Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 9 november 2020

Grevelingen en Plan Tureluur

Los van de regelmatige vakanties die we in Zeeland doorbrengen ondernemen we elk jaar een aantal dagtochten naar de mooie Zeeuwse eilanden om daar vooral vogels te spotten en te fotograferen.

Enkele vogelhotspots zoals o.a. de Brouwersdam en de Grevelingen mogen daarbij niet ontbreken. De komende drie blogs wil ik daar dan ook aan wijden, vandaag om te beginnen de Grevelingen en Plan Tureluur. 

De Grevelingendam is de verbinding tussen Goeree Overflakkee en Schouwen Duiveland en als je over de parallelweg rijdt langs het Grevelingenmeer zijn daar altijd wel enkele leuke soorten te spotten. 

Plan Tureluur ligt aan de zuidkust van Schouwen Duiveland grofweg tussen Zierikzee en Serooskerke en is in de negentiger jaren van de vorige eeuw ontwikkeld ter compensatie van het verlies van natuurgebied door de aanleg van de stormvloedkering in de Oosterschelde. En rijdend door het gebied zie je, met name in het najaar, vaak hele grote groepen steltlopers die daar opvetten voor de grote tocht naar het zuiden.

Bijgaande foto's maakte ik op 20 januari van dit jaar, hartje winter dus. Omdat de grote groepen trekvogels dan al weg zijn ben je vooral aangewezen op overwinteraars, standvogels die hier zomer en winter verblijven en vogels die uit het noorden hier de winter doorbrengen. 

Veel kijkplezier bij dit blog en bedankt nog voor jullie reacties op het vorige blog over de grauwe klauwier. (klik hier)

Groet, AdGelijk bij aankomst bij de Grevelingendam zag ik in een hoekje van het meer tussen het riet enkele paartjes pijlstaarten scharrelen. Het is een prachtige eendensoort die zijn naam uiteraard dankt aan de verlengde staartpennen van de woerd. Het vrouwtje, de eend, lijkt er in de verste verte niet op en toont best gelijkenis met het vrouwtje van de wilde eend. 


Het is een heel elegant en sierlijk eendje, vandaar dat het ook wel de hazewindhond onder de eenden wordt genoemd.  


Kenmerkend zijn ook de sierlijk afhangende vleugeldekveren.


Ze broeden vooral in het hoge noorden van Noord- en Oost-Europa op steppen en toendra's.


Ze foerageren een stuk bedachtzamer dan de meeste andere eenden, een enkele keer spatten er wat druppels op.Langzaam zwommen ze weg uit de hoek van het meer waar de zon op stond.....


.......waardoor ik heel andere foto's kreeg door het koelere licht.Een eindje verderop scharrelde een kanoet tussen het gras op de slikken. Omdat ik thuis geen referentiekader meer had v.w.b. de grootte twijfelde ik even tussen een bonte strandloper in winterkleed en een kanoet. 


Bij de volgende foto bleek het toch overduidelijk een kanoet in winterkleed. 


Foeragerende kanoet. 


De kanoet, ook een wintergast die in hoogarctische gebieden broedt.Kanoeten, een lager standpunt is meestal mooier, maar hier werkten de spiegelingen wel lekker mee.


Kanoeten tussen de slikbegroeiing. Wulpen zijn er in de Grevelingen ook vrijwel altijd te vinden.Het gaat niet goed met de wulp, tegenwoordig alleen nog te zien in kustgebieden. In heidegebieden waar hij van oorsprong voorkomt en broedt is hij niet meer te vinden. Hij is dan ook op de Rode Lijst opgenomen.


Wulp met foeragerende scholekster in de voorgrond.


Na even hield hij het voor gezien....


....en rende de vegetatie in, een mooi spiegelbeeld in het water achterlatend.


Een rotgans hield de pijlstaarten gezelschap.Een andere vloog laag over langs de kustlijn.En even later kwam nog een groepje aan vliegen. Heb hier bewust gekozen voor een panorama uitsnede om door de langgerektheid de compositie beter uit te laten komen.Bij Plan Tureluur was ditmaal niet zoveel te beleven, maar als je dan in een omgeploegde akker een kleine zilverreiger ziet staan wil je daar toch wel even voor stoppen. Ik heb nog nooit zoveel moeite gehad om in de nabewerking het wit goed tot zijn recht te laten komen. Aanvankelijk had ik de foto's 's-avonds bij lamplicht bewerkt. De volgende dag bleken de foto's bij daglicht weer veel te donker te zijn zodat ik ze vervolgens toch weer een stuk lichter gemaakt heb, om ze daarna toch maar weer een tintje lichter te maken omdat het witte er wat smoezelig uitzag. Nog ben ik er niet helemaal uit, moeilijk om de juiste balans te vinden tussen niet uitbijten en een grauwsluier.Kleine zilverreiger met z'n kenmerkende gele tenen.Close-up van de kleine zilverreiger.Ik vond het wel mooi hier te zien hoe de prachtige sierveren aan de kop de lijn van z'n lijf volgen.Op dezelfde akker stond een eind verderop een nog jonge lepelaar, te zien aan de rozerode spatel.De kleine zilverreiger hield het uiteindelijk voor gezien en vloog weg........om een eindje verderop bij een jonge lepelaar neer te strijken. Het gaf mij de kans om ze samen op de plaat te zetten.

Slotwoord: tot zover de foto's van de eerste twee gebieden van ons dagtochtje naar Zeeland. Volgende keer aandacht voor de vogels van de Brouwersdam met o.a. de ijseend. Tot dan.

32 opmerkingen:

 1. Hi Ad, Wonderful series of bird pictures. Glad you could make your trip despite the covid.
  Take care !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie Lasse, het tochtje maakten we in januari van dit jaar dus nog voor de coronacrisis. Helaas werd het daarna heel veel thuisblijven. Gelukkig heb ik een flink portfolio waar ik uit kan putten.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Ha Ad wat een prachtige serie dit is heerlijk mee genieten van je prachtige opnames en mooie toe lichtingenn ik ben zeer benieuwd naar de volgende zeeuwse blogs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Dank je wel voor je leuke reactie, ben nog volop aan het bewerken voor de volgende serie maar die volgt spoedig.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hai Ad,

  Iedere keer verlekker ik mij toch weer aan jouw kopfoto. Nou heb ik regelmatig velduilen kunnen fotograferen en ook best mooi, maar ik wil hem toch ook wel een keertje heel graag op die manier op een paaltje platen. Superfoto.
  Maar ja, je blog... Helaas voor mij is Zeeland echt te ver weg om een dagje te bezoeken. Het is natuurlijk wel een prachtige provinicie om vogels te fotograferen en ik hou dus met extra interesse je komende blogs in de gaten. Als ik weer eens een weekendje die kant op ga, weet ik direct waar ik allemaal moet zijn. Prachtig die pijlstaarten en vooral omdat je de eend er helemaal op hebt staan in je eerste 5 foto's. Ook zo'n soort die ik graag eens van dichtbij op de foto wil zetten. Mooie platen ook van de zilverreiger en ik begrijp direct jouw problemen met de nabewerking. Dat is altijd enorm lastig en het luistert zeer nauwkeurig. Op mijn beeldscherm zou hij nog een tikkie lichter kunnen. Wel prachtig dat je zo'n soort zo lekker dichtbij hebt kunnen fotograferen. Opvallend dat zo'n lepelaarjong nog in Nederland was op 20 januari. Gelukkig voor hem was het een hele zachte winter, dus zal hij het wel overleefd hebben. Jammer dat ze daar in die vieze klei rondhobbelden. Dan kun je beter die mooie slikjes hebben. Dat is wel één van mijn favoriete biotoopjes om in rond te kijken. Inderdaad zie je bijna altijd wel iets leuks op die plekken. Ben benieuwd naar de andere twee delen.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Haha, ja die kopfoto ben ik ook wel blij mee, hij hangt in de vergroting 75x50 cm. aan de muur boven mijn bureau. Dank je.
   Zeeland is voor mij vanuit zuid-oost Brabant ook best wel ver weg, op zo'n dag rijd ik al gauw ong. 450 km. als ik al die plekken aandoe. Maar, ik heb het er voor over, niet alleen omdat je vrijwel altijd wel met leuke foto's thuiskomt, maar ook vind ik het een verademing als ik hier uit die drukte weg ben en eenmaal de snelweg in west Brabant verlaten heb en het een stuk rustiger wordt. Ja, je moet bij die vogels met lange staarten altijd oppassen dat de staart ook meetelt, bij fazanten is dat ook altijd zo'n dingetje. Dat wit is vaak een probleem en het ligt er niet alleen aan of je bij daglicht of lamplicht kijkt en bewerkt, maar uiteraard is elk beeldscherm ook nog eens anders, tenminste als ze niet gekalibreerd zijn. Dank je voor je uitgebreide reactie, ik waardeer het zeer. Ben weer volop aan het bewerken en wil spoedig het volgende deel publiceren.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad, mooie blog, allemaal soorten waar ik van hou. Grappig een kleine zilverreiger en een lepelaar samen. Leuk die kanoeten, ik heb ze in Denemarken gezien. Ik ben benieuwd naar de volgende blog. Laatst zag ik niet zoveel bij plan Tureluur. Momenteel hebben wij hier ook een aantal pijlstaarten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Ja, ze komen wel in hetzelfde biotoop voor de kleine zilverreiger en de lepelaar, maar toch zie je ze niet zo vaak samen. Plan Tureluur is inderdaad heel wisselvallig, soms miegelt het er van de vogels, een andere keer zie je vrijwel niets. Gauw proberen op de foto te zetten die pijlstaartewn zou ik zeggen, zo vaak zie je ze niet. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hoi Ad,
  Wat ontzettend leuk dat je daar allemaal van deze bijzondere vogels hebt gezien. JE foto's zijn erg mooi.
  Die wulp vind ik ook altijd erg mooi met die lange kromme snavel.
  En wat heb je ook die kleine zilverreiger super mooi weten te fotograferen. Zelfs nog vliegend.
  Dat moet toch fantastisch zijn geweest. Mooi gedaan hoor!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Dank je Marco, het was inderdaad een fantastische dag toen met best veel soorten voor de lens. Zag recent nog een foto van je bij Roots van een zwemmende wasbeer, leuk.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Wat een mooie foto's heb je weer Ad.
  Pracht serie .
  Mooie eenden zijn de pijlstaarteenden, prachtig om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Tinie, het zijn inderdaad mooie en vooral heel sierlijke eenden die pijlstaarten en je ziet ze niet zo vaak.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hoi Ad
  wat een gaffe serie is dit van alles wat maar ook aparte eenden top,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je, of ze apart zijn die pijlstaarten weet ik niet, maar mooie eenden zijn het zeker wel.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad
  gewaltige Aufnahmen der Seidenreiher ist mein Top
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   De kleine zilverreiger is een mooie soort, maar om te fotograferen erg lastig, zeker met een neutrale belichting voor zo'n donkere achtergrond is het wit snel uitgebeten Dank voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Ha Ad,
  mijnheer pijlstaart is inderdaad een zeer elegante verschijning en zo tussen het riet en "zilveren" water komt hij heel mooi uit. Prachtige beelden. Die bijna lichtgevende omgeving geeft de kanoeten ook iets extra's. Fijn blog.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, ik vond de pijlstaarten tussen het riet ook wel mooi uitkomen, in dit geval vond ik een lichte afwerking wel goed passen en dat geldt ook voor de kanoeten. Dank je voor je heldere analyse.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad,
  Pijlstaarten zie ik maar af en toe , helaas, want ik vind dat schitterende eenden. Jij hebt er mooie platen van kunnen maken. Normaal gesproken heb ik in de herfst veel kansen om steltlopers op de Zuidpier van IJmuiden te zien, maar dit jaar was hij gesloten tot 23 oktober i.v.m. werkzaamheden. Toen ik er eindelijk heen kon bleek de sluiting te zijn verlengd tot 23 november. Hopelijk zal het daarna weer mogelijk zijn, en dan maar hopen dat het niet te onrustig is geweest.
  De kleine zilverreiger heb ik vaak gezien, maar nog nooit in Nederland. Ik vind vooral die gele poten geweldig, al is het hoe dan ook een mooie vogel.
  Op naar deel 2.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ik zie pijlstaarten uiteraard ook niet elke dag, maar hier had ik na lange tijd weer eens geluk. Dat kun je treffen als je vaak op stap gaat. Ja, ik las het op meerdere blogs van die werkzaamheden bij de Zuidpier, jammer zeg. Ik ben er een keertje geweest en ik vond het er geweldig, leuke oeverpieper gefotografeerd toen. Ik hoop dat hij na 23 nov. weer open is, het staat bij mij ook nog op de planning om er weer eens naar toe te gaan, maar misschien is het beter om nog wat geduld te hebben tot de rust weergekeerd is. Hoop daar nog eens een jan van gent te kunnen fotograferen. Mondjesmaat komt de kleine zilverreiger hier toch wel voor. Deel 2 volgt spoedig, dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi As,
  Een fantastische serie, waar ik zeer van genoten heb!
  Mooi licht had je, ik hou er van.
  Groetjes en fijn weekend,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Over het licht had ik inderdaad niet te klagen, maar dan nog blijft die kleine zilverreiger erg lastig. Dank je voor je reactie en eveneens een fijn weekend.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hallo Ad,
  Wat een mooie Eendensoort id de Pijlstaart toch, en zo fraai door je in beeld gebracht.
  Kanoeten zie ik zo af en toe op de Noorderdam van Hoek van Holland, ook al zo'n leuke soort.
  Wulp en Rotganzen, prachtig hoor!
  En super de Kleine Zilverreiger, die had je echt dichtbij voor zo'n schuwe soort.
  En dat er dan ook nog eens een jonge Lepelaar bij komt is natuurlijk helemaal genieten.
  Ben benieuwd naar je blog over de Brouwersdam.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Ja, al met al was ik best heel tevreden met deze serie. En het klopt, de kleine zilverreiger is best schuw, maar door telkens heel voorzichtig een stukje dichterbij te rijden lukte het me uiteindelijk om hem nagenoeg beeldvullend op de plaat te krijgen. Dat hij vlak bij die lepelaar neerstreek was natuurlijk toeval en voor mij een gelukje. Blog Brouwersdam is in de maak. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hoi Ad.
  'N mooie serie, ook de Pijlstaarten zit bij ons in de buurt en ik vind het 'n mooie vogelsoort en dan heb je ook nog de Kleine Zilverreiger. Het is weer 'n mooie serie van verschillende soorten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Snel naar die pijlstaarten zou ik zeggen, zo vaak zie je ze niet. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hallo Ad,
  Wat een prachtige serie, allereerst al die pijlstaarten gevolgd door de mooie kanoeten.
  Ook de wulp en kleine zilverreiger zijn vogels die je toch niet zo makkelijk voor je lens krijgt.
  Een heel mooie blog.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Ik had hier zeker niet te klagen over de soorten die ik er tegen kwam en dit was nog alleen in de gebieden waar dit blog over gaat. Diezelfde dag kwamen we nog veel meer soorten tegen, maar daarover meer in de volgende blogs. Bedadnkt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hoi Ad,

  ik was toch wel even heel stil bij het zien van deze prachtige foto's!
  Wat heb je de pijlstaart geweldig mooi kunnen fotograferen en ook zo mooi dichtbij. Prachtige van kleur en de details komen heel mooi uit in dit licht.
  ook de Wulp en de kanoet zijn ook al zo mooi. Waar ik toch wel behoorlijk groen van werd waren de foto's van de kleine zilverreiger 💚 Zo mooi om die zo van dichtbij te kunnen vastleggenDe en je foto's zijn dan ook echt toppers hoor! De jonge lepelaar mag er ook zijn. Werkelijk Ad, dit is echt een blog waar je u tegen zegt!!! Mijn complimenten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Fijn dat je het zo'n leuk blog vindt. Je moet er natuurlijk een beetje geluk mee hebben als je zo'n tocht onderneemt (van huis uit op en neer naar die verschillende gebieden in Zeeland maak je toch al gauw ruim 400 km.) dat je wat leuke soorten tegenkomt, maar door de jarenlange ervaring weet ik intussen wel wat ik in een bepaalde periode kan verwachten. En dit keer zat het mee hetgeen in mijn volgende blog over de Brouwersdam ook zal blijken. Bedankt voor je uitbundige reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hoi AD,
  Na dit derde blog ben ik helemaal op de hoogte van het Zeeuwse vogelgebeuren ;-). Prachtige plaatjes heb je kunnen schieten van de Pijlstaarten. Ik heb er ooit een paar in de Ooijpolder (Oude Waal) gezien, maar die zaten te ver weg om toonbare beelden te maken. Ze waren met moeite herkenbaar.
  De foto's van de Kleine Zilverreiger zien er bij mij op de laptop prima uit. Niks mis met dat wit. Het blijft moeilijk om dat goed te krijgen, maar volgens mij heb jij dat aardig onder de knie!
  Groet,Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Mooi, je hebt ze blijkbaar in tegenover liggende volgorde gelezen, maar maakt niet uit. Die pijlstaarten in de Grevelingen waren inderdaad een buitenkansje, het was vloed en ze zwommen vlak aan de kant. Dank je dat je ook nog even aangeeft hoe het wit op jouw computer overkomt, het is altijd afwachten hoe dat bij een ander is. Ik kalibreer mijn beeldscherm overigens wel elke twee weken en blijkbaar werpt dat z'n vruchten af. Dank j voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen