Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 25 februari 2021

Op jacht in de polder

De titel van dit blog doet iets anders vermoeden, maar een polder is voor een aantal roofvogelsoorten en uilen de ideale plek als jachtterrein. 

Sinds ik jaren geleden enkele keren meerdere velduilen in een polder in het noordoosten van Brabant gezien en gefotografeerd heb, blijf ik daar met enige regelmaat terugkomen. Zeker in de wintermaanden kun je daar goed torenvalken en buizerds fotograferen en met name die laatste zitten er dan best veel door de komst van hun noord Europese soortgenoten. Je moet ze wel heel omzichtig benaderen, het is bekend van buizerds dat ze er bij het minste of geringste vandoor gaan en dat geldt temeer in een open gebied als een polder. Ik heb in een voorgaand blog al eens geschreven over mijn manier van benadering, die overigens niet veel afwijkt van hoe de meeste buizerdfoto's worden gemaakt. Maar een ding heb ik daar niet in benoemd en ik ben er alweer een hele tijd geleden achter gekomen dat dat ook belangrijk is om niet al van heel veraf een buizerd te doen besluiten op de wieken te gaan. Mijn auto voert n.l. altijd dagrijverlichting en dat is funest. Zet die verlichting echt uit als je een buizerd wilt benaderen anders gaat hij er onherroepelijk in een vroegtijdig stadium vandoor. 

In dit blog wil ik vooral laten zien dat als je genoeg geduld aan de dag legt, je een buizerd, maar ook een torenvalk, niet alleen van achter kunt fotograferen als hij al van je wegvliegt, maar ook frontaal als hij naar je toegevlogen komt. Een combinatie van geduld en de juiste tactiek spelen daarbij een belangrijke rol. Je moet als het ware het gedrag van zo'n vogel kunnen lezen. 

Om niet alleen buizerds en torenvalken te laten zien heb voor de variatie nog enkele andere soorten opgenomen die ik die middag in de polder tegenkwam.

Bedankt nog voor de leuke reacties op mijn vorige blog over de roodkopklauwier (klik hier) een vogel waarvan ik hoop die nog eens onder betere omstandigheden te kunnen fotograferen en veel kijkgenoegen bij dit nieuwe blog.

Groeten, Ad


Als je aan komt rijden (motor af, raampje open, camera al met de juiste instellingen op een rijstzak op het portier) zijn ze meteen op hun hoede. Stop dan meteen, negeer hem en blijf zo stil mogelijk.


Deze buizerd was in het weiland regenwormen aan het vangen, maar onderwijl scande hij voortdurend zijn omgeving.



Zeer alert.


Even dacht ik, gezien de broek" die hij aan heeft, met een ruigpootbuizerd te maken te hebben, maar het was toch een "gewone" buizerd naar later zou blijken.


Je hoopt dan dat hij een mooie houding gaat aannemen en dat deed hij hier. De stoerheid druipt er vanaf.



Even later vloog hij op om een stukje verder een prooi te pakken.


Ik kon niet zien of hij ook inderdaad "beet" had, maar mijn eerste vliegbeelden die dag waren gemaakt. Ik heb bij sommige beelden in de nabewerking wel zitten stoeien met de witbalans en die hier en daar wat warmer gezet omdat ik dat beter bij de foto vond passen.


Even zat hij wat beduusd te kijken, waarschijnlijk omdat hij naast een prooi gegrepen had.


Waarna hij weer mijn kant op keek en......



plotseling naar me toegevlogen kwam.



Gelukkig was ik erop berekend, ik had m'n camera juist ingesteld en de continu AF ingeschakeld. 


Maar dat hij zo dichtbij zo komen tot vlak bij de auto had ik niet verwacht. Dit smaakte natuurlijk naar meer en ben toch nog een hele tijd roerloos blijven zitten.



Maar eerst voor de afwisseling maar enkele andere soorten die ik in de polder tegenkwam zoals deze  foeragerende ooievaar.


Elders zat deze holenduif op een paaltje.



De buizerd zag nog verder mijn kant op een prooi in het gras, hij was intussen aardig aan de aanwezigheid van de auto gewend.


Hij twijfelde, zou ik het erop wagen.



Na weer een hele poos wachten nam hij het besluit en kwam hij nog verder naar me toe gevlogen.



Tenslotte kon ik deze laatste twee foto's maken waarin hij er met gestrekte poten (en vleugels) in ging.






Een blauwe reiger zoals je hem in de winter zo vaak ziet, ineen gedoken om niet teveel energie te verspillen.


Een ander lid uit de reigerfamilie, deze grote zilverreiger was iets actiever.


Na lang genoeg bij de buizerd te zijn gebleven zag ik op een andere plek in de polder deze torenvalk op een paaltje zitten. Eens kijken of de aanpak van de buizerd hier ook werkte.


Helaas, al vrij snel ging hij, of liever gezegd zij het is n.l. een vrouwtje, er vandoor. De foto is helaas niet helemaal scherp, maar voor het verhaal wil ik hem toch plaatsen.


Ze was daar blijkbaar aan het jagen en ging toch redelijk dichtbij in het weiland zitten


Na lang wachten vloog ze weer op, kwam ook mijn kant opgevlogen en kon ik uiteindelijk ook een torenvalk zo op de foto zetten.

Slotwoord: Zo zie je als je maar genoeg geduld hebt en bepaalde gedragsregels in acht neemt er zelfs met schuwe roofvogels van alles mogelijk is. Eerder vorige zomer kon ik in diezelfde polder enkele andere leuke soorten fotograferen waaronder de groenpootruiter en de bosruiter. Daarover in een later blog meer.

31 opmerkingen:

  1. Hallo Ad
    du hattes den richtigen Instinkt und die Bilder geben dir recht super schöne Aufnahmen
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      In de loop der jaren krijg je er wel gevoel voor en ervaring in hoe je dit aan moet pakken. Het begint ook met het goed kennen van je camera en natuurlijk moet je ook openstaan om het gedrag van vogels te leren kennen. Maar dat weet jij als boswachter waarschijnlijk nog beter dan ik. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  2. Hallo Ad,
    Wat is die toch mooi, zo'n stoere Buizerd.
    Zijn prachtige beelden die je daarvan hebt gemaakt. De foto's met de gestrekte vleugels en poten zijn super!
    Leuk overzicht zo met de andere soorten erbij van deze polder.
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Bert,

      Ja, die buizerds blijven me intrigeren misschien wel omdat ze zoveel verschillende verschijningsvormen hebben. En na heel veel foto's van buizerds op paaltjes probeer toch weer om eens wat anders te maken. Zo blijft onze hobby steeds uitdagend. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hallo Ad.
    Er zijn vele voordelen van auto en fiets, maar mooi dat je die Buizerd kon fotograferen vooral toen hij jou kant op kwam vliegen met gespreide vleugels, ook je Torenvalk en je andere foto's zijn goed gelukt en sommige vogels hebben al de kriebels in hun buik.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Loes,

      Ja, het is een hele andere soort fotografie als b.v. vanuit een schuilhut. Dat is ook leuk om te doen, maar dat is toch wat natuurlijker (de vogels worden immers niet gelokt met voer) maar ook lastiger. Dank je voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  4. Hoi Ad,
    Wat een puike serie is dit zeg!! Echt fantastisch gedaan.
    Mooi die buizerd. Prachtig hoe hij daar op dat gras zit te wachten. En super gaaf om hem dan ook nog zo mooi met gespreide vleugels te zien. Ook die zilverreiger en die torenvalk zijn erg mooi in beeld gebracht.
    Dit is een knap staaltje fotografie.

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Dank je, die gespreide vleugels had ik ook op gehoopt, maar het heeft heel veel tijd en geduld gekost om dat voor elkaar te krijgen. Als hij al niet wegvliegt moet je net zo lang blijven wachten tot hij misschien zo'n actie maakt. Dank ook voor je compliment en het is voor jou te hopen dat de dierentuinen weer snel open gaan.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hi Ad, really beautiful photos of the different birds. I like the buzzard coming towards you very much with the sharp eyes and the fluffy wings. Well done !!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lasse,

      Dank je, het is behalve geduld, een kwestie van je camera (sluitertijd in dit geval) goed instellen om de scherpte op de ogen te krijgen en de onscherpte in de bewegende vleugels. En dan nog moet je AF het aankunnen. Maar soms lukt dat.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  6. Hoi Ad
    mooi in beeld gebracht die buizerd maar ook de rest mag er zijn top,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herman,

      Dank je, het is vooral veel tijd, moeite en geduld erin steken en dan lukt het soms.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. Hai Ad,

    Ook ik doe altijd mijn licht uit wanneer ik in de polder fotografeer. Niet alleen de roofvogels reageren op de lichten, maar bv ook de zilverreigers en de tapuiten. Die twee lichtbronnen maken ze toch schichtig en al als je nog op grote afstand bent. Het niet aankijken werkt ook vaak erg goed, maar het nadeel is wel dat als ze toch wegvliegen, je niet kunt zien waar ze naartoe zijn gegaan. Zo zit ik nog weleens flink te zoeken, waar die vogel nou gebleven is ;-)
    Je vliegbeelden zijn zeer goed gelukt. Ik ben trouwens verrast om te lezen dat jouw camera niet constant op continue AF staat. Die van mij staan daar namelijk standaard op. De beelden dat de buizerd op je afkomt vliegen zijn beelden die bij mij meestal de prullenbak ingaan. Mijn camera heeft erg veel moeite met dieren die op mij af komen. De camera is gewoon de langzaam met het voorspellen van de vliegbaan en dus het scherpstellen. Erg jammer en soms frustrerend. Het is niet anders, maar jouw vliegbeelden bekijkend, is het extra zonde. Die gespreide vleugels en de poten vooruit zijn super.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Eigenlijk ligt het ook zo voor de hand wat betreft die verlichting, maar soms heb ik het gewoon niet in de gaten dat die nog aan staan. Te gretig op zo'n moment zal ik maar zeggen.
      Mijn camera staat bij vogelfotografie eigenlijk altijd wel op AF-C, maar omdat ik dezelfde camera ook gebruik voor macro- en landschapsfotografie waar die niet gewenst is, moet ik er wel altijd aan denken dat ik die bij vogelfotografie weer aanzet. Misschien had ik beter kunnen schrijven "en de AF-C stond ingeschakeld". De snelheid van de AF-C scheelt inderdaad wel per camera, maar vooral per lens. Ik merk b.v. heel duidelijk verschil wanneer ik met- of zonder converter fotografeer. Zonder converter gaat het met 300 mm. f2.8 razendsnel, maar met converter moet hij ook wat langer zoeken voordat hij scherpstelt en dat vaak ook nog afhankelijk van de contrastverschillen van het onderwerp t.o.v. de achtergrond. Wat dat betreft was die lens een investering, maar ik heb er al zoveel plezier van gehad. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hoi Ad, prachtige fotos van de buizerd, de ooievaar, grote zilverreiger en de torenvalk. De buizerd vliegt bij mij snel weg, ik zie hem ook niet vaak op een plaats waar je kunt stoppen met de auto. Mooie fotos van een rondje polder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      Met de aanpak zoals ik omschreven heb moet het jou ook lukken om een buizerd te fotograferen, maar inderdaad je moet het wel op een rustige plaats doen om niet jezelf en het verkeer in gevaar te brengen. Dank je voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hallo Ad, je bijzonder dat in zo'n ogenschijnlijk lege ruimte nog genoeg te vinden is aan voedsel voor menig soort vogel. Muizen, mollen, wormen en larven zal het merendeel zijn wat ze vinden. Blijkbaar toch ondanks dat het land tot in den treure wordt bemest en omgeploegd.
    Ik zag hier in BE al weer boeren bezig met mest injecteren in de grond.
    Fraaie foto's heb je kunnen maken van buizerd, torenvalk, ooievaar en reigers.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Roos,

      Klopt wat je zegt wat betreft het beheer van het land in relatie tot het voedselaanbod, maar de polder waar ik deze foto's maakte wordt heel extensief beheerd. Er graast weinig vee, behalve wat schapen en regelmatig wordt er ruige stalmest uitgereden. Dat komt de bodemgesteldheid en daarmee de muizen- en wormenstand ten goede. Dank je voor je reactie en ik hoop spoedig weer eens het mooie natuurgebied in België te kunnen opzoeken.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Ad wat is dit weer prachtig ik heb zitten genieten en bedankt voor je goede tips dat ga ik zeker uit proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Bas, fijn dat je wat aan mijn tips hebt, ik hoop dat je ook nog eens een vliegende buizerd kunt platen.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  11. Wat heb je de buizerd prachtig gefotografeerd Ad.
    Erg mooi om te zien, zeker als die naar je toe komt.
    Prachtig beeld.
    Ook de andere vogels staan er weer mooi op.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Tinie, je camera en met name de autofocus moet op zo'n moment wel meewerken, maar met een snelle lens heb je natuurlijk wel meer kansen dat hij het onderwerp "pakt".

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hallo Ad,
    Mijn eerste poging om een reactie te versturen mislukte om een onduidelijke reden. Nogmaals dus (verwijder er maar een als er toch twee zichtbaar worden).
    Ik las dat je bij het fotograferen van de roofvogels je AF-C had ingesteld. Ik heb dat nog nooit gedaan, dus dat is wel iets om eens te gaan proberen de komende tijd. Ook is fotograferen vanuit de auto iets wat ik maar enkele keren heb gedaan. De omgeving bij mij in de buurt leent zich naar mijn mening ook niet echt voor. Terug naar jouw platen. De vliegbeelden vind ik zeer geslaagd, zeker zoals de vogels met gespreide vleugels en gestrekte poten te zien zijn. Het blijft toch een hele uitdaging om er aansprekende platen van te maken. Je bent daar zeker in geslaagd.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Jammer van het werk en de moeite die je stak in je eerste reactie, ik heb het nog niet eerder gehoord dat dit gebeurd bij mijn blog. Bij jouw blog is bekend dat als je tussen het intypen van een reactie nog een foto aanklikt de tekst weg is. Misschien houdt het daarmee verband? Ik heb niet specifiek alleen voor roofvogels mijn AF-C ingeschakeld maar meestal voor alle vogels en zeker bij bewegende vogels b.v. in de vlucht. Je hebt dan simpelweg meer kans dat er scherpe foto's tussen zitten. Vanuit de auto (rijdende schuilhut) is een goede optie om eens te proberen, vorige week kon ik zo nog een klucht patrijzen fotograferen. Nadeel is wel dat je niet echt een laag standpunt hebt.(zeker niet met een suv) Vliegende vogels fotograferen is niet eenvoudig, maar ik heb daar de laatste tijd een mooie nieuwe uitdaging in gevonden. Dank voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  13. So wonderful that you got to watch this hawk and enjoy seeing it live naturally.
    Lovely photos! Such a beautiful bird.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad heel mooi om dit live in de natuur mee te maken Tammy Lee. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  14. There were some great pictures of the bird of prey!
    I agree with you that you have to have patience when taking special birds and animal pictures. And then you should be up early in the morning. In the middle of the day it may be a bit late. Do not hunt these birds early in the morning or at night? I do not know I'm too lazy hah hah I do not get up in the morning to see Orrfugl and Tiurleiken that we have here. Important with a good camera! Since I have zero knowledge of camera settings, I put it on auto when I take bird pictures. I have a lot to learn and it's nice to read what you write. Thank you for sharing your experiences! Wish you a great weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Anita,

      Je moet voor zulke foto's inderdaad veel geduld hebben, vogels reageren niet op commando. Dat vroeg opstaan valt eigenlijk wel mee, ik ben ook niet zo'n early bird en deze foto's maakte ik gedurende de middag. Maar natuurlijk heb je 's-morgens wel mooier licht. Op de automatische stand van je camera kun je deze foto's niet maken, het is wel belangrijk je camera goed te kennen. Dank je voor je reactie en succes met je verdere ontwikkeling.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  15. Hoi Ad,

    prachtig serie van de Buizerd. Je kon deze van heel mooi dichtbij benaderen en ja, je ehbt gelijk wat de dagrijverlichting aangaat. Buizerds zijn altijd super om te fotograferen maar inderdaad vaak knap lastig. Jij laat hier echt een prachtige serie zien waarvan ik foto 17 en 18 echt absolute toppers vind!!! Schitterend zoals hij naar voren komt vliegen en zo mooi vastgelegd. Echt gaaf om te zien. De ooievaar mag er ook zijn maar de torenvalk op het paaltje is ook weer een hele mooie plaat geworden :-)
    De twee reigers doen ook niet onder voor de andere foto's.
    Heerlijk serie weer Ad en even voor jou info: Wij hebben weer geboekt om weer naar hetzelfde stekje te gaan als vorig jaar ;-)

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Ja, het blijft een "schuwert" de buizerd. De andere foto's dan de buizerd en de torenvalk heb ik eigenlijk toegevoegd als blogvulling omdat het anders voor sommige kijkers misschien toch wat saai wordt. Dank je voor je reactie en compliment enne, ik houdt het in de gaten, zodra de grauwe klauwier terug is zal ik je een seintje geven, maar dat zal zeker wel ergens in mei worden, de grauwe klauwier is een late terugkeerder.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
    2. Ik wacht je bericht wel af ;-)
      Dank je 💚

      Verwijderen