Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 26 april 2019

Witwangstern

Zoals in mijn vorige blog (klik hier) aangekondigd dit keer geen blog van meerdere soorten maar alleen foto's van de in Nederland vrij zeldzame witwangstern.
De witwangstern is evenals de witvleugelstern en de zwarte stern een moerasstern en in Noord-West Europa de minst voorkomende en tevens de grootste van de drie.
Tijdens een vakantie in Drenthe maakten we regelmatig uitstapjes naar het Zuidlaardermeer en tijdens een van die tochtjes vonden we aan de rand van het meer een plasje waar we wel heel bijzondere sterntjes zagen vliegen. Bij nadere beschouwing bleken het witwangsterns te zijn die daar overigens ook met visdiefjes hun habitat hadden gevonden en daar zelfs ook jongen hadden grootgebracht.
Witwangsterns zijn hele snelle vliegers zoals de meeste sterns, ze wenden en keren plotseling in de vlucht en je kunt ze met een telelens bijna niet volgen. Er zijn dan ook heel wat van die vluchtfoto's in de prullenbak beland, maar ik heb daar gedurende een aantal dagen best veel tijd besteed zodat ik toch een aantal acceptabele foto's heb kunnen maken.
Bedankt nog voor de vele reacties die ik mocht ontvangen op mijn vorige blogbericht (zie hierboven) en ik hoop dat deze foto's jullie eveneens bevallen.

Groet,
AdIn volle duikvlucht naar beneden om even later weer recht omhoog te schieten. Hier is goed de kenmerkende zwarte borstpartij te zien.


De vleugels zijn wat breder en korter dan die van de visdief en noordse stern.


Een en al sierlijkheid in de vlucht.

De staart is minder gevorkt dan bij de visdief en noordse stern.De jongen hebben in tegenstelling tot de ouders een bruin geschubd rugdek, maar missen daarentegen nog de zwarte borst.


Ze kunnen behoorlijk te keer gaan om maar te zorgen dat de ouders voer aanslepen.En kunnen daarbij een flinke bek opzetten.Dat voer bestaat uit insecten, vissen en schaaldieren, maar zelfs een kikker wordt niet versmaad zoals je ziet.De jongen doen allerlei vliegoefeningen om het kunstje onder de knie te krijgen.


Ondanks de wat minder slanke vorm van de vleugels zie je toch aan de lengte wel dat het sterns zijn.Langzaam krijgen ze dan toch de kunst van het vliegen te pakken....


...En worden het echte luchtacrobaten...
Die niet meer onderdoen voor de vliegkunst van de ouders.


Omdat ze zo sierlijk zijn nog wat vliegbeelden van adulte vogels.


Als ze naar beneden duiken, laag genoeg zijn en je timing goed is kun je beelden met een hele andere achtergrond maken.Als een zilveren vogel hangt hij in de lucht. Met deze en voorgaande foto was ik erg blij.Het blog is wel erg lang geworden, maar toch nog deze laatste twee foto's ter afsluiting.
38 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Wat mooi wat je hier laat zien. Ontzettend knap gedaan zo die sternen in de lucht.
  Geeft bijzondere beelden van deze mooie vogelsoort. Ook je andere foto's daartussen zoals 11 en 13 zijn toppers.
  Super gedaan hoor Ad!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Ja, vluchtfoto's van vogels zijn lastig te maken, zeker als het snelle vliegers zijn maar vooral de laatste tijd ben ik daar veel mee bezig en probeer me daarin te bekwamen. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hallo Ad, knappe foto's van zo'n snelle vogel. En door de foto met het kikkertje weten we nu ook dat er meer op het menu staat dan vis. Goed gezien.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos, Ja, dat kikkertje vond ik ook wel bijzonder, uit naslagwerk is me gebleken dat die met name bij witwangsterns op het menu staan, mogelijk omdat het de grootste moerasstern is. Bedankt voor je reactie en zo leren we weer van elkaar.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hallo Ad, ik kan me heel goed voorstellen dat het je veel moeite hebt gekost om zoveel prachtige beelden te maken van deze mooie sternensoort. Je bent er heel goed in geslaagd. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ben,

   Het kostte me inderdaad veel moeite en tijd, maar die moeite had ik er graag voor over. Dank voor je reactie, fijn dat je ze geslaagd vindt.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 4. Prachtige fotos Ad van de witwangstern. Die met die grote bek vind ik heel leuk. Hebben die dan nu al z on grote jonge? Hier moeten de visdiefjes nog beginnen met hun nest, ze zijn deze week aangekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De witwangsterns hebben nu nog geen jongen Caroline, deze foto's dateren van september 2017, maar omdat ik in RAW fotografeer kost het bewerken erg veel tijd, daarom loopt het plaatsen van de foto's niet parallel met het maken ervan. Bedankt voor je reactie, fijn dat je ze mooi vindt.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
  2. Dat begrijp ik Ad, ik fotografeer ook in raw, ik loop ook altijd achter. Het kon zijn dat die vroeger broedden, ik ken ze niet. Hier hebben de kluten jonge. Hopelijk broedden de grote sterns en de zwartkopmeeuwen hier ook.

   Verwijderen
 5. Hoi Ad,
  Ik heb een paar jaar geleden me ook eens een ochtendje bezig gehouden met het fotograferen van witwangsternen (in de Brenne). Althans een poging daartoe. Ik weet dus uit ervaring hoe moeilijk dat is. Ik hield er duidelijk minder fraaie en ook in aantal veel minder foto's aan over dan jij hier laat zien, maar jij hebt er dan ook veel meer tijd in gestopt. Ook de ervaring zal hier meespelen.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Ja, ik zag dat de meeste foto's van witwangsterns, o.a op Birdpix, gemaakt zijn in de Brenne. Maar je hoeft er zoals je ziet toch niet zo ver voor weg. Het valt inderdaad niet mee, je moet zowel de belichting(overbelichten), de sluitertijd(zeer snel) alsmede de snelheid van de vogels in de gaten houden om ze in de focus te krijgen en te houden(meetrekken). En dan nog nog krijg je veel onscherpe foto's en foto's waar helemaal niets op staat. Bedankt voor je reactie.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 6. Wow, wat een geweldige serie heb je hier van de witwangstern Ad.
  Prachtig hoe hem in de (duik)vlucht hebt gevangen.
  Ik heb genoten van je mooie foto's.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Dank je, leuk dat je er van genoten hebt, ik geniet er door de reacties nu nog een keer van.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hoi Ad
  wat een gaffe serie is dit weer ik heb er van genoten.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Bedankt voor je compliment, fijn dat je de serie gaaf vindt.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 8. Dit is subliem zo mooi en zoveel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Bas, die hoeveelheid houdt vooral verband met de tijd die ik erin gestoken heb.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 9. Wauw, ik denk dat je met deze hele serie blij kan zijn. Wat een geweldige foto's. En een hele mooie soort. Ik vind sternen toch al erg mooie vogels, dus ik kijk met plezier naar deze serie. Het jong heb je er ook heel mooi op. Kan niet anders zeggen dat het stuk voor stuk juweeltjes zijn en ook bijzonder dat je deze soort zo voor je lens kreeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er zeker ook blij mee Ghita. Sternen zijn inderdaad hele sierlijke vogels, maar snel en lastig te fotograferen, dat weet je als je wel eens geprobeerd hebt visdiefjes in de vlucht te fotograferen. Ja, dit was wel een buitenkansje om ze hier in Nederland te fotograferen, op Birdpix zag ik dat de meeste in Frankrijk (la Brenne) gemaakt worden. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 10. Ha Ad,
  het is duidelijk dat je hier veel tijd aan besteed hebt. Maar wat een resultaat!!
  Stuk voor stuk juweeltjes van deze bijzondere sterns. Prachtige vluchtbeelden, maar ook de jongen staan er zo mooi op. Foto 13, waar het "oefenende" jong uit het water omhoog komt, vind ik érg leuk. Maar die naar beneden duikende vogels zijn zeker top! Zo knap gedaan.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, heel veel tijd heb ik er in geïnvesteerd, ik heb eindeloos geprobeerd meer foto's te maken als ze net uit het water opstegen, maar nr 13 was eigenlijk de enige waarbij dit redelijk lukte. Leuk dat je er enthousiast over bent, bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi Ad,
  Dit is een voor mij onbekende soort. Maar wat heb jij er schitterende beelden van kunnen maken. Vliegbeelden maken is vaak een hele klus, maar als het om snelle vogels gaat is het niet vreemd als er veel mislukt. Jij heb duidelijk de vaardigheden om er wat moois van te maken. Mijn complimenten.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ze komen hier in Nederland ook nauwelijks voor evenals de witvleugelstern die ik ook nog eens hoop te fotograferen. Ja, lastig is het zeker, maar daarom ook een uitdaging. Bedankt voor je complimenten.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 12. Wauw, wauw en nog eens wauw!!!!!!!
  Wat een vreselijke mooie serie laat je hier zien Ad!
  Je openingsfoto was al een plaatje maar scrollende voort kwam ik ook zeer fraaie platen tegen. Allereerst was dit voor mij een onbekende soort en daar komt dan ook nog bij dat ik deze uiteraard nog nimmer heb gezien.
  Je vluchtbeelden zijn werkelijk fantastisch en ik geloof direct dat er heel veel in de prullenbak zijn beland. Gelukkig kon je er een aantal dagen ofwel een poos achter elkaar naar toe en dan is deze blog ook echt super om te kunnen maken en te laten zien. Naast de spectaculaire beelden vind ik dus foot 1, 11 en 12 (met de kikker) echt GE-WEL-DIG!!!!! Mijn complimenten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo Helma, wat een superlatieven. Witwangsterns zie je zeker in ons land niet veel, het was voor mij ook de eerste keer dat ik ze zag en fotografeerde. Veel tijd kostte het zeker wel, maar zoals dat tijdens vakanties gaat, die tijd heb je dan ook. Die stern met kikker was inderdaad een buitenkansje en van fotografen daar uit de buurt hoorde ik dat dit voor hen ook nieuw was. Bedankt voor je spontane reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hallo Ad
  ich kann mich nur anschliessen, eine super Serie mit erstklassigen Flugfotos,
  sehr schön fotografiert und erklärt, das Froschfoto ist eines meiner Favoriten
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Herzlichen dank für Ihren Kommentar und das Kompliment, ich habe mich gefreut, dass ich eine Reihe von Flugfotos machen konnte von diesem schnellen Flieger.

   Grüsse Ad

   Verwijderen
 14. Unas fotos extraordinarias, me han gustado mucho todas. Enhorabuena, saludos desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gracias por tu comentario Germán y que las fotos te gusta de la diversión.

   Saludos cordiales desde Holanda,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hoi Ad,
  Wat een ontzettend knappe serie!!! Ze zijn nauwelijks te fotograferen! Zeker in vlucht, zo wendbaar en snel. Prachtig dat het je gelukt is en vooral de foto's waarbij die mooie rode pootjes zichtbaar zijn vind ik geweldig.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ze zijn inderdaad heel snel en wendbaar, veel foto's die je maakt staat dan ook niets of een halve vogel op en veel materiaal is dan ook nog onscherp. Je moet er echt je tijd aan besteden. Met pootjes geeft inderdaad een completer beeld dat mis ik vooral bij foto 18 en 19.
   Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hai Ad,

  Fijn dat je hier een heleboel tijd tot je beschikking had en zodoende tevreden kunt zijn met de resultaten. Vaak is het met dit soort onderwerpen dat 1 dag niet genoeg is. Ik heb vaak dat de eerste dag een probeersel is en dat je bij thuiskomst goed op de computer kunt zien, wat er beter kan en moet. De foto's van de dagen daarna zijn dan altijd een stuk beter. Jammer dat je in een aantal gevallen de wind mee had ipv tegen. Het is toch mooier om zo'n vogel met de kop naar je toe op de foto te zetten. Daarmee laat ik direct al mijn favoriet van de hele serie doorschemeren en dat is de laatste van de hele serie. Zo probeer ik ze tenminste altijd te maken en dat valt vaak niet mee. Alles moet dan meezitten. Neemt niet weg dat je met de rest van je serie een puike prestatie hebt neergezet. Zeker bij de foto's waar de vogel niet biddend stil hangt in de lucht, maar daadwerkelijk in volle beweging is. Ik ben votig jaar twee uurtjes bezig geweest met zwarte sternen, maar dat leverde maar weinig brikbare beelden op.
  Goed gedaan en een serie van een hele mooie soort. Die komt op mijn lijstje te staan.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Het is zeker zo dat eerst verkennen vaak betere foto's oplevert, maar je hebt er niet altijd de tijd voor. Daarom leent een vakantie zich zo goed om hiervoor eens uitgebreid aandacht aan te besteden. Maar wat mij ook vaak overkomt is dat je de eerste dag dat je ergens bent er zich allerlei mogelijkheden en soorten aanbieden, kom je de volgende dag terug en dan zie je niets meer. Daarom pak ik de mogelijkheden als die zich aandienen. Overigens is het zo dat ik tijdens zo'n vakantie nooit mijn foto's ter plekke op de computer bekijk, ik maak veel beelden, doe een eerste selectie via de camera en selecteer thuis pas verder door en zie dan thuis wel wat ik overhoud.
   Ik snap wat je bedoelt met de wind mee en natuurlijk geeft dat de mooiste registratie, maar los van het gegeven dat dat bij deze zeer wendbare en snelle vogels uiterst moeilijk is vind ik zelf b.v. de foto's 25 en 26 meer artistieke waarde hebben. Overigens staat niet alleen op de laatste foto de vogel met de kop naar je toe, maar ook bij de foto's 18, 19 en 21. Bedankt voor je uitgebreide reactie en compliment en ik benieuwd of het je gaat lukken om ze ook op de plaat te krijgen.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 17. Hi Ad,

  Wat een prachtige serie foto's laat je zien! Complimenten hoor. Ik vind het fantastisch dat je zo'n snelle en wendbare vogel zo mooi scherp hebt kunnen fotograferen. Daar ben ik best jaloers op (in de goede betekenis van het woord), mij is het tot nu toe echt niet gelukt. Ik weet het, het is een kwestie van oefenen en geduld en dat laatste ontbreekt soms een beetje :-).

  Groet,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annette,

   Snel zijn ze inderdaad en dan moet je naast veel oefenen ook wat geluk hebben en ja, als natuurfotograaf dien je wel over wat geduld te beschikken, je kunt deze vorm van fotografie niet forceren. Bedankt voor je leuke reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 18. Reacties
  1. Hoi Herman,

   Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen