zaten er voor de eerste keer, althans dat ik het gezien heb, twee tegelijk in onze tuin, kicken. Ja, helaas een triest verhaal wat de patrijs en kemphaan betreft.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen