In april j.l. heb ik een blog gemaakt over de dwergsterns die ik in de Slufter op Texel kon fotograferen. (klik hier) Tijdens dat verblijf op Texel fotografeerde ik uiteraard nog meer en een aantal van deze beelden heb ik in dit blog opgenomen. Het mannetje bruine kiekendief speelt hierin de hoofdrol. Als je bruine kiekendieven wilt fotograferen dan is Texel daarvoor sowieso een uitgelezen plek.
Bedankt nog voor jullie reacties op het vorige blog over de sprinkhaanzanger (klik hier) en veel kijkgenoegen bij dit blog.
Groeten, Ad
Mannetje bruine kiekendief, Als je kiekendieven wilt fotograferen ben je bijna altijd aangewezen op vluchtfoto's. Aan de grond krijg je ze niet zo gauw te zien omdat ze vrijwel meteen verdwijnen in hoge rietkragen of in het pijpenstro.
Zo zie je ze vaak jagen boven uitgestrekt ruig gebied. Ik heb hier bewust voor een panorama-uitsnede gekozen om wat meer van de omgeving te kunnen laten zien.
Ook dit is typisch terrein voor het jachtgebied van de bruine kiekendief, agrarisch land waar hij op zoek is naar jonge akkervogels zoals kuikens van grutto, tureluur, kievit enz. Met de boerderij op de achtergrond komt natuur en cultuur hier bij elkaar.
Jagend, speurend mannetje bruine kiekendief hoog in de lucht.
Een mogelijke prooi bevond zich enkele etages lager in het veld in de vorm van deze graspieper.
Deze graspieper hoeft waarschijnlijk minder te vrezen, hij zal niet gauw van de draad af worden gepakt.
Aan de waddendijk bij de Schorren stonden mooie toefen klaprozen.
Veldboeket klaprozen.
Deze blonde d'Aquitaine, een zuid-Frans koeienras lagen heerlijk te herkauwen in een extensief beheerd weiland. Een voorbeeld van hoe het zou moeten, een sterk ras dat in niet te grote aantallen wordt gehouden in een kruidenrijk veld moet wel een heerlijk stukje vlees opleveren.
Een jong puttertje zat heerlijk van de zuring te snoepen.
Jonge putter in de zuring.
Hoewel hij al zelfstandig at is het toch wel verleidelijk om af en toe nog eens bij moeders te schooien.
De gele vleugelspiegels zijn al wel aanwezig, maar de kop moet nog rood kleuren.
Ik kon ook een mooi uitgekleurde volwassen vogel fotograferen. Hier in een grashalm met nog wat regendruppels erop.
Dat ziet er toch heel wat kleurrijker uit. Waarschijnlijk is dit een vrouwtje, bij het mannetje loopt het rood van het masker achter het oog door.
Een ander gebied waar de bruine kiekendief graag jaagt zijn de duinen, hier laag speurend boven het helmgras.
Bruine kiekendief mannetje boven de duinen.
Vaak vliegen ze hetzelfde traject op en neer, dus als je een kans gemist hebt wanhoop niet, grote kans dat hij na een tijdje weer langs komt gevlogen.
Polder Waalenburg met zijn karakteristieke molentje, recent helemaal herontwikkeld. Kruidenrijke graslanden waar niet alleen de kiekendieven graag boven foerageren, maar waar ook prachtige orchideeën groeien en vlinders rond fladderen.
Zoals deze (gevlekte) rietorchis.
(Gevlekte) rietorchis.
Ik weet niet of het dezelfde soort is, ben niet zo'n orchideeënkenner, maar ik vind het prachtige bloemen.
Geen zeldzame soort, deze distelvlinder en al enigszins afgevlogen, maar wel een trekvlinder die uitzonderlijke prestaties levert. In enkele generaties vliegt hij van Zuid-Spanje of zelfs Noord-Afrika tot in onze contreien.
Rups van de grote beer met zijn kenmerkende lange haren. De rups zal uitgroeien tot een prachtige vlinder.
Nog even terug naar de bruine kiekendief die ook graag boven dit soort veldjes foerageert.
Bruine kiekendief, mannetje.
Bruine kiekendief, mannetje.
Bruine kiekendief zwevend boven de polder speurend naar prooi.
Tenslotte nog een laatste foto van deze Schotse hooglander, runderen die graag ingezet worden voor het natuurlijk beheer van dit soort biotopen en een voorbeeld van hoe het op veel meer plaatsen zou moeten. Deze stond zo dichtbij dat ik hem met de telelens niet helemaal op de foto kreeg. Dan maar een close-up.
Slotwoord: Na een blog met toch weer redelijk wat vogels volgende keer een blog zonder vogels en wel van de flora en fauna van het Limburgse gebied rond de Doort. Tot dan.
Mooie fotos van de bruine kiekendief. Hier hadden we ook 2 bruine kiekendieven.Mooi die jonge putters.
BeantwoordenVerwijderenDank je Caroline, heb je niet geprobeerd die bruine kiekendieven te fotograferen, met een beetje geduld is dat goed te doen.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Hello Ad, Wonderful images. Flying harriers are special to follow and to photograph. You have done a great job !
BeantwoordenVerwijderenDank je Lasse, die bruine kiekendieven lijken langzaam te vliegen maar met enkele vleugelslagen zijn ze snel ver weg, maar ze vliegen vaak korte tijd later weer over hetzelfde gebied. Met wat geduld goed te doen.
VerwijderenGroeten,
Ad
Ha Ad wat fijn dat je ons zo laat meegenieten van deze geweldig mooie serie dit kan je niet genoeg plaatsen
BeantwoordenVerwijderenHoi Bas,
VerwijderenLeuk dat je ervan genoten hebt, daar doe je het als blogger toch voor. Ik doe mijn best voor een vervolg. Dank voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hallo Ad
BeantwoordenVerwijderenWeihen sehe ich immer wenn sie an mir vorbei fliegen ;-))
sehr schöne Flugfots, der post ist sehr gut gelungen
Grüsse Frank
Hallo Frank,
VerwijderenDank je, als je ze regelmatig voorbij ziet vliegen zou ik eens proberen ze te fotograferen, in het begin lastig maar met wat oefenen goed te doen, ze vliegen regelmatig hetzelfde traject zodat je meerdere kansen krijgt.
Groeten,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenWat een leuke en mooie blogpost.
Super gaaf om te zien hoe je die kiekendief zo mooi hebt kunnen fotograferen. Zo mooi.
Ook erg leuk om te zien zijn die jonge putters. Prachtig om die tekening op hun veren al zo mooi te zien.
Je hebt er een zeer fraaie reeks van gemaakt. Genieten hoor!!
Groeten, Marco
Hoi Marco,
VerwijderenJa, jonge putters zijn al mooi, maar nog niets, vind ik, vergeleken bij het verenpak van hun ouders. Een van onze meest kleurrijke inlandse vogeltjes. Dank je voor je compliment en leuk dat je ervan genoten hebt.
Groeten,
Ad
Good morning Ad: Harriers for me are among the most splendid birds of prey and among harriers Marsh Harrier is such a large, magnificent specimen. The area where you saw them seems to be perfect habitat and I am sure they enjoy good hunting and are able to raise a successful brood. Those little Goldfinches had better take good care not to become harrier lunch!
BeantwoordenVerwijderenGoedemorgen David,
VerwijderenJa, het zijn inderdaad prachtige vogels die kiekendieven. In het begin fotografeerde ik wel eens een buizerd en dacht ik dat het me nooit ging lukken een kiekendief te fotograferen, maar ondertussen heb ik toch al aardig wat soorten voor de lens gehad waarvan ik de grauwe het meest bijzonder vind. Die jonge puttertjes zijn inderdaad een geliefde prooi voor de kiekendief, maar ik fotografeerde ze op een andere plek. Bedankt voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hoi Ad.
BeantwoordenVerwijderenMooie opnames van de Bruine Kiekendief gelukkig vliegen ze niet zo snel, je Graspieper en Putters met juveniele staan er ook mooi op. Die laatste Orchidee is waarschijnlijk 'n Bosorchis 60 % of Gevlekte Orchis 20 % maar zijn mooie soorten. Distelvlinders dit jaar veel gezien. Weer genoten van deze blog.
Groetjes Loes
Hoi Loes,
VerwijderenHet lijkt inderdaad of kiekendieven niet zo snel vliegen omdat ze wat wiekelen, maar vergis je niet, binnen enkele vleugelslagen kunnen ze een heel eind weg zijn. Dank je voor je toelichting op de orchideeën, ik ben daar niet zo'n kenner van, maar ik vind de diverse soorten erg mooi. Fijn dat je genoten hebt van dit blog.
Groetjes,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenHet is altijd de moeite waard om Texel te bezoeken. Mooi dat je daar zoveel kiekendieven kunt zien, want het zijn vogels die iedere liefhebber graag ziet jagen. Je hebt er mooie platen van kunnen maken. Voor de variatie is het bovendien prettig dat je er ook bijzondere bloemen kunt vinden, en natuurlijk andere vogels en vlinders.
Als ik dit zie dan wordt het weer tijd om het eiland opnieuw te bezoeken.
Groet, Kees
Hoi Kees,
VerwijderenTexel is inderdaad een vogelhotspot bij uitstek, binnenkort aan we er weer naar toe, ik kan er geen genoeg van krijgen. En (bruine) kiekendieven zie je daar eigenlijk altijd wel en soms ook een blauwe. Ik kan het je zeker aanraden er weer eens naar toe te gaan, ik kom er nooit teleurgesteld van terug. Bedankt voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hai Ad,
BeantwoordenVerwijderenDe bruine kiek is een prachtig onderwerp om te fotograferen, maar wel een lastige. Op wat grotere afstand valt dat wel mee, maar als je hem lekker dichtbij wilt hebben, dan kost dat veel doorzettingsvermogen. Ik ben diverse keren op Texel geweest, maar bruine kiekendieven heb ik daar eigenlijk nog nooit gezien. Nu ik er over denk zie ik daar eigenlijk nooit zoveel roofvogels :-) En ik zie dat je de polder Waalenburg aangeeft om ze te fotograferen en ik maak altijd behoorlijk wat uren op en rond De Staart. Ik zal een volgende keer toch beter op gaan letten. Ik vind foto's van de kiekendief in zijn omgeving altijd extra mooi. Vooral die foto boven het duin is daar een mooi voorbeeld van. De plaat van de putter in de natte grashalm is ook een fijne. De putter is echt zo'n vogel die je met bewolkt weer moet fotograferen. Dan is de vogel op zijn mooist. Fijne serie zo bij elkaar en Texel klinkt weer erg aantrekkelijk om weer eens langs te gaan.
Groet,
René
Hoi René,
VerwijderenMerkwaardig dat jij nooit kiekendieven op Texel ziet. Behalve de polder Waalenburg waar ik deze foto's maakte zie ik ze ook vrijwel altijd (in het seizoen uiteraard) bij de Mokbaai en de Horsmeertjes, maar ook boven de duinen bij de Tuintjes. Ik zou op die plekken een volgend keer zeker eens posten. Het blijft inderdaad aantrekkelijk om Texel te bezoeken, binnenkort gaan we er zeker weer naar toe, er is op vogelgebied altijd iets te zien. Bedankt voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenMooie beelden van de bruine Kiekendief, altijd gaaf om die boven een veld te zien jagen.
de Puttertjes zowel jong als volwassen heb je er ook prachtig opstaan.
Zijn fraaie gebieden daar op Texel en je hebt er een mooi blog van kunnen maken.
Groet Bert
Hoi Bert,
VerwijderenFraaie gebieden inderdaad op Texel, er is altijd iets te beleven voor natuurfreaks, wij komen er meerdere keren per jaar. Bedankt voor je reactie en compliment.
Groeten,
Ad
Maravilloso reportaje, me han gustado mucho todas las fotos. Enhorabuena Ad, saludos desde el norte de España.
BeantwoordenVerwijderenDank je German voor je reactie en compliment en fijn dat je van de foto's genoten hebt.
VerwijderenGroeten uit Zuid-Nederland,
Ad
Please read my post
BeantwoordenVerwijderenHa Ad,
BeantwoordenVerwijderenwat een prachtige serie vliegbeelden van de bruine kiekendief.
Afgewisseld met andere mooie platen. Erg leuk vind ik die van de jonge putters op 12. De volwassen putter op 14 is in zijn geheel een prachtplaat: de kleuren van de putter mooi vol en de achtergrond in zachte tinten. Heel mooi. Ook de orchideeën kan ik uiteraard waarderen.
Al met al een heel mooi blog met een verrassende afsluiter.
Hartelijke groet, Corrie
Hoi Corrie,
VerwijderenDie vliegbeelden vind ik elke keer weer een uitdaging om te maken, vaak veel mislukkingen maar als het lukt ook veel voldoening. Die jonge putters zijn leuk maar qua kleur halen ze het natuurlijk nog lang niet vergeleken met hun ouders. Bij die volwassen putter zat helaas net wat vegetatie in de weg, maar dat heb je al natuurlijk al snel in zo'n dichtbegroeid gebied. Die laatste foto was meer een grapje. Dank je voor je reactie en compliment.
Groetjes,
Ad
Hoi Ad
BeantwoordenVerwijderenwat is dit mooi om naar te kijken ,
groetjes Herman,
Hoi Herman,
VerwijderenFijn dat je de foto's mooi vindt en bedankt voor je compliment.
Groeten,
Ad
Dank je.
BeantwoordenVerwijderenHoi AD,
BeantwoordenVerwijderenZoals je gemerkt hebt ben ik behoorlijk op achter met blogs lezen. Kon daar even niets aan doen.
Je laat hier weer een prachtige serie zien met in de hoofdrol de bruine kiekendief. Zo gaaf om deze in vlucht te kunnen waarnemen.
Texel is daar inderdaad uitermate geschikt voor! Je bent er dan ook in geslaagd om mooie vluchtbeelden ervan te maken maar dat niet alleen want ik zie nog veel meer moois voorbij komen :-)
De foto met de klaprozen vind ik ook echt heel erg mooi maar ook de jonge putters en de graspieper heb je mooi weten vast te leggen. Leuk afgewisseld met bloemen en een molen in het veld.
Ik heb weer zitten genieten en ik zie hierboven nog veel meer moois dus..... ga ik gauw verder naar boven ;-)
Groetjes,
Helma
Hoi Helma,
VerwijderenJa inderdaad, ik vroeg me al af wat er aan de hand zou kunnen zijn, maar ik weet dat je het met je werk hartstikke druk hebt. Fijn dat je weer terug bent. Bedankt dat je alsnog wilde reageren op mijn blogs, haha ik zie dat je met voortvarendheid een inhaalslag aan het maken bent. Bedankt voor je reactie en complimenten.
Groetjes,
Ad