Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 9 januari 2021

Springstaartjes

Na de waterspreeuw in mijn vorige post wil ik jullie in het eerste blog van dit nieuwe jaar foto's laten zien die jullie niet niet van mij gewend zijn. Ik was al een tijdje geïnspireerd door de mooie foto's die ik in de diverse media voorbij zag komen die gemaakt waren met zgn. vintagelenzen. Dit zijn oude lenzen, meestal van Oost-Europese of Russische makelij, die gebruikt werden in het analoge tijdperk en die vaak bepaalde lensfouten bevatten. Het maakt dat je met deze dingen soms hele mooie creatieve dingen kunt doen en veelal geven ze daarbij een fijn bokeh in de achtergrond. 

Nou ben ik over het algemeen niet zo van de creatieve fotografie en dat komt vooral omdat ik niet goed weet hoe ik zoiets aan moet pakken, terwijl ik vaak wel gecharmeerd ben van deze beelden. Over het algemeen beperk ik me daarom tot registrerende fotografie. Nou vind ik dat daar overigens ook niks mis mee is en ik kan dan ook erg genieten als ik een foto heb gemaakt die qua compositie klopt, die bovendien goed scherp is met een fraaie onscherpe achtergrond. Een foto die bij wijze van spreken zo in een veldgids zou kunnen en dat zal dan meestal een vogelgids zijn. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, als kind was ik al gefascineerd door vogels en dat is nooit meer over gegaan. 

Onlangs kon ik via een fotokennis een Helios lensje aanschaffen. Hij had een partij oude fotospullen opgekocht en daar zat dat lensje ook bij. Na aanschaf van nog een adapter, nodig omdat deze oude lenzen nog een schroefvatting hebben ben ik aan de slag gegaan. Voorlopig nog niet met vogels want daar leent dit lensje zich naar mijn idee niet zo voor, maar wel enkele springstaartjes die als model fungeerden met onderstaande foto's als eerste resultaat.

Bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over de waterspreeuw (klik hier) en veel kijkplezier bij deze minuscule beestjes.

Groeten, Ad

 

Springstaartjes zijn minuscuul kleine diertjes, ze zijn niet groter dan een halve millimeter en met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Het zijn in de letterlijke zin pre-historische wezentjes die in allerlei varianten voorkomen. Het zijn geen insecten maar ze zijn nauw verwant aan de kreeftachtigen.


Ze komen voor in vrijwel elke tuin. Als je, zeker in de herfst, een afgevallen blad oppakt zitten daar waarschijnlijk wel een of meerdere springstaartjes op. 


Ik wilde daar wel wat meer mee doen, zelfs een klein projectje opzetten en vooral ook proberen met dit speciale lensje het beestje wat groter op de foto te krijgen wat hier nog niet erg lukte.


Ik nam daarom een blad mee naar binnen en liet het springstaartje dat daarop zat overspringen op de keukentafel. Zoals je kunt zien is het blad van onze keukentafel niet bepaald krasvrij. Normaal is dit nauwelijks zichtbaar, maar dit lensje legt alle oneffenheden feilloos bloot. Ik heb het beestje hier gefotografeerd in het tegenlicht van het keukenraam waardoor ik het spiegelbeeld kreeg.


Een andere foto zette ik om in zwart/wit en dat leverde deze silhouetfoto op.


Met het licht van achter kreeg ik weer heel andere foto's. Ik stelde het kleinste diafragma in, waardoor ik wel een zacht scherptediepteverloop kreeg, maar ik was nog lang niet tevreden met het resultaat.


Om het beestje wat groter in beeld te krijgen gebruikte ik enkele tussenringen die ik nog uit het analoge tijdperk had overgehouden en waarvan de schroefdraad wonderwel paste op de adapter. Nu is al duidelijk het voorhistorisch karakter van het diertje te zien met die uitstekende haartjes op z'n rug. Ze zijn er in diverse kleurvarianten, ik vond hier de blauw/roodbruine kleur wel mooi passen bij de voor- en achtergrond.


Ik kreeg niet het gewenste effect wat ik voor ogen had en waar het lensje om bekend staat. Ik nam daarom een spiegeltje en liet het springstaartje voorzichtig van het blad op het spiegeltje lopen. In tegenlicht zag ik gelijk de mooiste kleuren opdoemen. Merkwaardig vond ik te zien dat het onderste gedeelte van de pootjes wit is.  


Dit bood perspectief.


Het oogde soms wat mysterieus.


Met wat overbelichten kwam het springstaartje wel wat prominenter in beeld, maar verdween deels ook de bijzondere achtergrond.


Ik probeerde van alles uit maar kwam niet aan een combinatie waarbij de achtergrond intact bleef en ik wat meer detail in het springstaartje kreeg.


Totdat ik op het idee kwam om het spiegeltje wat nat te spuiten waardoor er door de reflectie van het water meer en meer detail in het springstaartje kwam. Hier zie je ook hoe klein die beestjes zijn, het blauwgroene is de rand van het spiegeltje dat 4 mm. dik is en die rand staat er niet eens helemaal op. Het springstaartje was nog niet het zesde deel daarvan.


Het beestje had niet de minste last van het water, ze gedijen het beste op de grond tussen het natte blad.


Hier kun je zelfs in de spiegeling de haartjes op z'n rug zien. Door de reflectie kreeg ik zelfs meerdere spiegelbeelden.


Eindelijk begon het een beetje te lijken op het resultaat wat ik voor ogen had.


Een beetje een tegendraadse compositie, maar nog voldoende ruimte links naar mijn idee. 


Stapje voor stapje probeerde ik de compositie beter te krijgen. Hier kreeg ik het idee dat hij over een landschap met ijsschotsen liep.Met wat meer afstand en een panorama-uitsnede wordt de indruk van zo'n miniatuurtje in een onmetelijk ijslandschap nog meer benadrukt.


Merkwaardige uitstulping hebben ze aan het achterlijf, geen idee waar dat voor dient!!


Evenmin als ik weet of dat zwarte puntje in z'n kop een oog is.


Steeds probeerde ik wat anders met de belichting en werd steeds enthousiaster over de achtergronden.Het was een uitdaging om ook de spiegeling in de foto te krijgen.


Waarschijnlijk door het spiegeltje en de reflectie in het water ontstonden er soms twee spiegelingen.Hier kon ik hem "vangen" in een lichtspot omgeven door flauwe gele en blauwe tinten. 


Alsof hij zo een grot met zwerfstenen inkoopt, een associatie die zomaar bij me opkomt.Nogmaals in de spot gevangen.Tenslotte deze laatste, erg mysterieuze foto van deze wel weer erg lange reeks, maar ik kon m'n enthousiasme helaas niet onderdrukken. 

Slotwoord: Ik heb met veel plezier aan dit kleine projectje met dit bijzondere lensje, maar ook dit bijzondere diertje gewerkt. En voor degenen die wellicht wat bedenkingen hebben tegen deze werkwijze om zo'n beestje te laten acteren kan ik zeggen dat ik hem daarna keurig op het blad weer in de tuin gezet heb zodat hij z'n weg en zijn waarschijnlijk korte leventje kon vervolgen. Immers veel springstaarten dienen als voedsel voor de tussen de bladeren rondscharrelende vogels.
Tot de volgende keer bij een blog over paddenstoelen, het lijkt zowaar wel of ik de vogels afgezworen heb. Niets is echter minder waar, die komen spoedig weer aan bod.

32 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Dat zijn bijzondere foto's. Echt tof hoe je dit kleine monstertje zo mooi in beeld hebt gekregen.
  Foto's 13 t/m 18 vind ik heel erg mooi met dat water en die kleuren. Het lijkt wel of hij op één of andere planeet aan het wandelen is. Echt heel bijzonder!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Haha, monsterachtig ziet het er wel uit ja, maar dank je dat je de foto's bijzonder vindt en er je fantasie op loslaat, dat was nou net mijn bedoeling. Ik zag vaker foto's voorbij komen met zo'n dromerig, mysterieus bokeh en dat wilde ik ook wel eens proberen en ik blij dat het tot zover gelukt is.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Leuk z'on beestje Ad. Ik heb nog nooit van de naam gehoord. Mooie fotos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het zijn leuke, maar piepkleine beestjes Caroline, je ziet ze toch wel vaker voorbij komen in de media. Dank voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hi Ad, What a special and nice work you have done with that old lens. Great work !!
  I agree with Marco, that the pictures with the water background is really nice.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lasse,

   Ja, je kunt met zo'n oud lensje leuk experimenteren, het geeft, afhankelijk van hoe je het gebruikt hele mooie bokeh's. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hallo Ad,
  Wat een bijzondere foto's
  En van het Springstaartje had ik nog nooit gehoord, er moeten dus heel wat in mijn tuin zitten tussen het blad op de grond.
  Je hebt je heel creatief uitgeleefd, het beestje lijkt op sommige afbeeldingen door een winterlandschap te lopen en idd op een andere planeet.
  Heel knap gedaan.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Leuk dat je de foto's bijzonder vindt. Als je een beetje tuin hebt met wat afgevallen blad dan moeten ze daar zeker tussen zitten, maar je kijkt er zo overheen, ze zijn echt piepklein. Meestal ben ik erg registratief bezig met natuurfotografie, maar ik wilde mijn creativiteit op dat gebied ook wel eens op de proef stellen en volgens jou is dat dus gelukt. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hoi Ad.
  Wat 'n piepklein beestje is dat, je moet wel goeden ogen hebben om hem te zien en ik heb er nog nooit van gehoord.
  Je hebt er wel 'n mooie serie van gemaakt.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Blijkbaar kennen veel mensen dit beestje niet terwijl het toch massaal voorkomt, maar dat zal wel komen omdat het zo weinig zichtbaar is. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Zdjęcia doskonałe! jak ja lubię zabawę makrofotografią! Nie robię tak pięknych zdjęć, bo brak mi techniki i cierpliwości, ale poćwiczę!
  Twoje zdjęcia zachwycają! dziękuję za "przybliżenie" sylwetki owada!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is leuk om met macro bezig te zijn Ludmila, maar je moet er inderdaad wel geduld voor hebben. Leuk dat je de foto's indrukwekkend vind en bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hoi Ad,
  Grappig om te zien dat jij je plotseling gaat uitleven op de springstaartjes. Ze zijn echt ontzettend klein he, en snel ook. Ik herken het proces van steeds iets anders uitproberen.
  Die verdikking is de plaats waar de springvork vast zit aan zijn lijf. Daarmee springt hij ver weg.
  De zwarte vlekjes zijn inderdaad zijn ogen.
  Met een gewone macrolens met tussenringen zijn ze al moeilijk te fotograferen, maar met een Helios is het ondoenlijk.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gonnie,

   Ja, ik kon niet achterblijven, ik word voortdrend uitgedaagd met de mooiste macrofoto's en dat wilde ik ook wel eens proberen. Het was een flinke uitdaging want buiten dat ze piepklein zijn, zijn ze inderdaad ook nog verrassend snel. Ik heb van alles uitgeprobeerd, maar uiteindelijk ging het uit de hand toch nog het beste. Maar er zijn zeker veel foto's in de prullenbak beland. Leuk dat jij de uitleg weet van die vreemde uitstulping aan z'n achterlijf, zo leer je ook nog wat van elkaar. Ik heb ze toch echt met een Helios met tussenringen gefotografeerd. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad
  sehr spezielle Fotos aber dafür etwas neues was man so noch nicht gesehen hat...
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Leuk te horen dat ik blijkbaar iets gefotografeerd heb dat nieuw voor je is of althans nog niet gezien hebt. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad
  Klijn maar fijn mooi gedaan.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Herman, klein zijn ze inderdaad. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Allemachtig, wat zijn die springstaartjes klein. Ik vind het al een hele prestatie dat je ze gevonden hebt en dan ook nog eens op deze manier hebt kunnen fotograferen. Petje af hoor!

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annette,

   Als je weet waar je moet kijken zijn ze toch niet zo heel moeilijk te vinden, maar klein zijn ze zeker. Leuk dat je dit werk waardeert en bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Jeetje Ad, en dan zeg je dat je niet creatief bent??
  Wat heb je dit super-creatief aangepakt. En met prachtige resultaten! Slim om een model mee naar binnen te nemen (sowieso al knap om er een te vinden en te pakken te krijgen). Ik vond de ondergrond van de spiegel al heel mooi, maar dat water erop was echt een supervondst. Zo wordt het beestje echt heel mooi belicht en goed te zien. Vooral de beelden met wat geel erin vind ik prachtig.
  Maar foto 2 op het blad vond ik ook al mooi en op foto 7 zijn details en kleuren goed te zien.
  Kortom: dikke complimenten.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, ik wilde mijn creativiteit eens op de proef stellen, geïnspireerd door mooi werk dat ik van anderen sosms voorbij zag komen. En met zo'n lensje is dat te doen, maar ik hoef jou niet te vertellen dat het veel tijd en moeite heeft gekost. Ik was een beetje bang dat het niet gewaardeerd zou worden dat ik het beestje mee naar binnen genomen heb, maar zoals ik al aangaf heb ik daarna weer keurig in de tuin terug gezet. Dank je voor je complimenten en reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Wow, dit heb je toch maar mooi gedaan Ad.
  Ik vind het prachtig om te zien.
  Je kunt zien hoe meer foto's, hoe mooier ze worden.
  Prachtig en knap resultaat laat je hier zien.
  Petje af !!!
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Ja, dit komt meer op het vlak waar jij je zoal mee bezig houdt. Temeer fijn dat jij het prachtig vindt. Dank je voor je complimenten en reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hallo Ad,
  Creativiteit met een macrolens, tussenringen en in jouw geval nog een Helios lensje opent nieuwe mogelijkheden. Het is echt een klus, dus je begrijpt dat ik respect heb voor iemand dit er mooie resultaten mee krijgt. Uiteraard vind ik niet alles mooi, maar je bent er wel in geslaagd een aantal knappe platen te maken. Ik begrijp dat je er eindeloos mee kunt variëren. Zo ver ben ik nog niet gekomen. Je zal de smaak nu wel te pakken hebben.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Fijn dat je dit werk kunt waarderen en natuurlijk kun je niet alles mooi vinden, ik ben zelf ook nog niet helemaal tevreden, maar het begin met deze lens en deze techniek is gemaakt. Er zijn zoveel mogelijkheden en daarmee nieuwe uitdagingen met dit spul dat ik er zeker mee verder ga, maar probleem is, zoals met zoveel dingen, je hebt beperkt de tijd en je kunt niet alles doen. Vogels blijven bij mij uiteraard op de eerste plaats staan. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hai Ad,

  Leuk dat je zo aan het uitproberen bent. Zo zie je maar. Je bent nooit te oud om te leren. Dat er nog een hoop winst te behalen valt is wel duidelijk, maar je hebt er ook een aantal hele fraaie tussen zitten. Numemrs 8,12 en 28 zijn mijn favorieten. Zo'n springstaartje leent zich ook wel voor dit soort sessies. Gaaf diertje en je hebt hem mooi in beeld gebracht. Als ik zo'n lensje eens ergens tegenkom, moet ik het ook maar eens aanschaffen. Het opent niet alleen voor jou een hele nieuwe wereld. Foto 8 is daar een mooi voorbeeld van. Wat een kleuren zitten daarin zeg.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Haha, je veronderstelt dat ik oud ben. Het gezegde luidt, je bent zo oud als je je voelt. Maar eerlijk is eerlijk, de jongste ben ik zeker niet meer. Klopt, er valt nog zat winst te behalen, maar deze eerste resultaten vond ik goed genoeg om alvast te laten zien. Ik kan je aanraden, al is het maar voor de afwisseling met de vogels, om het ook eens te proberen. Het spul is niet al te duur en je kunt je creativiteit er lekker mee uitleven. Ben benieuwd of je er mee aan de slag gaat, voor mij is het een dingetje ernaast, uiteraard blijven de vogels de hoofdzaak, van dat virus kom ik (gelukkig) niet af.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 15. Goeiedag zeg Ad!!!!

  Ik had nog nimmer van dit beestje gehoord maar na het zien van deze prachtig serie fotografische afbeeldingen zal ik dit nooit meer vergeten hahahahahaha.... Geweldig dat je je hier op uitgeleefd hebt en dat met zo'n mooi Helios lensje. Ja, je moet hem maar net zien te krijgen en dan moet ie ook nog op je toestel passen.
  Werkelijk heel mooi en heel creatief wat je heir laat zien. Je kan dus echt veel meer dan alleen vogels fotograferen ;-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heir is hier en ik vergeet er een paar specifiek te noemen zoals je openingsfoto nummer 1 en 4, 8, 11, 13, 22, 25 en 28.

   Verwijderen
  2. Hoi Helma,

   Ja, het is priegelwerk, ik heb vanuit de hand gefotografeerd, iets anders is niet mogelijk want die dingen zitten geen seconde stil. Er is dan ook veel werk in de prullenbak beland. Ik kan je aanraden het ook eens te proberen, iets heel anders dan waar we over het algemeen mee bezig zijn. Als je een beetje van de principes van fotografie weet is er meer mogelijk dan hetgeen waar je meestal mee bezig bent in de natuurfotografie. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen