Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 24 december 2020

Waterspreeuw

Na de Zeelandblogs waar allerlei (vogel)soorten de revue passeerden nu aandacht voor slechts een soort. Een soort die al heel lang op mijn verlanglijstje stond en tot mijn verbeelding spreekt. Een soort ook die niet zo veel en zo vaak in Nederland voorkomt en daarom van mij een heel blog mag opeisen. We hebben het hier over de waterspreeuw. Vaak zag ik hem in natuurdocumentaires en dacht dan, wat zou het toch mooi zijn als ik die eens uitgebreid kon fotograferen. Eens kon ik een glimp van hem opvangen ergens in Zuid-Limburg langs een snelstromend en ondiep riviertje, zijn biotoop, maar een foto er van maken zat er niet in. Dit biotoop komt in Nederland ook niet zoveel voor en toen we dan ook afgelopen oktober, tussen de twee lock-downs in, besloten om een weekje naar een camping in Luxemburg te gaan gingen mijn gedachten al gelijk uit naar het op de gevoelige plaat zetten van deze mooie soort. Immers in Luxemburg zijn, zeker in het gebied dat bekend staat als klein Zwitserland, voldoende plekjes aanwezig die voldoen aan de eisen die deze vogel aan zijn biotoop stelt.

Tijdens een wandeling zagen we hem al over een bergstroompje vliegen om heel veel verderop ergens onder de takken op een steen te gaan zitten. Met de verrekijker goed te zien, maar onbegonnen werk om te proberen er foto's van te maken, te ver weg en te weinig licht. Enkele dagen later stond op een andere plek een flinke wandeling op de planning en ik had op een kaartje van het gebied al gezien dat het hele traject om een kronkelend bergriviertje liep. Ik besloot daarom toch maar, ondanks dat ik wist dat het een gesjouw zou worden, mijn spiegelreflex met telelens mee te nemen. Samen met de batterijgrip met 2e accu en een teleconverter praat je dan toch al gauw over 5,5 kg. en die over een afstand van 12 km. mee zeulen is behoorlijk intensief kan ik je verzekeren.

Maar al gauw constateerde ik dat deze moeite niet voor niets was. Na enkele km.'s over een rotspad waar het riviertje ver beneden ons door een spelonk stroomde daalde het pad naar beneden af en kwamen we bij het riviertje uit. Al snel hoorde ik het kenmerkende schelle roepje van de waterspreeuw. Tegelijk constateerde ik dat het nog niet mee zou vallen om er hier foto's van te maken, aan weerszijden van het pad rezen tientallen meters hoge rotsen op en het was er donker. De iso-waarde zou dus wel omhoog moeten om uit de hand te kunnen fotograferen met als gevolg meer ruis. 

Terwijl ik een waterspreeuw probeerde te volgen die over het riviertje scheerde wenkte mijn vrouw, die met de verrekijker een stuk verderop stond dat daar een waterspreeuw op een steen zat. Ik ben er voorzichtig naar toe gelopen en ben gaan fotograferen terwijl ik steeds na enkele foto's een stukje dichterbij sloop. De vogel zat daar blijkbaar op z'n vaste stekje, gezien de uitwerpselen op de steen, en vertoonde weinig argwaan of vluchtgedrag. Zo kon ik een hele serie schieten waar overigens eenmaal thuis in de nabewerking nog best veel aan gesleuteld moest worden gezien de hoge iso-1000 waarde die ik moest gebruiken. Maar al met al ben ik uitermate tevreden met deze serie en ik hoop dat jullie dat kunnen bevestigen.

Hartelijk dank nog voor jullie reacties op mijn laatste Zeelandblog over de Prunjepolder en Koudekerkse Inlaag (klik hier) en veel plezier bij het bekijken van dit blog.

Groeten, Ad


Waterspreeuw. In Europa komen twee varianten voor te weten die met een bruinzwarte buik en donkerbruine kruin voornamelijk in noord en oost Europa en delen van Frankrijk en die met een roodbruine buik en bruine kop vooral in Brittannië, Ierland, België en midden Europa. Hoewel die laatste hier dus meer voor de hand zou liggen hebben we toch te maken met de donkere variant.


Aan de uitwerpselen op de rots was te zien dat dit zijn vaste stekje was van waaruit hij de bedding van het hele riviertje kon overzien.

De omstandigheden waren uiterst belabberd, echt heel donker, er viel enkel wat licht van boven tussen de overhangende rotsen en takken door op de plek. Als je onder zulke omstandigheden met 5,5 kg. uit de hand wilt fotograferen moet je de iso-waarde flink opvoeren en dan nog kwam ik hier aan een sluitertijd van slechts 1/60 sec. 


Ik kwam steeds wat dichterbij. Beetje jammer van de takken op de voorgrond, maar ik vond het te ver gaan om deze weg te shoppen en ik kon niet een positie innemen dat deze uit het beeld bleven.Hier zou je bijna denken aan de lichtbruine variant, maar dat ligt aan de reflectie van het licht via de vegetatie rechts die in beeld kwam toen ik nog iets dichterbij kwam en mijn positie enigszins wijzigde.


En natuurlijk heeft ook de manier van afwerken z'n effect.Typisch gedrag van een waterspreeuw, hij zit niet alleen voortdurend te wippen zoals we dat ook kennen van ijsvogels en kwikstaarten, maar steeds knijpt hij ook z'n ogen dicht waarbij het knipvlies zichtbaar wordt. Geen idee waarom ze dat doen.


Hoewel ik hier toch al vrij dichtbij zat kneep hij toch z'n ogen dicht, een teken dat het beestje zich nog steeds op z'n gemak voelde. Ook het staan op 1 poot is een teken dat een vogel zich nog comfortabel voelt. 


Veel dichterbij wilde ik dan ook niet gaan.


Ondanks de rust die hij uitstraalde hield hij toch steeds de omgeving in de gaten en met name ook de lucht tussen de rotswanden om eventuele roofvogels voor te zijn.Nog enkele impressies van deze prachtige vogel.


Ik was overigens wel blij dat ik ondanks de donkere locatie toch nog een lichtje in het oog mee kon fotograferen.


Toen ik na lang wachten in de gaten kreeg dat de vogel zich nog steeds op z'n gemak voelde ben ik nog wat dichterbij gegaan waardoor ik een rustiger achtergrond kreeg.


Tenslotte kon ik nog deze foto maken, het mugje als mooie bonus in de achtergrond. Daarna ben ik weggegaan en zijn we doorgelopen om de vogel z'n rust te gunnen.


Enkele km's verderop kwamen we nog een waterspreeuw tegen onder nog slechtere lichtomstandigheden. Hoewel de kwaliteit van deze foto's wat minder is neem ik ze hier toch op omdat ze weer heel ander gedrag van de waterspreeuw laten zien in een totaal andere setting.


Deze waterspreeuw stond bij een grindbedje in het riviertje te kijken of hij tussen de aangespoelde bladeren iets van z'n gading kon vinden.


Uiteindelijk ving hij een kokerjuffer. Helaas niet helemaal scherp, maar ik wilde dit toch zeker ook laten zien.


Tenslotte zwom hij er met de kokerjuffer vandoor. Waterspreeuwen kunnen makkelijk onder water lopen en middels hun vleugels onder water zwemmen omdat het een van de weinige vliegende watervogels is die geen holle botten hebben. Zo zie je dat de natuur overal een oplossing voor heeft.32 opmerkingen:

 1. Hello Ad
  a nice report about christmas ...
  I wish you and your family a Merry Christmas and of course a great and healthy New Year 2021 and lots of beautiful photos and stories ...
  Stay healthy
  Greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Frank, hopelijk krijgt corona ook jou niet in de grip.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Prachtig Ad, hij staat er heel mooi op. Ik heb hem ook nog nooit kunnen vinden, vorig jaar in Monschau gekeken waar hij ook regelmatig gezien wordt, helaas. Fijne kerstdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, ja in Monschau komt hij inderdaad ook voor, er loopt daar een snelstromend riviertje door het stadje dus dat moet te vinden zijn. Toch nog een keer teruggaan?

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad,
  Wat een prachtige vogel is dit. Schitterend met dat witte vlak op zijn borst.
  Erg mooi zo op die rots en ook leuk zo met dat water. Mooi gedaan!!

  Fijne kerstdagen toegewenst!!
  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Inderdaad een hele mooie vogel die wat mij betreft tot de verbeelding spreekt. Ik weet niet hoe dat komt, maar dat heb je bij sommige vogel. Misschien wel omdat ze zo weinig voorkomen. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Great photos Ad👍 Merry Christmas 🎅🏻

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ad, een prachtige serie van een vogel die ik ook nog moet tegenkomen. Ook voor jou en je dierbaren fijne feestdagen en voor 2021 veel genoegen in de natuur met mooie ontmoetingen en foto's.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Voor jou misschien wat minder ver dan voor de meeste mede-bloggers. In de buurt van Vaals richting België, Moresnet en Plombière komt hij ook voor. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad,
  Nou ja, als dit je eerste serie van de waterspreeuw is, mag je heel blij zijn! Ik vind de foto's prachtig. Met die sluitertijd pfft....goed gedaan! Zwemmend vind ik ook heel gaaf!! Ook een wenssoort voor mij hoor, ik heb een serie bewijsplaatjes ooit gemaakt en die wachten ook om vervangen te worden!
  Tot slot een prachtige kerstkaart, dank je wel en voor jou en je familie fijne dagen en een heel mooi en gezond 2021!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Dit was inderdaad mijn eerste, alhoewel ik hem wel vaker gezien heb. Intussen heb ik inderdaad aardig geleerd met deze zware combinatie uit de hand te fotograferen, maar het blijft lastig. Wellicht krijg je deze winter nog een kans in de AWD. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Mooi Ad. Vogel in een karakteristieke biotoop en pose. Gelukkig hoefde ik niet verder dan Arnhem...

  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Gerrit, ja je kunt geluk hebben dat hij zich in Nederland laat zien, momenteel schijnt er eentje in de buurt van Zwolle te zitten. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Wonderful images Ad. This bird is not so easy to catch in great positions but you have succeed !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Lasse, ja je moet een beetje geluk hebben dat zo'n vogel een keer meewerkt en dat geluk had ik hier.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Wat is dit mooi Ad wat een mooie momenten gaaf .
  Wij wensen jullie ook hele fijne dagen en een heel gezond begin van het nieuwe jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Bas, ik heb inderdaad ontzettend genoten van deze momenten, die komen niet zo vaak voor.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hai Ad,

  De waterspreeuw is inderdaad een geweldig model en erg jammer dat ze zo weinig in Nederland te zien zijn. Ik moet wel zeggen dat je erg veel beelden hebt die erg op elkaar lijken in deze serie. Aan de andere kant mijn waardering dat je zoveel detail in het vogeltje hebt, ondanks het grote gebrek aan licht. Ik heb regelmatig waterspreeuwen gefotografeerd en het is met weinig licht erg lastig om die scherpte in het verenkleed te krijgen. De foto's van de jagende waterspreeuw zijn ook erg fraai. Ik kan uren kijken naar zo'n jagende vogel, want het is geweldig hoe hij zijn eten zoekt en vangt. Erg fijn ook dat je vrouw je helpt om de vogels te vinden en dan ook nog het geduld kan opbrengen zodat jij lekker je gang kunt gaan. Jouw serie doet mij wel weer hopen op een waterspreeuw in de AWD. Dat zou lekker zijn.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, inderdaad een aantal beelden die wel op elkaar lijken, maar ik was allang blij dat hij op dezelfde positie bleef zitten en ik zodoende deze kans kreeg om een serie te maken. Ik heb dat ook gedaan om mijn tekst erbij kwijt te kunnen en deze tekst bij een foto niet al te lang te maken. Het is zeker geen gemakkelijke vogel om te fotograferen vooral ook door het enorme contrastverschil tussen de lichte en donkere delen en dat opgeteld bij het weinige licht en voila zie daar de moeilijkheidsgraad. Ik herken dat lange kijken en doe dat zeker ook, als vogelliefhebber kan ik daar geen genoeg van krijgen, een virus zal ik maar zeggen. Ik hoop met je mee voor een waterspreeuw in de AWD, ik sluit niet uit dat ik dan ook van de partij ben. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi Ad,
  De reactie van René over de AWD onderschrijf ik helemaal. Net als hij heb ik mij daar helemaal kunnen uitleven met meerdere waterspreeuwen. Helaas is de locatie deels door werkzaamheden veranderd, maar volgens mij blijft er nog genoeg over. Hij moet nog wel komen.. Vorig jaar liet de waterspreeuw het afweten.
  Jouw enthousiasme begrijp ik volkomen, het is tenslotte een schitterende vogel om te observeren en fotograferen. Je mag in ieder geval dik tevreden zijn met deze beelden, zeker de moeilijke omstandigheden in ogenschouw nemend.
  Ik wens jou en je naasten een prettige jaarwisseling en alle goeds voor 2021.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, het zou mooi zijn als de waterspreeuw dit jaar de AWD weer met een bezoekje zou vereren, zoals ik al zei bij René overweeg ik dan zeker ook die kant op te komen. Voorlopig ben ik zeker dik tevreden met deze beelden, maar alles is tenslotte voor verbetering vatbaar. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Ha Ad,
  een prachtige serie van een vogel die ik alleen nog maar van plaatjes ken. Ik kan me voorstellen dat je maar blééf schieten, toen je 'm eenmaal voor de lens had. Foto's 15 t/m 18 spreken me erg aan, omdat je daar gedrag laat zien.
  De beste wensen voor een fijn nieuw jaar; dat we in 2021 uiteindelikk weer "normaal" met elkaar om kunnen gaan.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, het was echt een eureka-moment toen ik hem zag zitten en zeker toen bleek dat hij ook nog even bleef zitten. Gedrag spreekt zeker aan om te fotograferen, maar ik vond die foto's technisch en qua scherpte zelf wat minder, intussen was het toen ook al weer wat later op de middag en het licht laat je snel in de steek zoals je weet. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hi Ad,
  Schitterend, deze serie over de waterspreeuw. Wat een mooi vogel! Echt bijzonder dat je zo dichtbij mocht komen om foto's te maken. Vooral je foto's van de spreeuw in het riviertje vind ik mooi.
  De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en blijf gezond!

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anette,

   Ja, een mooie vogel is het zeker en ik was ook heel content dat de vogel het toeliet dat ik (met de nodige voorzichtigheid) zo dichtbij kon komen. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hoi Ad,

  goed dat je me er even op wees :-))))))
  Ik zou deze serie ook echt niet willen missen en jemig..... hier heb ik wel wat groene blikken aan moeten besteden hahahahahaha...... Een gesjouw is het zeker als je met een wandeling van 122 km ook nog eens deze spullen moet meesjouwen!!!! Maar..... het is niet te zien dat je zoveel hebt moeten na bewerken want ondanks dat veel foto's op elkaar lijken zie ik toch wel verschillen en wat is het een prachtige vogel zeg!
  Die laatste foto van de spreeuw in het water is werkelijk super!!! menig fotograaf is hier jaloers op hoor jemig zeg! Ik heb er in ieder geval van genoten :-)
  De kerstdagen zij alweer achter de rug maar ik heb gewoon amper tijd om ook maar iets te maken.
  Dank voor je wensen en ik wens jou en je dierbaren een heel mooi uiteinde en een nog mooier begin van 2021. Dat we ergens in dat nieuwe jaar toch wat meer vrijheden zullen hebben en dat het virus onder controle wordt gebracht.

  groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Nou zo erg was het nou ook weer niet, als ik er 122 km. voor had moeten lopen weet ik niet of ik dat wel gedaan had hahaha. Bewerken was toch een hele klus, het is telkens een balans zoek tussen ruis verwijderen en voldoende detail overhouden zodat de foto's niet te "glad" worden. Die laatste paar foto's vertellen wel wat meer over het gedrag, maar ik hen eerlijk gezegd getwijfeld of ik die wel op moest nemen, ik vond ze zelf eigenlijk niet scherp genoeg. En misschien ben ik ook wel echt een registrerend fotograaf. Hopelijk vind je binnenkort weer wat meer tijd om te bloggen en wordt het daar in het hoge noorden weer wat rustiger. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Geweldig, de waterspreeuw. Die heb ik 3 jaar geleden in de waterleidingduinen voor het laatst gefotografeerd. Een hele leuke vogel, vooral als je hem een tijdje kan bewonderen en zijn gedrag observeren. Mooie serie hoor, zeker gezien de omstandigheden. Ik wens jou hierbij een heel mooi, goed en gezond 2021 toe.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat hij in de AWD in de winter ook regelmatig voorkomt, hopelijk is dat dit jaar ook weer het geval, zou voor mij een goede reden zijn om daar weer eens naar toe te gaan. Dank je voor je reactie Ghita.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 16. hallo Ad,
  Wouw, dat zijn mooie platen van de Waterspreeuw.
  Super soort, en als je die waarneemt is dat natuurlijk altijd een feestje.
  De Waterspreeuw is er goed voor je gaan zitten.
  Mooie blog!
  Nog de beste wensen voor 2021
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Ik was er wel blij mee ja, zo vaak krijg je deze schoonheid inderdaad niet te zien. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen