Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 31 januari 2022

Roerdomp

Zoals ik eerder al in diverse blogs beschreef en liet zien fotografeer ik regelmatig in een natuurgebied op de grens van Nederland en België, te weten Kempen Broek. Het is een gebied met vele vennen en plassen die beheerd worden door het Belgische instituut Natuurpunt. In het gebied zijn een drietal openbare vogelhutten die uitzicht bieden op een van de grote plassen en in tegenstelling tot veel van soortgelijke hutten in Nederland zijn deze hutten voor fotografen wel goed gesitueerd ten opzichte van de zon. Het is in zo'n hut heel anders fotograferen dan in een betaalde hut. Op de eerste plaats zit je veel verder van je gehoopte onderwerpen af en dat betekent dat je met een flinke telelens moet werken.  Bovendien wordt er niet gevoerd en dat houdt in dat je veel meer geduld moet hebben omdat de vogels de plek niet zo frequent bezoeken. Maar als je maar vaak genoeg gaat heb je soms het geluk dat je soorten kunt fotograferen die je in een betaalde hut nooit voor de lens zult krijgen zoals b.v. een groenpootruiter, een waterral of een roerdomp. Over die laatste soort gaat dit blog. Midden juli in 2019 zat ik 's-middags alleen in een van de hutten en er waren tot dan toe niet veel activiteiten geweest. Het was die middag ook erg rustig geweest met wandelaars die tijdens hun wandeling vaak even vluchtig de hut bezoeken en dan meestal na een hoop herrie weer vertrekken. Ik had al diverse malen het gehoemp van een roerdomp gehoord toen zich in een tegenover de hut liggende rietkraag plotseling een roerdomp uit het riet omhoog werkte. Hij bleef daar geruime tijd zitten en keek wat rond. Ik maakte een hele serie foto's, maar hoopte dat hij toch nog wat activiteit zou gaan vertonen. Na een half uur en vele foto's verder begon hij z'n veren wat op te zetten om uiteindelijk weg te vliegen in mijn richting. Het leverde me nog enkele leuke foto's op. Zo'n middag zijn de krenten uit de pap en vergeet je ook niet snel.

Veel kijkplezier bij dit blog en ik was blij verrast met de de reacties op mijn vorige blog van het 2e halfjaaroverzicht van 2021 (klik hier) Bedankt nog daarvoor.

Groeten, Ad


De roerdomp toen hij net uit het riet omhoog geklauterd was.  Ik had mijn witbalans op dat moment nog vrij koel ingesteld.


Toen hij eenmaal op z'n gemak zat begon hij zich eens lekker uit te schudden.


Roerdomp.


Een roerdomp lijkt best een  forse vogel, maar als je hem zo ziet dan zijn het heel veel veren met een betrekkelijk klein lijf. Goed beschut tegen de kou dus.


Roerdomp met een wilde eend onder in beeld. Beide soorten trekken zich blijkbaar weinig van elkaar aan.


Ze zijn wel zeer waakzaam, als ze wat horen of zien schieten ze gelijk in een gestrekte houding.


Er wordt continu rondgekeken of alles nog veilig is.


Als het echt begint te nauwen nemen ze de zgn. paalhouding aan met gestrekte nek en de kop omhoog. Hier is hij goed zichtbaar, maar als hij zo in de winter tussen afgestorven rietstengels staat is hij vrijwel onzichtbaar.


Roerdomp.


Roerdomp, in niets lijkt hij gestrekt nog op de plompe vogel als hij in elkaar gedoken zit.


Roerdomp.


Roerdomp.


Ondanks zijn wat saaie kleuren toch een hele elegante vogel zeker als hij zo'n tegendraadse houding aanneemt.


Wat er gebeurde weet ik niet, maar op een gegeven moment vond hij het wel welletjes. Het gegeven dat hij mijn kant opgevlogen kwam was voor mij het bewijs dat ik voorzichtig te werk gegaan was.


Het gaat allemaal heel snel......


....en je moet dan maar hopen dat je autofocus het bij kan houden.


De roerdomp is een heel mysterieuze vogel die je maar zelden te zien krijgt. om die sfeer wat te benadrukken heb ik deze foto bewust wat donkerder bewerkt.


Met zijn grote vlerken vloog hij parallel aan mij voorbij.


Vrij in de vlucht, hier vloog hij al enigszins uit de focus, maar ik vond het nog net kunnen.


Om vervolgens verderop weer in een rietkraag te verdwijnen. 

Slotwoord: 21 foto's van een soort, voor sommigen misschien wat veel, voor de doorgewinterde vogelaars onder ons wellicht nog magertjes. Het is bedoeld als beeldverslag maar ik realiseer me dat je als fotograaf hier meer beleving bij hebt dan de onafhankelijke kijker. Tot de volgende keer.

34 opmerkingen:

 1. Ad wat is dit heel mooi gedaan hier komt toch wel vakmanschap om de hoek kijken.super.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Behalve dat je natuurlijk je camera moet kennen, komt hier ook een dosis geluk bij Bas, Je hebt er uiteraard geen invloed op of de roerdomp zich laat zien. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hallo Ad, Geweldig deze serie en dat je van de vogel genoten hebt geloof ik graag. Ook ik heb daar diverse roerdompen kunnen fotograferen en je krijgt er een kik van als je ze ziet.
  Super hoor.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Roos,

   Ja, jij kent het gebied en als je wet dat er roerdompen zitten weet je ook dat ze zich sporadisch laten zien. Maar, het blijft spannend en wat je zegt, als er zich eentje laat zien geeft dat wel een adrenaline kik. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hallo Ad,
  Geweldig zeg! zo wil je deze soort zien.
  Helemaal vrij op het riet geklommen en dan ook nog eens zo voorbij zien vliegen, ik weet zeker dat je met een brede lach uit de vogelhut kwam.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bert,

   Ja, zo vrij zittend op het riet zie je hem niet zo snel, meestal schuifelt hij tussen de rietstengels door. Het was zeker kicken toen hij ook nog mijn kant op kwam vliegen. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad.
  Die heb je mooi te pakken, meestal zie je ze bij de bruine rietstengels wegens hun gecamufleerde verenpak dat ze niet opvallen maar je hebt wel geluk gehad en 'n mooie serie van gemaakt.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Wat je zegt, meestal sluipen ze tussen de rietstengels, maar een beetje geluk moet je soms hebben. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hi Ad, wow that is a rare bird not easy to get. Never seen it but heard it many many years ago!
  Great encounter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lasse,

   Zeldzaam is hij zeker en je krijgt hem niet vak te zien, maar horen doe je hem wel vaker. Hij lijdt een zeer verborgen bestaan. Dank voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Mooie serie fotos Ad van de roerdomp. Die hoop ik ook nog eens te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, je moet een beetje geluk hebben om hem te zien, maar door veel te gaan vergroot je uiteraard wel je kansen, uren maken dus. Succes en dank voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad, het blijft altijd een magisch moment om een roerdomp te zien...en dan ook nog vliegend naar je toekomen!!! Prachtig vastgelegd. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ben,

   Ja, het is een van de vogels die je zeer weinig te zien krijgt en daarom blijft het bijzonder. Geluk hoort er uiteraard bij, zeker als hij dan naar je toe komt gevlogen. Bedankt voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad,
  In 2013 was er in Nederland een echte winterperiode. Toen heb ik een roerdomp heel mooi in beeld gekregen. Jij hebt niet de fouten gemaakt die ik in mijn enthousiasme met fotograferen maakte (te weinig ruimte om de vogel). Kijk hier nog maar eens:
  https://dommelvos.blogspot.com/2013/02/awd-roerdomp-geeft-zich-bloot.html
  Jij hebt de vogel prachtig vrij in beeld gekregen en je kan zijn karakteristieke gedrag heel goed zien. Natuurlijk is het jammer dat hij geen prooi gevangen heeft, maar met zo'n serie kan je alleen maar dik tevreden zijn. Zulke momenten zijn echt de krenten in de pap.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ik heb je blog van destijds, 2013, nog even terug gekeken. Inderdaad, je had hem heel prominent in beeld en buiten dat had je ook nog knetterhard licht. Dat laatste daar kun je natuurlijk weinig aan doen, je bent op zo'n moment al blij dat hij zich laat zien. De oorzaak van de geringe ruimte om de vogel kan komen omdat je geen zoomlens ter beschikking hebt en de vogel komt te dichtbij, of je bent heel enthousiast aan het croppen gegaan. Dat laatste kun je natuurlijk nog makkelijk corrigeren als je de originele bestanden bewaard hebt. In mijn geval gebruikte ik weliswaar een prime-lens, maar zat de vogel wel wat verder weg en heb ik de beelden omwille van de compositie nog enigszins gecropt. Het zou mooi geweest zijn als hij nog een prooi had gevangen, maar hij zat daar meer te rusten op het riet. Een mens moet nog wat te wensen hebben, voorlopig ben ik zeker tevreden. Dank voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Wauw, Ad, wat heb jij die illustere roerdomp mooi in beeld gebracht.
  Het is wel grappig om te zien dat de vogel ook zomers in het groene riet vertrouwt op zijn schutkleur als hij stokstijf blijft staan. Terwijl hij dan juist goed opvalt.
  Ik heb hem ooit één keer gezien; hij is dan direct herkenbaar aan zijn bijzondere, heel behoedzame, bewegingen.
  Zijn verenkleed vind ik prachtig, met al die verschillende structuren en kleurnuances.
  Helemaal top zijn jouw vluchtbeelden. Knap gedan én heel mooi.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Een treffend woord gebruik je, illuster, want dat is hij inderdaad, maar ook wel mysterieus, je ziet hem zelden en als je hem ziet sluipt hij meestal sneaky tussen het riet. Klopt ja dat gedrag het zal wel genetisch bepaald zijn dat hij ongeacht de omgeving waarin hij zich bevindt die houding aanneemt. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad
  von guten Bildern kann man nie genug haben, schau ich heute alte Bilder an sehe ich sie etwas anders und denke warum hast du nicht diese Bilder gepostet... so eine Auswahl ist nicht einfach..
  sehr schöne Foto, gefallen mir sehr gut
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Ja, het is niet eenvoudig om een selectie te maken van alle beelden die je op zo'n moment maakt, het zijn er al gauw teveel. Maar leuk dat jij ze zo waardeert, bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi Ad
  wat is dit een gaffe serie van die roerdomp,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Ad,

  Echt zo'n vogel die je normaal gesproken alleen goed kunt fotograferen wanneer er ijs ligt en de vogel iets vn zijn schuwheid verliest. Buiten het winterseizoen hoor je ze vaak hoempen, maar hoe hard je ook zoekt, vinden doe je ze bijna nooit. Bij de Starrevaart zie je ze nog wel eens naast de hut scharrelen, maar zoals jij hem nu voor de lens hebt gekregen is een buitenkansje. Helemaal lekker als je dan ook nog eens zoveel tijd krijgt om de vogel te fotograferen en je niet afhankelijk bent van een paar seconden. Ik vermoed dat je dus een behoorlijke berg foto's aan deze ontmoeting hebt over gehouden. En ook nog eens een heerlijk toetje in de vorm van een fly-by. Knap dat je camera de op je af vliegende vogel zo fijn in focus weet te houden. De laatste twee zijn de kers op de taart. Dan is het wel weer jammer dat je net een iets te hoog standpunt hebt en met die hele lichte waterpartij te maken hebt. Als je een meter lager gezeten had, was de achtergrond een stuk lekkerder geweest. Ach, met deze twee foto's was ik ook zeer tevreden geweest. Maar ja, je wilt altijd het onderste uit de kan hebben he?

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, het verbaasde me al dat hij onder deze weersomstandigheden uit de dekking kwam en zich zo goed liet zien. Bij winterse omstandigheden moeten ze open water zoeken om aan voedsel te komen, maar ik heb ze daar vaker buiten de winter gefotografeerd, zie https://advanduren.blogspot.com/2018/09/roerdomp.html Het was inderdaad een berg foto's geworden en dat maakt het selecteren voor mij altijd zo moeilijk. De focus van mijn D500 (Nikon) ben ik, zelfs met converter, zeker tevreden over, maar met de nieuwste systeemcamera's met oogdetectie (ook voor vogels) moet dat nog veel beter kunnen. Dat standpunt heb je helaas geen invloed op in zo'n hut, maar ach ik ben er wel tevreden over en hopelijk komen er nog meer kansen.
   Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hi Ad,
  Wat een mooie serie foto's van de roerdomp.
  Vooral de foto's dat hij naar je toe komt vliegen zijn schitterend.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annette,

   Dank je voor je reactie en compliment, die vluchtfoto's waren inderdaad een welkom toetje.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Wow , wat een mooie serie van de roerdomp Ad.
  Prachtig langs de waterkant en dan zijn uitgerekte nek.
  Nog mooier dat hem al vliegend op de foto hebt, wat een spanwijdte.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Ja, een mens moet een beetje geluk hebben en dat had ik hier. Ik had zeker niet verwacht dat hij mijn kant op zou komen vliegen. En dan zie je inderdaad dat ze best wel groot zijn ondanks dat dikke verenpak zoals ik omschreef, ze kunnen heel robuust zijn, maar zich ook heel slank maken met die gestrekte nek. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hoi Ad,
  Alleen de titel al.
  Ik dacht daar ga ik eens even heerlijk voor zitten!!
  Genoten van iedere foto. De alertheid, de houding waar je zijn buik helemaal ziet bij het opschudden, de gedraaide hals, de paalhouding je vliegbeelden, wat een mazzel dat je daar gelijk de scherpte kon pakken. De donkere bewerkingen zijn heel geslaagd. Foto's van een roerdomp ( helemaal alleen voor jou )zoals ik de vogel nog nooit gezien heb. Prachtig!!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ik kon hem inderdaad lekker in verschillende houdingen vastleggen, alleen hoop je dan natuurlijk nog op een prooivangst, maar je kunt niet alles hebben, hier was ik al heel tevreden mee. Die scherpte houden bij vliegbeelden doet mijn camera redelijk goed ondanks het gebruik van een converter waardoor hij wat trager wordt. De moderne systeemcamera's met eye-autofocus zijn daar nog veel beter in. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 16. Cudowna obserwacja! Wyobrażam sobie te emocje, które towarzyszyły fotografowaniu. Zabawnie wygląda bąk, kiedy udaje, że go nie widać! Gratuluję udanego spotkania!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ludmila,

   Het is wel even kicken inderdaad als zo'n zeldzaamheid ineens voor je neus zit. Hij deed hier niet bepaald veel moeite om niet gezien te worden. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 17. Caramba!!!! Alsof ik al niet groen genoeg zag na al die blogs hierboven!!!
  Nu moest ik Henk er ook even bijslepen want die wil al eeuwen een Roerdomp fotograferen.
  Wat een prachtplaten van deze bijzondere vogel Ad en wat kon je hem mooi vastleggen.
  Zo zie je maar weer dat geduld toch beloond wordt. Echt supergaaf dit!

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Haha, da's leuk dat jullie er een familie kiekje van gemaakt hebben, ik hoop dat Henk ze ook leuk vond en vooral ook dat hij de roerdomp ook eens zal fotograferen. In jullie omgeving moet dat toch geen onoverkomelijke zaak zijn met al dat riet in de buurt. Geduld is daarbij inderdaad wel een voorwaarde, je ziet hem maar sporadisch. Wens hem in elk geval succes namens mij. En jij bedankt voor je leuke reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen