Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 22 juni 2021

P&P (paapje en putter) en anderen

Na een aantal blogs aandacht te hebben besteed aan slechts een soort vond ik het wel weer eens leuk om wat meer variatie in een blog aan te brengen. In dit blog daarom niet alleen de focus op het paapje en de putter zoals de titel zou kunnen suggereren, maar nog een twaalftal andere soorten. Ik had nog een aantal mapjes staan van diverse locaties en die kwamen daar mooi voor in aanmerking. Een van die locaties was de Zeeuwse kust bij West-Kapelle waar we in het najaar van 2019 een vakantie doorbrachten en waarvan ik hier een gedeelte heb opgenomen. De rest volgt in een later blog.  

Bedankt nog voor jullie leuke reacties op het blog over de kemphanen (klik hier) kennelijk viel ook de tekst goed in de smaak en veel kijkgenoegen bij dit nieuwe blog met meer diversiteit. 

Groeten, Ad


Paapje, de soort die voor mij hier het meest bijzonder was en die samen met de putter hieronder de hoofdrol kreeg in dit blog.


In een berm langs de kustweg bij West-Kapelle groeiden enkele kaardenbollen waarop regelmatig enkele putters foerageerden. 


In een plasje langs de snelweg A2 waar ik vaak even langs rij als ik van de Groote Peel kom zat in mooi licht een familie knobbelzwaan vergezeld door enkele grote zilverreigers.


Een klein eindje verderop liep een lepelaar met z'n lepel heen en weer te zwaaien in de buurt van een grote zilverreiger.


Toen de grote zilverreiger te dichtbij kwam was de lepelaar het zat en zwaaide een keer met z'n snavel zijn kant op waarop de grote zilverreiger op de wieken ging. Meestal probeer ik de vogels wat groot op de foto te krijgen, maar hier vond ik het licht en de sfeer die ontstond doordat ik door de vegetatie heen fotografeerde een meerwaarde hebben.


In een berk aan de rand van de plas zat deze grote bonte specht, weer eens wat anders dan hangend tegen een stam.


Een groene specht mannetje op een heel andere plek gefotografeerd, n.l. enkele dagen later op de vroege ochtend op de camping in Zoutelande


Tijdens een wandelingetje op een naburige camping kon ik dit portretje van een nieuwsgierige geitenbok schieten.


In de omringende weilanden van de camping. In eerste instantie dacht ik het zal toch niet waar zijn, een visarend op een paaltje, maar al gauw zag ik dat het een deels blonde buizerd was, helaas.


Deze grote mantelmeeuw fotografeerde ik aan de kust van West-Kapelle, je kunt daar met de auto, net zoals bij de Brouwersdam, nagenoeg tot aan de waterlijn over het asfalt rijden.


Grote mantelmeeuw in de vlucht. Dat het een grote mantelmeeuw is kun je zien aan de brede witte band aan de rand van de vleugels, hier goed zichtbaar.


Grote mantelmeeuw, het zijn best indrukwekkende vogels met een spanwijdte van meer dan anderhalve meter.


Een stormmeeuw kwam ook nog voorbij vliegen. Meeuwen zijn lastig te determineren, de stormmeeuw is enigszins gelijkend op de zilvermeeuw, maar is veel kleiner. 


Even later passeerde dit drieteenstrandlopertje. Met een laag standpunt en een laag diafragmagetal krijg je fijne onscherpe golven op de achtergrond.


Dat geldt ook voor deze steenloper met een bonte strandloper in de onscherpte.


In de polder Noordervroon achter de dijk liep deze fazanthaan.


De weggetjes daar doorheen zijn omzoomd met meidoorns en daar bovenop zat dit paapje.


Paapje, een soort die ik nog niet zo vaak fotografeerde en dus was dit een welkome bijdrage tijdens deze sessie.


Paapje, waarschijnlijk een vogel in de eerste winter (de foto's zijn gemaakt op 9 oktober). In dit stadium lijken ze wel enigszins op de roodborsttapuit.


Zoals gezegd neemt de putter de andere hoofdrol op zich in dit blog.


De lichtomstandigheden waren niet optimaal, maar met wat photoshoppen kom je een heel eind.


Wat meer plant in beeld en met een iets meer geknepen diafragma, kon geen keuze maken.


Duo putters op de kaardenbollen.


Met de determinatie van deze soort heb ik erg veel moeite. In eerste instantie dacht ik aan een marmereend (zal wel niet want is zeer zeldzaam), een vrouwtje krakeend of kuifeend, maar uiteindelijk denk ik dat ik hier een vrouwtje mandarijneend te pakken heb. Dit eendje vloog overigens boven de plasjes van het Noordervroon, een locatie waar regelmatig zeldzame soorten worden gesignaleerd omdat dit het meest westelijke puntje is van Nederland.


Een groepje kieviten in de vlucht, ze zijn niet allemaal scherp omdat ze door het gekozen diafragma niet allemaal in het scherptedieptebereik vliegen.


Als tegenstelling een kievit geïsoleerd, daar kun je in het Noordervroon heerlijk mee experimenteren, er vliegen regelmatig grote groepen over.


Tenslotte nog een haas die diagonaal het blog mag afsluiten. Hij liep in de akkers rond het Noordervroon.

Slotwoord: Dit is slechts een deel van de foto's en soorten die ik daar in Zeeland fotografeerde, in een later blog meer hierover. In het volgende blog aandacht voor een aantal soorten vliegenvangers waarvan ik een soort ook in West-Kapelle fotografeerde. Tot dan.

32 opmerkingen:

  1. Hoi Ad.
    Mooie serie van het Paapje en de Putter het Paapje ben ik dit jaar nog niet tegengekomen. GBS. en de Groene Specht heb je ook mooi te pakken. Van de kustvogels is het altijd genieten Het groepje Kieviten staan er ook scherp op. De Hazen zie je weer volop maar voor hoelang als het jachtseizoen weer gaat beginnen.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,

      Paapjes zie je ook n iet zo heel vaak, soms denk je van een afstand er een te treffen, maar meestal blijkt het dan een roodborsttapuit te zijn. Misschien wel omdat ze hier zo weinig voorkomen, maar ik ben een liefhebber van steltlopers en weidevogels en kustvogels zie je hier in het zuiden natuurlijk ook niet, hooguit wat kokmeeuwen. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  2. A fine series of images, Ad, showing a rich variety of species. It is always a pleasure for me to see Lapwings. Over many years I have taken particular delight in encountering this species during visits to Europe, but it seemed that visit after visit their numbers declined. Then on my last visit they seemed a little more abundant - a happy experience. It is always a pleasure to spend time on your fine blog. Best wishes. David

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo David,

      Het is inderdaad zo dat die mooie kieviten al jaren in aantal afnemen, deels door verkeerd landbeheer (te vroeg maaien en monocultuur met Engels raaigras) maar ook door toenemende predatie. Vooral de vos, maar ook eksters en kraaien doen het hier heel goed en die lusten wel een eitje of een jong vogeltje, helaas. Er worden op dit moment wel wat maatregelen getroffen, o.a. project partridge, waarbij akkerranden met kruidenmengsels worden ingezaaid. Mogelijk verklaart dat de kleine toename, gelukkig. Bedankt dat je met zoveel genoegen naar mijn blog kijkt en ook voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Ha Ad,
    dit is zeker ook leuk, een blog met veel verschillende soorten. Ik moest erg lachen om je portret van de geit. En wat knap om zo'n klein en razendsnel drieteenstrandlopertje zo scherp in de vlucht te vangen. Foto 14 is prachtig. Pfoe... en dan die kieviten in de vlucht - prachtbeelden.
    Alles bij elkaar een heerlijk blog.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      Ja, ik moet een beetje opletten met die blogs van slechts een soort, voor specialisten misschien wel interessant, maar de meeste kijkers houden waarschijnlijk van wat meer afwisseling. Geitje was een een geinig tussendoortje. Foto 14 is ook mijn favoriet, soms valt alles lekker samen. Dank je voor je compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  4. Hoi Ad, prachtige serie .Is de eend geen pijlstaart vrouw ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi caroline,

      Je zou zomaar gelijk kunnen hebben met die pijlstaart, bedankt dat je de moeite hebt genomen om hem te determineren, ik vond het erg lastig, heb hem overigens niet ingevoerd bij Obsidentify. Bedankt ook voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hoi AD
    wat een gaffe serie is dit top,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hai Ad,

    Eerst even iets over jouw reactie bij mijn futenblog. Ook ik had altijd last om die kleintjes scherp te krijgen en denk inderdaad dat het een focusprobleem van de camera is. Omdat ik ze nu dichtbij kon fotograferen, kreeg ik ze wel scherp op de foto. In mijn ogen heeft het dus met de afstand te maken en dat de camera op korte afstand dus wel de juiste focus kan leggen.
    Nou over je blog. Lekker afwisselend en ook nog een hoop leuke soorten. Mooie die plaat van de vliegende steenloper met de strandloper in de achtergrond. Knap gedaan, want die rakkers zijn razendsnel. Ik probeer meeuwen al niet eens meer te determineren. Zeker de jonge meeuwen niet. Die lijken echt allemaal op elkaar, zeker van grotere afstand. Zo'n serie van de putter is ook prachtig en zeker op zo'n kaardenbol. Hier in de omgeving zijn die planten bijna niet te vinden en moet ik het doen met distels. Ook leuk, maar niet zo mooi als op een kaardenbol. Fijne foto's ook van het paapje. Toch best een lastige soort. Enorm gaaf trouwens om op de camping die groene specht te pakken. Dat zijn toch mooie onverwachte ontmoetingen.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Leuk om te lezen dat jij ook last had met die futen pullen. Zo zie je toch ook weer de voordelen van het bloggen, je leert niet alleen van elkaar maar je ervaart ook dat mede-bloggers soms tegen dezelfde problemen aanlopen. Het zou heel goed kunnen dat het aan de focus-afstand ligt, de tekening in die veertjes is zo fijn dat de AF daar best problemen mee kan hebben op wat grotere afstand. Ik heb daarom mijn focuspunt in de zoeker ook zo klein mogelijk afgesteld, maar dan nog is het veld blijkbaar te groot om de contrasten te herkennen.
      De steenloper is wel aardig, maar toch had ik liever nog wat meer van z'n kop gezien, kleinigheid, maar toch. Meeuwen vind ik inderdaad ook de lastigste soort om te determineren met al die verschillende jaarkleden. Van het paapje hoop ik nog eens een mooi doorkleurd mannetje te fotograferen, ze zijn helaas erg schaars. Groene specht is voor veel fotografen een wenssoort, maar om onverklaarbare reden komen die regelmatig op mijn pad. Bedankt voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. Hallo Ad, mooi afwisselend Blog. Vooral de vliegbeelden van de Steenloper, Drietenstrandloper en Bonte strandloper spreken zijn heel mooi. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ben,

      Ik ben vaak bezig om te proberen vliegbeelden te maken, met veel oefenen gaat het me steeds beter af, maar het lijkt wel of die apparatuur steeds zwaarder wordt, bijna 6 kg. uit de hand houd ik steeds moeilijker stil, zal de leeftijd wel zijn. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  8. Wat veel soorten had je voor de lens Ad.
    En allemaal zo mooi gefotografeerd.
    Mooi ook om het Paapje te zien en dan de putters op de kaardebollen, pracht gezicht.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Tinie,

      Ja, wat meer afwisseling is ook wel eens leuk. Het paapje was ik wel blij mee ja, die zie je niet zo vaak, meestal blijken het dan roodborsttapuiten te zijn. Putters oen het in Nederland steeds beter, je moet dan wat geluk hebben dat je ze op de kaardenbollen aantreft. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hallo Ad, een hele fraaie serie van deze diverse soorten vogeltjes waaronder het paapje. Ook niet elke dag te zien. Althans ik zie ze haast niet. De foto's zijn weer zeer geslaagd en ze hebben goed meegewerkt. Dank voor je reactie op mijn blog en de beterschapswensen voor mijn man.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos,

      Het paapje zie je inderdaad niet zo vaak, vaak wordt het verward met de roodborsttapuit, zeker het vrouwtje is van een afstand soms lastig te onderscheiden van een vrouwtje rbt. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Hallo Ad
    grosse und abwechslungsreiche Auswahl, kann man sich schwer entscheiden welches ein Favorit sein soll, ich finde alle sehr gelungen und der Hase passt bestens zum Schluss ;-))
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Ik kan me voorstellen dat de meeste kijkers een afwisselend blog liever zien dan een blog over een soort. Zoogdieren fotografeer ik niet zo vaak, maar als de gelegenheid zich voordoet zoals met die haas of een ree, dan pik ik dat graag mee. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  11. Dag Ad,
    Je geeft zo een mooie impressie van wat je daar tegengekomen bent. Natuurlijk springen bepaalde soorten eruit, zoals de groene specht, het paapje en de putter dat doen. Iedereen ziet graag soorten die je wat moeilijker voor je lens kan krijgen. Het lijkt hoe dan ook een mooie omgeving om rond te kijken. Het wordt tijd dat ik Zeeland eens wat meer aandacht ga geven.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Die groene specht was voor Zeeland wel wat bijzonder, hoewel ik hem daar vaker op een camping gefotografeerd heb. Maar over het algemeen komen ze in het oosten en zuiden vaker voor dan in het westen en noorden. Ik heb hem regelmatig hier in mijn achtertuin maar het blijft toch een bijzonder mooie vogel en ik maak er iedere keer weer foto's van. Putters doen het volgens mij tegenwoordig in het hele land wel goed, ze houden wel van de warmte. Zeeland is zeker mooi, vooral de kust is een echte aanrader als je van vogels houdt. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hallo Ad,

    Wat een leuke gevarieerde blog. Natuurlijk prachtige foto's van Paapje en Putter, maar ik heb ook met veel plezier gekeken naar de kustvogels, vooral de vluchtfoto's van de mantelmeeuw en de strandlopers. Heerlijk zo aan de kust, ga ik ook weer eens doen, als het badgasten seizoen voorbij is....hopelijk kan het dan nog want afgelopen jaar gooiden de beperkingen toch wat roet in het eten ( reizen per OV). groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ghita,

      Ja, het blog draait eigenlijk wel om het paapje en de putter, daarom uiteraard ook die titel, maar zelf ben ik ook een enorme liefhebber van kust en weidevogels/steltlopers. We plannen er zelfs onze vakanties voor in, ook al om de enorme weidsheid daar. Toch heel anders dan de bosrijke omgeving hier in het Brabantse. De besmettingen met covid lopen helaas weer op, hopelijk blijft het goed gaan en behouden we onze herwonnen vrijheid. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  13. Hoi Ad,

    ik zit nog steeds bij te komen van je blog hieronder van die kemphanen!!!!
    Maar eerlijk is eerlijk: Ook deze platen zijn weer heel mooi om te zien :-)
    Het Paapje heb ik zelf nog nooit kunnen fotograferen maar wie weet ooit. Prachtige vogel en heel mooi door jou vereeuwigd. De putter op de uitgebloeide kaarderbollen zijn ook erg leuk om te zien :-)
    De 2 foto's van de zwanen met zilverreigers en die andere met de lepelaars vind ik heel sfeervol. En ja, de groene specht is weer zo'n vogel waar ik weer even bij moet slikken .... slik!
    Maar de vliegbeelden van de meeuwen en de kieviten en drieteentjes zijn echt geweldig :-))) natuurlijk is het plaatje van het bokje echt komisch hahahahahaha... een lekker nieuwsgierig aagje ;-)
    Ik heb weer zitten genieten Ad :-)

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Haha, die kemphanen hebben jouw hart blijkbaar wel gestolen. Paapje is inderdaad een mooie vogel, maar het mannetje is toch nog een heel stuk mooier (kleurrijker). Groene specht is in het westen blijkbaar wel een dingetje, hier zie je ze regelmatig. Dat vliegende drieteentje was ik wel heel content mee, achtergrond werkt hier zo lekker mee ook. Dank je voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  14. Hallo Ad,
    Een mooi blog van je met prachtige foto's.
    De foto van het vliegende Drieteentje is echt super! Niet eenvoudig om te doen deze snelle soort.
    Fraaie blog.
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Bert,

      Drieteentje is inderdaad snel en in de vlucht lastig te fotograferen, daarom was ik ook erg tevreden met deze foto. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  15. Ale piękna seria zdjęć! Drobne ptaki cudne! Uśmiech kozy - bezcenny! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ludmila,

      Dat geitenbokje was een grapje, het is natuurlijk geen echte natuurfotografie, maar ik kan het dan niet laten om er even een foto van te maken. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  16. Hoi Ad,
    Fraaie beelden laat je hier zien. Veel variatie ook! De lepelaar, zilverreigers en zwanen in zo'n donker decor komen prachtig uit en vind ik hele rustieke platen. Je paapje en putters zijn natuurlijk schitterend, ik ben er gek! Mooie vluchtfoto's van de kievit(-en) en de meeuwen én die vrouwtjes eend, waarvan ik in eerste instantie dacht krakeend, maar je hebt vermoedelijk gelijk met je mandarijn. De groene specht is ook super, die tref je zo niet gemakkelijk aan. Het haasje kiest het hazenpad, leuk besluit van een fijne blog!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Maria,

    Dank voor je enthousiaste reactie. Ik weet niet of ik gelijk heb met die mandarijneend, in eerste instantie dacht ik net als jij aan een krakeend, maar bij nadere beschouwing in mijn veldgidsen viel die af. Het zou ook zo maar, zoals Caroline suggereert, een vrouwtje pijlstaart kunnen zijn. Het blijft altijd moeilijk met vrouwtjeseenden, zeker ook als je daar ook nog eens het eclipskleed bij betrekt.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen