Even een kort blogje tussendoor, wederom van slechts een soort, maar een soort waarvan ik het wel de moeite waard vind om daar een apart blog aan te wijden. Het gaat om de spotvogel. In de titel heb ik Orpheus bewust tussen haakjes gezet, het is me n.l. niet helemaal duidelijk geworden of dit nu de "gewone" spotvogel is of de Orpheus spotvogel.
Tijdens een van onze tochtjes langs de randen van de Groote Peel hoorde ik via het geopende autoraam het uitbundige gekweel en gekwetter van een spotvogel. De zang bevat veel imitaties van andere soorten en doet in veel opzichten denken aan die van de bosrietzanger. Dus die middag toch maar even gestopt om te kijken of we die druktemaker konden vinden en evt. fotograferen. Even vertoonde hij zich aan de buitenrand van de takken van een boomkroon, maar voordat ik mijn camera kon richten en scherpstellen was hij alweer weg. Nog lang gewacht, maar die middag liet hij zich niet meer zien.
Dat zat me niet lekker, dus de dag erna toch nog maar eens even teruggegaan. Op de bewuste plek geen spotvogel te bekennen, maar het pad afrijdend hoorde ik hem nu een paar honderd meter verderop schetteren. De auto voorzichtig wat dichterbij gereden en na lang wachten vertoonde de vogel zich aldoor zingend aan de buitenkant van de takken. Het was nog erg moeilijk om hem te vinden tussen de bladeren van de grote boom, maar nu kreeg ik de kans om foto's te maken.
Het verschil tussen een spotvogel en een Orpheus is heel miniem en subtiel. Qua gedrag vertoont een Orpheus zich wat meer aan de buitenkant van de takken terwijl je een spotvogel in de boomtoppen nauwelijks te zien krijgt. Een Orpheus zou je dan zeggen, Maar kijk je naar de vleugelspiegel dan is die bij de spotvogel wat lichter en minder egaal dan bij de Orpheus, een spotvogel zou je dan weer zeggen. De pootkleur biedt geen uitsluitsel en terwijl de spotvogel vaak een wat puntiger kop heeft met een klein kuifje is die bij de Orpheus weer ronder, een spotvogel dus. En als je dan bedenkt dat de Orpheus in West-Europa de plaats inneemt van de meer oostelijk levende spotvogel zou je weer zeggen, een Orpheus. Kortom wie het weet mag het zeggen.
Bedankt nog voor jullie reacties op mijn vorige blog over de steltkluut (klik hier) en ik ben benieuwd naar jullie reacties op dit blog.
Groeten, Ad
De vogel zoals we hem het eerst zagen, hij zat wel lekker in de spotlight van het zonnetje, maar dan nog is het verdraaid moeilijk om hem te vinden, het is maar een klein gedeelte van de boomkroon, een els in dit geval, en met de geringe scherptediepte door het gekozen diafragma heb je maar een een heel klein scherp beeldveld.
Met korte tussenpozen zingt hij eigenlijk onophoudelijk.
Toen ik eenmaal de eerste foto's gemaakt had heb ik de auto voorzichtig een klein stukje dichterbij gereden. Maar bij de minste "verstoring" hield hij gelijk op met zingen.
Toen ik weer even op die plek stond kreeg hij het vertrouwen weer terug en begon meteen weer te zingen.
En dat gaat er best heftig aan toe, net als bij de bosrietzanger en de kleine karekiet kunnen ze hun snavel erg ver open.
En ondertussen draaien ze voortdurend met hun kop.
Nog een klein stukje dichterbij.
Toen ik de auto nog een stukje vooruit reed kwam ik kennelijk in zijn comfortzone en maakte hij aanstalten om te vertrekken, goed te zien aan de meer horizontale houding. Voor mij een reden om me direct weer op veilige afstand (voor de vogel) terug te trekken.
Toen ik merkte dat hij weer helemaal op z'n gemak zat ben ik toch weer wat dichterbij gereden.
Als hij nog zou gaan zingen zou ik de foto's kunnen maken die ik voor ogen had.
Aan de houding zag ik al dat dat stond te gebeuren, als je zo al een hele tijd met vogels bezig bent leer je het gedrag voorspellen.
En ja hoor, voorzichtig kwam hij op gang.....
om vervolgens een serenade te geven.....
waar hij helemaal in opging.
Ik denk dat ik er zomaar wel 100 keer aan voorbij gelopen was Maar Ad wat heb je er een pracht serie van weten te maken.
BeantwoordenVerwijderenHoi Bas,
VerwijderenJa, hij is ook bijzonder moeilijk te ontdekken tussen het gebladerte, maar z'n zang verraadt hem al gauw als je die kent. Dank je voor je reactie.
Groeten,
Ad
Prachtige fotos Ad. Ik heb de spotvogel eens van ver gefotografeerd. Tussen de bladeren kan ik ook nooit een vogel vinden, ik hoor het dan wel maar ik zie niks.
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline,
VerwijderenJa, je hoort hem eerder dan dat je hem ziet en het blijft lastig om hem te fotograferen, zelden gaat hij "vrij" zitten. Bedankt voor je reactie.
Groetjes,
Ad
Hallo Ad, prachtige serie van een best wel moeilijke soort. Zang mooi in beeld gebracht. Gr. Ben
BeantwoordenVerwijderenDag Ben, dank je voor je compliment, het is zeker een moeilijke soort, je moet veel geduld hebben om hem te ontdekken.
VerwijderenGroeten,
Ad
Hoi Ad
BeantwoordenVerwijderenmooi in beeld gebracht.
groetjes Herman
Hoi Herman,
VerwijderenDank je voor je compliment.
Groeten,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenPrachtige serie van een zingende Spotvogel....Of het een Orpheus is durf ik ook niet te zeggen. Ik heb er wel een paar keer een gezien, maar dan stond ik naast een kenner die me dan keurig uitlegde waarom geen gewone spotvogel...Maar ik vergeet zoiets. Haha! Hopelijk is er nog iemand die dat wel gelijk ziet, maar het blijft moeilijk. Deze serie is in ieder geval heel mooi!
Groetjes,
Maria
Hoi Maria,
VerwijderenIk ken het verschil wel tussen een spotvogel en een Orpheus, maar buiten dat het van veraf en meestal met tegenlicht zo moeilijk te zien is let je meer op het gedrag. Maar het blijft moeilijk, als ik b.v. op waarneming kijk dan ben ik ervan overtuigd dat sommige benoemde Orpheus "gewone" spotvogels zijn. Dank je voor je compliment, dat is in ieder geval wel duidelijk haha.
Groetjes,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenzit ik nog bij te komen van je serie van de steltkluut en dan gelijk deze van de spotvogel er achteraan!!!!! Ik moet je eerlijk zeggen dat ik deze vogel echt niet zou herkennen en deze zou ook zomaar (voor mij dan) voor een andere rietzanger door kunnen gaan! Zoveel weet ik dus niet van vogels hahahahaha.... maar ik vind het geweldig dat je deze kleine zanger zo hebt kunnen presenteren aan ons. Daar gaat inderdaad echt wel even wat moeite en tijd inzitten. Mijn complimenten (en ik heb weer wat geleerd.
Groetjes,
Helma
Hoi Helma,
VerwijderenJa, je moet het een beetje spannend houden nietwaar. Ik ben overigens zeker geen twitcher, dat lijkt soms als je wat minder voorkomende vogels achter elkaar post. De meeste vogels komen op mijn pad hetzij tijdens vakanties of in de natuurgebiedjes hier in de omgeving. En het klopt, dit was wel een van de moeilijkere soorten om te vinden en te fotograferen, ze lijden een verborgen leven. Dank je voor je complimenten.
Groetjes,
Ad
Hallo Ad
BeantwoordenVerwijderenich als nicht Vogelexperte bin beeindruckt von den Fotos, gerade zwischen den Ästen und Blättern ist es nicht so einfach, sehr schön
Grüsse Frank
Hallo Frank,
VerwijderenHet is inderdaad niet eenvoudig om deze vogel tussen de takken en bladeren te ontdekken. Je hoort hem wel, maar dan heb je hem nog niet gevonden, laat staan gefotografeerd. Maar je moet ook een beetje geluk hebben natuurlijk. Dank voor je compliment.
Groeten,
Ad
Prachtige serie, Ad,
BeantwoordenVerwijderende vogel komt mooi uit zo tussen het frisse groen.
Hartelijke groet, Corrie
Dank je Corrie, ja het licht viel er wel lekker op waardoor het lijkt of hij in een spot zit. Maar het duurden lang voordat het zover was, lastige vogel om te fotograferen.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Hallo Ad.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt ondanks alle bladeren de spotvogel toch mooi kunnen fotograferen.
Mooi zo zingend op de takken.
Groetjes Tinie
Hoi Tinie,
VerwijderenJa, daar had ik geluk mee dat hij zo kwam zitten, maar dat heeft wel even geduurd, ik ben er twee volle middagen mee bezig geweest. Dank je voor je compliment.
Groetjes,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenIk vind dat ook altijd zo moeilijk, vogels die als twee druppels water op elkaar lijken, maar door minieme verschillen toch twee verschillende soorten zijn. Welke het ook is,het is altijd genieten van de onmiskenbare zang die deze soorten laten horen.
En als je dan ook nog met zo'n mooie foto serie thuiskomt kan je dag niet meer stuk.
Groet Bert
Hallo Bert,
VerwijderenJa, het lijkt vaak wel hoe minder kleurrijk en opvallend een vogel is hoe mooier hij zingt. De nachtegaal is daar natuurlijk het klassieke voorbeeld van. Ik was hier wel content mee maar heb er ook veel tijd ingestoken. Leuk dat je de serie waardeert.
Groeten,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenIk heb volgens mij nog noot bewust een spotvogel gezien. Je begrijpt dat ik niet in staat ben de twee soorten van elkaar te onderscheiden. Het is een felicitatie waard dat je inspanningen beloond zijn met duidelijke platen van de vogel. Geduld leverde deze keer resultaat op.
Groet, Kees
Hoi Kees,
VerwijderenHet is ook ontzettend moeilijk om deze soorten uit elkaar te houden, het is zoiets als het verschil tussen een tjiftjaf en een fitis met zwarte poten. Dank je voor je felicitatie, hert kostte inderdaad veel tijd en geduld maar dat heb ik er graag voor over.
Groeten,
Ad
Hai Ad,
BeantwoordenVerwijderenGrappig dat je nu met dit blog komt, want ik ben vorige week bezig geweest met een spotvogel. Helaas werkte die van mij niet zo heel goed mee en heb ik geen 1 acceptabele foto kunnen maken. Je zal dus wel begrijpen dat ik met belangstelling naar jouw foto's heb gekeken. Het is een prachtig gekleurde vogel en hij gaat voor jou wel even heel fraai zitten. Natuurlijk wil je hem graag tegen een egale achtergrond hebben, maar dat is met deze soort wel erg lastig. Dan moet je echt wel wat geluk hebben. Maar zo luid zingend (ik kan hem bijna horen) is natuurlijk ook top. Dit is nou echt zo'n vogel die je eerst hoort, voordat je hem ziet. Een grote kennis van vogels komt dan ook goed van pas, want anders was je er zo voorbij gereden waarschijnlijk. Echt zo'n serie die mij er toe aanzet om er toch nog eens achteraan te gaan. Top.
Groet,
René
Hoi René,
VerwijderenLeuk dat jij het ook geprobeerd hebt om een spotvogel te fotograferen, het zijn erg lastige rakkers. Ik heb er twee volledige middagen aan gespendeerd, dus heel wat uren en ik realiseer me dat ik dan nog geluk gehad heb dat hij lekker vrij kwam zitten. Meestal hoorde ik hem uit volle borst zingen, maar zat hij verscholen tussen de bladeren. Ik had hem dagen eerder daar in de buurt ook al horen zingen, ja en wordt je natuurlijk wel uitgedaagd. Het klopt dat veel mensen, ook vogelaars daar zo aan voorbij lopen, terwijl ik daar bezig was zijn er verschillende mensen voorbij gekomen maar die hoorden en zagen niets. Ik was ook de enige fotograaf terwijl als zo'n vogel makkelijker zichtbaar was en gesignaleerd wordt er meteen hordes fotografen op af komen. Dit is voor de meeste kennelijk toch teveel moeite. Ik zou het zeker nog eens proberen als ik jou was, ik ben er enkele jaren geleden ook al eens enkele keren mee bezig geweest maar toen lukte het mij ook niet. Succes en bedankt voor je compliment.
Groeten,
Ad
Hallo Ad, een late respons van mijn kant. Even niet de zin etc voor bloggen. Nog dank voor je reactie op mijn laatste blog. Fraaie waarnemingen van een spotvogel nog wel. Deze moet nog voor mijn lens komen en dan moet je het nog maar herkennen ook. Gefeliciteerd.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Hoi Roos,
VerwijderenMaakt niet uit, ik ben ook vaak wat aan de late kant niet omdat ik geen zin of inspiratie heb maar simpel omdat ik tijd tekort kom. Het is een lastige ja, je moet je er een beetje in verdiepen, zang, kenmerken enz. maar dan is het te doen. Dank je voor je felicitatie.
Groetjes,
Ad