Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 31 juli 2021

Sprinkhaan(riet)zanger e.a.

Tijdens een van onze (camping)vakanties in de kop van Drenthe maakten we weer eens een wandeltocht door de mooie Groningse polders. Hoewel het steeds lastiger wordt kan ik het niet laten om op zo'n tocht van 10 tot 15 km. mijn camera met telelens en converter mee te sjouwen. Toch een gewicht van ruim 5,5 kg. waarvan het lijkt of dat na 5 km. steeds zwaarder begint te worden. Behalve dat ik dan minder flexibel ben is dat gewicht ook een reden dat ik niet ook nog een statief meeneem. De kop van Drenthe is een ideale uitvalbasis voor diverse natuurgebieden in het noorden van het land. Behalve de Drentse heidegebieden heb je, zoals gezegd, de Groningse polders en daarnaast bevinden zich het Lauwersmeergebied, de Dollard en de Eemshaven op slechts enkele tientallen km's afstand. 

Tijdens een wandeling door de polder in het voorjaar kom je van alles tegen en soms zitten daar niet alledaagse soorten bij. Een van de soorten die je wel eens van een afstand hoort, maar zelden te zien krijgt omdat hij zich nou eenmaal graag onder in het struikgewas ophoudt en zich daar als een muis voortbeweegt, is de sprinkhaanrietzanger, tegenwoordig om wat voor reden dan ook sprinkhaanzanger genoemd. Ik hoorde hem al van veraf zingen, een geluid, hoe kan het ook anders, van een insectachtig karakter dat soms minutenlang aanhoudt. Voor niet ingewijden makkelijk te verwarren met het geluid van de snor dat wat lager van toon is en sneller van frequentie. Toen we dichterbij kwamen zag ik hem vrij hoog in een struik zitten zingen, een uitgelezen kans om hem eens uitgebreid te fotograferen.

Veel kijkgenoegen bij dit blog en bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blogbericht over de rosse grutto en meer (klik hier)

Groeten, Ad


Om maar met de deur in huis te vallen, de sprinkhaanzanger. De lichtomstandigheden wisselden steeds, deze foto maakte ik op het einde van de sessie toen er wat meer licht over de polder en in het bosje viel.


Op een gegeven moment vloog er een boerenzwaluw voorbij met een veertje in z'n snavel, ik vermoed dat hij/zij ergens een nestje heeft gehad.


Boerenzwaluw met veertje. Je moet dan een beetje geluk hebben dat hij net z'n vleugels strekt en het oogje nog net zichtbaar is achter het veertje.


Typisch dat in zo'n kort tijdsbestek de witbalans helemaal anders is dan in de eerste foto.


Een stukje verder stond een ooievaar met gestrekte vleugels in het veld.


Een andere stond rustig af te wachten tot er zich een prooi aandiende/


Aan de andere kant van het pad scheerde een ooievaar laag over het water.


Hoog boven ons cirkelde een mannetje bruine kiekendief.


Toen plotseling mijn aandacht getrokken werd door het geratel, want zingen kun je het eigenlijk niet noemen, van een sprinkhaanzanger.


Het was niet zo moeilijk om hem zingend te fotograferen, hij bleef minutenlang doorgaan, maar ik moest wel even manoeuvreren om een standpunt te vinden waarin ik hem nagenoeg vrijzittend kon fotograferen.


Het leek er wel op dat hij steeds fanatieker begon te zingen toen hij me zag, zijn snavel ging steeds verder open.


Sprinkhaanzanger, de zang lijkt op die van de snor maar qua uiterlijk zie je het verschil meteen. De snor heeft in tegenstelling tot de sprinkhaanzanger een egaal bruin rugdek.


Door de wolkenlucht veranderde het licht af en toe even terwijl ik mijn camera op dezelfde instellingen hield. Daardoor kreeg ik totaal anders belichte foto's.


Geoorde fuutjes tref je er ook regelmatig, een vogeltje waarvan ik het niet kan laten om die te fotograferen, zo sierlijk met die oorpluimen.


Deze was na een duik net weer boven gekomen. Alhoewel ze een goed waterafstotend verenkleed hebben kun je aan de kop meestal wel zien dat ze net gedoken hebben. 


Geoorde fuut in zomertenue.


Langzaam kwam hij dichterbij gezwommen en kon ik hem met mooie lichtpatronen in het water fotograferen.


Geoorde fuut.


Geoorde fuut, beetje jammer dat er rechts in het beeld net een grasspriet in de onscherpte in de weg zat. Hier lijkt het erop dat hij nog eens extra met z'n oorpluimen wilde showen, met een beetje fantasie uiteraard.


Tenslotte kwam hij uit de schaduw van de oevervegetatie en kon ik hem van vrij dichtbij fotograferen.


Als ik de kans krijg probeer ik vliegende vogels te fotograferen, hier een rietzanger.


En boven het water nog een langs vliegende ooievaar.


Witte ooievaar.


Witte ooievaar.


In de verte zag ik in een boom een zeearend zitten. Een flinke crop weliswaar, maar een zeearend is, althans voor mij, nog altijd een bijzondere ontmoeting.


Uiteindelijk hield de zeearend het voor gezien en verdween boven de boomtoppen.


Tenslotte nog enkele opnames van de sprinkhaanzanger want daar ging het in dit blog hoofdzakelijk om.


Sprinkhaanzanger.


Sprinkhaanzanger in voor mij de mooiste houding van die middag.


Sprinkhaanzanger in het mooiste licht van die middag.


Slotwoord: Dit was het weer even voor wat betreft de noordelijke provincies. Volgende keer wil ik jullie meenemen naar ons geliefde Texel. Tot dan.

32 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Wat heb je weer prachtige beelden gemaakt.
  Echt fantastisch hoe je die vliegende zwaluwen zo hebt weten te fotograferen. Ze zijn zo beweeglijk maar ook zo mooi!! Petje af hoor voor deze resultaten.
  En wat heb je die sprinkhaanzanger mooi te pakken. Je kunt het geluid er bijna bij denken. En die geoorde fuut is ook al zo'n mooie. Nou Ad,.. dit is weer een hele puike blogpost. Ik heb er weer van genoten. Super gedaan!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Best lastig inderdaad om vliegende zwaluwen te fotograferen, ze vliegen echt alle kanten uit en maken de meest onverwachte zwenkbewegingen. Ja, dat geluid van de sprinkhaanzanger kun je bijna niet missen, maar is uiteraard heel makkelijk te verwisselen met dat van z'n naamgever. Bedankt voor je complimenten.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Gratuluję obserwacji! Piękne zdjęcia. Zazdroszczę Ci obserwacji zausznika. Pojechaliśmy niedawno w nowe miejsce i miałam nadzieję, że w końcu zrobię mu zdjęcie, ale nie miałam szczęścia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ludmila,

   Jammer dat je op die nieuwe plek de sprinkhaanzanger niet hebt aangetroffen, maar als je weet dat hij daar voorkomt ga je hem zeker nog wel een keer zien. Dank je voor je reactie en felicitatie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. I am quite sure that I speak for everyone, Ad, when I say that we are glad that you managed to carry your equipment on this long trek, so that we can all enjoy these great pictures. Well done!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo David,

   Leuk, en ja natuurlijk was ik achteraf blij dat ik mijn zware apparatuur had meegesjouwd. Zo vaak krijg je niet de kans om een sprinkhaanzanger te fotograferen. Fijn dat ik je een plezier heb gedaan met de foto's en bedankt voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hallo Ad
  das hat sich gelohnt, auch mit der schweren Ausrüstung, ich selber trage auch soviel mit aber wenn der Moment kommt und du hast es nicht dabei das wäre schlimmer
  wunderschöne Fotos, hat mir sehr gut gefallen
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Ja, vaak loont het zeker dat je de moeite hebt genomen om zware apparatuur mee te torsen. En je krijgt er inderdaad spijt van als je het niet bij je hebt en er komt iets moois of bijzonders voorbij. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hoi Ad.
  Mooie serie van de Sprinkhaanzanger 'n moeilijke vogel om te fotograferen. Ook de Geoorde Fuut staan er mooi op, door veranderingen in de Broekpolder niet meer te zien het is een dooie boel geworden. De Ooievaar in vlucht heb je ook goed te pakken en dan nog de Zeearend top.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Je krijgt de sprinkhaanzanger inderdaad niet zo vaak (vrijzittend) te zien en daarom was ik ook blij dat ik m'n zware spullen toch meegenomen had. Jammer zeg dat ze dat gebied, de Broekpolder, zo veranderd hebben dat alles weg is. Ik ken het gebied overigens niet. Dank je voor je complimenten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad
  wat zijn dit weer mooie foto's ik heb er van genoten.
  sorry dat ik de laatste tijd niet zo veel reageer op je blog dat komt dat ik een gescheurde pees in mijn schouder heb en niet lang achter de pc kan zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je dat je ondanks je hopelijk tijdelijke beperking toch de moeite genomen hebt om op m'n blog te reageren. Beterschap met je schouder.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hoi Ad, Prachtige fotos. De sprinkhaanzanger heb ik nog nooit gezien. Ik loop weinig met mijn camera maar ik heb wel een fotografie rolkoffer. Ideaal. Je neemt er uit wat je op dat moment nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Je ziet deze vogel ook niet zo vaak, je hoort hem eerder dan dat je em ziet, maar dan is hij makkelijk te verwisselen met uiteraard een sprinkhaan. Rolkoffer kan soms ideaal zijn om niet te hoeven sjouwen, maar de plekken waar ik vaak kom zou het ook een balast zijn omdat je er lang niet overal mee kunt rijden, modderige paden enz. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hej Ad, Fina bilder som vanligt och vilken tur att du orkade bära den tunga utrustningen. Jag känner igen det för har gjort det själv många gånger ....:) Bilder på flygande svalor är sannerligen inte lätta men här har du fångat dem bra !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Lasse,

   Voor veel natuurfotografen is het inderdaad een dilemma, gaan voor het gemak van lichte apparatuur met het risico mm's tekort te komen of het onvermijdelijke gesjouw. Die zwaluw met veertje was een mooie uitdaging, niet makkelijk en ik was blij dat er enkele foto's gelukt waren. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Ha Ad,
  wat heeft die sprinkhaanzanger het daar reuze naar zijn zin. Het enthousiasme spat van je foto's af. En de geoorde fuut is zo mooi. Maar het meest bewonder ik je vluchtbeelden. Daar ben je echt een kei in. Knap gedaan met gave resultaten.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, die sprinkhaanzanger deed zijn uiterste best en ik vond het ook wel best uiteraard. Vluchtbeelden probeer ik me wat in te specialiseren, ik vind het een leuke uitdaging. Heb momenteel wat foto's daarvan geselecteerd om er een boek van te maken. Dank je voor je compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hoi Ad,
  Wat een heerlijke vogelserie!!!
  De sprinkhaanzanger zo mooi op de foto is echt super! Foto 4 van de boerenzwaluw in vlucht mét veertje vind ik subliem!! Ook de rietzanger in vlucht is een hele fraaie plaat. De ooievaar in het gras en laag over het water vliegend, je moet het maar net zien. Dan de geoorde futen in zomerkleed, mazzelaar, echt prachtig in beeld gebracht, Ik zit hier te genieten hoor! Zomaar ook nog even een langs vliegende bruine kiek en als kers op de taart een zeearend. Prachtig!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ha, leuk dat je ervan genoten hebt dan weet je dat je werk gewaardeerd wordt. Die geoorde fuutjes in zomerkleed zie ik de laatste jaren steeds meer, het is een van de weinige soorten waar het volgens mijn ervaring niet slecht mee gaat. Ja, zo'n zeearend blijft kicken, jammer dat hij wat dichterbij kwam. Bedankt voor je complimenten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Geweldig mooie serie Bas maar vabn de sprinkhaanzanger had ik echt nog nooit gehoord zo spijker ik gelijk mijn kennis wat bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   De sprinkhaanzanger is hier toch wel inheems, maar je ziet hem niet vaak, zowel niet in het veld, maar ook op websites of publicaties wordt er niet zo snel aandacht aan besteed. Dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Wat een prachtige serie. Geweldig die luid zingende sprinkhaanrietzanger. Maar ik ben vooral onder de indruk van die mooie geoorde fuutjes, en jouw foto's van de verschillende vogels in vlucht. Geweldig als dat zo goed lukt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ghita, geoorde fuutjes zijn inderdaad prachtig gekleurde vogels. Ik fotografeerde ze al vaker en, hoewel die natuurlijk lang niet zo mooi gekleurd zijn, was in dit geval de sprinkhaanzanger voor mij meer bijzonder. Vogels in de vlucht is echt een kwestie van oefening baart kunst, je moet er gewoon tijd aan besteden en er aan wennen dat je prullenbak erg groot is.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hallo Ad,
  Je hebt daar een prachtig gebied gevonden om vogels te spotten. Dat je een sprinkhaanzanger hebt gevonden én mooi hebt kunnen fotograferen is een goed voorbeeld. Het is gelukt om de vogel fraai in beeld te krijgen. Behalve veel knappe platen vind ik toch weer de geoorde fuut eruit springen. Ik heb ooit ook eens de kans gehad om een geoorde fuut van dichtbij te fotograferen en sindsdien hoort hij bij mijn favorieten. Al met al weer een mooie serie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   De polders van Groningen zijn inderdaad prachtig, veel mensen vragen me wat ik daar in hemelsnaam zoek in dat godverlaten gebied, ik laat ze maar in die waan. Die geoorde futen hebben door hun kleurige verenkleed en vooral die kopveren wel een flinke aantrekkingskracht, het blijft leuk om ze te fotograferen. Dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hallo Ad,
  De Sprinkhaanzanger heb je mooi te pakken, die heb ik dit jaar niet veel gehoord en gezien, net zoals de Geoorde Fuut, tijdens voorbije jaren volop te zien, nu slechts sporadisch.
  Je hebt deze er heel goed opstaan. En dan als toetje nog een Zeearend, knap gedaan.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bert,

   Ja, het lijkt of het aldoor minder wordt met de vogels en bij een aantal soorten zal dat ook zeker wel het geval zijn onder invloed van de klimaatverandering, helaas. Anderzijds krijgen we daar ook weer andere leuke soorten door bij. Dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hai Ad,

  Dat zijn een aantal knappe vliegbeelden bij elkaar en dan vooral die van de zwaluw. Wanneer je niet aan het jagen zijn en dus gewoon rechtdoor vliegen, zijn ze gelukkig ietsje makkelijker te fotograferen. Maar als nog een zeer knappe prestatie, vooral dat het meer dan 1 goed gelukt beeld is. Die sprinkhaanzanger is inderdaad een lastige klant, maar als hij éénmaal luid zit te zingen in de top van een struik, dan is mijn ervaring dat ze meestal ook wel blijven zitten. Hoewel het gewoon een bruin vogeltje is, is deze soort (net als de snor) toch wel heel leuk om te fotograferen. Vooral omdat ze inderdaad vaak lager in de vegetatie zitten. Je hebt er een knappe serie beelden aan over gehouden. Petje af trouwens dat je met jouw apparatuur zo'n eind kan lopen sjouwen. Dat is toch wel een prestatie moet ik zeggen. Ook nog eens een mooie serie van de geoorde fuut. Samen met de kuifduiker in zomerkleed toch 1 van mijn favoriete watervogels. Mooi hoor.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, vliegende zwaluwen fotograferen is wel een uitdaging maar ik heb er intussen al talloze sessies op geoefend en jij weet wat het motto van Loes (Belovics) is. Dat die sprinkhaanzanger zo hoog ging zitten had ik nog niet eerder meegemaakt en het verbaasde me ook dat hij maar onverstoord bleef zingen. Sjouwen met apparatuur wordt wel steeds lastiger, ik overweeg regelmatig om op een systeemcamera over te schakelen, maar ben toch wel beducht voor kwaliteitsverlies. Geoorde fuutjes zijn inderdaad prachtige vogels en een kuifduiker in zomerkleed staat hoog op mijn wensenlijstje. Dank je voor je complimenten.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hoi Ad,

  ik moest echt ff een paar keer slikken hoor want ik heb zelf nog nooit een sprinkhaanzanger gezien maar topen ik je foto's zag was ik toch echt behoorlijk onder de indruk. Niet alleen van het vogeltjes zelf maar ook van de prachtige opnames die ervan hebt kunnen maken!!!! Echt geweldig!
  Vliegende vogels is altijd weer een uitdaging om mooi op de foto te krijgen maar onderhand ben jij daar echt een "meester" in!!! Geweldig staaltje fotografie :-)
  De geoorde futen zijn aak altijd fraaie dieren om te fotograferen. Je laat hier echt een heel fraai blog zien en reken maar dat ik hier behoorlijk van heb zitten genieten!!! Mijn complimenten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Je ziet ze niet zo vaak die sprinkhaanzanger, je moet hem echt eerst horen anders krijg je hem zeker niet te zien. Ik vind het inderdaad elke keer weer een uitdaging om te proberen een vogel vliegend op de plaat te krijgen, moeilijk maar het geeft veel voldoening als het lukt. Heel fijn dat je het en mooi blog vindt en bedankt voor je complimenten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen