Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 14 maart 2021

Tuinvogels in de winter

Net zoals veel natuurfotografen en bloggers heb ik de afgelopen sneeuw- en ijsperiode getracht daar wat leuke foto's van te maken. Zo vaak komen die winterse omstandigheden in ons kikkerlandje tenslotte niet meer voor. Het verschil met de meeste reportages en blogs die ik tot nu toe gezien heb is echter dat ik daarvoor de deur niet uit geweest ben. Ik vind die winterse toestanden wel mooi, maar ik ben er bepaald geen liefhebber van. Wij voeren het hele najaar en winter de tuinvogels en het was me opgevallen dat tijdens die extreme koude periode er beduidend meer vogels onze tuin bezochten dan normaal, hetgeen ook wel begrijpelijk is gezien het geringe voedselaanbod in de natuur door die dikke laag sneeuw.

Het leek me een mooie uitdaging om te proberen eens wat vliegende tuinvogels van dichtbij te fotograferen. Je hebt daarvoor natuurlijk een snelle sluitertijd nodig en door de reflecterende sneeuw was dit daarvoor een uitgelezen moment. Bijkomend voordeel is dat je dan de iso-waarde niet hoeft te verhogen zodat er geen of nauwelijks sprake is van ruis. 

Ik had me daarvoor met m'n 300 mm. lens geïnstalleerd in de keuken, lekker comfortabel met een kop koffie erbij om vervolgens de eerste foto's door het glas van het keukenraam te maken. Dat viel nog best tegen zoals uit de eerste foto's zal blijken, maar gaandeweg kreeg ik er meer vat op en na verschillende middagen "schieten", uitproberen en weer aanpassen lukte het me om de balans 99% prullenbak en 1% redelijk enigszins naar dat laatste te verschuiven. Een moeilijkheidsfactor daarbij was dat ik de meeste foto's maakte tijdens, soms heftige, sneeuwbuien en daar had de AF van mijn toch best wel snelle lens regelmatig moeite mee. 

Een klein deel van de opbrengst van deze sessies en soorten laat ik hier alvast zien. Ik ben nog volop bezig met het bewerken van de rest die ik later in een tweede deel wil opnemen. Het zijn geen spectaculaire soorten, maar daar ging het mij in dit geval ook niet om, ik wilde vogelfoto's maken in de sneeuw die ik nog niet eerder maakte.

Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over de vogels uit de polder. (klik hier)  

Groeten, Ad


Om maar met de deur in huis te vallen, hier een eerste foto toen ik al enkele middagen onderweg was en inmiddels in de gaten had hoe ik dit projectje het beste aan kon pakken qua camera-instellingen e.d. Maar daarover later meer. 


Het begon eenvoudig met het fotograferen van dit roodborstje in de sneeuw. Ik vond hier de weinige grassprietjes wel mooi meedoen in de compositie.


Heel minimalistisch, de roodborst in de ongerepte sneeuw geeft een high-key effect.


Langzaam ontstond het idee om wat met een vliegende roodborst te gaan doen, wat aanvankelijk leidde tot dit soort onscherpe foto's waar vaak de vogel ook niet helemaal op stond. Ik zou wat aan de sluitertijd moeten doen. Hier gebruikte ik 1/125 sec. duidelijk niet kort genoeg dus.


In stapjes voerde ik de sluitertijd op naar 1/2000 sec. en dat bleek genoeg te zijn om deze beelden te kunnen maken.


Zoals gezegd in de inleiding maakte ik deze foto's door het glas van het keukenraam en in tegenstelling tot wat vaak geadviseerd wordt hield ik de camera niet tegen het glas, maar stond ik halverwege de keuken, niet alleen om de vogel wat makkelijker in de focus te krijgen, maar ook omdat de AF van 300 mm. lens dichterbij eenvoudigweg niet scherpstelt.


Ik had op ooghoogte wat voer aangeboden en het is dan belangrijk om een stukje daarvoor (of daarna) op een fictief punt scherp te stellen in de aanvliegroute naar het voer.


Ik gebruik daarvoor de back focus button die ik met mijn duim ingedrukt houd terwijl ik m'n wijsvinger bij de ontspanknop houd. 


De back focus button is zodanig ingesteld dat hij zowel de AF als de belichting vasthoudt. Dat laatste is in dit geval overigens niet echt nodig omdat ik m'n camera handmatig ingesteld heb.


De foto's zijn allemaal uit de hand gemaakt. Ik heb me wel aangeleerd om met mijn ene oog door het oculair te kijken om op het juiste moment te kunnen afdrukken en met het andere oog langs de camera af te kijken om te kunnen zien aankomen wanneer de vogel in actie komt.


Een week eerder voor de sneeuwperiode maakte ik op soortgelijke wijze deze foto van een koolmees. Het is dan mooi om te zien wat sneeuw doet met de belichting van een foto, voor deze foto gebruikte ik weliswaar een sluitertijd van 1/1000 sec., maar moest ik de iso-waarde opvoeren van 400 naar 2000.


Behalve mezen en roodborstjes maken tijdens koude periodes ook vinken graag gebruik van het aangeboden voer. Hier een mannetje in de Japanse esdoorn.


Met wat overbelichting krijg je ook hier een high-key effect. De sneeuw is nog nauwelijks zichtbaar. Overbelichten is bij dit soort foto's sowieso een must tenzij je een silhouet foto wilt. 


Mannetje vink in de linde.


Ook de groenling gaf acte de présence, eveneens in de linde.


Dit vrouwtje vink was een verhaal apart. Het was na de heftigste sneeuwstorm tegen het keukenraam aangevlogen en was op sterven na dood. Het had ook een flink gezwollen pootje. Ik heb het opgeraapt en enkele dagen in een kooitje verzorgd, waarna ik het tijdens wat rustiger weer in de tuin losgelaten heb. Hier ziet het er nog niet zo best uit, maar nadat de sneeuw gesmolten was hebben we het weer volledig hersteld in de tuin gezien.


En als het dan mogelijk is om een roodborst vliegend te fotograferen dan zou dat toch ook met de vink moeten lukken.


En dat lukte ook, tot mijn vreugde tegen een zachte achtergrond die mooi bij de vleugels paste.


Mannetje vink.


Een stukje voor het voer ging hij er met gestrekte poten in.


Ik was nog niet helemaal klaar met de roodborst, hier op een besneeuwde vlinderstruik.


Hier vloog hij net van het voer weg met nog een zaadje in z'n snavel. Mooi om te zien dat zo'n insectenetertje in de winter kan overschakelen naar zaden.


Ik had het gevoel dat er nog meer in moest zitten met mooiere vleugelposities. 


Dat lukte steeds beter.


Soms schiet er dan zo'n plaatje tussendoor waarbij het wel lijkt alsof hij aan een touwtje hangt.


Het begon te lijken op het plaatje dat ik voor ogen had.


Soms klapperen die vleugels zo snel dat ze zelfs op 1/2000 sec. onscherp zijn.


Roodborst.


Als je voer aanbiedt dan weten de boomklevers dat over het algemeen ook heel snel te vinden.


Kenmerkende houding van de boomklever, ik probeer dan een foto te maken waarbij hij zich maximaal buigt en dat is meestal het moment dat hij bijna wegvliegt.


Tenslotte nog een aantal foto's die ik in gedachte had, dat wil zeggen met de vleugels maximaal uitgeklapt en de pootjes zichtbaar.


Roodborst.


Roodborst.


Roodborst.


Samen met de openingsfoto is dit de foto die ik als het einddoel beschouwde van dit enkele middagen durende projectje. 


En als allerlaatste deze foto waarbij de vleugels dan wel helemaal gestrekt zijn, maar waarbij de pootjes niet zichtbaar zijn


Slotwoord: Een erg lang blog, ik hoop dat het niet verveeld heeft. Het was een weergave uit een selectie van meer dan 100 foto's en als ik dan toch bezig ben wil ik zo'n onderwerp ook helemaal "uitmelken". Behalve deze soorten kwamen tijdens deze winterse periode nog andere soorten een bezoek brengen aan onze tuin, waaronder kepen en staartmezen, daarover in een later blog meer. Maar volgend keer komt eerst de waterral aan de beurt. Tot dan.

36 opmerkingen:

  1. Hello Ad, Many many great photos from your winter garden. The last one is outstanding but they are all great.
    The one with snow and low shutter speed are also beautiful. Great job !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Lasse, het waren voor Nederlandse begrippen bijzondere winterse omstandigheden en het zou natuurlijk jammer zijn om daar op fotografisch gebied niet iets mee te doen. Het was leuk om hiermee te experimenteren.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  2. Many great bird photoes!Ilike them alot! :)))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo AD, prachtige serie. Interessant hoe je deze foto's hebt gemaakt. Resultaten zijn heel goed. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ben,

      Dank je voor je reactie, ik heb inderdaad kort beschreven hoe deze foto's tot stand gekomen zijn mocht een ander ook het idee oppakken om dit eens te proberen.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  4. Hoi Ad,
    Wat een fantastische foto's heb je weten te maken zo met die sneeuw.
    Prachtig ook die vogels met die gespreide vleugels.
    Dit is echt genieten. Mooi gedaan zo in die sneeuw.

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Ja, het was een hele uitdaging en uiteindelijk ben ik best wel tevreden met het resultaat. Dank je voor je compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hallo Ad,
    Ja wat een mooi blog, het mannetje Vink en de Boomklever prachtig gefotografeerd. Maar de schitterende hoofdrol is natuurlijk voor het Roodborstje, hallo zeg! Wat een platen. Dat heb je echt heel knap gedaan en dat gewoon vanuit huis, zo mooi met de sneeuw erbij,super!
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Bert,

      Ja, dat roodborstje, of eigenlijk waren het er twee, daar heb ik best veel tijd aan besteed. Maar door veel uitproberen kwam ik uiteindelijk tot dit resultaat. De boomklever zo fotograferen is uiteraard een stuk makkelijker. Dank je voor je compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  6. Ha Ad,
    logisch dat je de deur niet uitgaat, als je zulke platen kan maken vanuit je keukenraam!
    Extra leuk dat je veel tijd kreeg om te oefenen met de vluchtbeelden. Want roodborstje in de sneeuw is al prachtig natuurlijk, maar die vliegende vogels in die prachtige lichte omgeving: supergaaf!!
    Je laat hier werkelijk een serie zien om van te smullen. Héél mooi.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      Ja, onze tuin is best heel vogelvriendelijk ingericht en daar plukken we eigenlijk het hele jaar de vruchten van. Deze foto's kosten uiteraard veel tijd, maar in deze tijd kun je toch niet veel anders en vanuit een comfortabele plek was het leuk om te doen. Dank je voor je compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  7. Hoi Ad, prachtige fotos. Jullie hebben wel leuke soorten in de tuin. Een boomklever die zal je hier niet zien, dan is hij vast verdwaald.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      Ja, met een vogelvriendelijk ingerichte tuin en wat voeren kom je een heel end. Ik weet het, in het westen zie je nauwelijks boomklevers, het zijn echte bosvogels. Dank je voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  8. Mooi Ad. Een hele kunst, die vliegbeelden, maar dat wordt gebaard door oefening naar men zegt. Je zult er duizenden weg hebben moeten gooien, schat ik zo. Maar dit resultaat is alleszins de moeite waard!

    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Gerrit, inderdaad het kost veel tijd en oefenen, maar zoals je zegt oefening baart kunst. Ik heb er veel in de prullenbak doen belanden, maar duizenden waren het er zeker niet, dan is de sluiter van m'n camera te snel versleten, haha.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hoi Ad.
    Met sneeuw moet je dat gelijk benutten dat maak je niet elk jaar mee.
    Het is je toch mooi gelukt om mooie vliegbeelden te maken. Ook de Boomklever, Vink en Groenling staan er mooi op.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,

      Zeker, ik hoopte al langere tijd op weer eens wat sneeuw en als de gelegenheid zich dan voordoet moet je er zijn. Ik had me vooraf ook al wat verdiept in de mogelijk beste camera-instellingen en dan kom je toch nog redelijk snel tot resultaat. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  10. Hai Ad,

    Lekker hoor als je dit vanuit je eigen keuken kunt doen. Goeie tip van de bb-focus. Ik zet met dit soort dingen iets neer, stel handmatig scherp terwijl de camera op statief staat. Dan maar hopen dat de vogel op de jusite manier aankomt vliegen. Ik ben benieuwd of je dat ook hebt kunnen manipuleren met bv een stok neerzetten, waar de vogel eerst even op gaat zitten voordat deze naar het voedsel vliegt. Maar het blijft lastig om vogels op deze manier vast te leggen, ook al heb je dagen de tijd vanuit je keukenraam. Dus een groot compliment voor de grote opbrengst aan goede beelden. Vaak heb je 2 of 3 goede beelden, maar jij hebt er een hele berg. Toch zijn er een paar die er voor mij bovenuit steken en dat zijn nummers 23 en 36. Hele gave foto's zijn dat. Overigens vind ik de beelden van je boomklever ook erg mooi. Meestal blijven ze niet zo heel lang zitten, dus is het best lastig om ze zo op de foto te krijgen.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Ik heb geschetst hoe ik het aangepakt heb, maar er leiden natuurlijk meer wegen naar Rome. Ik heb het ook even geprobeerd vanaf statief, maar ik vond dat niet flexibel genoeg. Een stok neerzetten was niet nodig, in de buurt van de fotografieplek staan verschillende bomen van waaruit ze aanvliegen naar het voer en dat moment kun je redelijk goed aan zien komen. Maar zoals je zegt het blijft lastig. Bedankt dan ook voor je compliment. Nr. 36 heb ik natuurlijk bewust als laatste geplaatst, ook omdat hij qua houding het meest afwijkt van de rest. Boomklevers zijn inderdaad erg beweeglijk, maar ze komen best vaak terug naar het voer, dus kreeg ik kansen genoeg.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  11. Hallo Ad
    eine sehr gute Idee und fantastisch umgesetzt, langsam rangetastet und dann die super Ergebnis erzielt, Glückwunsch
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Ja, het idee speelde al langere tijd door mijn hoofd als het zou gaan sneeuwen. En als het dan zover is grijp je natuurlijk je kans. Dank je voor je compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hallo Ad,
    Je bent lekker bezig geweest in je eigen comfortabele fotohut. Geen last van koude vingers o.i.d.. Ik kan mij voorstellen dat je even gezocht hebt naar de juiste instellingen waarbij een hele korte sluitertijd noodzakelijk is voor mooie vluchtbeelden. Ik ben kort geleden naar een hut geweest op een helaas wat sombere dag. Sluitertijden werden ondanks een verhoogde ISO waarde toch te traag, met jammer genoeg o.a. onscherpe platen van vechtende spechten als resultaat. Nog maar eens over doen dus.
    Jij hebt een mooie serie vliegbeelden kunnen maken, heel knap gedaan. Het is goed te zien dat de beelden aan het eind over het algemeen fraaier zijn dan in het begin.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Ja, ik heb me niet verveeld met die dagen en koffie zat natuurlijk. Korte sluitertijden zijn een must zoals je weet, maar toch wilde ik ook graag wat beweging in de vleugels houden en daar moet je dan de balans in zien te vinden. En ik heb natuurlijk ook niet voor niets gewacht tot een sneeuwmoment, je hebt van alle kanten voldoende en mooi licht. Vanuit een donkere boshut is dit nauwelijks te doen. Aan het eind krijg je uiteraard steeds meer feeling en ervaring daarin. Dank je voor je compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  13. Hoi Ad,
    Hier had ik me dus al op verheugd...Je had het van te voren aangekondigd.
    Nou, ik ben niet teleurgesteld. Val zowat van mijn stoel, wat een fantastische foto's!
    Ik ben er echt helemaal stil van! Kunstwerkjes. Ik zou al blij zijn als ik er ook één zo zou kunnen maken.....
    Ademloos zitten kijken en allemaal 'tig keer in de lightbox opnieuw.
    Wat een kwaliteit. Ook prachtige achtergronden en niet te vergeten de ijskoude platen van de vogels in de linden en esdoorn ook geweldig en sfeervol!
    Pffft...genieten hoor, dank je wel!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maris,

      Gelukkig dat ik je verwachtingen waar heb kunnen maken, maar ik hoop dat je niet te hard gevallen bent haha. Je overlaadt me met complimenten, ik word er stil van, bedankt daarvoor. Maar met jouw ervaring kun je ook wel zo'n foto maken lijkt me, toch? Leuk in elk geval dat ik je er een plezier mee heb gedaan en jou er hopelijk mee heb geïnspireerd.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  14. Hoi Ad,

    hier ben ik toch echt wel even stil van zeg!!!! En euhhhh.... niet alleen stil maar ook nog eens aardig verkleurd 💚. Wat geweldig om deze beelden te zien en dan vooral van het roodborstje. Ik bekijk je foto's ook altijd eerst in de lightbox en daarna gewoon met de tekst erbij.
    Ik heb nu echt alles (net als Maria trouwens) deze foto's een aantal keren opnieuw bekeken en je mag echt trots zijn op deze foto's zeg. Ik zie zelden zovele foto's van jou in ene blog maar hier mochten er van mij nog wel meer bij staan hoor 😍. De vliegbeelden van de roodborst zijn dus werkelijk juweeltjes maar ook e andere doen er niet voor onder. Wat is dit genieten zeg en dat gewoon vanuit je keuken!!! Mijn complimenten.

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Mooi dat ik je stil gekregen heb, maar verkleuren haha. Ja, ik ben wel aardig tevreden met het resultaat. Het heeft me veel tijd en uitzoeken gekost, maar het was het meer dan waard. Ik maak wel vaker wat langere blogs, maar hier was het extra moeilijk om een selectie te maken, daarom ook een extra lang blog. Ik had al wat langer ervaring met het maken van vliegbeelden, b.v. kiekendieven, buizerds enz., maar met zulke kleine vogeltjes is dat veel moeilijker omdat ze veel wendbaarder en onvoorspelbaarder zijn. Dank je voor je complimenten.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  15. Wow, dit is mooi om te zien Ad.
    Knap fotowerk wat je hier hebt neergezet.
    Ik doe je het nog niet na ;-))
    Dit is genieten.
    Fijn weekend, groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Tinie, het is even zoeken naar de juiste opstelling en instellingen, maar dan is het beslist te doen. Leuk dat je ervan genoten hebt en dank voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  16. Hallo Ad, mooie momenten van het roodborstje heb je weten vast te leggen. Zeer geslaagd. De boomkruiper is ook geweldig.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je de foto's van het roodborstje geslaagd vindt Roos. Het is overigens geen boomkruiper maar een boomklever, maar dat terzijde. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  17. Hallo Ad,
    Wat een geweldige serie, zo mooi in de sneeuw, en knap gedaan zeg die vliegbeelden, dan moet je toch flink hoog in de ISO om nog aardige sluitertijden te halen. Het roodborstje steelt de show, schitterend hoe je die er op hebt gezet.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ghita,

      Ja, vliegbeelden maken is niet de gemakkelijkste tak van onze mooie sport, maar met wat puzzelwerk is het toch wel te doen. De iso-waarde viel overigens wel mee, de meeste foto's zijn gemaakt op iso 400, maar door de reflectie van de sneeuw krijg je zowel van boven als van onder veel licht. Ik heb gefotografeerd op f2.8 en kwam dan aan een sluitertijd van 1/2000 sec. Dank je voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  18. Zdjęcia doskonałe! Dobra zabawa! U mnie było mało śniegu więc czasy dłuższe i ciężko było zrobić cos sensownego! Ale jeszcze spróbuję!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ludmila,

      Dank je voor je reactie, hopelijk komt er volgend jaar ook bij jou weer sneeuw, succes alvast met je pogingen dan. Maar eerst zijn er nog heel veel mooie foto's te maken in de seizoenen die nu eerst nog komen.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen