Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 28 augustus 2021

De Doort

Dit keer een heel ander blog van mij dan gebruikelijk, een blog n.l. zonder vogelfoto's. Foto's die ik best heel lastig vond in de nabewerking omdat ik van veel van deze soorten achteraf niet meer weet hoe ze er in het veld uitzagen. In tegenstelling tot vogels waarvan ik van bijna alle soorten wel weet hoe die er uit zien en ik daardoor in de nabewerking naar het ideaalbeeld kan toewerken.

De foto's zijn gemaakt in de Doort, een gebied in midden Limburg dat bekend staat om zijn redelijk grote populatie aan boomkikkers. Ik was er jaren geleden al eens geweest en heb toen boomkikkers in verschillende groottes gevonden van 5 cm. tot duimnagel grootte. Ik wist daarom waar en hoe ik moest zoeken, het is n.l. best lastig om je eerste boomkikker te vinden omdat ze zo verschrikkelijk goed gecamoufleerd zijn. Dat viel deze keer enorm tegen, na lang zoeken vonden we slechts een exemplaar. Of je daarmee kunt stellen dat het slecht gaat met de populatie boomkikkers dat weet ik niet, maar van insiders ter plekke hoorde ik dat het al jaren minder gaat met deze prachtige amfibieën.

We hebben rond het gebied eerst een flinke wandeling gemaakt waar ik onderweg diverse andere planten- en diersoorten kon fotograferen en dat heeft mijn interesse in insecten aangewakkerd hetgeen intussen geleid heeft tot de aanschaf van de ANWB insectengids. Ik hoop daarmee mijn kennis op het gebied van deze enorm grote diergroep wat uit te kunnen breiden.

Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor jullie reacties op mijn blog over Texel (klik hier) 

Groeten, Ad


Boomkikker, een mooie, afwijkende soort van de andere in Nederland voorkomende kikkersoorten. In tegenstelling tot hun soortgenoten zijn ze niet schuw, springen niet weg als je ze benadert en zitten overdag vaak roerloos op een bramenstengel of blad.


Een klein zwart kevertje dat luistert naar de naam elzenhaantje.


Elzenhaantje op een knop van het ereprijs. Ik gebruik nooit een polarisatiefilter, hetgeen hier wel erg wenselijk geweest was met dat glimmende dekschild en dat geldt tevens voor de boomkikkers.


Driedistel, je ziet meteen aan de vorm dat het een plant uit de familie van de distels is. 


Een andere distel is deze sterk op een uitgebloeide paardenbloem lijkende gekroesde melkdistel. 


Heel anders van kleur is dit knoopkruid met een onbekend bijtje als bonus. Een algemene, maar mooie plant van bermen.


Gevlekte aardsnuitkever, ik denk dat hij vrij algemeen is, maar met deze foto was ik wel blij. Ik was nooit zo bezig met insecten, maar van dichtbij blijkt het een wondere wereld te zijn.


Een ander mooi insect is deze pyjamaschildwants, ik had hem als eens vaker gefotografeerd maar wist niet dat de onderkant er zo uit zag.


Weer even terug naar de planten, de kamperfoelie of bosrank is een hele sierlijke bloem, hecht zich met z'n ranken vaak aan bomen en andere planten. Zo lijkt het net een hertengewei.


Als hij opengaat en de meeldraden met knoppen komen tevoorschijn is hij nog veel sierlijker.


Kamperfoelie, de scherpte ligt hier net even anders, weet eigenlijk niet wat ik nou mooier vind.


Een zeldzame plant die in Nederland ook op de rode lijst staat is deze grote centaurie. Door zijn vorm vind ik het een prachtige bloem.


Een zeer algemene soort is deze bramenbloem, de plant waar je, als die in het gebied voorkomen, de boomkikker op moet zoeken.


Boomkikkertje, na lang zoeken vonden we eindelijk een exemplaar, ze vallen met hun groene schutkleur volledig weg in de begroeiing.


Langzaam probeerde ik met m'n macrolens wat dichterbij te komen. Intussen moest door de donkere achtergrond de iso-waarde al naar 1000 worden opgevoerd.


Je hebt niet een hele snelle sluitertijd nodig, deze beestjes zitten immers toch stil, maar om iets meer scherptediepte te krijgen gebruikte ik F8.


Om het beestje niet te verstoren wilde ik dichterbij gaan dan zo. Hij vertoonde geen enkel wantrouwen en bleef rustig zitten. We hebben hem toen verder maar met rust gelaten. Volgende keer toch maar een polarisatiefilter gebruiken om die hinderlijke schittering weg te krijgen.


Tijdens onze verdere zoektocht naar boomkikkers trof ik op de bramenbloemen deze parende tweekleurige smalboktorren.


En een opvallend mooi plantje vond ik dit kraailook, kenmerkend dat de meeldraden langer zijn dan  het bloemdek.


Kraailook, een mooie plant, niet zeldzaam en groeit zomaar langs wegbermen, op ruige veldjes en andere niet opgeruimde plekken.


Tenslotte vonden we eveneens op de bramenbloemen deze parende geringelde smalboktorren.


Parende, geringelde smalboktorren, een prachtig insect dat zijn naam te danken heeft aan zijn mooi gekleurde antennes.

Slotwoord: Na dit uitstapje naar planten en insecten volgende keer weer een blog over vogels waarin patrijzen de hoofdrol zullen vervullen. Tot dan.

24 opmerkingen:

 1. Hoi Ad.
  Mooi die Boomkikkers, op de foto lijken ze groot maar ze zijn erg klein, het Elzenhaantje heeft ook 'n mooie kleur en je planten staan er ook mooi op. De Vuurwants is 'n Pyjamaschildwants, die boktoren hebben er ook zin in.
  Het is weer 'n mooie serie.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei Loes, wat stom van me om die naam van de wants verkeerd op te nemen, wist het goed maar in een van m'n vorige blogs had ik de vuurwants opgenomen en die naam hing blijkbaar nog in mijn hoofd. Ik heb het intussen veranderd. Bedankt voor je oplettendheid en je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad,
  Ik zie dat de vogels even gevlogen zijn en dat je jezelf nu ook op deze insekten hebt gericht.
  Fantastisch gedaan. Wat zijn er eigenlijk veel soorten. Maar dat zul je met die aangeschafte gids al wel ontdekt hebben.
  Prachtige foto ook van dat elzenhaantje en ook die bramen bloem vind ik erg mooi. Je laatste is ook super mooi. Precies het moment supreme...haha...en nog prachtig van kleur ook. Heel mooi gedaan.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   De vogels zijn gevlogen, maar voor maar heel even. Het is wel leuk om af en toe met iets anders bezig te zijn , maar ik val toch telkens snel weer terug op mijn oude verslaving. Er zijn inderdaad zoveel insecten, een voor mij grotendeels onbekende wereld, vandaar dat ik maar een insectengids heb aangeschaft. Dank je dat je je dit uitstapje ook kon waarderen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Well done, Ad. The world of insects is indeed fascinating and the more you probe the more you are drawn to it. Beware! It can become addictive! I have seen this little tree frog featured on so many blogs that I swear that if ever I visit Europe again I will be on a mission to find it above all else! Great work here.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je David, ik zal er wel voor oppassen dat het geen verslaving of obsessie wordt, met een verslaving, vogels, heb ik het al druk genoeg haha. Ja, de boomkikker is hier een tijd lang heel zeldzaam geweest, maar het gaat goed met ze, je ziet ze op steeds meer plekken. Het zal niet moeilijk voor je zijn om ze te vinden als je in Europa of Nederland bent.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Mooie blog. Zeker de boomkikker. Ik heb vandaag ook nog nog in de bramenstruiken gekeken of ik geen boomkikker zag, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, die boomkikkers komen niet in alle braamstruwelen voor, maar als je een gebiedje weet kun je ze wel vinden. Succes, mocht je er eens achteraan gaan.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hoi Ad,
  wat is dit weer een mooie serie met die macro's macro foto's is toch wat lastiger dan gewone foto's
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Macro-foto's zijn niet eenvoudig te maken, maar of het moeilijker is dan b.v. vliegende vogels daar kun je over van mening verschillen, het blijft natuurlijk allemaal erg subjectief. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. dat je dit nooit eerder gedaan hebt Ad fantastisch

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Ik heb dit wel eerder gedaan, maar ik publiceer die foto's niet zo vaak omdat ik toch altijd weer terugval op mijn vogelfoto's. Bovendien zijn er veel mensen en ook mede-bloggers die dit veel beter kunnen dan ik, vind ik. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad,
  Je foto's zien er echt geweldig uit.
  Tja weer heel anders dan vogels fotograferen, maar dit is toch ook super om te doen.
  Mooie blog van je.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bert,

   Dank je, inderdaad iets heel anders dan vogels, leuk om te doen, maar ik blijf toch een vogelfotograaf.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad,
  Zo'n uitstapje is aantrekkelijk als de vogels een soort rustpauze hebben. Boomkikkers zijn iets actiever in de paartijd, maar meestal zitten ze heel lang doodstil op een tak of blad. Als ze piepklein zijn willen ze zich nog wel eens verplaatsen en dan wordt het leuker. De weerkaatsingen van licht zijn inderdaad lastig, maar ik vind dat jouw platen er best mogen zijn.
  Bloemen kunnen een aantrekkelijk onderwerp zijn, maar er mooie aansprekende platen van maken vind ik wel lastig. Wat mij betreft ben je hier goed in geslaagd.
  Insecten zijn ook al zo'n lastig onderwerp omdat ze vaak nogal beweeglijk zijn. Het kan echter meezitten en dan kan je ze mooi vastleggen, zoals jou hier ook gelukt is. Dan pas zie je goed hoe mooi ze kunnen zijn. Voor de variatie vind ik het aantrekkelijk om hier af en toe mee bezig te zijn.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kees,

   Als tussendoortje is dit inderdaad wel leuk om te doen, maar andere blogger, waaronder jij, zijn daar veel bedrevener in. Wat bloemen betreft probeer ik wel eens wat in de tuin en dat helpt je wel als je dan in het veld staat, maar het blijft lastig om die achtergrond mooi onscherp te krijgen omdat die meestal te dichtbij zit. Het is zeker zo dat bij insectenfotografie een wereld voor je opengaat, meestal loop je er achteloos aan voorbij, maar als je ze aandacht gunt zie je pas hoe mooi en ook hoe complex ze zijn. Dank je voor je complimenten.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Ha Ad,
  met het fotograferen van insecten en bloemen heb je dan wel weinig ervaring, dat is aan je beelden niet te zien. Heel mooie serie heb je gemaakt. Foto 3 vind ik wel de allermooiste, maar de rest heb ik absoluut met veel plezier bekeken.
  Leuk als er zo'n nieuwe wereld voor je open gaat. Het geeft weer energie om soms met heel andere onderwerpen aan de slag te gaan.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Je weet wel iets van compositie en belichting e.d. maar daarmee ben je natuurlijk nog lang geen goede macro-fotograaf. Het zijn probeersels, maar ze komen nog niet in de buurt van de macro's van enkele mede-bloggers, vind ik. Leuk dat jij ze zo al weet te waarderen, dat geeft zeker inspiratie om af en toe eens zo'n uitstapje te maken, je moet ook een beetje oppassen dat je niet vastroest in een onderwerp, al valt dat wat vogels betreft voor mij niet mee. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad
  die Insektenwelt ist riesig, sich da einzulesen wird einige Zeit dauern, aber der Laubfrosch ist trotz der minimalen Spiegelung sehr gut geglückt
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Ja, als ik zo die insectengids eens bekijk die ik aangeschaft hebt dan is het inderdaad een reusachtige kleine wereld. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hai Ad,

  Nou, je kunt nu weer even voort met nieuwe soorten fotograferen. Het voordeel is wel dat je heel snel een stuk of 300 verschillende soorten kunt vastleggen ;-)
  Ik ben tijdens een vakantie in Limburg ook eens naar dit gebied geweest en het is een prachtig gebied. Inderdaad enorm veel braamstruiken en dus lastig om de kikkertjes te vinden. Ik kon er in ieder geval niet eentje vinden toen, maar kon ook enorm veel mooie soorten insecten vastleggen. Juist omdat je aan het speuren bent naar de kikkertjes, vallen de andere insecten meer op. Mooie foto van het elzenhaantje. Wanneer ik op pad ga voor boomkikkertjes of libellen, neem ik altijd een klein wit parapluutje mee, zodat ik het zonlicht kan blokken. Wel lastig om tegelijkertijd te fotograferen, maar als je de camera of het parapluutje in een statief kunt zetten, gaat het een stuk makkelijker. Een aanrader om mee te nemen in je rugzak. De fotovan de driedistel is voor mij de mooiste van de serie. Heel mooi die onscherpte en de kleurencombi.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ik kan wel even voort met die insecten, maar ik vrees dat ik de vogels toch niet zo heel lang kan missen. Het is slechts bedoeld als een kort intermezzo. Zeker, als je die kikkertjes zoekt stuit je vanzelf ook op allerlei insecten en als je dan toch je macrolens bij de hand hebt. Dat witte parapluutje is me bekend, wordt ook steeds gepromoot in de webinars van Johan v.d. Wielen, maar ik voel me toch een beetje bezwaard om daarmee in het veld rond te struinen, ten onrechte natuurlijk als je goede foto's wilt maken. Ik moet toch maar eens overwegen om zo'n ding aan te schaffen. Dank je voor je tip en reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hoi Ad,

  ik vind het juist heel leuk om weer even iets anders te zien bij je :-))))))
  Dit is macro hihi... en dat heb je echt heel mooi vastgelegd. Foto e en 3 van het kevertje zijn hele sfeervol en foto 45 van de distel vind ik zelfs schitterend!!!
  De pyjamaschildwants heb je mooi scherp vastgelegd en ook het kraailook is prachtig om te zien. Daarnaast nog vele mooie kevertjes en die komen ook echt mooi tot hun recht.
  Je serie van de boomkikkertjes mag er ook zijn 🐸
  Wederom een heel mooi en waardevolle post.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ja, we gingen daar een wandeling maken en dat kan natuurlijk niet zonder camera en omdat ik wist dat daar de boomkikker voorkomt had ik toch maar m'n macrolens meegenomen. En het voordeel is dat je dan onderweg ook planten e.d. "meeneemt" die je dan vervolgens thuis weer gaat opzoeken, heel leerzaam, je doet dan spelenderwijs best veel kennis op van de natuur. Bedankt voor je leuke reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen