Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 8 februari 2021

Roodkopklauwier

Behalve de afgelopen dagen met de extreme sneeuwval en koude is er hier in de regio op vogelgebied dit jaar tot nu toe nog niet zo heel veel te beleven geweest. Niet getreurd, nu dienen er zich met tuinvogels in combinatie met de sneeuw weer talloze mogelijkheden aan. De foto's die ik hiervan maakte zijn het stadium van het geheugenkaartje nog niet ontgroeid. 

Gelukkig beschik ik over een uitgebreid archief dat nog altijd veel materiaal bevat dat ik nog niet eerder liet zien en waarvan ik het toch wel de moeite waard vind om dat in een blogje te verwerken. Zo zag ik afgelopen juni bij toeval dat zich hier in de regio een roodkopklauwier ophield en dan is het voor een vogelliefhebber- en fotograaf natuurlijk tijd om in actie te komen. 

De vogel zat steeds in een rijtje wilgen aan de rand van een weiland waar je moeilijk in kon komen hetgeen maar goed was ook om verstoring van de vogel te voorkomen. En het moet gezegd dat de vele aanwezige fotografen zich keurig aan die ongeschreven regel hielden. Het is daarom dat ik de foto's van vrij veraf moest maken en ze daarom in de nabewerking behoorlijk moest croppen hetgeen de kwaliteit natuurlijk niet ten goede komt. Ik hoop dat de foto's desondanks de moeite waard zijn om ze te bekijken.

Veel kijkgenoegen hierbij en bedankt nog voor alle leuke reacties op mijn vorige blog over Paddenstoelen (klik hier)

Groeten, Ad


Roodkopklauwier in de wilgen.Na aankomst bij het gebied zag ik in de verte al een groepje fotografen staan. Het gebied was met de auto ontoegankelijk, dus snel geparkeerd waarna het nog een paar km's lopen was daar naar toe.


Daar aangekomen was de roodkopklauwier in geen velden of wegen te bekennen, maar op en gegeven moment zag ik hem helemaal achter in het weiland aan de andere kant van de wilgen vliegen. Ik ben als enige om het weiland heen gelopen en zag hem al gauw op de paaltjes achter de wilgen zitten. Mijn eerste foto's waren gemaakt. Al snel vloog hij weer naar zijn vertrouwde plekje in de wilgen.Waarna een uitgebreide poetsbeurt volgde.Roodkopklauwier bezig met het onderhoud van zijn verenkleed.Poetsende roodkopklauwier.Na het poetsen was het tijd om op jacht te gaan. Net als grauwe klauwieren leven ze vooral van grote insecten dat hij hier ook een gepakt had. Het was de enige foto die ik kon maken waarbij hij een prooi verschalkt had.


Roodkopklauwier. 


Roodkopklauwier.


Op een gegeven moment vloog hij even naar een ander plekje waardoor ik tenminste nog een foto met een andere compositie kon maken.


Roodkopklauwier.


Roodkopklauwier.Het was intussen al laat in de middag geworden en alle andere fotografen waren inmiddels vertrokken. Toen ik zag dat de vogel steeds op dezelfde stek terugkwam en zich totaal niets meer van mijn aanwezigheid aantrok ben ik voorzichtig tussen de bramenstruiken door de droogstaande sloot geslopen en op mijn hurken ietsje dichterbij gegaan waardoor ik bij deze laatste twee foto's de vogel wat groter in beeld kon krijgen.Slotwoord: Een voor mijn doen erg kort blogje. Ik heb natuurlijk veel meer foto's gemaakt, maar omdat de vogel veelal op dezelfde plek bleef wordt het toch veel van hetzelfde. Ik heb dan ook flink door geselecteerd en me voornamelijk gericht op de wat mooiere houdingen. De wat rommelige achtergronden vallen in zo'n geval helaas niet te vermijden, je bent simpelweg afhankelijk van waar de vogel gaat zitten en je kunt geen ander standpunt innemen. Hopelijk krijg ik hem nog eens beter voor de lens. Tot de volgende keer.

32 opmerkingen:

 1. Hi Ad, Great to have such good archive to dig in. Beautfiful pics all of them !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lasse,

   Ja, een behoorlijk archief is altijd handig, je kunt er in tijden van schaarste lekker uit putten. Fijn dat de foto's bij je in de smaak vallen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Mooie fotos Ad. Leuk dat je die kon fotograferen. Mooie vogel met z'on rood kopje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Dank je, het is natuurlijk minder leuk als er zoveel mensen (fotografen) op zo'n bijzondere vogel afkomen, maar het is ook wel weer verklaarbaar dat velen zo'n zeldzaamheid in de buurt niet aan hun lens voorbij willen laten gaan.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Gratuluję obserwacji i bardzo udanych (pomimo odległości) zdjęć!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je felicitatie Ludmila, ondanks de grote afstand kon ik toch nog enkele redelijke foto's maken.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hallo Ad
  Archivbilder bringen auch immer Erinnerungen mit, schön fotografiert zwischen den Ästen, ist nicht so einfach
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Ja, ik beleefde de ontmoeting met die roodkopklauwier weer opnieuw, het was er wel druk maar desondanks een leuke ervaring om zo'n zeldzame vogel eens te zien en te fotograferen. Het scherpstellen tussen de takken was inderdaad wel een uitdaging.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad,
  Staat er goed op deze fraaie zeldzaamheid in Nederland.
  Een mooie serie uit je archief.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Dank je voor je reactie, ik had hem graag nog wat dichterbij gefotografeerd, maar dat zat er helaas niet in. Met mijn archief kan ik nog wel even vooruit.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Ha Ad,
  ook al was het van veraf, je hebt de vogel er toch goed op gekregen. Ik vind het wel leuk om iets van de omgeving te zien en de wilgentakken zijn een mooi decor voor deze roodkopklauwier.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, we (ik) zijn snel geneigd om vogels zo dichtbij mogelijk te fotograferen, maar hier moest ik noodgedwongen wat meer afstand houden waardoor de omgeving meer in beeld kwam en hier vond ik die takkenbende niet eens zo heel storend. Maar, zo'n vogel wat dichterbij met een mooie zachte achtergrond hoop toch ook nog eens te kunnen platen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hoi Ad,
  dit is gaaf om voor je lens te krijgen ik zelf heb het vogeltje nog nooit gezien erg mooi,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Inderdaad heel gaaf, ik denk dat het merendeel van de natuur(vogel)fotografen deze vogel nog nooit gezien heeft. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad,
  Een jaloersmakende serie foto's van een super gaaf vogeltje!
  Prachtig!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Dank je, het kan natuurlijk altijd beter maar ik was hier toch wel mee in mijn nopjes. Alleen al zo'n vogel zien is voor een vogelliefhebber al een feestje.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad,
  Wat een geluk om zo'n bijzondere vogel te kunnen zien en fotograferen. De omgeving waar de vogel zich vooral bevindt heeft natuurlijk veel invloed op de achtergrond van de foto's. Het hoort erbij, het is onvermijdelijk maar simpelweg de realiteit. Centraal staat dat je vogel goed hebt kunnen zien én vastleggen. Er blijft natuurlijk nog wel wat te wensen over maar velen zullen al jaloers op je zijn dat jij zo'n kans gehad hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, dat besef ik me, ik zat bij toeval op een zondagmiddag op waarneming te kijken en zag deze melding in de buurt en dan is het natuurlijk spullen pakken en vertrekken. Het zien is dan al een kick en ach de foto's zijn dan wel niet top maar je hebt inderdaad geen invloed op die achtergrond. Voorlopig koester ik deze ontmoeting dan ook. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Zo'n mooie vogel, dat is echt wel een buitenkansje zeg! Fraaie scherpe beelden, mijn complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Dank je, ik realiseer me dat het een buitenkansje was en ach ondanks de wat mindere omstandigheden was ik toch niet ontevreden over het resultaat. Je moet in de natuur je zegeningen tellen en vaak de kansen koesteren die je krijgt.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Geweldig mooi Ad heerlijk om zo op stap te kunnen gaan en dan met zulke beautys thuis te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Dank je voor je compliment, ik realiseer me dat ik bevoorrecht ben dat ik dit nog kan doen. Aan de andere kant is het ook weer zo dat ik talloze malen met niets thuiskom.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Een mooi moment om deze soort tegen te komen Ad. Je moet wel een gat in de lucht hebben gesprongen toen je hem zag. Wow.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, ik zag die zondagmiddag de melding op waarneming, maar dan nog moet je geluk hebben dat je de plek kunt vinden, vaak wordt daar dan toch wat geheimzinnig over gedaan en niet de exacte plek aangegeven. Ik ben op vogelgebied wel wat gewend, maar ik was inderdaad wel verrukt toen ik hem zag.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hai Ad,

  Ik heb er vorig jaar eentje van heel dichtbij mogen fotograferen. Inderdaad een buitenkansje en ik had het geluk dat ik alleen was en dan kun je zo'n vogel heel rustig benaderen. Met meerdere personen is dat toch lastig en daarom ga ik meestal niet naar dit soort meldingen. Ik moet zeggen dat je ondanks de afstand er wel alles uit heb te halen. De scherpte is toch echt wel prima hoor. Het is meer de rommelige omgeving wat ik jammer vind. Op foto 11 heb je daar nog het minste last van en die spreekt mij dan ook het meeste aan. Ook die twee op het paaltje zijn toch platen waar je zeer tevreden mee kunt zijn. Veel mensen hadden ze graag zo gemaakt.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ik kan me jouw blog over de roodkopklauwier van vorig jaar nog heel goed herinneren. Jij had inderdaad het geluk dat het daar niet zo druk was en dat je de vogel vanuit de auto kon fotograferen. Ik moest hier van vrij ver af uit de hand fotograferen met 600 mm. (bijna 6 kg.) het was vanaf de auto te ver lopen met ook nog een zwaar statief. Die achtergrond heb je zo niet in de hand, je kon de vogel in die wilgenrij maar vanaf een kant fotograferen. Foto 11 is dan inderdaad nog wel de beste. Och ik was er voor dat moment heel tevreden mee, maar hoop hem toch nog eens onder betere omstandigheden te kunnen fotograferen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Wat een mooie vogel, en altijd leuk als je zo'n zeldzame soort kan fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dit zijn zo van de gelegenheden die zich sporadisch voordoen, de krenten in de pap a.h.w. en hoewel ik geen twitcher ben wil ik daar toch wel even naar toe als het in de buurt is. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hoi Ad,

  ik heb gelukkig een omvangrijk archief en dat kan best handig zijn hahahahaha...
  Alleen komen er bij mij nu wel teveel foto's in want ik moet ook nog werken en dan ben ik op een vrije dag alweer bezig om wat anders te fotograferen ;-)

  Deze serie met de Roodkopklauwier is echt wel de moeite waard zeg!
  En gekropt of niet, ze zijn echt heel mooi en in sommige zie je ook de scherpte van de veertjes.
  geweldig om deze vogel zo mooi te kunnen zien en dan ook nog te kunnen fotograferen!
  Misschien is ie er dit jaar weer en dat kan je het nog eens proberen maar..... ik zou echt al hele blij zijn met deze hoor!

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, er zitten zowel voor- als nadelen aan een omvangrijk archief, je kunt er naar believen uit putten, maar het kost nou eenmaal veel tijd om foto's goed te bewerken.
   De scherpte vind ik inderdaad wel oké, maar ik had liever wat dichterbij kunnen komen en met een wat rustiger achtergrond zouden beter tot hun recht zijn gekomen. Maar goed, de omstandigheden waren nou eenmaal niet anders. Mogelijk komt hij deze zomer nog terug, als dat het geval is zal ik je wel tippen, als je het er voor over hebt om er zover voor te reizen. Maar miisschien kun je het in dat geval combineren met een vakantie. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Wij hebben sowieso geboekt om die kant weer op te komen deze zomer Ad ;-)
   En als ie eerder te zien is heb ik dat reizen er ook nog wel voor over :-)))

   Verwijderen
  3. Ik hoop dat het geen dwaalgast is geweest Helma, maar mocht hij dit jaar terugkomen dan zal ik je zeker tippen ongeacht of jullie dan met vakantie hier zijn.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen