Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 11 december 2020

Prunjepolder/Koudekerkse Inlaag

Als laatste blog van de serie over Zeeland besteed ik hier aandacht aan een gebied dat niet zo ver van de Brouwersdam vandaan ligt, n.l. het gebied van de Prunjepolder met daarbij de Plompe toren van Koudekerke. We zijn al veel vaker in dat gebied geweest waar over het algemeen veel te zien is en waar ik in het verleden best veel foto's maakte. Die foto's zullen zeker nog een keer in een blog voorbij komen. Dit keer viel het qua soortenaantal wat tegen. Dit voorlopig laatste blog over Zeeland is dan ook vrij kort (ook wel eens leuk) en beperkt zich tot slechts vier soorten. Ik hoop dat het desondanks de moeite waard is om het te bekijken.

Bedankt nog voor jullie leuke reacties op het blog over de Brouwersdam (klik hier) en veel kijkgenoegen weer bij dit blog.

Groeten, Ad


In een plasje naar de polder zwom dit mannetje brilduiker. Ik vind het een prachtig sierlijk eendje door de fijne tekening in de flank en het sprekende gele oog.


Brilduiker mannetje, kenmerkend ook die witte wangvlek en een groenige kop. Als hij omhoog kijkt zie je pas goed die merkwaardige knobbel op z'n kop. Het is de typische vorm van baltsgedrag dat al heel vroeg in het voorjaar, in dit geval eind januari, begint.


Ze zijn vrij schuw en blijven over het algemeen nogal ver uit de oever. Ik had gehoopt dat hij nog even z'n vleugels zou strekken, maar dat was dit keer teveel gevraagd. In een eerder blog over Zeeland waar de brilduiker een rol in speelde was dit wel het geval. Als je dit nog eens wil terugkijken klik dan (hier)  Boven de polder met bedrijfsgebouwen op de achtergrond vloog een grote groep brandganzen.Dit was kort voordat de landing werd ingezet waarna de vogels nog even gingen foerageren voor de nacht. Het was inmiddels na vieren in januari en de schemering zou weldra invallen. Het moment van het landen kon ik helaas niet fotograferen omdat een paar bomen het zicht belemmerden.Op de oever van een plas in de polder stond deze jonge, geringde lepelaar die hier kennelijk de winter doorbracht terwijl een soortgenoot in de slenk hem gezelschap hield. Het zijn blijkbaar voornamelijk jonge lepelaars die hier hun eerste winter doorbrengen.Jonge lepelaar.


Aan de rand van de Prunjepolder zat dit torenvalk vrouwtje in een struik. Daar heb ik me kostelijk mee vermaakt. Door steeds een klein stukje dichterbij te rijden toonde het geen enkele argwaan en kon ik het steeds closer in beeld krijgen.Ik heb in de nabewerking behoorlijk zitten stoeien met de witbalans. Bovenstaande drie foto's geven aan hoe de situatie echt was, behoorlijk koele kleuren in deze tijd van het jaar en op dit tijdstip van de dag. Een aantal foto's heb ik een stuk "warmer" afgewerkt en omdat ik er niet uitkwam wat nou mooier is en omdat dit blog toch vrij kort is met een beperkt aantal soorten, heb ik van dit torenvalkje een kleine serie opgenomen.Torenvalk vrouwtje.Prachtige vogels zijn het met een wat katachtig uiterlijk vind ik.Hoewel aan de uitdrukking van dit vrouwtje niet direct die pracht valt af te lezen.Qua houding vond ik dit zelf de mooiste foto. De overgang van de kille januarimiddag naar de avond, het was inmiddels 16.30 u., komt hier wel tot uiting.Van een afstand niet zichtbaar, maar met die koele kleuren krijg je een gigantisch spinnenweb tussen de takkenstructuur te zien.Ik was intussen aardig dichtbij gekomen en heb tenslotte voor deze laatste foto de kleuren flink "opgewarmd".

Slotwoord: In dit en de twee vorige blogs zijn foto's opgenomen die allemaal op een en dezelfde dag gemaakt zijn. Het bewijst, mits je een beetje geluk hebt natuurlijk, dat zo'n dagje Zeeland aan een natuurfotograaf wel besteed is. Het is die dag dan ook volop genieten geweest.
De volgende keer besteed ik aandacht aan een vogel die al heel lang op mijn verlanglijstje stond. Nu lukte het me eindelijk eens om die op de gevoelige plaat vast te leggen: de waterspreeuw.
Tot dan.

33 opmerkingen:

 1. Wonderful photos Ad, and I love these kestrel photos! Really a beautiful bird !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Lasse, torenvalkjes zie je hier best wel weer veel, het heeft een tijdje niet goed met ze gegaan maar de populatie is aardig hersteld. Het is inderdaad een prachtig valkje.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Schitterende opnames weer Ad. Het is te hopen dat lepelaars de winter doorkomen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Roos, Het is inderdaad de vraag of de lepelaars de winter doorkomen, waarschijnlijk blijven door de global warming in toenemende mate jonge lepelaars in de winter hier, maar als het met de winter een keer verkeerd uitpakt vrees ik het ergste voor ze.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad,
  Dat is natuurlijk fantastisch om dit soort vogels te kunnen fotograferen.
  Prachtig die brilduiker. En wat gaaf hoe dat torenvalkje lekker op zijn gemakkie voor je zit te poseren.
  Schitterende beelden.

  Groeten en een goed weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Ja, het zat die dag wel lekker mee met al die soorten. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hallo Ad.
  Mooie foto's van de brilduiker.
  Maar de serie van het valkje is jaloersmakend, super mooi !!!!
  Prachtig licht en kleuren, mooi ook het spinrag tussen de takjes te zien.
  Dit is echt genieten en zeker als je het in het echie ziet.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Ja, het valkje werkte wel lekker mee, maar als je die wat omzichtig benadert zijn ze een stuk minder schuw dan b.v. een buizerd. Het licht was inderdaad mooi, echt die koele kleur van een late wintermiddag, maar het maakte wel dat ik toch ging stoeien met m'n witbalans. Het was weer een leuke ervaring. Bedankt voor je reactie en complment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Wat een mooie fotos van Zeeland Ad, de brilduiker en de ijseend zijn prachtig. Je hebt ze mooi dichtbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Ja, Zeeland is wat vogels betreft zeker een prima provincie, ook bij jou in de buurt zijn goede plekjes aanwezig. Vooral de ijseend in het vorige blog zat inderdaad lekker dichtbij, hij zat vlak onder de kust en ik ben helemaal tot aan der waterlijn gelopen, toen zat hij nog ong. 10 mtr. van me vandaan. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad,
  Zeeland is voor mij net iets te ver weg, zeker voor een los dagje. Misschien komt het er nog eens van er een weekje in een huisje te verblijven, maar ik ben bang dat mijn thuisfront het daar niet zo mee eens gaat zijn. Dat heb je wel eens. Ik moet me er maar eens in gaan verdiepen. Voorlopig ligt mijn focus voor volgend jaar op de 3 noordelijke provincies (Drentsche Aa, Onlanden en Lauwersmeergebied). Daar moet oom genoeg te vogelen zijn...
  Je laat hier maar een paar soorten zien, maar de Brilduiker is een hele mooie en een Torenvalkje is ook niet te versmaden. Brilduikers zien we hier in de AWD ook elke winter, maar ze zijn inderdaad moeilijk te benaderen. Je moet echt de mazzel hebben dat en eentje (of liever nog een stelletje) naar je toe komt zwemmen. We gaan het deze winter zeker weer proberen. Dat baltsgedrag begint volgens mij nog veel eerder; ik zie het ze eigenlijk bijna altijd wel doen en het is een koddig gezicht(het is bij de beesten af!). Ganzen zijn niet mijn favoriete dieren, dus dat geloof ik verder wel, maar zo'n serie van een Torenvalkje is dan weer niet te versmaden. Fijn dat je zo dichtbij kon komen. Leuk ook je gerommel met de witbalans. Ik ken dat wel. Soms wordt het gewoon net niet wat je voor ogen hebt, maar ik vind hier de laatste met de iets warmere tint persoonlijk het mooist.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Zeeland is weliswaar mooi met veel leuke fotoplekken, maar de drie noordelijke provincies zijn zeker ook echte hotspots. Sterker, wij stemmen daar al jarenlang onze vakantieplannen op af en gaan er zeker twee keer per jaar naar toe, meestal op een camping in de kop van Drenthe. Van daaruit kun je op 10 km. naar het Zuidlaardermeergebied en op plm. 40 km. ben je bij het Lauwersmeer, een waar eldorado als je van vogels houdt. En ook de Onlanden zijn vrij dichtbij. Als je er naar toe gaat en je wilt info, laat maar weten. Ik zou dan weer graag wat vaker naar de AWD willen, van hieruit wat ver, misschien ik onze vakanties daar maar eens op afstemmen. Bedankt voor je uitgebreide reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Ha Ad,
  de serie van het torenvalkje steelt hier voor mij wel de show. Prachtige beelden, zowel in warmere als wat koelere tinten. Ik weet eigenlijk niet welke afwerking ik hier mooier vind.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, dat torenvalkje daar kon ik me lekker op "uitleven" Intussen heb ik daar overigens op een nadere plek weer hele andere (actie)beelden kunnen maken. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad,
  Brilduikers zijn deze maand ook weer in de AWD te zien, alleen nog iets te ver weg naar mijn zin. Dat komt nog wel. Ze zijn het in ieder geval waard om een weer een poging te doen er mooie plaatjes van te maken, zoals ik ieder jaar probeer. Torenvalken vind ik ook altijd een uitdaging. Soms zit het mee en lukt het in het vrije veld ook. Je hebt er in ieder geval weer fraaie platen van kunnen maken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ik zag het in de reactie van Dick v.w.b. die brilduikers in de AWD, de aanhouder wint. Torenvalkjes fotografeer ik overigens niet anders dan in het vrije veld, het is iets makkelijker dan een buizerd, ze zijn wat minder schuw. Recent kon ik er in een polder in de buurt van Den Bosch leuke actiefoto's van schieten, komen zeker nog in een toekomstig. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hallo Ad,
  Prachtige soort hoor,het mannetje Brilduiker,met het mooie gele oog.
  Het blijft bijzonder om Lepelaars in de winter te zien terwijl vrijwel al hun soortgenoten een warmere plaats in het zuiden hebben gekozen.
  Het vrouwtje Torenvalk heb je ook dichtbij kunnen vastleggen. Het blijft genieten als je zo'n soort zo dicht kan benaderen.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Ja zeker bijzonder lepelaars in de winter, maar je ziet het laatste jaren steeds vaker, waarschijnlijk ook een effect van de global warming. Torenvalkjes vind ik een uitdaging om ze in diverse poses vast te leggen, hier was het vrij statisch, maar recent kon ik wat leuke actiefoto's schieten. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo AD
  der Turmfalke ist ein wunderschöner Vogel auch die Enten sind sehr schön fotografiert
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Frank,

   Mooie vogel inderdaad een torenvalk, maar merkwaardig genoeg zie altijd meer vrouwtjes dan mannetjes, geen idee hoe dat komt. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Mooie serie Ad. Vooral in de winter kom ik graag in Zeeland, want zoals jij laat zien: er is altijd wel wat te beleven...

  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Gerrit, fijne locatie inderdaad Zeeland in de winter, je gaat er niet snel voor niets naar toe.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Dank je voor je reactie Agnieszka, leuk dat je de foto's mooi vindt.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie serie, die al begint met de prachtige brilduikerman, die heb je goed vast kunnen leggen. Het torenvalkje werkte ook goed mee in het laatste licht. Tja, de dagen zijn kort, te kort..... voor je het weet is het weer schemer. Ook leuk, die jonge lepelaar.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ghita, Inderdaad de dagen zijn nu wel erg kort, ik zit te popelen om er weer eens wat verder weg op uit te gaan, b.v. naar Zeeland, maar als je een flinke autorit moet maken blijft er te weinig tijd over om te fotograferen en ik ben geen liefhebber van vroeg opstaan. Hier in de regio is op dit moment ook niet zoveel te beleven. We moeten nog even geduld hebben, het is zo weer voorjaar.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Wat een prachtige serie foto's! Mooi hoor de foto's van de brilduiker en dan die van de torenvalk die echt voor je poseert, helemaal top!

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Annette, met de soorten die noemt had ik wel geluk ja alhoewel allemaal wat statisch, binnenkort van de torenvalk ook wat actieplaten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hoi Ad, hele mooie serie!
  Ik ben gek op brilduikers maar brandganzen zijn ook prachtig en de eenzame lepelaar liet zich ook mooi platen. Zo dat was de afdeling zwart-wit ;-) Dan de torenbalk, heerlijk hoe je je hebt vermaakt met dit roofvogeltje. Ik herken dat wel ( zoals je vast nog weet van mijn blog) genieten van zo'n beestje als zij blijft zitten. Ik heb genoten van je dagje Zeeland blogs!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja, nu je het zegt, heel veel kleur zat er dit keer niet in, ik heb de kluten daarom maar weggelaten, haha. Ik herinner me je blog over dat torenvalkje inderdaad, het is met roofvogels meestal zo dat je ze voorzichtig moet benaderen, vooral de buizerd is een lafaard, maar dat weet jij ook. Dank je voor je compliment voor mijn 3 Zeelandblogs.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 16. "Ik hoop dat het desondanks de moeite waard is om het te bekijken."
  Noi ja zeg Ad!!!!! Natuurlijk is dit meer dan de moeite van het bekijken waard!
  Die brilduiker is prachtig (heb ik al even niet gezien) en ook de vliegende brandganzen zijn ontzettend leuk. Die lepelaar is ook tof (wel beetje jammer van die ring maar dat gaan we steeds meer zien) en dan die serie van de torenvalk. Ik geloof ook direct dat je je daar kostelijk mee vermaakt hebt :-) Is ook echt een fraaie serie foto's geworden :-)
  Ik heb weer even heerlijk zitten genieten :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, die ringen blijft een bron van irritatie bij natuurfotografen ondanks het feit dat het natuurlijk nodig is om meer informatie te verkrijgen, vooral over bedreigde en kwetsbare soorten.
   Fijn dat je er van genoten hebt en bedankt weer voor je leuke reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen