Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 29 februari 2016

Experimentje

Zeer tegen mijn gewoonte in dit keer eens een heel kort blogberichtje. Waarom? Komend weekend is het jaarlijks terugkerende natuurfotografiefestival Pixperience. Deze editie hebben de organisatoren van Birdpix/Nederpix gekozen voor het thema creatieve natuurfotografie vandaar de naam CreaPiXperience. Aan dit festival is de uitgifte van een nieuw natuurfotografieboek verbonden met hetzelfde thema, creatieve natuurfotografie.
Ik heb het boek al besteld omdat ik erg benieuwd ben hoe dit onderwerp verder wordt uitgediept. Omdat ik van kinds af aan erg gecharmeerd ben van de prachtige foto's in vogelgidsen en natuurbladen voel ik me nog steeds erg aangetrokken tot realistische fotografie, sommigen noemen het registrerende fotografie. Maar toch krijg ik ook steeds meer waardering voor de manier waarop natuurfotografen onderwerpen, rechtstreeks uit de camera of met behulp van Photoshop, op een kunstzinnige manier in beeld brengen.
Zonder van mijn "roots" te willen afstappen wil ik me, naar ik hoop geholpen door het nieuw aangeschafte boek, bij tijd en wijle eens toeleggen op deze voor mij nieuwe wijze van fotograferen.
Ik heb alvast een enkele pogingen gewaagd en in dit blogbericht opgenomen. Ik ben me ervan bewust dat het zeker niet bij iedereen in de smaak zal vallen en het voor anderen wellicht niet ver genoeg gaat, schroom niet om jullie commentaar te leveren.

Groeten,
AdEen groepje kieviten jaagt over een ven in een natuurgebied. Het was erg donker, regenachtig weer en ik heb toch gekozen voor een wat langere sluitertijd terwijl ik de camera heb meegetrokken toen ik de foto maakte.Een slootje in een boslandschap. Alhoewel een soortgelijk effect ook bereikt kan worden via het filter radiaal blurren in Photoshop heb ik er hier voor gekozen om de camera tijdens het maken van de foto even rond te draaien.Iets conventioneler dan voorgaande foto, deze heikikker genomen vanaf een laag standpunt in tegenlicht waardoor bokehringen in beeld verschijnen.Een andere heikikker in het late middaglicht waardoor het omringende pitrus een rode gloed krijgt.Sneeuwlandschap met ondergaande zon. Ik heb de foto zacht en licht afgewerkt waardoor een soft-focus high key effect ontstaat terwijl de voren in de akker nog zichtbaar zijn.In schril contrast met voorgaande foto een tegenlichtopname van de opkomende zon door een donker bos zonder belichtingscorrectie.Groepje bomen met de stammen als convergerende lijnen. Op de kruin heb ik een filter toegepast.Winters boslandschap waar ik met een schilderskwast overheen ben gegaan.En om het wat luchtig af te sluiten deze twee kleurige bloemen waar eigenlijk niets bijzonders mee gedaan is alleen het gebruik van een groot diafragma.
29 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Mooie gevarieerde post. Die opnames van die kikker en die bloemen (foto 4, 9 en 10) zijn echt super. Mooi die zachte kleuren.
  Veel plezier bij het fotografie festival.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Marco, achteraf ben ik niet naar het festival geweest, mooi weer hé en dan lonkt toch weer het fotograferen, gisteren b.v. naar Oesterdam geweest. Ik heb overigens wel het nieuwe boek over creatief fotograferen besteld.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. De kikkers zijn mijn favorieten, ook de zonnestralen, het sneeuwlandschap en de bomen van onderaf vind ik geslaagde experimenten. De eerste twee foto's vind ik wat minder, ik wordt er een beetje draaierig van als ik ernaar kijk ( dat heb ik ook vaak als ik naar foto's kijk die met de lensbaby zijn gemaakt). de laatste twee zijn kleurige afsluiters waarvan ik de tweede het mooiste vind.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Ik was er me van bewust dat deze foto's niet bij iedereen in de smaak zouden vallen, het zijn ook maar experimenten waar ik me af en toe eens mee bezig wil gaan houden. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. das Bild mit den Sonnenstrahlen die durch den dunklen Wald dringen ist super schön
  tolle Serie
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ad,
  De eerste twee foto's spreken mij niet aan. Ik zie de meerwaarde van deze vorm van fotograferen niet. De beelden van de kikkers daarentegen vind ik wel geslaagd. Tegenlicht zorgt nog wel eens voor onverwachte effecten. De foto van het sneeuwlandschap met het vage zonnetje vind ik heel sfeervol, heel mooi gedaan. Macro's van bloemen maken kan je eindeloos variëren. De eerste foto van de bloem vind ik de mooiste.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Fijn dat je laat weten wat je er van vindt, ben blij met deze feed-back zeker in een experimentele fase kan je dat natuurlijk goed gebruiken. Ik wil er zeker ook niet mijn hoofdtak van fotografie van maken, maar af en toe wat experimenteren vind ik wel leuk.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Ik kijk altijd weer met veel genoegen naar je foto's Ad. Voor mij zijn het kunstwerken.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Roos, leuk dat je ook dit soort fotografie mooi vindt.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Ik vind het zeker wat hebben Ad.
  De eerste vind ik mooier dan de tweede, het sneeuwlandschap en het winterbos spreken mij zeker aan.
  De twee laatste zijn juweeltjes net als de kikkers.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Tinie, de kikkers en de bloemen close-ups hikken natuurlijk wat dichter tegen de conventionele fotografie, maar ach een experimentje op zijn tijd kan leuk zijn en leidt soms tot verrassende dingen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hai Ad,

  Het begint allemaal met experimenteren en dan merk je vanzelf wel wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Tsja, niet alles wat hierboven staat vind ik even geslaagd, maar dat is eigenlijk niet zo belangrijk. Leuk is het, dat je het hier deelt. Maar geef mij maar de iets normalere wijze van fotograferen. De kikkers en de twee foto's daarna zijn voor mij de fraaiste van de hele serie. Vooral die van het donkere bos is erg mooi.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ik had helemaal verwacht dat deze vorm van fotografie jou niet zo zou aanspreken en jouw reactie komt voor mij dan ook zeker niet al een verrassing. Weet je, eigenlijk ben ik net als jij van de conventionele fotografie en ik heb dan ook getwijfeld of ik dit wel moest doen. Maar, och een experimentje vind ik wel leuk en ik merkte dat ik eigenlijk steeds meer waardering ga krijgen voor die kunstzinnige fotografische uitingen. En, hoewel ik er nog verre van tevreden over ben is het toch wel leuk om je grenzen af en toe een beetje te verleggen, toch.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad,

  een bijzonder blog waarvan ik van de 2e foto echt een beetje draaierig wordt. Dit is niet mijn ding maar wel leuk om een keer te doen. Ik vind vooral foto 3, 4, 5, 6 en 9 heel geslaagd. Leuk ook om te lezen hoe je dit gedaan hebt. Toch een hele geslaagd experiment.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat je er niet ziek van geworden bent Helma, haha. Zeker leuk om een keer te proberen, maar ieder zijn/haar ding natuurlijk. Fijn dat je er toch een aantal leuk vindt.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad, Was jij gisteren ook op de Pixperience? Ik vond het een fantastische dag. Leuk dat ook jij al vooraf er door geïnspireerd werd. Van mij mag je lekker uitproberen. Ik zag in eerste instantie niet wat je met de heikikkers en bloemen had gedaan, zo vertrouwd kwam het al over. Ook de high key is mooi.
  Ga vooral lekker af en toe verder met deze experimenten, zou ik zeggen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gonnie,

   Ik was gisteren niet op de Pixperience, had wel plannen hiervoor gemaakt, maar het weer was zo mooi dat ik me heb laten verleiden om naar de Oesterdam te gaan. Ik had natuurlijk ook graag de presentaties bijgewoond over het creatief fotograferen, maar heb als alternatief in elk geval het gelijknamige boek besteld. Ik kijk al langere tijd met bewondering naar die wat kunstzinnige manier van fotograferen, maar besef dat dit het nog lang niet is. Ik wil er overigens ook niet de hoofdmoot van maken, maar af toe wat experimenteren vind ik zeker leuk.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hoi Ad,
  Heel verrassend allemaal. de kieviten vind ik mooi! Het sneeuwlandschap schitterend. Knap dat het niet te wit is. De foto met de fraaie harpstralen is schril contrast is echt een plaatje. Maar de bomen in kring met dat frisse groen is mijn favoriet. Hoewel de kikkers en de bloemen ook erg mooi zijn.
  Kortom, ik heb genoten!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Maria,

  Leuk dat deze vorm van fotografie jouw bewondering kan wegdragen. Och, het zijn zo wat experimentjes die wel leuk zijn om af en toe te doen en als er dan wat waardering voor is, is dat natuurlijk heel fijn.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een verrassende serie van jouw hand Ad, erg leuk om te zien en te lezen. Ik lees hierboven dat je niet bij de CreaPix was, jammer, die dag zou je zeker nog meer inspiratie gegeven hebben.
  Sommige technieken kun je natuurlijk ook heel subtiel bij je 'gewone' fotografie inzetten, net zoveel of zo weinig als je zelf wilt. Maar er is ook niks mis mee, als je toch liever je eigen traditionele ding blijft doen. Alles mag, alles kan ;-)
  Dan je foto's
  De eerste foto vind ik geslaagd, de zachte kleuren passen prachtig bij de beweging.
  Nummer twee vind ik eerlijk gezegd helemaal niets, maar smaken verschillen.
  Nr 4 t/m 6 zijn minder uitgesproken creatief, maar wel erg mooi.
  De softfocus bij de boom kan me niet bekoren, het kijkt voor mij niet prettig.
  Nr 8 is echt een schilderij ;-)
  De laatste twee mankeert niets aan, maar zijn niet zo mijn smaak.

  Ik ben toch wel benieuwd wat er nog meer gaat komen....

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Achteraf heb ik er best wel spijt van dat ik niet op de CreaPix geweest ben, maar ja, je moet prioriteiten stellen en die dag heeft me toch ook wel weer leuke foto's opgeleverd. Ja, het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vind het fijn dat je eerlijk zegt wat je ervan vindt, zo kunnen we van elkaar leren. Zonder dat ik mijn traditionele fotografie ga afzweren wil ik me de komende tijd met enige regelmaat gaan toeleggen op de wat meer creatieve kant van de fotografie. Wellicht biedt het nieuwe boek hiervoor nog wat handreikingen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Ook al aangestoken door het creavirus zie ik. Leuk dat experimenteren, maar ik probeer het te onderdrukken totdat er een medicijn voor is ontwikkeld ;-). In het veld op deze manier werken is natuurlijk wel leuk en uitdagend (de heikikkers en bloemen zijn prima gelukt), maar achteraf spelen met special effects kan mij meestal niet zo bekoren. Ik probeer het zelf ook wel eens, maar meestal wordt het niks.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Dick, ik heb even gekeken bij je "sneeuwklokjes negeren" blog, er staan prachtige platen tussen, jammer dat ik er geen reactie op kan geven, jouw blog werkt toch even anders dan gebruikelijk.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hoi Ad,
  heerlijk toch, om af en toe eens iets anders te proberen. Volgens mij dé manier om verrassingen te ontdekken.
  Zeker ook heel leuk, dat je hier deze zeer afwisselende serie laat zien. En smaken kunnen heel erg verschillen; dat is zeker met wat experimentele fotografie te merken.
  Ik vind foto 5 echt prachtig - de stilte is te voelen; en alleen wat kleur van het bleke zonnetje dat door de bomen schijnt - héél mooi. Compleet tegenovergesteld van sfeer zijn je laatste 2 bloemen - maar ook die spreken mij enorm aan - van die kleurenpracht word ik wel vrolijk.
  6 en 7 zijn ook weer heel verschillende benaderingen van het bos - allebei zijn ze mooi.
  Ik heb de CreaPix ook gemist, maar kijk net als jij uit naar het boek.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Corrie, ben benieuwd wat we nog allemaal aan creativiteit te zien krijgen de komende tijd.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Oh, wat leuk, Ad. Jij ook al op de creatieve tour? Erg goed gelukt. Meteen springt nr. 5 er voor mij uit. Misschien wat minder extreem, maar wel erg mooi zijn 6 en 7. Jammer dat je niet naar de Pixperience bent gegaan. Was echt de moeite waard, vond ik. Misschien iets voor volgend jaar. Organiseren we meteen een meet&greet. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je er positief tegenover staat Joke, het is weer eens wat anders, maar al doende kom je tot het besef dat het niet meevalt om de foto te maken die je in je gedachte had. Maar enfin, het begin is gemaakt en we zien wel waar het eindigt. Lijkt me een leuk idee om volgend jaar met het bloggersgroepje een meet en greet te organiseren, als het kan ben ik van de partij.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hi Ad, great series :-) nice to "play" with long shutter speed !!

  BeantwoordenVerwijderen