Inmiddels zijn we net weer terug van een verblijf in het noorden, maar dit keer was het totaal anders dan voorgaande jaren. Door de extreme droogte die al vorig jaar begon en ook dit voorjaar en deze zomer doorzette waren nagenoeg alle plassen en daarmee de plasdras gebiedjes volledig opgedroogd. Er stond werkelijk geen druppel water meer en bij een populaire vogelhut in het Friese gedeelte van het Lauwersmeer, waar het water vrijwel altijd tot aan de hut stond, was nu een kilometerbrede zandvlakte waarop logischerwijze geen steltloper, maar ook geen enkele andere vogel, te bekennen was.
Het was triest om te zien dat de eerste boompjes al opschoten op de ongetwijfeld vruchtbare grond. Degenen die nog mochten twijfelen aan de klimaatverandering en de verdroging van het landschap kunnen het hier aanschouwen. Ik heb daar dan ook weinig vogelfoto's gemaakt, zodat ik voor dit jaar met het bewerken snel klaar ben. Zo heeft deze negatieve ontwikkeling voor mij toch nog een klein positief kantje.
Ik hoop dat jullie deze foto's weer met genoegen bekijken en ik dank jullie hierbij voor de leuke reacties die ik op mijn vorige blog (klik hier) mocht ontvangen.
Groet,
Ad
Watersnippen, ze lijken te slapen, maar zijn altijd waakzaam.
Steenloper, m.i. een wat ondergewaardeerde soort.
Geen last van hoogtevrees.
Voerend kneuvrouwtje met jong.
Groep kieviten met nog enkele "gastvliegers".
Visdief.
Visdief, een snelle vlieger en daardoor lastig in de vlucht te fotograferen.
Visdief in duikvlucht, ik vond het wel mooi hoe die hier zijn pootjes liet zien.
Kluut, ik wil binnenkort nog een volledig blog wijden aan deze prachtige soort.
Watersnippen, het licht werkte hier wel lekker mee.
Watersnip.
Poetsende watersnip.
Watersnippen, groepje van vijf.
Zwarte ruiters, kenmerkend het naar beneden gebogen snavelpuntje.
Zwarte ruiter.
Witwangstern, ik besteedde er al eens een volledig blog aan, maar ik wil hier toch nog wat (vlieg)beelden laten zien.
Witwangstern onderkant (juveniel)
Witwangstern bovenkant (juveniel)
Witwangstern (volwassen)
Witwangstern (volwassen)
Witwangstern (volwassen)
Bedelende witwangstern, het rugdek verandert langzaam van bruin gemarmerd naar wit.
Bedelende witwangstern, dit jong durfde nog niet in het water te gaan.
Witwangstern, vliegvlug jong dat even daarvoor al probeerde een visje te pakken.
Tot slot nog enkele foto's van visdiefjes omdat ze zo sierlijk zijn in de vlucht, maar ook om het verschil met de witwangsterns te laten zien.
Visdief
Dit visdiefje heeft succes bij het vissen, leuk moment als ze net uit het water komen met al die spetters, maar niet makkelijk om te fotograferen, je bent bijna altijd te vroeg of te laat.
Als laatste van dit erg lange blog deze visdief.
Slotwoord: na dit deel twee volgt er spoedig nog een laatste deel met andere soorten waarmee ik 2017 van dit gebied afsluit.
Hoi Ad
BeantwoordenVerwijderenhet lijkt me een mooi gebied voor watervogels het is dan ook een mooie serie geworden.
groetjes Herman.
Hoi Herman,
VerwijderenHet is zeker een mooi gebied met vaak bijzondere soorten. Bedankt voor je compliment.
Groeten,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenWat laat je ook nu weer fantastische foto's zien. Zo mooi!!
Prachtig die duikende visduif naar zijn prooi. En wat een mooie reeks van die Witwangstern. Echt super hoe je deze vogels zo vliegend en in prachtige poses hebt weten vast te leggen. En ook die zo bedelend in het water staat te krijsen, zoals bv foto 22 zijn erg mooi. Dikke complimenten hoor Ad!!
Groeten en een fijn weekend,
Marco
Hoi Marco,
VerwijderenDank je voor je feed-back en complimenten. Witwangsterns was echt een buitenkansje, je ziet ze niet zoveel in Nederland.
Groeten en eveneens fijn weekend,
Ad
Ad wat is het een feest om jouw blog te bezoeken ik heb genoten
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Bas, leuk dat je ervan genoten hebt, ik fotografeer natuurlijk primair voor mezelf maar het is daarnaast hartstikke fijn als anderen dat ook waarderen.
VerwijderenGroeten,
Ad
Hallo Ad
BeantwoordenVerwijderendas sind erstklassige Fotos, die Flugaufnahmen sind Top, sehr schöner Post
Grüsse Frank
Hallo Frank,
VerwijderenDanke schön für deine Reaktion Kompliment.
Grüsse,
Ad
Ha Ad,
BeantwoordenVerwijderenwat fijn dat je nu de gelegenheid hebt om deze foto's uit te zoeken, te bewerken en op de blog te zetten, want het is voor ons genieten om jouw prachtige beelden te bekijken.
Wel akelig dat je in Friesland en rond het Lauwersmeer dit jaar nauwelijks vogels hebt gezien omdat het water nog steeds zo laag staat. Hopelijk hebben veel vogels elders nog voedsel kunnen vinden.
Voorlopig geniet ik graag mee van jouw archief.
Hartelijke groet, Corrie
Hoi Corrie,
VerwijderenHet kostte me aardig wat tijd om alles uit te zoeken en te bewerken, maar zonde om er niets mee te doen. Ja, het neerslagtekort begint zo langzamerhand schrikbarende vormen aan te nemen, er moet dit najaar en winter heel wat vallen wil het weer een beetje op peil komen. Bedankt voor je reactie en leuk dat je ervan genoten hebt.
Groetjes,
Ad
Hoi Ad, mooie fotos, vooral de witwangstern, de watersnip staat er ook heel goed op. Groetjes Caroline
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline,
VerwijderenDank je, ja het zijn twee mooie soorten die je noemt.
Groetjes,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenHet is je gelukt om een heleboel fraaie vliegbeelden te maken, vooral van de witwangstern en het visdiefje. Een witwangstern heb ik nog nooit bewust gezien. Het valt niet mee als je een gebied ziet dat geteisterd wordt door droogte. HZo te lezen is het wel heel erg bij het Lauwersmeer. Maar ook elders wordt geklaagd over droogte, zoals je natuurlijk weet. Ik heb het recent gezien op Bonaire.
Je hebt het ongetwijfeld prettig gevonden om zo eens door je archief te gaan en een aantal momenten nog eens te beleven.
Groet, Kees
Hoi Kees,
VerwijderenJa, vliegbeelden daar heb ik de laatste jaren geprobeerd me wat in te bekwamen, met mijn huidige apparatuur is dat redelijk goed te doen. Droogte is inderdaad een groot probleem voor de vogels aan het worden, hopelijk regent het dit najaar en winter flink wat meer. Ja, bladerend door je archief kom je van alles tegen en beleef je de sessies opnieuw, ondanks een archief van wel 70.000 foto's weet ik van vrijwel alle foto's nog waar ik die gemaakt heb. Bedankt voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenPrachtige serie zet je hier neer! Heerlijk dat je meerdere foto's hebt van de mooie watersnippen in het mooie licht! De foto's van de visdiefjes en de Witwangsterns zijn geweldig! Vooral die rode pootjes ;-) Maar de juveniele vogels vind ik ook geweldig, die heb ik nog nooit zo mooi gezien. Mooi allemaal ook met de lichte achtergrond, maar ik snap wat je bedoelt foto 27 heeft iets meer sfeer dan foto 28 . Maar ik bewonder je knappe fotowerk!
Groetjes,
Maria
Hoi Maria,
VerwijderenDank je voor je reactie en enthousiasme, prachtige hobby hebben we toch, als ik al weer eens een dag niet gefotografeerd heb word ik onrustig en zit ik te popelen om er weer op uit te trekken. Maar keerzijde is dat je te weinig tijd overhoudt om alles te bewerken (en te reageren op blogs)
Groetjes,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenhet zou toch eeuwig zonde zijn als je deze foto's niet had laten zien. Een archief doors[itten heeft zo ook zijn voordelen hihi..... Ik zie hier dan een een hele mooie varia met ook schitterende vliegbeelden. Ik zag de "gastvliegers" gelijk in je foto en je foto is absoluut onwijs mooi. De bedelende Witwangstern in foto 22 vind ik ook al zo onwijs mooi. Het kneutje met het jong is ook mooi vereeuwigd en wat je al zei van foto 27 en 28, ze zijn echt allebei prachtig en hebben beide hun charmes. met en zonder kleur. De visdiefjes zijn ook al zo gaaf om te zien. Snippen zijn ook weer geweldig. Deze laatste heb ik zowaar zelf vorige week nog kunnen platen. De zwarte ruiter heb ik zelf helaas nog nooit ontmoet maar ik geniet van deze foto's van deze bij :-)
Groetjes,
Helma
Ik heb weer enorm genoten van deze mooie en ook gevarieerde serie.
Hoi Helma,
VerwijderenJa, het heeft zeker voordelen en zoals ik hierboven al schetste is het leuke dat je alles opnieuw beleeft, je kunt er eindeloos mee bezig zijn. Watersnippen zullen ongetwijfeld bij jou in de buurt ook zitten, het biotoop is ernaar, ben benieuwd naar je foto's. Zwarte ruiter is wat minder talrijk dat de watersnip, maar ook die moeten bij jou in de omgeving toch voorkomen. Soms worden ze wel verwisseld met tureluurs, maar er zijn toch duidelijke verschillen. Dank voor je reactie en leuk dat je ervan genoten hebt.
Groetjes,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenJe schotelt ons hier weer een mooie serie prachtige vliegbeelden voor. Zeker voor mij erg jaloersmakend. Met de apparatuur die ik nu heb, is dat ondoenlijk. Gelukkig is er veel meer ander moois om te fotograferen... De foto's van de witwangsternen (is me - in Frankrijk - ooit wél eens gelukt om in de vlucht te kieken) en de visdiefjes springen er wel uit, zeker net de niet-witte achtergronden. Dat laatste vind ik bij vogelfotografie (met tegenlicht) ook niet erg fraai, maar kan vaak niet anders. Zo'n geleurde v age achtergrond voegt veel toe. Lekker doorgaan met spitten in je archief! Overigens triest om te lezen hoe de droogte van de afgelopen jaren huishoudt, ook in Nederland. Hopelijk wordt het een erg natte herfst, voor de steltlopers en niet in het minst voor de paddestoelen ;-)
Groet, Dick
Hoi Dick,
VerwijderenJa, ieder z'n ding, ik vind jouw macro's dan weer heel mooi, het is maar goed dat we ons een beetje specialiseren en differentiëren anders zou het zo'n eenheidsworst worden. Die achtergronden bij vliegbeelden heb je inderdaad niet voor het zeggen, zeker in de zomer is de lucht vaak eenkleurig. Laten we hopen op spoedig wat meer regen voor de natuur in het algemeen en voor jouw paddenstoelen en mijn vogels in het bijzonder.
Groeten,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie op mijn blog.
Ik ben natuurlijk ook bij jou blog gaan kijken en wat een schoonheid aan foto's laat je hier zien zeg.
Werkelijk schitterende opnames waar ik gezond jaloers van wordt.
wat is natuurfotografie toch een mooie hobby.
Groet Bert
Hallo Bert,
VerwijderenJij uiteraard ook bedankt voor je reactie en je complimenten. Ja, natuurfotografie, ik kan er mijn ei (en mijn tijd) goed in kwijt.
Groeten,
Ad
Extraordinario reportaje, las fotos son todas maravillosas y en especial las del Chlidonias juvenil. Ad enhorabuena, un abrazo desde España.
BeantwoordenVerwijderenThank you for your compliments Germán, the Whiskered Tern is a nice bird indeed.
VerwijderenGreetings from the Netherlands,
Ad
Wat een schitterende blog. Ik vind de foto's stuk voor stuk juweeltjes. Met als toppers de prachtige witwangstern en ook de mooie watersnippen en zwarte ruiters, allemaal erg mooi en knap in beeld gebracht
BeantwoordenVerwijderengr.Ghita
Bedankt voor je complimenten Ghita, het scheelt in elk geval al als je ergens bent waar een mooie soort aanwezig is zoals hier de witwangstern.
VerwijderenGroeten,
Ad
Pracht foto's heb je hier Ad.
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie soorten had je voor de lens, genieten hoor.
Mooi moment het visdiefje wat net uit het water komt met zijn vangst.
Groetjes Tinie
Dank je Tinie, enkele mooie soorten ja, maar op de keeper beschouwd, welke soorten zijn nou niet mooi. Als vogelliefhebber kan zelfs een vrij algemene soort me bekoren en ook daarvan kun je prachtige foto's maken. Maar ik snap uiteraard wat je bedoelt.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Hai Ad,
BeantwoordenVerwijderenFraaie serie hoor. Jammer dat die vogelhutten meestal niet echt geschikt zijn voor vogelfotografie. Ze staan te hoog en heel vaak ook nog tegen het licht in. Omdat ze zo hoog staan krijg je helaas van die foto's die van bovenaf genomen zijn. Maar ja, je zal het moeten doen met zo'n hoog standpunt en als je dan een soort zoals de zwarte ruiter kunt fotograferen neem je de nadelen voor lief. Voor vliegbeelden is het wel uitermate geschikt natuurlijk. Geen idee of je de beelden van de sternen uit de hut gemaakt hebt, maar ze zijn wel heel fraai. Vooral de beelden van de witwangstern. Ook het bedelend jong is prachtig. Ik wil nog even de foto van de visdief in duikvlucht apart benoemen. Gaaf beeld is dat. Weet niet of het een lucky shot was, maar of het expres of een mazzeltje was maakt met zo'n beeld niet uit. Heerlijke foto.
Groet,
René
Hoi René,
VerwijderenJa, voor lage standpunten moet je over het algemeen niet in vogelhutten zijn alhoewel er duidelijk verschil is tussen openbare- en privéhutten. V.w.b. die openbare hutten heb je gelijk, maar mijn ervaring is dat men bij het bouwen van een privéhut echt rekening houdt met het lage standpunt voor fotografen en die vaak verdiept aanlegt. Nadeel is dan wel weer dat er vaak fors voor betaald moet worden. Mijn foto's van de watersnippen en zwarte ruiters zijn inderdaad vanuit zo'n openbare hut gemaakt, dus weinig keus. Vluchtfoto's maak ik bijna altijd staand in het vrije veld uit de hand. Mijn ervaring daarbij is dat je dan beter met wat minder mm's kunt fotograferen, b.v. 300 en daarna wat croppen i.p.v. met b.v. 500 of 600 mm. fotograferen. In dat laatste geval houd je het bijna niet scherp en krijg je je onderwerp zeer moeilijk in de focus. Die duikvlucht was bewust, ik heb heel lange tijd die visdiefjes staan observeren en wist daardoor aan het gedrag ongeveer wanneer ze gingen duiken, maar dan nog moet je snel zijn en natuurlijk ook een beetje geluk hebben. Dank je voor je reactie René.
Groet,
Ad