Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 16 september 2021

Patrijzen

Het gaat in Nederland, zoals natuurliefhebbers weten, erg slecht met de weidevogels en de boerenlandvogels. Tot die laatste categorie behoort ook de patrijs, een hoenderachtige waarvan de populatie de laatste paar decennia met 95% is gekelderd. Als ik vroeger door de velden struinde was het niet ongewoon als je een klucht, want zo wordt een groep patrijzen genoemd, van wel tien exemplaren opstootte. Dat maak je tegenwoordig niet meer mee. Je kunt daarom gerust stellen dat de patrijs zeldzaam is geworden in het boerenlandschap, niet in de laatste plaats door de onttrekking van kruidenrijke veldjes waar hij voldoende zaden en vooral ook insecten kon vinden. Tegenwoordig wordt het boerenland efficiënt (in de ogen van de boer) beheerd door alleen maar uitgestrekte velden met Engels raaigras in te zaaien, monocultuur dus, en daar heeft een patrijs niets te zoeken. In Nederland en Vlaanderen is de soort dan ook op de Rode Lijst van broedvogels terecht gekomen.

Een klein lichtpuntje is dat sinds een aantal jaren in enkele provincies een project op gang is gekomen onder de naam Partridge, wat inhoudt dat er op diverse plekken in die provincies in samenspraak met de boeren stroken akker van enkele meters breed worden ingezaaid met een kruidenmengsel om de vogels er weer bovenop te helpen. De boer wordt hiervoor gecompenseerd.

Tijdens een van m'n tochtjes door een polder in de buurt van Den Bosch zag ik al rijdend plotseling in m'n ooghoeken dat er enkele patrijzen rondscharrelden. Toch maar even de auto stopgezet, voorzichtig wat teruggereden waarna het lange wachten begon. Want als ze je zien of onraad vermoeden duiken ze meteen weg, plat in het gras en het kan dan lang duren voordat ze hun schuwheid weer afleggen, hun kopjes weer eens boven het gras uitsteken en verder gaan met waar ze mee bezig waren, insecten en zaden zoeken. Mijn wachten en geduld werd beloond, ik kon er wat leuke plaatjes van schieten, veel plezier bij het bekijken daarvan en bedankt nog voor jullie reacties op mijn vorige blog over "de Doort" (klik hier)

Groeten, Ad


Patrijs, een schuwe boerenlandvogel die altijd op z'n hoede is en als je ook maar iets te dichtbij komt of hij vertrouwt het niet meteen opvliegt om een stuk verder weer in weiland neer te vallen. Deze foto maakte ik op het eind van de sessie toen ik er met de auto al wel een uur had bij gestaan.


Toen ik er langsreed zag ik in een ooghoek een patrijs tussen het gras scharrelen.


Toen ik stopte en langzaam terugreed keek ze me aan alsof ze wilde zeggen wat moet die snoeshaan hier nou weer. Dit is een vrouwtje, een mannetje heeft n.l. een wijnrode vlek op z'n borst.


Meteen werd een drukkende houding aangenomen, dit viel me nog mee want meestal duiken ze zo diep weg dat je ze voorlopig een half uur niet meer ziet.


Ondertussen houden ze scherp de omgeving in de gaten....


en proberen door het gras van je weg te sluipen.


Voor wat afwisseling in het blog even een uitstapje naar een andere soort in deze polder, deze knobbelzwaan die zo dichtbij zat dat ik hem niet helemaal op de foto kreeg. Dan maar deze kop/hals uitsnede.


Of deze die iets verder weg zat.


Aan de rand van de polder tegen een woonwijk zaten deze twee reeën in een stoppelveld. Als ik dat dan zo zie vraag ik me af of die bewoners weten wat voor moois zich in hun woonomgeving ophoudt.Terug naar de patrijzen. Langzaam "ontdooide" deze patrijs en aan het gedrag kun je dan goed zien dat ze zich wat meer op hun gemak beginnen te voelen en weer wat vrijer gaan bewegen.Ze blijven echter waakzaam en houden je voortdurend in de gaten.Regelmatig veranderde het licht waardoor ik een veel koelere kleur in de foto's kreeg.Op een gegeven moment schuifelde een andere patrijs dichterbij, ik vermoed dat degene die de wacht houdt het mannetje is, ik kon dit helaas niet vaststellen omdat hij zich niet om wilde draaien.Ze kwamen steeds dichter bij elkaar zodat ik dit vermoedelijke paartje samen vast kon leggen.Tenslotte kon ik dit mooiste plaatje van de middag (vond ik zelf) maken.Tegen een rietkraag in dezelfde polder zat deze buizerd op een paaltje.Terwijl hij zich zat te poetsen reed ik langzaam dichterbij. Tegen de achtergrond van zo'n rietkraag valt hij nauwelijks op.Maar dichterbij als zo kon ik niet komen, hij maakte al aanstalten om te vertrekken. Ik heb het er toen maar bij gelaten. 


Slotwoord: Met de afsluiting met deze buizerd wil ik in het volgende blog hieraan een vervolg geven met foto's die ik maakte tijdens een bezoek aan een vogelhut in Brabant met daarin in eerste instantie vooral roofvogels. Tot dan.

32 opmerkingen:

 1. Hi Ad, interesting report from your homeland. Sorry to here that the perdix is suffering due to the agricultural methods. Enjoyed your photos and a great work as always from you !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lasse,

   Ja, jammer dat het hier zo slecht gaat met de patrijs, de landbouw is hier veel te intensief, hoog tijd dat er natuurinclusief geboerd gaat worden. Dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Oh Ad wat een geduld prachtig en die Patrijs had je toch maar mooi je zou trouwens daar wonen met de reen in je achtertuinen ik kijk uit naar je volgende serie van de roofvogels,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Ja, met patrijzen moet je echt heel geduldig zijn, ze zijn ontzettend schuw. Die reeën stonden in een gemaaid maisveld aan de rand van een nieuwbouwwijk, wellicht hebben ze daar vroeger al hun territorium gehad voordat er gebouwd werd. Zo zie je, de mens gaat altijd voor, woningbouw boven natuur. Dank voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Mooi Ad die patrijzen. Mooie serie. Ik heb er dit jaar geen gezien. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, patrijzen zie je ook niet zo vaak (meer), ze zijn vrijwel uit het boerenland verdwenen. Wie weet heb je binnenkort nog het geluk ze ook eens te ontmoeten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad,
  Wat een mooie foto's van die patrijzen. Wat heb je daar een mooie reeks van weten te maken, echt super tof.
  Deze vogelsoort zie je niet zo vaak, maar ze zijn toch echt wel aanwezig. Ze hebben een mooie camouflage kleur.
  En wat zijn je foto's van die zwanen ook mooi zeg. Je ziet gewoon die dons achtige veren in zijn hals. En heel knap dat het wit ook mooi wit is gebleven. Een puike serie weer Ad. Top!!

  Groeten en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Ja, ze zijn er wel, maar toch beduidend minder dan enkele decennia geleden ten gevolge van de intensieve landbouw en daarmee gepaard gaande monocultuur. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten en eveneens fijn weekend,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad
  Rebhühner sind hier auch so gut wie nicht mehr zu finden,aber es wird viel daran gearbeitet diesen kleinen Vogel wieder anzusiedeln, schöne Fotos sind dir gelungen,
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Ja, hier worden momenteel ook projecten opgestart om de patrijs te behouden en dat werd hoog tijd, de populatie is in enkele decennia met meer dan 95% afgenomen. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Ha Ad,
  je geduld is beloond: van de patrijzen heb je een mooie serie kunnen maken.
  En ondanks de wat opdringerige achtergrond, vind ik de twee laatste foto's van de buizerd erg mooi. Tja, en knobbelzwanen zijn altijd erg mooi, dus als er dan een vlak voor je lens verschijnt moet je wel klikken. Fijn blog.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ja, die buizerd twijfelde ik of ik die wel zou plaatsen, de achtergrond is wat druk en opdringerig, maar de camouflage van de buizerd die daardoor veroorzaakt werd gaf de doorslag om ze toch te plaatsen. Hij valt zo een stuk minder op en misschien is dat ook wel de oorzaak dat ik hem tot redelijk dichtbij kon benaderen. Dank voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hoi Ad,
  mooie foto's vooral die patrijzen maar die buizerd mag er ook zijn ,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je, leuk dat je zowel de patrijzen als de buizerd kunt waarderen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Dank je wel voor je bericht. Het is best wel leuk nieuwe gebieden ontdekken, naar het ene ga je terug, naar een ander is het eenmalig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan Caroline, ja logisch dat je met teruggaan naar een gebied selectief te werk gaat, je wilt niet graag twee keer voor niets komen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Tegenwoordig inderdaad best wel bijzonder om zo'n klucht ( wat een leuk woord!!) patrijzen te zien en mooi vastgelegd. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ben,

   Ja, je ziet ze inderdaad nog maar sporadisch, dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Prachtig om de Patrijs zo te zien in het gras Ad.
  Heel mooi gefotografeerd.
  Ik zag ze vroeger ook wel, maar nu zie ik ze nergens meer, jammer genoeg.
  Maar ook de buizerd en de knobbelzwanen staan er mooi op.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Ja, ze zijn zo goed als verdwenen uit het boerenland, vroeger vlogen ze regelmatig voor je voeten op als je door het veld struinde, helaas. Dank je voor je compliment, leuk dat je weer terug bent met bloggen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hallo Ad,
  Jouw ervaringen met patrijzen in het verleden herken ik wel. In diezelfde tijd vond ik zelfs een keer een kwartel met jongen. Nu zijn patrijzen schaars, ik zie ze maar zelden. Van foto's maken kwam toen niets. Jij hebt in ieder het geluk gehad om ze, met veel geduld, mooi op de plaat te krijgen. Ik denk dat je heel blij mag zijn met deze serie. Roofvogels spreken vaak tot de verbeelding. Ik ben benieuwd naar de beelden die je gemaakt hebt van roofvogels bij het bezoek aan een fotohut. Ik ga binnenkort ook zo'n bezoek brengen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, nostalgie de meeste bloggers zijn al wat ouder, de jeugd kiest immers vaker voor de vluchtige media als facebook en instagram, en die herinneren zich de tijd van decennia geleden toen patrijzen nog redelijk algemeen waren. Het is wel lastig om ze goed op de plaat te krijgen, de achtergrond is vrijwel altijd eentonig gras. Daarom was ik ook ze blij toen ik ze enkele jaren geleden in de sneeuw kon fotograferen. Succes met het fotograferen van de roofvogels, ik zie je foto's met belangstelling tegemoet en bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hallo Ad,
  Super foto's van de Patrijs, die kom je helaas niet zomaar meer tegen.
  En een uitzicht op een veld met Reeën moet toch geweldig zijn, al zijn er altijd zuurpruimen die er overlast van hebben omdat ze weleens een vuilniszak open scheuren.
  Mooie blog!
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bert,

   Dank je voor je compliment voor de patrijzenfoto's. Ja, die mensen die daar wonen hebben een mooi uitzicht, ik vraag me alleen af of ze dat zelf in de gaten hebben. Ik woon zelf tegenover een bosgebied, vroeger zag ik vanuit het huiskamerraam ook regelmatig reeën, maar dat is door de toegenomen recreatiedruk helaas verleden tijd. Een vuilniszak hebben ze overigens nooit open gescheurd.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hai Ad,

  Allereerst vervelend dat je lens gerepareerd moet worden en vooral dat het zo'n dure reparatie is. Hopelijk heb je de lens snel terug.
  Mooie serie laat je zien van de patrijzen. Ik zie ze maar heel sporadisch en de echt mooie foto's die ik ervan heb, zijn gemaakt in Frankrijk. Daar ziet het boeren landschap er een stuk beter uit en kom je ze regelmatig tegen. Maar je hebt met een hoop geduld toch een hele aardige serie kunnen maken van de patrijzen en hopelijk heeft het project navolging in heel Nederland. Ik zag in ieder geval tijdens mijn vakantie in Zeeland op heel veel plekken van die brede stroken met kruiden langs de weilanden. Het gaat dus wel de goede kant op, maar het mag allemaal iets sneller. Mooi ook die buizerd. Altijd een leuk onderwerp en iedere keer spannend of zo'n vogel blijft zitten wanneer je aldoor ietsje dichterbij komt. Ben zeer benieuwd naar jouw vogelhutserie.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, na een paar dagen begon ik mijn lens al te missen, het zal nog wel enkele weken duren, helaas. Ik kan me voorstellen dat patrijzen in Frankrijk nog wat algemener zijn, er zijn daar toch meer rommelhoekjes en kruidenveldjes. In Zeeland zijn ze inderdaad al wat verder met het partridge project, hier in Brabant zie ik er ook steeds meer, hopelijk vindt het snel navolging in de rest van Nederland. Ik denk dat deze buizerd wat langer bleef zitten omdat hij zich wellicht gecamoufleerd vond door die rietkraag waar hij tegenaan zat. Dank voor je reactie, mijn vogelhutserie heb ik overigens inmiddels gepubliceerd.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Geweldige platen! Tja, ik zie ze soms in jaren niet, dus geniet ik maar van jouw foto's.

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je compliment Gerrit, leuk dat je genoten hebt van mijn foto's.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 15. Cudownie! Znam emocje związane z fotografowanie kuropatw! ;-) Gratuluję dobrych zdjęć!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ludmila, je adrenaline gaat inderdaad wel wat omhoog als je weer eens patrijzen ziet en ze ook nog kunt fotograferen, ze zijn hier tegenwoordig best zeldzaam. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 16. Hoi Ad,

  het klopt wat je zegt van de Patrijzen. Gelukkig zijn er nog een paar plekken waar deze mooie vogels nog wel zijn. Wij zien ze ook als we naar een bepaald gebeid rijden en dan komen we steevast een paar Patrijzen tegen (moet ze allemaal nog uitzoeken). Gaaf zoals je deze ehbt weten vast te leggen zeg! En ja, geduld moet je zeker hebben want ze verschuilen zich zo.
  De zwaan heb je ook weer mooi gepresenteerd. Het zijn ook prachtige vogels.
  Ook bijzonder om ineens een paar reeën te zien zo dicht bij een woonwijk! Heel mooi. De Buizerd tegen de rietstengels aan heeft zo een mooi camouflage plekje :-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ben benieuwd naar je patrijzenfoto's, jaren geleden kon ik ze eens in de sneeuw fotograferen dat was echt fantastisch, ze kunnen zich dan uiteraard nauwelijks verschuilen. Dank je weer voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen