Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 21 juli 2019

Zeearenden in Nederland

Enkele keren al had ik het genoegen om in Nederland een zeearend te spotten en maakte ik er foto's van, eigenlijk tegen beter weten in omdat het altijd van veel te ver weg was om er überhaupt fatsoenlijke foto's van te kunnen maken. Ondanks dat het uiteraard hele forse vogels zijn waren het meestal slechts stipjes aan de horizon. Maar je bent, zeker bij zo'n eerste waarneming, zo enthousiast en ook een beetje beduusd dat je er simpelweg foto's van wilt, zo niet, moet maken.
Dit voorjaar waren we weer eens op ons vertrouwde stekje op een camping in Drenthe van waaruit we regelmatig tochtjes maken in de omgeving o.a. de Groningse polders het Lauwersmeer en het Zuidlaardermeer, gebieden waar de zeearend al enkele jaren voorkomt en ook al voor nageslacht heeft gezorgd. 
Men is erg bezorgd voor mogelijke verstoring van de vogels die op ongeveer 500 meter van een zandpad een nest hebben gebouwd in een klein bosje in de weilanden. Vorig jaar al hebben ze daar jongen grootgebracht en ik ontdekte bij het langsrijden hun aanwezigheid. Toen ik stopte om wat foto's te maken werd ik er al vrij snel door enkele andere fotografen, die inmiddels te voet waren gearriveerd, op gewezen dat ik beter zo snel mogelijk weer kon instappen en doorrijden omdat de autoriteiten op die plek zowel een parkeerverbod alsmede een verbod om te stoppen en uit te stappen hadden ingesteld op straffe van een forse boete om veel toeloop en daarmee verstoring te voorkomen. Het bord aan het begin van het pad dat daarnaar verwees had ik even gemist. Ik kan dit alleen maar toejuichen temeer omdat ik later hoorde dat er enkele fotografen waren geweest die het toch niet hadden kunnen laten om het weiland in te lopen om dichterbij te kunnen komen, indachtig het verwerpelijke gezegde "alles voor de foto". Als je dan bedenkt dat zelfs de boer van wie het weiland is een verbod had gekregen om in een ruime cirkel rond het bosje te maaien en dit ook respecteerde, dan snap je hoe idioot sommige gasten bezig zijn om foto's te kunnen maken.
Ik ben vorig jaar met m'n (zware) apparatuur een keer het kilometerslange pad ingelopen om op 500 meter afstand enkele foto's te maken, maar je zult begrijpen dat dat niets geworden is.
Ook dit jaar, zij het op een andere plek, waren de zeearenden daar aanwezig en weer waren er uiteraard maatregelen getroffen. Ik heb enkele keren met m'n zware uitrusting (statief, camera, telelens), uiteraard te voet, het lange pad afgelegd en een keer had ik het geluk dat een van de vogels wat dichter naar het pad aan de rand van het weiland gevlogen kwam.
Het zijn nog lang niet de foto's die goed zijn en waarvan ik kan zeggen dat ik er tevreden over ben, maar in de hoop ze nog eens beter te kunnen maken wilde ik deze hier toch alvast laten zien en met jullie delen. 
Veel kijkplezier en bedankt voor de fijne reacties op mijn vorige blog over de koekoek (klik hier)

Groet,
AdEen moment waarop een van de arenden wat dichterbij kwam. Hier kun je goed zien waarom deze vogel met recht de vliegende deur genoemd wordt, een enorme spanwijdte van wel 2,5 meter van zijn brede vleugels met diepe vingers. Karakteristiek is ook de korte witte staart.Het paartje zeearenden bij elkaar. De foto is genomen met 600 mm. en inclusief de cropfactor van de camera op 900 mm. In werkelijkheid zitten de vogels nog verder weg, ik heb hier nl. al wat stukjes afgesneden, maar ik vond het wel mooi om de bloeiende bomen nog mee in beeld te hebben.In een wat andere houding. Op zo'n afstand negeerden de vogels me totaal en deden hun ding wat voornamelijk neerkwam op rusten en soms elkaar even aanhalen om de band te verstevigen.Uit dezelfde burst, maar anders bewerkt zodat je toch wat meer vogel ziet. Ze blijven eigenlijk voortdurend in de buurt van het nest dat zich ergens links in een van de bomen van het bosje bevindt.Af en toe waren ze samen druk in de weer om flinke plukken gras te verzamelen die ze vervolgens naar het nest brachten waarschijnlijk ter verdere aankleding of voor onderhoud want lokale waarnemers die ik sprak wisten me te vertellen dat ze al jongen hadden.Aanvoer van vers gras. Soms stonden de hoogspanningsmasten foto's danig in de weg.Einddoel voor het gras bijna bereikt.Ik heb me verder geconcentreerd op wat vliegbeelden zodra een van de vogels wat dichterbij kwam.Het is best lastig belichten, als de vogel verder best goed belicht is, is de witte staart al heel snel uitgebeten.Altijd fijn als de wolken wat meewerken.


De absolute koning van het luchtruim. Je kunt hier ook zien dat de vogel geringd is, geen idee of het een in Nederland geboren jong is.Het zijn ook fantastische zwevers, minutenlang zonder een vleugelslag.


Een en al suprematie, de omgeving afspeurend.Slotwoord:
Het is me niet bekend of dit broedgeval tot en goed einde gekomen is en dit paartje de jongen succesvol heeft grootgebracht. Feit is wel dat de zeearend het in ons land best goed doet en ieder jaar zorgt voor uitbreiding van de populatie. Wie had dat enkele decennia geleden kunnen denken.

P.s. op de terugweg van een kort verblijf in Noord-Holland hebben we nog even de Oostvaardersplassen aangedaan. In het bezoekerscentrum daar staat een prachtig opgezette zeearend. Pas zo dichtbij zie je hoe imposant zo'n vogel is, ik heb me daaraan staan te vergapen.

Volgend keer wil ik een andere, voor Nederland zeldzame, roofvogel laten zien: de grauwe kiekendief.

34 opmerkingen:

 1. Hoi ad,
  Dit zijn natuurlijk ook fantastische vogels, die iedereen graag op de foto wil kunnen zetten.
  Deze opnames zijn ondanks de afstand toch ontzettend goed gelukt. Mooi ook zo vliegend. Maar het aller belangrijkste lijkt me toch dat je de dieren gezien hebt. Dat geeft volgens mij al zo'n voldaan gevoel (en kick) en dat je zeker niet voor niets bent geweest.
  Wanneer er bv in de dierentuin jonge dieren geboren zijn, vind ik het al zo tof als ik ze maar even gezien heb. Foto's komen dan later wel weer, want vaak is het op zo'n moment dan toch te druk, toch?!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Het zien van deze imposante vogels geeft inderdaad een kick en als natuurfotograaf wil je er dan toch ook graag foto's van maken. Maar zoals ik ook in het blog schreef, niet ten koste van alles. Vandaar ook de respectabele afstand waarvan de foto's gemaakt zijn, zodat ik hier met m'n hand op m'n hart kan beweren dat er geen verstoring heeft plaatsgevonden. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Geweldige opnames Ad en met zoveel respect gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie Bas, ja, ik heb in ieder geval geprobeerd, en ben er zeker van dat dat ook is gelukt, om de vogels niet te verstoren.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hallo Ad
  mehrmals war ich in Mecklenburg Vorpommern und suchte die Adler, wie du schon geschrieben hast, immer ein dunkler Punkt am Himmel, aber allein das Beobachten der tollen Vögel macht genauso viel Spaß, dir sind noch recht gute Fotos geglückt, ein tolles Erlebnis
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Ja, in Mecklenburg Vorpommern kommt die Adler offenbar häufiger vor als hier in die Niederlande. Hier ist es immer noch relative selten. Er ist imposant um zu sehen, tatsächlich eine Erlebnis. Danke schön für diene Reaktion.

   Grüsse Ad

   Verwijderen
 4. Hooi Ad
  wat is dit top om voor je lens te krijgen.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Ja, ik had erop gehoopt die vogel eens voor m'n lens te krijgen en die hoop is uitgekomen.
   Bedankt voor je reactie.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad, een prachtige serie van deze imposante vogel. Ik heb ze ook mogen fotograferen in Mecklenburg Vorpommeren.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, zoals Frank ook aangaf komen ze blijkbaar in Mecklenburg Vorpommeren meer voor, evenals als in Polen, waar onze eerste exemplaren (Oostvaardersplassen) vandaan komen. Dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad,
  Zulke roofvogels zijn altijd spectaculair, zelfs als je ze alleen maar van een afstand ziet. Jouw vluchtbeelden vind ik knap (vooral in de vergroting). Je hebt wellicht in juni op mijn blog gezien dat ik over steenarenden heb verteld (Berkutchi en Kok Boru. Ook die arenden zijn indrukwekkend, maar iets kleiner dan de zeearenden. Wij konden ze van heel dichtbij zien.
  Jij hebt al een prachtige serie, die je ooit natuurlijk hoopt te verbeteren. Het zal niet meevallen ze meer te benaderen. Wat je beschreef over mensen die "alles voor de foto" doen komt helaas vaker voor. Aanpakken die gasten, vette boetes geven en duidelijk maken waarom hun gedrag niet kan is de enige remedie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ik herinner me je foto's van de steenarenden, die vind ik nog spectaculairder dan de zeearend, maar ja die tref je niet in Nederland behoudens misschien een enkele dwaalgast. Lijkt me echt heel bijzonder als je die van dichtbij kunt zien, als het tenminste niet in een roofvogelshow is. Blij dat je het met me eens bent over die "ten koste van alles" fotografen. Hoop de zeearenden toch nog eens van wat dichterbij te kunnen fotograferen. Bedankt voor je compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 7. Ha Ad,
  dikke complimenten voor wat je op deze afstand voor elkaar hebt gekregen. Ik vind het prachtige foto's, waar nog heel wat doortekening in te zien is.
  Heel leuk vind ik de beelden van het paartje in de boom; juist prima dat je daar de omgeving bij laat zien. En die elektriciteitsmasten zijn ook onderdeel van de leefomgeving van de vogels.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Dank je voor je compliment, ja het is voor mij wel een criterium dat ik nog doortekening in het verenkleed kan zien, tenzij het uiteraard een silhouetfoto is. Ja, aanvankelijk baal je van die masten dat die nou net op die plaats staan, ik wilde ze eerst wegshoppen, maar bedacht dat ze wel mooi "mee konden doen" en iets aan de foto konden toevoegen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad, mooie waarneming. En wat heb je een prachtige uil op je blog staan. Een uil in het wild staat nog steeds op mijn lijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Dank je, ja die velduil heb ik enkele jaren geleden in het wild gefotografeerd, ergens in een polder bij Rosmalen. Ik heb hem ingelijst op 80x60 cm. in mijn werkkamer aan de muur hangen. Was er destijds, en nog, heel blij mee.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Ik zou hier super blij mee zijn Ad.
  Ondanks dat ze ver weg zaten, heb je er mooie platen van geschoten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben er ook wel blij mee Tinie, maar het kan zeker beter, hoewel ik ze goed genoeg vond om hier te laten zien. Ik heb in ieder geval de uitdaging om ze nog eens dichterbij te fotograferen al zal dat in Nederland niet meevallen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Gezien de omstandigheden zijn dit gewoon al supergave beelden. Het kan natuurlijk altijd beter en dat lukt jou ook vast nog wel eens. Zo hou je wat te wensen over... Ik begin hier maar niet aan.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Zeker, gezien de afstand en de omstandigheden valt het niet tegen, de wens om ze nog eens van dichterbij te kunnen fotograferen blijft bestaan en ik hoop dat het me nog eens lukt. En, het is inderdaad ook wel een beetje afhankelijk met wat voor apparatuur je kunt werken.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi Ad,
  Wat een succes! Je foto's van deze gruwelijk mooie roofvogel zijn schitterend!! Allemaal juweeltjes, en die met hoogspanningsmast op de achtergrond ( foto 6) vind ik toch ook echt wel wat hebben. De zeeearend staat er daar ook superscherp op en zo leuk met die grote pluk gras! Van zulke platen kan ik alleen dromen, ik heb niet meer bereikt dan enkele stipjes hoog in de lucht ;-) Dus je snapt dat ik hier met open mond naar heb zitten kijken!!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Dankjewel voor je compliment, maar evengoed als jij van deze platen kunt dromen heb ik bij jou toch ook al wel een aantal jaloersmakende platen op je blog voorbij zien komen. Ik denk dan bv. aan een aantal foto's die je op Lesbos maakte.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Wat een geweldige blog, prachtig om deze reus te zien, vooral de zweef foto's zijn heel goed geworden
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ghita, het is inderdaad een gigant en als hij verschijnt gaan alle andere vogels op de wieken.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. White-tailed Eagle, two of them, beautiful. Great photography Ad.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow!!! Unas fotos espectaculares de una especie que no tengo el gusto de conocer. Enhorabuena amigo mío, un abrazo desde España.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Germán, the white-tailed eagle substitute here for a number of years ago.

   Greetings,
   Ad

   Verwijderen
 15. Goeiedag zeg!!!!! En dan zeg je nog dat de beelden niet zijn wat je eigenlijk liever wel had willen fotograferen maar....... ik moet je echt een standje geven Ad want menig fotograaf zou hier stikjaloers op worden (althans ik wel!!!!)
  Vooral de arenden in de vlucht zoals je openingsfoto en ook verderop in je blog. Man! Dat is toch supergaaf!! Ook de twee arenden in de boom foto 2, 3 en 4 zijn gewoon erg mooi. Ik had erg graag naast je gestaan hoor zo heeeee........ Misschien kan je ze ooit nog eens verbeteren maar gezien de maatregelen die genomen zijn heb je echt fantastische beelden naar voren gebracht waarvoor mijn complimenten! Ik heb zitten genieten en ben nog verkleurd ook whaaaaaaaa.......

  Groetjes,Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, wat moet ik hier nou op zeggen, natuurlijk was ik wel blij dat ik deze foto's kon maken en dat ze niet slecht zijn anders had ze zeker niet in een blog opgenomen. Maar, als ik zo foto's voorbij zie komen van zeearenden die laag boven het water een prooi pakken is dat toch wel spectaculair, alhoewel ik ook weet dat die foto's vaak genomen zijn in Polen of Oost-Duitsland waarbij vanuit een bootje vissen worden toegeworpen, geënsceneerd dus. In die zin zijn mijn foto's dan wellicht ook wat natuurlijker en geeft een stukje van het habitat erbij misschien ook wat extra's.
   Erg bedankt voor je enthousiaste reactie en complimenten, ik ga proberen om ze er nog beter op te krijgen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Hoi Ad,
   ik weet dat men hier in NH ook met een boot meekan naar een weilandje waar zeer zeker zeearenden te zien en te fotograferen zijn. Ik hou net als jij meer van de oorspronkelijke lijn al moet ik eerlijk toegeven ook wel van een hut gebruik te maken. Maar..... deze arenden van zou zijn gewoon klasse! Mocht je ooit andere kunnen maken die deze verbeteren dan ben ik de erst die op je stoep staat hahahahaha.....

   Groetjes,
   Helma

   Verwijderen
 16. Hai Ad,

  Ik heb ooit het genoegen gehad om er eentje heel dichtbij te kunnen fotograferen in de Lepelaarshut in de OVP. Dat was een jong exemplaar en had ik nog niet de spullen die ik nu heb. Maar het was inderdaad een indrukwekkend gezicht om de vogel van dichtbij te zien. Zo'n volwassen exemplaar is toch nog een stukkie indrukwekkender met die mooie kleuren. Ik verwacht dat we snel betere kansen gaan krijgen, want het gaat inderdaad erg goed met de zeearend in ons land. Op het Ketelmeer schijn je prachtige beelden te kunnen maken. Maar de vliegbeelden die je hier laat zien zijn in ieder geval al super. Een prachtige toevoeging aan je verzameling.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen