In Nederland kunnen slechts twee soorten vliegenvanger als inheems worden beschouwd, te weten de grauwe vliegenvanger en de bonte vliegenvanger. De eerste is een vrij saai gekleurde vogel die meestal wel mooi strak in z'n verenkleed zit en waarvan het best heel leuk is om z'n gedrag te volgen. Als hij op jacht is naar insecten doet hij dat meestal vanuit een boomtopje om van daaruit razendsnel een duikvlucht uit te voeren om een insect uit de lucht te pikken. De bonte vliegenvanger daarentegen is een mooi getekende vogel met een fijne verdeling van zwarte en witte tinten. Een stuk kleiner bovendien dan de grauwe vliegenvanger. Beiden heb ik al diverse malen mogen fotograferen.
Een enkele keer is in Nederland als zeldzame doortrekker een kleine vliegenvanger te zien en tijdens een vakantie het afgelopen najaar in Zeeland kon ik dit zeldzame vogeltje fotograferen. De kleine vliegenvanger is nog een maatje kleiner dan de bonte vliegenvanger en met z'n 11 tot 12 cm. is hij maar net iets groter dan een vuurgoudhaantje. Bovendien is hij zeer moeilijk vindbaar omdat hij zich steeds tussen de bladeren van loofbomen verborgen houdt en dan is hij ook nog bijzonder onrustig. Hij verplaatst zich continu tussen de bladeren en als je denkt dat je hem in beeld hebt zit hij, voordat je scherp gesteld hebt, alweer ergens anders. Ik was dan ook blij dat ik, na heel veel mislukkingen, slechts enkele foto's kon maken die het tonen waard zijn.
Bedankt nog voor jullie fijne reacties op mijn vorige blog over het paapje en de putter e.a en om wat afwisseling in mijn blogs te krijgen heb ik ook dit keer weer enkele foto's van andere onderwerpen aan dit korte blog toegevoegd. Veel kijkgenoegen.
Groeten, Ad
Bonte vliegenvanger, een mooi vogeltje met een fijne verdeling van witte, beige/grijs en zwarte tinten in z'n verenkleed. Een zomergast die graag broedt in boomholten en nestkasten als deze al niet bezet zijn door mezen. Hij komt n.l. pas in april terug uit zijn overwinteringsgebied in West-Afrika en dan zijn de mezen hier al volop aan het nestelen of broeden.
Grauwe vliegenvanger, een stuk minder fraai gekleurd, het gestreepte voorhoofd en de lichtrood gekleurde oogring zijn kenmerkend voor de soort.
Meestal vanuit een boomtop onderneemt hij korte vluchten naar insecten om vervolgens weer op datzelfde topje te gaan zitten.
Bonte vliegenvanger, ik fotografeerde met een grote diafragma-opening waardoor er in de achtergrond bokeh bollen ontstonden door het licht dat tussen de bladeren door viel.
Met wat meer contrast en saturatie krijgen die bokeh bollen nog wat meer accent.
Kleine vliegenvanger, een van de weinige foto's die ik kon maken waar hij helemaal vrij zat. Bijna altijd zit er weer net een blad of tak tussen of is hij inmiddels alweer ergens anders gaan zitten voordat je scherp gesteld hebt. Als je dan het geluk hebt dat hij dan een keer vrij zit vormen de takken en bladeren wel een mooie omlijsting van de vogel. De lichte oogring is kenmerkend voor deze soort. Dit is overigens een vrouwtje of een eerstejaars vogel, de mannetjes hebben n.l. een oranje keelvlek.
En zit hij (zij) vrij dan kijkt hij weer net de verkeerde kant op. Hier is overigens wel goed het zwarte staartuiteinde met daarvoor de witte staartbasis te zien, naast de oogring een belangrijk kenmerk van de kleine vliegenvanger. De vleugels laat hij meestal langs het lichaam afhangen.
Het zwart van een "gewone" mannetjesmerel springt er tussen de rode bessen van de meidoorn lekker uit.
Ander rood van deze vuurwantsen steekt als complementaire kleur dan weer leuk af tegen deze groene knoppen.
Als je er wat langer naar kijkt heb je niet meer het idee dat je naar een insect kijkt, maar naar enkele Indonesische maskers die naar elkaar kijken. (met enige fantasie)
Tegen een boom op dezelfde plek als waar ik de kleine vliegenvanger fotografeerde kroop deze boomkruiper omhoog.
Boomkruiper, ik weet eigenlijk niet of deze uitsnede mooier is dan die hieronder. Het is overigens een andere foto.
Boomkruiper, wat closer in beeld.
Steenlopertje voor de landing voor de kust van West-Kapelle.
Je houdt ervan of niet, maar de laatste tijd wil ik af en toe wel eens wat experimenteren met onscherpte. Hier een steenlopertje voor de landing met een lange sluitertijd.
En als ik dan toch bezig ben, een andere foto van hetzelfde steenlopertje omgezet in zwart/wit met nog wat bewerkingen waarbij het op een houtskooltekening gaat lijken.
En tot slot nog een foto van de golfbrekers voor de kust van West-Kapelle, ik heb de twee mensen aan de rechterkant als tegenhanger van de richting van het water bewust niet weggeshopt.
Slotwoord: De meeste foto's in dit blog zijn gemaakt aan of bij de Zeeuwse kust, in een volgend blog ga ik weer naar het Waddengebied in het noorden met o.a. aandacht voor de rosse grutto. Tot dan.
Wat een mooie variatie Ad ik zit te genieten.
BeantwoordenVerwijderenDank je Bas, leuk dat ik je er een plezier mee doe. Bedankt voor je reactie.
VerwijderenGroeten,
Ad
Hallo Ad
BeantwoordenVerwijderenfabelhafte Serie, gefällt mir sehr gut
Grüsse Frank
Hallo Frank,
VerwijderenDank je, heel fijn dat de foto's je bevallen.
Groeten,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenMooi gedaan al die soorten Vliegenvangers, De Kleine Vliegenvanger lijkt me heel bijzonder om te zien.
En inderdaad een uitdaging om vast te leggen.
Groet Bert
Hallo Bert,
VerwijderenIk vind het altijd weer een uitdaging om van een bepaalde groep alle soorten die in Nederland voorkomen gefotografeerd te hebben. Bij de vliegenvangers is dat dus gelukt, maar er zijn nog veel groepen waar ik een of meerdere soorten van mis. Zo aas ik al jaren bij d spechten op de draaihals en bij de sterns mis ik nog de felbegeerde witvleugel. Lachstern reken ik niet tot de Nederlandse soorten. Bedankt voor je reactie.
Groeten,
Ad
Dawno nie widziałam muchołówek! Gratuluję obserwacji!
BeantwoordenVerwijderenHallo Ludmila,
VerwijderenIk weet niet hoe het zit met vliegenvangers in Polen, maar hier zie je ze ook niet zo vaak, hoewel ze ook weer niet zeldzaam zijn. Bedankt voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hoi Ad, prachtige fotos van de vliegenvangers. Ik hoop dat die ook ooit op mijn pad komt.
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline,
VerwijderenDie komt beslist ook op jouwe pad, alleen je moet het zoeken in een meer bosrijke omgeving. Bedankt voor je reactie.
Groetjes,
Ad
Pracht foto's weer Ad.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt de Bonte vliegenvanger super mooi op de foto gezet.
Ook de andere zijn zeker mooi om te zien, maar de Bonte vliegenvanger springt er voor mij uit.
Groetjes Tinie
Hoi Tinie,
VerwijderenJa, die bokeh bij de bonte vond ik ook wel geslaagd, je moet geluk hebben dat je hem in tegenlicht kunt fotograferen tegen de achtergrond van bladeren waar het licht doorheen valt. Dank je voor je reactie.
Groetjes,
Ad
Hai Ad,
BeantwoordenVerwijderenEen heel gevarieerd blog zo bij elkaar en leuk om de verschillende soorten zo bij elkaar te zien.
De foto van de grauwe in dat boomtopje is wel een hele fraaie. Die zit daar erg mooi.
Leuk dat je een kleine hebt weten te fotograferen. Ik had een paar jaar terug de mazzel om een mannetje heel mooi te kunnen fotograferen. Maar met die eerste foto mag je toch erg tevreden zijn gezien de zeldzaamheid. Grappig om dat schild van de wants goed te bekijken. Iemand anders had mij al eens gewezen op die tekening en het lijkt inderdaad op een masker. Prachtig toch hoe de natuur in elkaar zit.
Mooie poging met de onscherpte van de aanvliegende steenloper. Ziet er goed uit in ieder geval. Altijd lastig en je moet een beetje geluk hebben dat het scherpstelpunt goed op de kop ligt.
Het leuke van deze foto is dat de sluitertijd wel onscherpte geeft in de vleugels, maar bijna niet in het water. Mooie serie weer.
Groet,
René
Hoi René,
VerwijderenDie grauwe in dat topje fotografeerde ik jaren geleden eens op een camping. Ik zag dat hij steeds opvloog, een insect uit de lucht pikte en vervolgens weer in hetzelfde topje neerstreek. Nu zou ik dat heel anders doen en proberen hem in de vlucht te pikken wetende dat hij weer op dezelfde plek terugkomt. Ik herinner me nog jouw foto van het mannetje kleine vv met die oranje keel, uiteraard had ik dat liever gehad, maar hier was ik al heel blij mee. Experimentjes met onscherpte moeten beter kunnen, dit was een probeersel en een eerste aanzet. Bedankt voor je reactie en ik doe mijn best om het niveau te handhaven.
Groeten,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenDe mooiste vliegenvangers hebt in ooit in Finland gezien, de bonte om precies te zijn. Het was nog in het analoge tijdperk en ik heb ze daarna niet meer gezien. Jij komt hier met een aantal mooie platen, waarbij de kleine natuurlijk de meest bijzondere is gelet op de zeldzaamheid. In het buitenland heb ik ook wel bonte gezien, maar dat zullen ongetwijfeld iets andere soorten zijn.
De platen van de steenloper zouden het bij mij niet halen. Ik wil in dit soort gevallen altijd de kop scherp hebben. Het is wel een pittige uitdaging.
Groet, Kees
Hoi Kees,
VerwijderenIk weet niet hoe het in het minder bosrijke westen is, maar hier komt de bonte vliegenvanger toch best wel in redelijk aantal voor, ook al zie hem natuurlijk ook weer niet elke dag. Die kleine was voor mij ook de reden om een blogje over vliegenvangers te maken, die ontbrak tot dan toe. Ik kan me voorstellen dat de plaatjes van de steenloper je niet bevallen, ik heb eerlijk gezegd ook getwijfeld of ik ze wel zou plaatsen, maar het zijn experimentjes en ik wilde laten zien waar ik zoal mee bezig ben. En in een blog hoeven het wat mij betreft ook weer niet allemaal gelikte plaatjes te zijn, ik plaats regelmatig ook wat om te toetsen wat "men" er van vindt en als er reacties komen dat het niets is kan ik daar heel goed mee leven, ik beschouw het bloggen ook een beetje als een leerproces. Bedankt dat je wat dat betreft in je reactie positief kritisch wilde zijn.
Groeten,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenWel bijzonder die Kleine Vliegenvanger en de Bonte Vliegenvanger en met 'n mooie achtergrond en ja ze kijken niet altijd je kant op zoals je ze wilt hebben maar toch goed gelukt. De Merel en Boomkruiper en zoals Boomwants de staan er ook goed op. Heb weer genoten van deze serie.
Groetjes Loes
Hoi Loes,
VerwijderenIk kon van de kleine vliegenvanger slechts enkele foto's door de begroeiing heen maken die nog redelijk scherp waren en ja als hij dan net de andere kant op kijkt is dat natuurlijk balen, maar ik moest het ermee doen. Toch ben je dan blij dat er tenminste nog een redelijke opname bijzit. Leuk dat je van deze serie genoten hebt en bedankt voor je reactie.
Groetjes,
Ad
Hi Ad, great series as always ! The little flycatcher have I never seen before.
BeantwoordenVerwijderenHoi Lasse,
VerwijderenDe kleine vliegenvanger is hier ook erg zeldzaam, kan me voorstellen dat dat in Scandinavië nog meer het geval is. Dank je voor je reactie en fijn dat je weer terug bent na de computerproblemen.
Groeten,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenMooie gevarieerde blog! Maar bij de vliegenvangers kon je mij al wegdragen ;-) ZO mooi!!!
En dan drie soorten!!! De kleine is natuurlijk helemaal super! De aanvliegende steenloper met onscherpte erin vind ik heel geslaagd!
Groetjes,
Maria
Hoi Maria,
VerwijderenJa, ik wilde graag een blogje maken toen ik de drie vv-soorten die hier voorkomen compleet had. Leuk om te zien dat de kleine vliegenvanger hier ook om z'n zeldzaamheid gewaardeerd wordt, de foto's ervan zijn tenslotte niet echt top. Mooi dat jij de onscherpte bij de steenloper wel geslaagd vindt, het is met dat soort foto's heel persoonlijk, je vindt het mooi of je vindt het helemaal niets, mooi toch dat we zo divers kunnen denken over (natuur)fotografie, houdt het boeiend. Bedankt voor je reactie.
Groetjes,
Ad
hallo Ad, een heel fraai geheel wat je weer laat zien en leuk dat je ook aan de kust was. Die laatste foto is erg mooi. Zulke golfbrekers kom je ook alleen maar in Zeeland tegen en leent zich altijd goed voor een geslaagde foto. De Bonte vliegevanger een heel leuk vogeltje die je goed hebt kunnen vastleggen. De kleine moet ik nog tegenkomen. Even op je vraag terugkomend over mijn camera met lens, het is een sony A7RIII de lens is een 100 / 400 mm lens van Sony Ik kan hier eindelijk uit de camera krijgen wat ik qua kleuren en resultaten die ik wil.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Hoi Roos,
VerwijderenJa, hoewel ik hier in de regio ook best veel fotografeer is de kust toch ook een favoriete stek van me. Die kleine vliegenvanger zie je niet vaak, ik fotografeerde hem in West-Kapelle, een plek waar vaker zeldzame vogels neerstrijken als ze doodvermoeid het meest westelijke puntje van Nederland bereiken. Ik lees goede recensies over jouw apparatuur en dat komt ook tot uiting in de foto's die jij ermee maakt. Bedankt voor je reactie.
Groeten,
Ad
Bijzonder fraaie serie Ad. Op die kleine vliegenvanger ben ik zelfs jaloers!
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Gerrit
Dank je Gerrit, ja die kleine vv zie je niet vaak, het was voor mij ook een buitenkansje dat hij daar net zat toen wij er waren.
VerwijderenGroeten,
Ad
Hi Ad,
BeantwoordenVerwijderenPrachtige serie foto's! Voor mij zijn de grauwe vliegenvanger in de boomtop en de merel tussen de bessen toch wel de favorieten.
Groetjes,
Annette
Hoi Annette,
VerwijderenQua foto zijn die ook wel aardig gelukt, maar als je een kleine vliegenvanger kunt fotograferen maakt je hart toch wel een klein sprongetje. Bedankt voor je reactie.
Groetjes,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie reeks. Prachtig hoe je al deze verschillende vogels onder verschillende omstandigheden hebt weten te fotograferen.
Die Bonte vliegenvanger vind ik heel bijzonder en mooi van kleur en ook die boomklever vind ik erg mooi.
Dat zijn ook nog eens bijzondere vogels die je niet elke dag ziet. Knap gedaan hoor!!
Groeten, Marco
Hoi Marco,
VerwijderenLeuk dat je weer terug bent, ik ga z.s.m. je nieuwe blog even bekijken. De bonte vliegenvanger is inderdaad wel de mooist gekleurde soort, de kleine is zeldzamer. Dank je voor je compliment, het is overigens geen boomklever, maar een boomkruiper, qua naam niet zo veel verschil, maar toch een heel andere vogel.
Groeten,
Ad
Hier kom ik nog even voor terug.
BeantwoordenVerwijderenMoet nu weg.
Goeie morgen Ad,
BeantwoordenVerwijderenik loop werkelijk giga op achter en dat zal de komende tio9jd er ook niet beter op worden maar.......... ik ben altijd weer blij als ik weer even bij kan lezen :-))))
Maar, jij weet je bezoekers ook aardig "groen" te krijgen zeg 🤢, Waar menigeen al blij met een vliegenvanger laat jij her gewoon even meerdere soorten zien! Gaaf dat je ook de kleine vliegenvanger voor je lens hebt gekregen en daar menigeen ook best wel jaloers op zijn :-)
Werkelijk weer een heel mooi blog 😀
Groetjes,
Helma
Hoi Helma,
VerwijderenLeuk dat je alsnog even de moeite genomen hebt om dit blog te bekijken en van commentaar te voorzien. Jammer dat je het zo druk hebt dat je het bloggen nauwelijks bij kunt houden, hopelijk krijg je binnenkort wat meer ruimte.
Die kleine vliegenvanger was wel een buitenkansje en omdat ik wist dat ik nog foto's van de grauwe en de bonte in mijn archief had was al gauw het idee geboren om daar een blog van te maken. Leuk dat het zo goed aangeslagen is en bedankt dat je de tijd vond een reactie en compliment.
Groetjes,
Ad