Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 24 juni 2019

Koekoek

De koekoek is wat mij betreft zo'n vogel als de kleine karekiet. In de late lente en vroege zomer hoor je ze op tal van plekken roepen, maar zien doe je ze niet zo vaak.
Zoals wellicht bekend is de koekoek een broedparasiet die haar ei legt in het nest van meestal een klein zangvogeltje zoals de rietzanger, de rietgors, bosrietzanger, witte kwikstaart of de graspieper vaak in gebieden met rietopstanden, maar even goed kun je hem aantreffen in een haag in het nest van een heggenmus. Na het leggen van het ei neemt de koekoek over het algemeen een eitje van de waardvogel mee om het voor de pleegouder zo onopvallend mogelijk te laten lijken. Na het uitkomen van het koekoeksjong werkt dit de overige, nog niet uitgekomen eitjes van de waardvogel en de eventueel al aanwezige jongen over de rand van het nest en wordt verder alleen door de waardvogel opgevoed.
Zo'n groot in het nest aanwezige of al uitgevlogen koekoeksjong behoort tot de wens van veel natuurfotografen en ook ik hoop dat ooit nog eens te kunnen vastleggen. Maar niet minder blij verrast was ik toen ik dit voorjaar in een gebied dat ik vrij frequent bezoek en waarvan ik weet dat er aardig wat koekoeken rondvliegen enkele vogels, die op zoek waren naar een geschikt nest en daarbij elkaar regelmatig bijna in de veren vlogen, van vrij dichtbij kon fotograferen.
Enkele middagen heb ik hieraan besteed en af en toe zag je ze een hele tijd niet om vervolgens weer actief te worden en al roepend achter elkaar aan te gaan en in de veren te vliegen. Ik heb niet kunnen constateren of dat nou territoriumgedrag is of baltsgedrag van een paartje dat elkaar probeert te veroveren.
Het betrof hier twee grijsblauwe exemplaren wat zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen zijn in tegenstelling tot de bruine kleurvariant die ook voorkomt en dan altijd een vrouwtje is.
Verder is het nog vermeldenswaardig dat de koekoek een van de weinige vogels is die harige rupsen eet, een zegen overigens in deze tijd van de eikenprocessierupsen, daarover op het eind van dit blog nog iets meer. Verder is de koekoek maar korte tijd hier, immers hij/zij hoeft zelf geen jongen groot te brengen. De oudervogels vertrekken daarom begin augustus meestal alweer naar Afrika terwijl ze pas vanaf de tweede helft van april hier waren. Bijzonder daarbij is dat de jonge vogels pas later en volledig zelfstandig op trek gaan en zonder ooit te hebben geleerd waar ze naar toe moeten vliegen de weg naar Afrika weten te vinden. Een van de onontdekte wonderen van de vogelwereld. Door dit plotselinge vroege verdwijnen en de gelijkenis met de sperwer dacht men vroeger dat de koekoek in de winter in een sperwer veranderde.
Veel plezier bij het bekijken van dit blog na deze lange inleiding en bedankt nog voor jullie reacties op mijn vorige blog over de witwangstern (klik hier)

Groet,
AdEen van de foto's die ik tijdens de sessies van vrij dichtbij kon maken. Ik was erg content met deze foto vooral omdat de vogels nog net los van elkaar zijn al zou ik gewenst hebben dat de onderste koekoek zijn kop nog iets meer gedraaid had.Over het algemeen komen de vleugels van de koekoek tijdens de vlucht nauwelijks boven het lichaam uit hoewel dat tijdens mijn sessies regelmatig toch wel het geval was.De staart is bedekt met witte stippen en heeft tevens een witte eindband.De eerste keer dat ik dit gedrag mocht genieten bevond het tafereeltje zich nog redelijk ver van me af hoewel ik er toch een aardige serie van kon schieten.
Ik heb bewust gekozen voor een landscape uitsnede omdat ik van deze foto's later nog een av-presentatie wil maken en daarvoor een uniform formaat het meest geschikt is.


Op afstand ging het er heftig aan toe waarbij de onderste vogel verticaal in de lucht hing.


Toen ze elkaar bijna genaderd waren vlogen ze weer uit elkaar en achter elkaar aan. Ditzelfde gedrag heb ik een aantal keren terug gezien.Ik herhaal de openingsfoto hier nog even omdat hij deel uitmaakt van de serie hieronder.
Dit tafereel speelde zich op ongeveer 10 meter voor mijn neus af, ik was blij dat ik op dat moment mijn converter tussen de camera en lens had verwijderd.Hier zie je dat de vleugels in vlucht wel degelijk boven het lichaam worden uitgestoken.Hier had ik het geluk dat de ogen en snavel van de onderste vogel mooi zichtbaar waren tussen de vleugels.En ook hier weer, toen ze elkaar bijna aanraakten gingen ze al roepend achter elkaar aan.


Toen de voorste koekoek verjaagd was keerde de ander zich om en kwam nog dichter mijn kant opgevlogen.


Om vervolgens op een tak in een (lelijk gesnoeid) boompje te gaan zitten.Hier zijn de prachtige structuren van de onderdekveren van de vleugels zichtbaar.Iets meer uitgesneden waardoor een andere compositie ontstaat.Wankel evenwicht hoewel hij altijd met afhangende vleugels zit.De rust is weergekeerd.

Slotwoord:
Zoals ik in de inleiding van het blog aangaf eet de koekoek harige rupsen, wellicht een van de redenen dat hij in dit gebied in redelijk aantal voorkomt. En dat heb ik geweten, weken na de sessies bij de koekoeken heb ik vol gestaan met zeer irritant jeukende huiduitslag ten gevolge van de rondzwevende, maar onzichtbare brandharen van de eikenprocessierups. Een natuurfotograaf moet er  soms wat voor over hebben.

34 opmerkingen:

 1. Schitterend Ad, genieten voor je om dit gezien te hebben en zulke mooie foto's van kunnen maken. Voor de kijker ook niet verkeerd en je uitleg is boeiend. Dus ik heb genoten. Dank.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Roos, een stukje uitleg hoort er wel bij, vind ik. Jij bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Wauwie, Ad, wat een fantastische serie is dit.
  Sowieso al geweldig om deze strubbelingen tussen de koekoeken te zien en te kunnen fotograferen, maar je hebt er ook nog eens supermooie platen van gemaakt. Prachtige houdingen, de vogels superscherp en heel mooi tegen de witte achtergrond. Het licht speelt zo mooi door de vleugels heen. Gefeliciteerd met deze serie.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is natuurlijk mooi als je zo'n vogel kunt fotograferen, maar als je zo het gedrag kunt vastleggen is dat wel een bonus. Het was voor mij overigens ook de eerste keer dat ik dit zo meemaakte, het resultaat van vaak gaan, dan doen de kansen zich op een gegeven moment toch voor. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad,
  Wat super tof dat je deze opnames zo hebt kunnen maken.
  Geweldig deze koekoeken zo in actie in de lucht. Het is al uniek om ze te spotten, laat staan zo te zien.
  Jij moet zeer tevreden thuis zijn gekomen Ad.
  Wel balen van die huiduitslag. Die rupsen worden voor de mens misschien wel net zo vervelend als de mug.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het was wel een buitenkansje Marco, ik was er inderdaad heel content mee. Intussen staat half Nederland onder de bulten van de eikenprocessierups heb ik begrepen. En dan zijn er nog mensen die zeggen dat er niets aan de hand is met het klimaat. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hahaha, het is toch wat. Elk nadeel heb zijn voordeel, maar hier dus in omgekeerde vorm. Wat zal jij je ellendig gevoeld hebben met al die jeuk. Maar gelukkig heb je er prachtige platen aan over gehouden. Moet je eens voorstellen wanneer deze niet geworden waren wat je ervan verwacht had. De koekoek is 1 van die soorten die ontzettend heimelijk is en erg lastig vast te leggen. Je hebt her dus wel een enorme mooie kans gehad en goed benut. Toen ik de jonge koekkoek die gevoerd werd door een kleine karekiet kon fotograferen, heb ik mij ook afgevraagd hoe zijn vogel weet dat hij eigenlijk een Koekoek is en geen Kleine Karekiet. Inderdaad erg wonderlijk. Jouw serie ie er eentje die ik zeker ook graag gemaakt had. Het enige dat ontbreekt is dat de onderste vogel zich niet van opzij laat zien. Ach, zo blijft er altijd ruimte voor verbetering en dat houdt onze hobby ook zo leuk en afwisselend.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Intussen ben ik alweer bijna van die vervelende jeukbulten af, maar half Nederland staat blijkbaar nog wat te wachten als ik zo de media hoor en zie. Inderdaad is de koekoek een heimelijke vogel, het juiste woord en die kans heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen. Toen ik schreef over mijn wens om nog eens een foto te kunnen maken van een koekoeksjong, evt. gevoerd door de waardvogel had ik jouw foto in gedachte. Ja, er blijft ruimte voor verbetering, niet alleen wat betreft de houding van de vogels, maar ook wat betreft de achtergronden, die zijn nu allemaal licht en dat kon ook niet anders, maar als ik een wat groene achtergrond had gehad was het nog wat spannender. Bedankt voor je uitgebreide reactie en wellicht maak jij ze ook nog eens zo.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 5. Jij boft met je koekoek. Prachtige fotos. In Denemarken hoorde ik hele dagen koekoek maar nooit 1 gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, misschien moet je op een plek waar je een koekoek hoort eens een tijdje rustig blijven zitten, mogelijk komt hij dan een keer je kant opvliegen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad,
  Juckreiz ist nicht schön... aber die Bilder dafür sind Top, erstklassige Flugaufnahmen der Kuckkuck ist ein schöner Vogel, hier bei mir höre ich ihn schon morgens um halb fünf
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meine Juckreiz is fast wieder vorbei Frank, ja, die Flugaufnahmen von der Kuckkuck gehorten zu meiner Wunsch und dass ist gelungen. Danke schon fur deine Reaktion.

   Grüsse
   Ad

   Verwijderen
 7. Geweldig mooi Ad zulke aftie foto,s dit is kunst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Bas, als zo'n gelegenheid zich voordoet is het vooral een kwestie van je camera kennen om snel te kunnen reageren om de kunsten van de vogels te kunnen vastleggen.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 8. Wat een schitterende serie platen, Ad. Daar kan ik alleen maar van dromen. Net zoals je zegt: je ziet ze nooit, maar hoort ze overal. Ook hier in de buurt. Ik heb er ooit één keer eentje kunnen vastleggen die aan het bakkeleien was met een meeuw, maar dat haalt het niet bij deze foto's. Wat een buitenkansje dat je ze zo dichtbij zag en dan ook nog die actie erbij. Top! En jaloers, want het zijn pook nog eens prachtige vogels!
  De eikenprocessierups zit hier aan de kust blijkbaar ook. Ik heb ze zelf nog niet gezien, maar volgens mij wél de gevolgen ondervonden. Heel vervelend.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Dick, ja je moet ook een beetje geluk hebben, maar als je maar vaak genoeg gaat valt dat geluk je op zeker moment ten deel. De plek waar ik deze foto's gemaakt heb bezoek ik al zeker 6 jaar met een frequentie van enkele keren per maand en soms zelfs meerdere keren per week, ja en dan heb je natuurlijk wel eens momenten dat zich bijzondere dingen voordoen. Het zijn inderdaad prachtige vogels zeker als je ze eens wat nader kunt bekijken, maar ook wel heimelijk zoals René aangaf. Je mag hopen dat je die processierups niet te zien krijgt, je hebt er weken last van, inderdaad heel vervelend.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hallo Ad, geweldig mooie foto's van het gedrag van deze intrigerende vogels. Super gedaan. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ben, het zijn door hun broedgedrag vooral zeer intrigerende vogels.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad,
  Kort geleden heb ik drie koekoeken met elkaar zien bakkeleien, maar het ging te snel en te onverwacht om er platen van te kunnen maken. Wat dat betreft is het jou beter vergaan, met als resultaat een schitterende serie. Het is ongetwijfeld smullen voor iedere liefhebber. Dat je hinderlijke jeuk, veroorzaakt door de processierups, er als bijvangst bij hebt gekregen is pure pech. Zeker omdat je je er maar moeilijk tegen kan wapenen. Ik heb in de AWD twee eiken gezien die omgeven waren door linten met een waarschuwingstekst tegen de processierups. Gelukkig heb ik niets opgelopen. De jeuk verdwijnt gelukkig weer, de serie blijft.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Het gaat inderdaad allemaal heel snel, maar ja dat is met vliegende vogels nou eenmaal zo. Ik heb me er de laatste jaren vooral op toegelegd om vliegende vogels te fotograferen en dan krijg je daar toch wel feeling en handigheid door. En belangrijk daarbij is natuurlijk je camera-instelling. Je mag hopen dat een concentratie van de processierups daar uitblijft, hier zit op dit moment bijna elke eik er vol mee. Ja, die serie heb ik in ieder geval te pakken. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi Ad,
  die heb je mooi in beeld het is een moeilijke vogel om te fotograferen.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, makkelijk is hij zeker niet Herman, bedankt voor je reactie.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 12. Wow, dit is mooi om te zien.
  Pracht serie die je maakte Ad, ik heb met open mond zitten kijken.
  Mijn complimenten.
  Hoop dat de jeuk inmiddels over is.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Bedankt voor je complimenten. Het is hier vergeven van de eikenprocessierupsen, als je daar geen last van wilt hebben moet je de hele dag binnen blijven, ik sta op dit moment dan ook weer onder die vervelende jeukbultjes. Ik vrees dat we daar voorlopig nog niet vanaf zijn.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. .................... Goeiedag zeg!!!!!
  Pak jij ff flink uit hier! Je zal begrijpen dat ik hier met een andere kleur zit dan dat ik je blog opende whahahahahah..... man, man , man Ad! Wat een gave serie van deze koekoeken of is het koekoeks !!!!Echt ik zie nooit een koekoek en hoor ze dan ook alleen amar , maar als ik jouw blog bekijk begin ik vanzelf te kwijlen wauw...... Ecth, zo onwijs gaaf dit! Echt een heel dik compliment.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Bedankt voor je uitbundige complimenten, ik hoop dat je intussen weer wat verkleurd bent haha. Je hoort een koekoek inderdaad veel eerder dan dat je er een ziet, maar soms heb je geluk net zoals ik hier, zeker als je er twee tegelijk ziet.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Hahahahaha.... inderdaad weer teruggekleurd maar als ik deze foto's dan weer zie dan kleurt het toch nog weer hoor hihi...

   Groetjes,
   Helma

   Verwijderen
 14. Hoi Ad,
  Ik klik ongewaarschuwd op je foto's en....ik kan mijn ogen niet geloven: wat een super gave foto's !!!
  Weergaloos mooi! Ademloos zitten bekijken stuk voor stuk juweeltjes. Dikke complimenten.
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Zo, je bent niet zuinig met complimenten, heel leuk dat je ze mooi vindt, het was een buitenkansje. Bedankt voor je reactie en complimenten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Wow, wow, wow!!!! Son las fotos más impresionantes de esta especie que he visto en mi vida. Enhorabuena Ad, gran trabajo. Un fuerte abrazo desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gracias por tu elogio y felicitación Germán esta fue una oportunidad de oro para mí.

   Interfaz de usuario de Holanda saludos,
   Ad

   Verwijderen
 16. Thank you for your compliments Bob.

  Greetings,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wauw, wat heb je dit mooi vast kunnen leggen. Ik zou al blij zijn met 1 koekoek, jij hebt er twee, en hoe, prachtige vliegbeelden die mooi dat gedrag weergeven dat je beschrijft. Ik heb met veel plezier naar deze fotoserie gekeken
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen