Als je al wat langer vogels fotografeert en in de loop der jaren best veel soorten voor de lens gehad hebt zijn er een aantal soorten die tot de verbeelding gaan spreken. Soorten die je tot dan toe niet gefotografeerd hebt en in de meeste gevallen ook nog nooit gezien hebt. In mijn geval heb ik het dan over soorten als de hop, de bijeneter, de morinelplevier, het smelleken, het porseleinhoen en de meest begeerde soort waar ik al jaren naar op zoek ben, de draaihals. Deze laatste is niet eens zo zeldzaam en komt in steeds groter getale in ons land voor, maar op de een of andere manier weet hij steeds aan mijn waarneming te ontsnappen en het begint zo langzamerhand een obsessie te worden om die voor de lens te krijgen.
Er zijn ook soorten waarvan je zo goed als zeker weet dat het nooit gaat lukken om die te zien en te fotograferen, soorten die nog zeldzamer zijn dan de hierboven genoemde. Ik heb het dan b.v. over daurische klauwier, de roodkopklauwier, de zwarte zeekoet, de grauwe franjepoot ,de waterspreeuw, de witwangstern, de witkeelkwikstaart, de duinpieper en de orpheusspotvogel. En hoewel deze soorten slechts sporadisch in ons land te zien zijn lukt het dan weer wel om die op de gevoelige plaat vast te leggen. Het kan soms heel onvoorspelbaar zijn in de natuurfotografie en dat maakt het, voor mij althans, ook zo boeiend.
Een van de soorten die ook tot die eerste categorie behoorde was ook de steltkluut. Totdat we in mei 2019 tijdens onze vakantie in Drenthe de polder in Groningen introkken en we na lang speuren de steltkluut ontdekten. Een bijzonder statige vogel die qua sierlijkheid en elegantie de groenpootruiter nog de loef afsteekt. We hadden het geluk dat we daar helemaal alleen waren en dus alle rust, tijd en ruimte om de vogels, het was een paartje, aan ons te laten wennen waardoor ze steeds dichterbij kwamen zodat ik er een leuke reportage van kon maken.
Veel plezier bij het bekijken van deze foto's en bedankt nog voor de leuke reacties op het blog over de dwergsterns. (klik hier)
Groeten, Ad
Steltkluut, er liepen twee vogels in de polder, ik vermoed een paartje, maar het is moeilijk te zeggen welke nou het mannetje en welke het vrouwtje was. De een had wat meer zwart aan de kop dan de ander, maar dit is geen betrouwbaar geslachtskenmerk. Het mannetje heeft een iets meer groenige mantel, het vrouwtje een wat meer bruine, maar dat was met het tegenlicht moeilijk te zien.
In eerste instantie waren de vogels zoals te zien, best ver weg en op hun gemak aan het foerageren.
Het is een en al elegantie, prachtig gestroomlijnd met dat torpedovormig lijf en die ontzettend lange poten. De fijne naaldachtige snavel maakt het tot een zeer sierlijke vogel. Waarschijnlijk is dit het mannetje en omdat ik de andere vogel net wat mooier vond heb me voornamelijk daarop geconcentreerd.
We hadden ons rustig tussen het hoge gras op de oever van het plas-dras gebied verscholen om het vertrouwen van de vogels te winnen en langzaam kwamen ze steeds dichterbij. Op een gegeven moment kwam de ene vogel zelfs onze kant op gevlogen.
En liep vervolgens naar een bos pitrus in het water. De spiegeling in het water werkte hier wel lekker mee.
Het leverde wel een mooi contrast op zo tegen de achtergrond van het donkere riet.
Even later ging hij/zij zich een eindje verderop uitgebreid staan te poetsen.
Dit levert toch net weer wat meer dynamiek op in een foto.
Vanaf dezelfde plek maar ik heb deze foto iets meer gecropt, ik weet eigenlijk niet precies wat ik nou mooier vind.
Na de poetsbeurt wandelde de vogel weer wat verder weg en verscheen er zelfs een bosruiter in beeld.
Op een gegeven moment passeerden ze elkaar, ik vond het wel grappig om de bosruiter tussen die lange poten van de steltkluut te zien staan. Door die referentie zie je ook pas goed hoe lang die poten zijn zelfs al loopt de steltkluut wat verder weg dan de bosruiter. Door die afstand en het gebruikte diafragma is de bosruiter uiteraard ook niet helemaal scherp.
Een minimalistisch beeld zo staand in het water zonder verder veel begroeiing.
Als ze met die lange poten door het water harken wordt het water opgegooid.
Het water was niet helemaal rimpelloos zoals je op de achtergrond kunt zien, beetje jammer dat daardoor de spiegeling niet helemaal symmetrisch is.
Ieder z'n smaak, maar ik vind het minder mooi.
Terug weer naar een paar dagen eerder. Deze steltkluut was inmiddels zo gewend aan onze aanwezigheid dat hij vlak voor ons in de oevervegetatie kwam foerageren. Dat zijn toch de ultieme momenten voor een vogelfotograaf.
Waarschijnlijk vond hij het zelf ook wel wat erg dichtbij en wandelde toch maar een stukje verderop.
Lekker sneaky schoof hij zo achter de planten langs.
En die zaten er, gezien de muggenbeten op onze armen, volop.
Toen de vogel zich na een hele tijd weer verder teruggetrokken had op de plas beloonde hij ons door op te vliegen en bood mij de kans om enkele vluchtfoto's te maken hetgeen ik bij veel vogels probeer en waar ik in dit geval heel blij mee was.
Het ziet eruit alsof het wat in onbalans is maar ze zweven toch heel soepel.
Hier tegen de vegetatie op de achtergrond die combineert met de pootkleur.
Tenslotte de laatste foto die ik wat meer gecropt heb, lekker vrij vliegend waarbij ze minimaal met hun vleugels slaan en optimaal gebruik maken van de wind.
Slotwoord: Het was echt genieten van deze prachtige vogels zo verscholen zittend tussen het gras aan de oever van deze plas. Ik maakte ontzettend veel foto's, bewerkte er ruim 130 en kwam uiteindelijk tot een selectie van deze 26 foto's. Tot de volgende keer.
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenTjonge wat een luxe, deze prachtige vogels zo dichtbij te kunnen fotograferen! Je hebt de kansen geweldig benut. Mooie beelden, allemaal. En 7, 8, en 9 vind ik alledrie geslaagd hoor. Met wat meer ruimte( 7,8,) en even in de picture mede door dat grappige krabben erg mooi(9) Samen met de bosruiter ook leuk. Het gedrag komt goed over op de foto's en je vliegbeelden....pffft, klasse!
groetjes,
Maria
Hoi Maria,
VerwijderenJa, als je zo'n soort ziet en voor de eerste keer dichtbij kunt fotograferen levert dat wel een hosanna gevoel op. En als je dan ook nog wat gedragsfoto's en vliegbeelden kunt maken dan kan je dag niet meer stuk. Die bosruiter was, ondanks dat hij onscherp is, een leuke bonus. Later heb ik deze soort overigens hier in de regio ook uitgebreid kunnen fotograferen. Komt in een later blog zeker nog voorbij. Dank je voor je reactie.
Groetjes,
Ad
Good morning Ad: I think we all have these nemesis birds we think we will never see, but nice surprises do come along as happened with this stilt. It is such an interesting bird with those outrageous legs, and you managed a wonderful series of images here. I am quite sure that Wryneck is next on your list! Spring migration is in full flush right now. Enjoy it all! Best wishes. David
BeantwoordenVerwijderenHallo David,
VerwijderenDie verrassingen maken onze hobby nou net zo leuk, soorten waarvan je nooit verwacht ooit voor de lens te krijgen dienen zich soms plotseling aan en blijken dan toch bereikbaar te zijn. Ooit hoop ik die draaihals nog eens te spotten, dit voorjaar zal het wel niet meer zijn, de grootste migratie is alweer voorbij, maar hij staat met stip op mijn wensenlijstje. Dank je voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hallo Ad
BeantwoordenVerwijderendas Wasser bringt einen harten Hintergrund aber so bald etwas grün mit im Bild ist sehen die Bilder gleich dynamischer aus, trotzdem ein erstklassige Serie, danke für zeigen
Grüsse Frank
Hallo Frank,
VerwijderenJe hebt het natuurlijk niet in de hand waar de vogels gaan lopen, maar ik ben het met je eens dat de foto zeker interessanter wordt als er wat meer op de achtergrond te zien is dan water. Bedankt voor je reactie.
Groeten,
Ad
Ha Ad,
BeantwoordenVerwijderenhet zijn zeker heel elegante vogels, die steltkluten. En door die lange stelten bewegen ze ook zo sierlijk. Ook hiervan heb je een beeldschone serie gemaakt. Foto 9 vind ik erg leuk, met de bosruiter ervoor (11) lijkt hij nóg hoger op zijn poten te staan. Foto 16 vind ik door dat beetje blauw in t water wel fijn kijken. Daarna de serie tussen het groen, spreekt mij ook erg aan.
En tja...die vluchtbeelden, daar ben je wel erg goed in: top gedaan.
Hartelijke groet, Corrie
Hoi Corrie,
VerwijderenAls ze door het water waden doet dat door die lange poten wel een beetje denken aan flamingo's. Als je iets van gedrag ziet is dat zeker mooi meegenomen. De serie tussen het groen sprak mijzelf het meeste aan samen met de vluchtbeelden. Dank je voor je compliment.
Groetjes,
Ad
Ha Ad wat is dit genieten zo mooi.
BeantwoordenVerwijderenHoi Bas,
VerwijderenDank je, fijn dat je ervan genoten hebt.
Groeten,
Ad
Hai Ad,
BeantwoordenVerwijderenHet is net of naar mijn foto's zit te kijken die ik een jaar of 3 geleden van de steltkluut heb gemaakt. Ik had echter de mazzel dat ze echt vlak voor mij aan het foerageren waren. Jouw foto met de steltkluut en de bosruiter is bijna identiek aan 1 die ik heb, maar dan met een tureluur ipv een bosruiter. Je laat prachtig de elegantie van de vogel zien. Ik ben wel een beetje verbaasd over wat je zegt over de kleur van de kop. Ik heb altijd aangenomen dat het mannetje een zwarte kop heeft en het vrouwtje een witte met hier en daar een plukje zwart. Toch weer wat geleerd(als je gelijk hebt tenminste). De vluchtfoto's zijn een mooi extraatje. Zo kun je mooi die lange stelten zien. Zo'n foto mis ik nog. Ik heb er eentje van ver weg en dat de vogel erg hoog vliegt. Maar dat de vogel bij jou zo lekker langs kwam vliegen is wel heel fijn. Ik heb overigens goede hoop dat ik snel zo'n foto kan maken, want je ziet ze steeds vaker in Nederland. Dat is dan weer een voordeel aan dat hele opwarmingsgedoe. Ik heb in ieder geval genoten van deze mooie serie.
Groet,
René
Hoi René,
VerwijderenIk kan me je blog van enkele jaren geleden nog herinneren en toen dacht van goh die zou ik ook nog wel eens voor de lens willen krijgen. De foto's waarbij hij door de oevervegetatie scharrelt zijn overigens ook van vrij dichtbij gemaakt. De informatie over het geslacht heb ik gehaald uit diverse vogelgidsen waarover ik beschik, o.a. de ANWB-vogelgids (die vind ik vrij goed). De soort komt inderdaad steeds vaker voor in Nederland, wellicht onder invloed van de klimaatverandering, ook nu weer worden er diverse gemeld op waarneming.nl. Dank je voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hoi Ad, prachtige fotos van de steltkluut. Hier zijn ze op het moment niet denk ik. Of ze zouden verborgen moeten staan op waarneming. Vorig jaar hebben ze hier gebroed. Groetjes Caroline
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline,
VerwijderenIk weet niet of ze momenteel ook in Zeeland zitten, maar als je even op waarneming.nl kijkt weet je dat zo. Ze komen wel steeds vaker voor hier in Nederland, ik denk dat ze over enkele jaren niet echt zeldzaam meer zijn. Als je een broedgeval weet is dat nog steeds heel bijzonder, ik zag dat vorig jaar ook bij de Zouweboezem, maar ze zaten te ver weg. Dank je voor je reactie.
Groetjes,
Ad
hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenDat is weer genieten van deze foto's van deze prachtige soort.
Ik vind Steltkluten geweldig om te zien, ze lopen altijd een soort van deftig door het lage water, elegant inderdaad. Je hebt ze super kunnen vastleggen.
Mooie blog!
Groet Bert
Hallo Bert,
VerwijderenDank je voor je reactie en leuk dat je ervan genoten hebt, het zijn inderdaad geweldig sierlijke, deftige zoals jij het noemt, vogels.
Groeten,
Ad
Hoi Ad
BeantwoordenVerwijderengaffe serie van die stelt kluut mooi in beeld gebracht,
groetjes Herman,
Hoi Herman,
VerwijderenDank je voor je compliment.
Groeten,
Ad
To niezwykły ptak! ma niesamowity wygląd i gdybym sama go nie fotografowała kilka lat temu, nie uwierzyłabym, ze istnieje! Gratuluje obserwacji i udanych zdjęć.
BeantwoordenVerwijderenHallo Ludmila,
VerwijderenLeuk dat je ook ervaring hebt met het fotograferen van steltkluten, het zijn inderdaad prachtige vogels die wel wat (sub)tropisch aandoen. Bedankt voor je felicitatie voor de foto's.
Groeten,
Ad
Hallo Ad, je hebt weer prachige kansen gehad en benut om deze zeer elegante vogel vast te leggen. Heel mooi. Gr. Ben
BeantwoordenVerwijderenHallo Ben,
VerwijderenHet waren zeker hele mooie kansen, soms moet je wat geluk hebben maar als je er vaak op uit trekt komen die kansen zeker een keer. Bedankt voor je reactie.
Groeten,
Ad
de naam steltkluut verdient ie helemaal. Wat heeft ie lange poten. Ik heb hem hier nog nooit gezien, maar ik ben dan ook niet zo'n vogelaar. Maar petje af voor je mooie foto's. Ik heb genoten van je serie.
BeantwoordenVerwijderenJa, die naam is zeer toepasselijk. In Limburg, de buurt van Weert bij Kempen-Broek, een gebied waar ik vaak kom, zou hij zeker ook wel voor kunnen komen. Fijn dat je van de foto's genoten hebt en bedankt voor je eerste reactie op mijn blog.
VerwijderenGroeten,
Ad
Schitterende serie van de steltkluut. Wat een mooie soort en hij heeft inderdaad wel stelten.
BeantwoordenVerwijderenLeuk die serie waar de bosruiter er ook bij staat, ook al zo'n mooie soort.
groetjes Ghita
Hoi Ghita,
VerwijderenHet is zeker een hele mooie soort, een soort ook die je hier niet zou verwachten maar eerder in de (sub)tropen. De bosruiter zie je ook niet vaak dus dat was wel een mooie bonus. Dank je voor je compliment.
Groetjes,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenIk heb een zwak voor steltkluten. In Nederland heb ik ze één keer gezien, in de Groene Jonker, maar in het buitenland meerdere keren. Al waren het ongetwijfeld niet de soorten die in Nederland soms opduiken, mooi blijven ze waar je ze ook ziet. Je zat daar echt op de eerste rij, waardoor je schitterende platen hebt kunnen maken. Op zo'n dag vliegt de tijd. Daarna heb je heel veel huiswerk met uitzoeken. Zo'n luxe probleem heeft iedere vogelfotograaf graag. Je begrijpt dat ik met plezier deze serie heb bekeken.
Groet, Kees
Hoi Kees,
VerwijderenHet is alweer even geleden, maar bedankt nog voor je reactie. Steltkluten waren nog niet zo lang geleden zeer bijzonder voor Nederland, ik vind ze ook echt exotisch aandoen, maar ze komen hier steeds vaker voor blijkt ook uit waarneming.nl Ik wist niet dat ik ze daar zou treffen, was wel het gebied aan het verkennen, maar liep er min of meer toch toevallig tegenaan. Veel bewerkings- en uitzoekwerk inderdaad, maar leuk, daar doe je het ook voor.
Groeetn,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderendit is toch wel heel erg jaloersmakend hoor hahahahahahahaha.....
De stelkluut heb ik ooit een keer vanuit de verte gezien maar daar is het dan ook bij gebleven. Als ik dan hier een serie krijg voorgeschoteld met een steltkluut al foeragerend en ook zelfs vliegend ja dan....... dan sla ik even (gezond) groen uit hoor 🤢💚.
Je laat werkelijk schitterende platen zien en wat een geluk dat je deze zo mooi en ook zo mooi van dichtbij jon vastleggen. Echt, dit is een geweldige mooie serie Ad!
Groetjes,
Helma
Hoi Helma,
VerwijderenJa, ik had ook niet verwacht dat ik daar die kans zo zou krijgen. Ik heb er best veel tijd in gestoken, maar het was het meer dan waard. Dank je voor je enthousiaste reactie.
Groetjes,
Ad