Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 15 februari 2016

Baardmannetjes

In mijn vorige blogbericht heb ik een flink aantal soorten laten zien die we, mijn vrouw is al even enthousiast als ik en weet vaak met de verrekijker de vogels al eerder te ontdekken dan ik, tijdens een vakantie in Noord-Nederland konden spotten en fotograferen.
Een soort heb ik daar bewust niet in opgenomen omdat ik daar een apart blogbericht aan wilde wijden. Het betreft het mooie baardmannetje en uiteraard vrouwtje, vogels die on-Nederlands ja zelfs tropisch aandoen, vogels ook waar je wat geluk mee moet hebben dat je op het juiste moment op de juiste plek bent.
Bij een uitgestrekt rietmoeras maak je een goede kans en als je weet dat ze bij windstil weer onder uit de rietstengels naar boven komen kun je je kansen aanzienlijk vergroten. En als je daar dan een voortdurend "geping" in het rietveld hoort heb je een gerede kans dat je die dag baardmannetjes ziet en fotografeert en daarmee bedoel ik niet die twee vogelende "baardapen" uit het gelijknamige televisieprogramma.

Bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn blogbericht over "Vogels in Noord-Nederland (Klik hier) en veel kijkgenoegen bij deze baardmannetjes.

Groeten,
AdIk heb alle foto's genomen met diafragma f8, de achtergronden krijg je daarmee natuurlijk niet onscherp, maar die krijg je met een groter diafragma evenmin onscherp omdat het onderwerp zo dicht tegen de achtergrond aan zit. Je loopt met een groter diafragma bovendien het risico dat grote delen van het onderwerp eveneens onscherp worden.
Alle hierboven getoonde vogels zijn mannetjes met hun typische snor, want daar denk je eerder aan dan aan een baard. In het Frans hebben ze dat beter voor elkaar, daar heet de soort n.l. mésange à moustaches. Maar hoe dan ook, hieraan dankt de vogel wel zijn naam.De vrouwtjes zijn niet zo kleurrijk als de mannetjes, ze missen die typische "snor" en het blauw op de kop en hals, maar ik vind ze zeker zo mooi.
Slotwoordje: Met een soort in een blogbericht loop je natuurlijk het risico dat de kijker snel verzadigd (verveeld) raakt, maar ik vond en vind de soort zo mooi dat ik er een heel blogbericht aan wilde wijden.

17 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Wat een prachtige foto's!! Gaaf zo die baardmannetjes (en vrouwtjes) tussen die rietstengels.
  Ontzettend mooi gefotografeerd. Bijzonder ook om die vrouwtjes zo te zien. Ze hebben een mooi verloop in kleur met die fraai gekleurde veren. Prima gedaan!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat de achtergrond betreft, daar is niks mee Ad
  Gewoon puur natuur, prachtige serie heb je kunnen maken.
  Dit soort staat nog op mijn verlanglijstje.
  Wat leuk dat je vrouw al net zo enthousiast is, gezellig zo samen op pad.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. very nice photos, here you can directly see the difference between man and woman, such details can not be seen otherwise
  greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige serie, Ad. Ik vind dat zo'n mooi vogeltje, maar heb het zelf nooit gezien. Ik zal toch nog eens in de Groene Jonker gaan kijken. Wat leuk, dat ook in de vogelwereld de mannetjes snorren hebben en de vrouwtjes niet. Ik heb dat nooit eerder zo goed gezien. Al met al, erg mooi. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige serie, Ad. Ik vind dat zo'n mooi vogeltje, maar heb het zelf nooit gezien. Ik zal toch nog eens in de Groene Jonker gaan kijken. Wat leuk, dat ook in de vogelwereld de mannetjes snorren hebben en de vrouwtjes niet. Ik heb dat nooit eerder zo goed gezien. Al met al, erg mooi. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi Ad, vooral de vrouwtjes dit keer Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,
  Het verveelt mij niet snel als er slechts één soort in een blogeditie voorkomt. Als het verveelt is er iets mis met de foto's. Ik heb helaas nog steeds geen baardmannetjes gezien, dus ik moet mij tevreden stellen met foto's zoals die jij laat zien. Ik vind ze mooi en zou ze graag zelf ook zo maken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Ad,

  Inderdaad prachtige vogeltjes om te fotograferen en 1 van mijn favoriete soorten. Je hebt het wel erg lastig gehad om ze hier te fotograferen, want je kunt niet zeggen dat ze lekker vrij zijn gaan zitten voor je. Knap dus dat je ze zo hebt weten vast te leggen en ik heb zo'n idee, dat er heel wat de prullenbak in gegaan is. Erg lastig met al die rietstengels. Foto 11 vind ik een hele fraaie. Daar zit het vrouwtje net even lekker ietsje vrijer en ook nog mooi bovenop de pluim. Foto 2 is ook een heerlijk om naar te kijken. Leuk hoe de baardman daar uit de rietpluim komt. Goede keuze trouwens om met F8 te fotograferen ;-)

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ad, Dit is toch genieten, wat een mooie vogels! Helaas heb ik ze wel gehoord maar niet gezien daar het op die dag vreselijk hard waaide. Volgend jaar nieuwe kansen. Je foto's vervelen zeker niet en ze zijn prachtig geslaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een goed plan, Ad, om hier een apart blog van te maken.
  Complimenten, de foto's zijn schitterend!!
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad,

  deze mooie baardmannetjes staan al heel lang op mijn wensenlijstje om ook eens te zien en te fotograferen. Jij hebt je kansen echt heel mooi benut want dit zal lastig fotograferen geweest zijn met al dat riet er omheen. Daarom is het ook echt geweldig dat je ze zo mooi op de foto hebt gekregen. Daar zal ook heel wat geduld mee gepaard geweest zijn :-) Prachtige vogeltjes en een mooie serie aan foto's.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ad, Een pracht soort die al heel lang op mijn wensenlijstje staat. Ik ben er een keer tevergeefs voor naar de Rietputten geweest. Heerlijk dat je ze gevonden hebt. Jammer dat ze in die dichte begroeiing zitten. Je wilt ze eigenlijk toch mooi vrij in de top van een rietpluim. Maar wat nu nog niet is, kan nog komen. Deze beleving nemen ze je niet meer af.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie serie, zowel de baardman-man als baardman-vrouw heb je prachtig in beeld gekregen. Het valt niet mee om deze soort te fotograferen, ze zitten toch vaak te laag in het riet of verstopt tussen de rietstengels. Deze vogelsoort staat nog op mijn wensenlijstje.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. What a wonderful series of pictures of a bird I would dearly love to see. I have tried a couple of times when I have visited Europe and have been in suitable locations - but no success!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een luxe dat je zoveel foto's hebt kunnen maken om er een heel blog mee te vullen. Het is een eindje rijden, maar toch ik ga eind van deze maand ook eens een poging wagen wat van deze vogels vast te leggen...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een luxe dat je zoveel foto's hebt kunnen maken om er een heel blog mee te vullen. Het is een eindje rijden, maar toch ik ga eind van deze maand ook eens een poging wagen wat van deze vogels vast te leggen...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen