Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 27 januari 2020

Groote Peel en Kempen Broek - jan. 2019

Na het eerste blog van dit nieuwe jaar volledig aan paddenstoelen te hebben gewijd nu weer een blog over vogels. Niet dat ik paddenstoelen niet leuk vind, maar het is nou eenmaal voornamelijk een herfstgebeuren en tegen die tijd krijgt het zeker een vervolg. Ik was overigens blij verrast door de reacties die ik hierop mocht ontvangen, zeker een stimulans om er mee door te gaan, dank daarvoor. Ik ga er in ieder geval voor zorgen dat mijn uitrusting wordt uitgebreid met een goed macro-statief, toch beter lijkt me dan een wiebelende rijstzak.
Al eerder heb ik aangegeven steeds tegen een flinke achterstand met het bewerken van de foto's op te lopen. Het was ook de reden dat ik rond de jaarwisseling niet meegedaan heb met "de beste van 2019". Ik zou er teveel missen omdat ik simpelweg nog lang niet alles heb geselecteerd. Mijn bedoeling is nu om dit jaar elke maand minimaal een blog te maken van de beste foto's over de gelijknamige maand van 2019. Ik weet niet of dit gaat lukken, maar het begin is met dit blog gemaakt. Veel kijkplezier bij deze vogels en nogmaals bedankt voor jullie leuke reacties op het paddenstoelenblog (klik hier)

Groet,
Ad



Aan de randen van het nationaal park de Groote Peel zijn, zoals op meer plekken in de provincies Brabant en Zeeland, in 2018 in het kader van het project "Partridge" kruidenmengsels ingezaaid, waaronder ook zonnebloemen. Behalve in het najaar van 2018 leverde dat ook in januari 2019 nog voldoende voedselvoorraad op voor allerlei vinkachtigen waaronder een groep putters.
Ik heb er diverse middagen met de auto in de berm gestaan om foto's te maken.












De kleuren in de achtergrond zijn van een boerderij



Bewust een foto met deze compositie gemaakt waarbij er een soort interactie lijkt tussen de putter en de tegenover staande zonnebloemen.



Het lage strijklicht stond mooi op de vogel, de foto's zijn gemaakt op 2 januari rond 15.30 uur en ik moest door de laagstaande zon soms moeite doen om niet mijn eigen schaduw op de vogels te laten vallen.



De schuine lijn is de dakrand van een boerderij in de achtergrond.



Boven het veld met kruiden hing ook regelmatig een torenvalkje te bidden om te zien of er ook iets van zijn gading te vinden was.



Op een andere plek in de Groote Peel zat deze buizerd in het veld. Ik heb nog nooit een buizerd gefotografeerd die niet schuw was, je moet ze altijd zeer omzichtig benaderen, maar wat ik met deze buizerd meemaakte hield ik niet voor mogelijk. Even later vloog hij op een paaltje en ik kon hem met de auto tot op ong. 2 meter benaderen en nog bleef hij zitten. Ik kon er een mooie serie van maken. Hier alvast enkele foto's daarvan, maar ik wil er nog een apart blog aan wijden.









Hier vloog hij op uit het veld om mijn kant op te komen, op zich al bijzonder want ze vliegen in 99,9 % van de gevallen van je af, en een stukje voor me op een paal te belanden, waarna ik met de auto nog veel dichterbij kon komen, uiteraard in fases.



In januari bezocht ik het natuurgebied Kempen Broek op de grens van Nederland en Belgiƫ. Ik kom daar al sinds een jaar of zeven met enige regelmaat en, hoewel het met name de laatste twee jaren wat minder aan het worden is, kom je daar maar zelden zonder foto's vandaan. De ijsvogel is er vaste gast en in de loop der jaren heb ik er al heel veel foto's van gemaakt. Ik heb er lange tijd een sport van gemaakt om ze zo close mogelijk in beeld te krijgen, de laatste jaren echter probeer ik vooral ook wat van de omgeving mee te nemen, hier een rietkraag.



Er liggen genoeg omgewaaide of gekapte bomen, ideale zitplaatsen voor de ijsvogel zo net boven het water.






Soms heb je in het gebied het geluk dat je een waterral ziet, dat is op zich al bijzonder want ze geven zich niet zo snel bloot, maar als er dan plotseling twee uit het riet verschijnen en elkaar tegenkomen is het hommeles.



Ze vliegen elkaar meteen in de veren.



Gelukkig zat ik net goed op te letten, het is in een mum van tijd weer voorbij. Het is soms alsof ik aanvoel dat er iets te gebeuren staat.



En als de tegenstander dan verjaagd is zoeken ze zo snel mogelijk weer de rietkraag op.






De foto's van deze waterrallen zijn gemaakt op 20 januari laat in de middag, de laagstaande zon scheen op de rietkraag en zette de slikplaat in een warme gloed.






Ruim een uur later scheerde er nog een waterral over het water van de ene rietkraag in de andere. De foto is van redelijk veraf genomen, maar laat wel goed het biotoop van deze schuwe vogels zien. Ik vond de scheiding en daardoor het contrast tussen het nog zonbeschenen deel en het schaduwgedeelte van het water samen met het silhouet van de vogel wel leuk effect geven.



Tot slot nog een foto van een groepje wilde eenden, de groene koppen van de woerden steken in het late zonlicht af tegen de onbewolkte hemel.

Slotwoord: Behalve deze selectie van foto's die ik in januari 2019 buitenshuis maakte, ben ik in die maand ook nog met tuinvogelfotografie aan de slag geweest. Daarover volgt spoedig een volgend blog.

31 opmerkingen:

  1. Hele mooie serie Ad, vooral de ijsvogel en de waterral. Zelf spot ik de ijsvogel steeds vliegend maar helaas niet zittend. De waterral vind ik ook heel mooi, ik heb hem zelf nog nooit gezien. En de roofvogels zijn ook geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      Jammer dat je de ijsvogel nog niet hebt kunnen fotograferen, maar ik zou zeggen als je hem vliegend ziet probeer hem dan zo eens te fotograferen. Ik geef toe het is niet makkelijk, maar als het je lukt heb je ook wel een bijzondere plaat. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  2. Hallo Ad, zeg maar nee dan krijg je er twee. Een bijzondere serie van deze ontmoeting met twee waterrallen. Het ijsvogeltje staat er ook prachtig op en dan de distelvink. Een ware ode aan dit prachtige vogeltjes met jouw foto's. De buizerd staat er puik op! Zo ook de wilde eenden.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos,

      Ja, dat heb ik ook nog niet eerder meegemaakt, twee waterrallen op een foto, ook al ben ik zelf over de kwaliteit van de foto's nog niet helemaal tevreden. Maar het ging dan ook meer om het moment. Putters vind ik ook een dankbaar onderwerp en met goed licht is het een feest. Dank je voor je compliment en fijn dat je zoveel foto's mooi vindt.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hoi Ad,
    Dat ziet er weer goed uit.
    Fantastisch al deze vogels. Mooi die putters met die lekkere warme kleuren. Erg mooi ook op zo'n gedroogde stengel. En wat heb je die buizerd ook super mooi gefotografeerd. Foto 13 is natuurlijk helemaal top!! Ook die ijsvogel op foto 16 is een heerlijke plaat. Nou Ad, dit is weer genieten hoor.
    Succes met je zoektocht naar een nieuw statief. Dat gaat vast goed komen.

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Ja, die putters was een cadeautje met dat licht. Buizerd zat aanvankelijk in het veld en dat is met de scherpstelling altijd wel lastig. Maar ik ben er zeker niet ontevreden mee. Dank je voor je compliment en met dat statief gaat zeker lukken.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  4. Heerlijk deze serie het is dat mijn ogen de vogelfotografie niet meer representatief waarnemen mar dit is voor mij ook genieten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bas,

      Ik ben blij dat ik je met deze serie een plezier heb kunnen doen, maar ik zou zeggen blijf als je enigszins kunt doorgaan met de fotografie, je werk is de moeite waard en allen al het in de natuur zijn geeft je veel levensplezier.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hoi Ad,
    Ik sta weer op de ledenlijst!
    Wat een prachtige serie van de putters. Prachtig licht en mooie compositie. Ik wou dat ik hier in de buurt zo'n berm had. Even leek het erop dat een boer in de Haarlemmermeerpolder het voor me ging regelen, maar de zonnebloemen waren voor de winter alweer weg. Die lui snappen het gewoon niet, hĆØ.
    Die buizerd was echt een buitenkansje! Dit zijn al goede platen, maar ik ben reuze benieuwd naar het vervolg. Ook de serie met de twee waterrallen is een hele mooie. Jij hebt over geluk niet te klagen gehad. De ijsvogel is ook zoiets. Ik vind het altijd heel opwindend om er een te zien. Er eentje platen is een tweede. Maar vergis ik me nou of zijn de tweede en derde foto van deze blauwe schicht echt dezelfde? Ik heb al een paar keer heen en weer gescrold, maar het verschil ontgaat mij even... Ah, wacht... in de vergroting zijn ze toch wel anders.
    Groet, Dick
    PS: wat is er mis met een rijstzak? Ik gebruik nooit een statief voor paddo's. Veel te onhandig en meestal te hoog van de grond. Ik leg mijn camera meestal gewoon op de grond (evt plastic zak eronder). Als ik toch wat hoger wil dan komt mijn fototas me te hulp.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Dick,

      Fijn dat ik weer zichtbaar ben voor je. Ja, het licht werkte bij die putters wel lekker mee. Jammer dat er daar bij jou in de buurt niet beter meegedacht wordt over het aanplant- en maaibeleid. Die zonnebloemen krijgen pas echt na de zomer waarde voor de vogels. Waterrallen was inderdaad een buitenkansje, maak je niet snel mee, maar de foto's kunnen wat mij betreft nog stukken beter.
      Wat betreft dat statief versus rijstzak. Mijn ervaring is dat wanneer ik mijn camera met live-view aan op een rijstzak leg en vervolgens handmatig scherpstel het juiste scherpstelpunt niet in beeld blijft door de onstabiliteit van de rijstzak. Ik dacht middels een goed statief te kunnen voorkomen. Benro heeft een statief in de collectie dat 4 kg. kan dragen, slechts 29 lang is in ingevouwen toestand, dus makkelijk te vervoeren en slechts 11 cm. als minimale hoogte heeft. Ik overweeg om dat aan te schaffen.
      Bedankt voor je uitgebreide reactie, compliment en advies.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  6. Hallo Ad,
    Dit smaakt naar meer. Putters op zo'n manier fotograferen is geweldig. Mooie composities, mooie achtergronden en natuurlijk een kleurrijk vogeltje. De platen van de buizerd zijn ook al heel fraai, ik had ze graag willen maken. Je snapt dat ik nieuwsgierig ben naar het vervolg. Maar wat een mazzel met die rallen, het was echt een uniek moment. Het lijkt overigens of ze over een ijslaag lopen, waarbij ik natuurlijk weet dat het toen wel anders was.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Leuk vogeltje ja een puttertje, zou Fabritius het daarom geschilderd hebben. Buizerds volgen spoedig, maar eerst nog wat tuinvogels van januari 2019. Waterrallen was leuk om mee te maken, een moment dat ik denk ik niet snel meer nog eens kan vastleggen. Dank voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. Ha Ad,
    wat zijn die putters toch een prachtige, kleurrijke vogels. Ze komen mooi uit op de verdorde zonnebloemen. Beeldschone serie heb je ervan gemaakt.
    En dan waterrallen - het is al bijzonder als je er Ć©Ć©n ziet, maar hier laat je er twee in actie zien - top! Foto's 22-23 vind ik wel het mooist; het lijkt wel of hij aan het schaatsen is.
    Het was weer een plezier om je blog te bekijken.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      Ja, was leuk om te doen met die putters, het licht werkte ook wel lekker mee. Ik had ze daar al eerder gezien en wist hoe het licht stond. Dan is het natuurlijk afwachten tot zich een mooie zonnige dag aandient en dan is het vervolgens een inkoppertje. Rallen is natuurlijk puur geluk, ik heb daar al vaak gezeten de afgelopen zeven jaar en sporadisch laat er zich dan een zien. Dank je voor je reactie en fijn dat je het een plezier vond om er naar te kijken.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hallo Ad,
    Wat een mooie serie van de Putters, schitterend zo dit gekleurde vogeltje op de verdorde zonnebloemen. Zo zou ik ze ook heel graag willen vastleggen.
    En dan een Buizerd zo dichtbij, benieuwd naar het vervolg hiervan.
    IJsvogels zie ik nog maar zelden,nu we de winter dit jaar overslaan hoop ik dat de populatie van deze soort komend broedseizoen verdubbeld.
    En wat een geluk had je toen met de Waterrallen, schitterend vastgelegd.
    Genoten van dit blog.
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bert,

      Het is inderdaad wel een contrast ja die gekleurde putters tegenover de verdorde zonnebloemen, het maakt m.i wel dat het accent daardoor meer op de putter komt te liggen. Die buizerd kwam nog veel dichter bij als op deze foto's, ik ben die foto's momenteel aan het bewerken. Ondanks de matige winters heb ik ook het idee dat je de laatste jaren minder ijsvogels ziet, maar dat kan komend voorjaar snel veranderen, we hebben weer een zachte winter. Dank voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Wat een pracht platen van de putters Ad, erg mooi met de omgeving er bij.
    (Zelf heb ik de neiging alles zo dicht mogelijk bij te halen.)
    Maar je buizerd mag er ook zijn net als het ijsvogeltje en de wateral.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Tinie,

      Dank je Tinie, ik heb ook lang de vogels zo dichtbij mogelijk willen benaderen en nog soms, maar kom steeds meer tot de conclusie dat de leefomgeving een belangrijke rol steelt in de foto. Dank voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  10. Hallo Ad,
    das war ein perekter Ausflug, mit dem roten Gesicht ergibt sich ein schƶnes Farbenspiel mit dem Hintergrund, dann der Falke im Flug und der Buzzard dazu... da freut man sich um so mehr... und die Krƶnung der Eisvogel... besser geht es nicht mehr, sehr schƶn
    GrĆ¼sse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Ich war tatsachlich sehr zufrieden mit dieser Ausflug. Es gibt in der Tat ein schƶner Kontrast die bunte Stieglitz und die Sonnenblumen. Ich mƶchte noch gern eine Kopulation von den Eisvƶgel photographieren. Danke sehr fĆ¼r deine Reaktion und Kompliment.

      GrĆ¼ĆŸen,
      Ad

      Verwijderen
  11. Wat een schitterende foto's van het puttertje, zulke mooi zachte tinten, prachtig licht....dat licht was vaak toch ver te zoeken afgelopen tijd. Verder ook de ijsvogel op de tak, erg mooi en weer zo'n mooie zachte achtergrond. De waterrallen in actie maken het af, dit was weer een heel mooi vogelblog.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ghita,

      Het licht werkte bij de putters inderdaad wel lekker mee, toch meer zon en beter licht vorig jaar rond deze tijd. Probeer mijn foto's bewust wat licht en zacht te maken (expose to the right) en af te werken, vind het mooier dan zo donker waarbij je vaak ook meer ruis moet verwijderen. Rallen was een gelukje. Dank je voor je reactie en compliment.
      p.s. zit te wachten op de komst van een waterspreeuw naar de AWD, vrees dat hij dit jaar overslaat.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hoi Ad,

    het is werkelijk steeds genieten als je weer een nieuw blog hebt gezet.
    dat het allemaal wat langer duurde ivm de bewerking is dan ook niet erg want het wachten wordt steeds weer beloond met prachtige beelden.
    Neem zou deze serie. Ik vind de serie van de Putter werkelijk geweldig met die uitgebloeide zonnebloemen. Foto 6 met de interactie is ook echt een supermooie en leuke plaat! De buizerd is ook een mooie en ik kijk uit naar de buizerd op de paal. De serie van de waterrallen is er ook een om door een ringetje te halen!!!! IJsvogeltjes is en blijft ook altijd leuk om te fotograferen. Heel mooi in zijn habitat waar ie aan het jagen is. Werkelijk een superserie!

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Ik waardeer het zeer dat je enthousiast naar mijn blogs kijkt. Die putter(s) was een fijne sessie om te doen, ik had het ook voorbereid v.w.b. het weer en het tijdstip voor het beste licht, maar ja dan moeten ze er nog wel zitten en gelukkig bleek dat het geval. Serie over de buizerd komt z.s.m. Met die waterrallen moet je echt geluk hebben, negen van de tien keer zie je er geen en nu ineens twee, ja dat is dan natuurlijk kikken. Dank je voor je compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  13. Hoi Ad
    mooi die puttertjes zo mooi van kleur maar je hebt nog meer van die mooie foto's gemaakt van al die soorten
    erg mooi.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herman,

      Dank je, leuk dat je behalve de putters de andere foto's ook mooi vindt.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  14. Hai Ad,

    Ook ik heb in 2019 de aantrekkingskracht van uitgebloeide zonnebloemen leren kennen en ga er zeker verder mee rommelen. Een mooie serie met putters heb je er aan overgehouden. Prachtige kleuren daar. De serie van de waterrallen is natuurlijk top. Ik heb ze vaak van zeer dichtbij kunnen fotograferen en ik weet hoe snel ze bewegen en dan zijn ze nog alleen. Als je dan twee exemplaren in een twist zo weet vast te leggen, dan is dat een schouderklopje waard. Wat je zegt dat je dingen aanvoelt komen is zeker waar. Dat zesde zintuig ga je ontwikkelen als je vaak dieren fotografeert. Je ziet het aan dieren dat ze iets gaan doen of je voelt dat er iets aan zit te komen. Klinkt heel bekend.
    Mooi licht in de laatste foto. Dan komt het groen zo mooi tot zijn recht.

    Groet,
    RenƩ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi RenƩ,

      Ja, ik herinner me je foto's van die waterrallen op het plekje van Ton Dƶpp in Amsterdam. Hij had ze werkelijk gedresseerd. Daar kunnen mijn foto's nog niet aan tippen, maar ik was er wel erg content mee dat ik er twee gelijktijdig met actie in beeld kreeg. Het gaat inderdaad razendsnel.
      Dank voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  15. Erg fraaie serie Ad. Goeie keus ook om niet voor de close-up te gaan, maar voor het onderwerp in zijn biotoop. Zeer geslaagd. En zo'n dubbele waterral is natuurlijk een absolute buitenkans!

    Groet,
    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Gerrit,

      Het komt natuurlijk niet altijd zo uit om het biotoop mee te fotograferen, maar hier paste het wel. En een gelukje had ik zeker met de waterrallen, maar ik heb er ook best veel tijd (en geduld) in gestoken. Bedankt voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  16. Pffft, Ad, wat een verrukkelijke serie is dit!!!
    Ik zit hier te genieten met de nodige oh's en ah's!!
    Beeldschone serie van de Putter. Wat prachtig. Dan diie Buizerd. Hij komt vast uit Noord Scandinaviƫ in een dun bevolkt gebied, waardoor hij niet zo schuw is. Uitgelezen kans voor je, dieje geweldig goed hebt benut. (wacht maar niet te lang met een special hierover ;-) De torenvalk is ook prachtig biddend op de foto gekomen. Heerlijke foto's van de ijsvogel, zo in zijn natuurlijke omgeving. Ik hou ervan. Tot slot je vechtende waterrallen, Goedendag, je zou ze maar tegen komen. Wat geweldig Ʃn snel gereageerd! Super mooi om te zien. Ook de silhouetfoto is heel sfeervol. In het jaar van de Wild eend, is je laatste foto heel toepasselijk. Mooi! NU moet ik hier even van bijkomen.....voor ik naar je tuinvogeltjes ga kijken, zucht...
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen