Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 14 april 2022

Landschappen

In dit blog wil ik enkele landschappen laten zien die ik op diverse plekken gemaakt heb. Landschapsfotografie is een discipline die totaal anders is dan vogelfotografie, je werkt met andere diafragma's omdat je vaak meer scherptediepte wil, de sluitertijd mag gerust wat langer zijn, immers een landschap loopt niet weg terwijl de iso waarde over het algemeen aan de lage kant gehouden kan worden. Vroeger maakte ik tijdens vakanties met een analoge camera heel veel landschapsfoto's, liefst van mooie berglandschappen en meren. Het waren dan de bekende vakantiekiekjes die in een fotoalbum werden geplakt. Maar achteraf kun je toch zeggen dat, althans voor mij, hier wel de basis is gelegd voor het kijken naar een onderwerp en het bepalen van de compositie. Het is nog steeds geen discipline die ik erg goed beheers, maar ik vind het wel heel leuk om af en toe eens te doen ter afwisseling van de vogelfotografie. 

Veel kijkgenoegen bij deze foto's en bedankt nog voor de reacties op mijn vorige blog over de "Zomertaling e.a." (klik hier)

Groeten, Ad


Tijdens een vakantie maakte ik in de buurt van het Lauwersmeer deze foto. Het is een bekende plek voor landschapsfotografen aan de Waddenzee bij Moddergat. Ik werd hier getrakteerd op een dreigende wolkenlucht en ik probeerde het snijpunt van de dijk, de horizon en het wad op eenderde linksonder in de compositie te leggen terwijl de paaltjes rechtsonder in de hoek verdwijnen.


Deze foto maakte ik in de duinen van Texel. Door de vrijwel permanente, zoute westenwind lijden de bomen een zwaar bestaan en buigen helemaal naar het oosten de compositie in.


Deze foto maakte ik in Sauerland, Duitsland genaamd Der Kahler Asten. Door de heiige atmosfeer krijg je gelaagdheid in de foto. Toen de zon even door de wolken prikte kon ik de weide op de helling mooi in de schijnwerpers zetten. 


Het laatste licht boven de Oostpolder op de grens van Groningen en Drenthe. Een polder waar ik tijdens onze vakanties graag mag komen voor de vogels. Deze foto maakte ik na afloop van een geslaagde fotosessie van de waterral. 


Een andere zonsondergang fotografeerde ik bij West Kapelle. De kleuren van zonsondergangen zijn meestal spectaculair, maar ik wilde eens kijken hoe er dat in zwart/wit uit zou zien met behulp van een Nik-filter.


Weliswaar geen landschap in de letterlijke zin van het woord maar met enige fantasie kun je deze berkenschors als een wat abstract landschap zien.Helemaal uitgezoomd krijg je een hele andere impressie van berkenschors. Deze foto maakte ik aan de rand van een vrij onbekend stukje van de Peel, de Bult geheten.


Berkenbos een stukje verderop. Door de lucht uit beeld te laten en te kiezen voor een panorama-uitsnede komt de massaliteit beter tot z'n recht.


En als je dat dan verder abstraheert dan kun je dit.krijgen.


Beukenlaan in het bos tegenover ons huis waar ik bijna dagelijks wandel. Het is een oud bos dat overwegend uit populierenopstand bestaat waarvan de laatste jaren een flink deel is omgegaan tijdens enkele heftige stormen.


Abstractie van de duinen op Texel bij de Horsmeertjes. Ik bewerkte deze foto ,et diverse filters en voegde er een canvas aan toe.


De duinen rond de Slufter op Texel, eveneens een foto met diverse filters bewerkt. Ik besef me dat dit niet ieders kopje thee is. Op het wad aan de rand van het plasje fotografeerde ik enkele jaren geleden de dwergsterntjes.


Golfbrekers aan het strand bij West-Kapelle. Door de mens gecreëerd, geen echte natuur dus. Ik heb daarom het menselijke aspect rechts in de foto intact gelaten. 


Zonsondergang boven Utopia op Texel. De maan zakt langzaam door de bewolking heen.


Tenslotte nog een andere zonsondergang bij het Jaap Deensgat bij het Lauwersmeer. Ik hoopte dat de aanvliegende ganzen wat eerder zouden dalen, maar helaas.

Slotwoord: Niet helemaal mijn gewoonte om een tijdje geen vogels te laten zien in mijn blog, maar volgend keer wil toch nog wat landschapsfoto's tonen die ik maakte op de Strabrechtse Heide. Tot dan.

20 opmerkingen:

 1. Prachtig Ad wat mooi als je zo met je apparatuur kan spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Bas, ja ik vind het wel een voorwaarde om je apparatuur te kennen vooraleer er me aan het werk te gaan. Ik lees bij de aanschaf van een nieuwe camera de handleiding meerdere malen nauwgezet door en ga dan aan de slag. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hallo Ad, landschapsfoto's is een kunst op zich. Het proberen vastleggen van een prachtig landschap is niet echt mijn ding omdat het wat mij betreft vaak niet wordt wat ik gedacht had. Het weidse en fascinerende loopt bij mij vaak uit op een teleurstelling. Daarom des te knap van jou om hier een paar prachtige foto's te laten zien. Bedankt.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Roos,

   Landschapsfotografie wordt vaak gezien als eenvoudig omdat er veel vakantiekiekjes gemaakt worden, maar een goede landschapsfoto (niet gezegd hebbende dat ik die kan maken) is een kunst op zich, er komt veel bij kijken vooral qua compositie. Dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Ha Ad,
  eigenlijk jammer dat je hier niet meer mee bezig bent, want je laat hier zien dat je prachtige landschapsbeelden kan maken. Je openingsfoto is een regelrechte topper, mooi uitgedachte compositie met die paaltjesrij en de prachtige lucht. Ook het beukenlaantje tegenover je huis vind ik mooi, en de berken en zonsondergangen. Foto 5 is ook prachtig en prima compositie, maar persoonlijk had ik die liever in kleur gezien.
  Meer doen leidt altijd tot nog betere beelden.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ik ben nu eenmaal verzot op vogels en dan kom je niet zo snel aan andere disciplines toe. Maar misschien moet ik me er maar eens meer voor inzetten, ik ben best wel vaak (gezond) jaloers op die prachtige landschapsfoto's van specialisten. Dank je voor je compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Prachtige fotos. De zonsondergang is mijn favoriet. Ik fotografeer de omgeving /landschap om het te laten zien en vaak dan nog met mijn gsm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline. Op zich natuurlijk niks mis met gsm foto's om te laten zien hoe een landschap eruit ziet, maar voor echte goede landschapsfoto's moet je m.i. op heel veel dingen letten en ook in raw fotograferen. In de nabewerking is dan nog zoveel meer mogelijk.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad
  ich weiss bei Landschaftsaufnahmen nie welchen Ausschnitt ich wählen soll, dann gucke ich zuhause und der Papierkorb füllt sich rasant... Danke fürs zeigen
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Het is ook best wel moeilijk om een goede compositie te maken in de landschapsfotografie en dat is tevens een van de belangrijkste onderdelen. Ik ben ook zeker geen specialist, maar vind het af en toe leuk om e.e.a. uit te proberen. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad,
  Landschapsfotografie doe ik voornamelijk tijdens vakanties in het buitenland, in Nederland slechts af en toe. Het is een interessant onderwerp waar ik toch minder aandacht aan besteed dan aan de andere vormen van fotografie die je van mij kent. Je hebt er een reeks schitterende platen tussen zitten, waarbij het wat meer abstracte mij minder ligt. De eerste en de laatste twee spreken mij het meest aan. De tweede doet mij direct denken aan het duingebied waar je de invloed van de wind ook goed kan merken. De plaat zou zo in de AWD gemaakt kunnen zijn.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Vroeger deed ik bijna niets anders dan landschappen tijdens de vakanties. Dat waren dan vooral ook vakantiekiekjes. Niet dat ik het nu heel veel beter doe, maar je leert wel veel beter kijken omdat compositie een van de belangrijkste factoren is bij landschapsfotografie. Bedankt voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hai Ad,

  Landschapsfotografie is wat mij betreft 1 van de mooiere takken van de fotografie. Ik heb er zelfs een speciale lens voor aangeschaft. Het ontbreekt mij alleen aan tijd om mij er echt in te verdiepen en flink te oefenen, want zoals jij al zegt is het inderdaad best lastig om een landschap goed te vereeuwigen. Jouw bewerkingen van de duinen op Texel zijn in mijn ogen erg fraai. Ik hou daar wel van. De mooiste uit de serie vind ik de laatste. Prachtige zonsondergang. Dat is dan ook direct het enige waar ik mij weleens aan waag ;-) Gewoon omdat ik toch al ter plaatste ben om iets te fotograferen en hem dan even meepik. Ik zou er toch eens echt apart voor op stap moeten gaan.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ik ben het volledig met je eens v.w.b. het mooie van landschapsfotografie. Jammer dat jij niet meer tijd daaraan kunt besteden als je daarvoor al een goede lens hebt aangeschaft. Ik probeer me er af en toe op toe te leggen, maar kom elke keer tot de conclusie dat het verdomde lastig is. Wat experimenteren in de nabewerking vind ik dan ook wel leuk, maar kost zeeën van tijd. Laat onverlet dat vogelfotografie mijn passie blijft en dat zal ook nooit veranderen. Dank voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad, landschapsfoto's vind ik zijn één van moeilijkste onderwerpen om te fotograferen. Maar met gebruikmaking van je filters heb je effecten bereikt waardoor je verbluffende resultaten hebt geboekt.
  De zwart-wit foto vind ik erg mooi. De keuze van de compositie is niet eenvoudig. het abstraheren geeft een prachtig effect. Sommige foto's zijn net schilderijen zo mooi bv foto 12 van de Slufter.
  Mijn voorkeuren zijn foto 1( prachtige compositie), foto 5 (doet recht aan zwart-wit fotografie), foto 6 (is net een schilderij,) foto 9 ( prachtige structuur) en foto 12 ( kan zo maar "een van Gogh"zijn)...
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frans,

   Helemaal mee eens wat betreft de moeilijkheidsgraad van landschapsfotografie. Leuk dat je enkele foto's zo kunt waarderen, bedankt daarvoor. Ik heb getwijfeld of ik deze foto's in een blog moest opnemen, maar gezien de reacties ga ik dat zeker vaker doen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad, Mooie serie van de verschillende volgels.
  Wa betreft mijn blog; ik ben niet meer mobiel-fotos, genomen vanuit mijn balkon-leeftijd!!!
  Groet eilandstaete

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Eilandstaete,

   Had ik al een vermoeden van gezien het hoge standpunt, maar mooi toch dat je ook op deze manier kan genieten van deze prachtige hobby en de natuur.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Ludmiła Jabłońska heeft gereageerd op "Landschappen"
  2 dagen geleden
  Ik heb deze reactie gekopieerd van m'n dashboard reactie, om de een of andere reden worden die niet in het blog opgenomen, zal wel weer iets met die veranderingen van Google te maken hebben.

  Podobają mi się krajobrazy przez Ciebie sfotografowane, gratuluję!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ludmila,

   Dank voor je reactie, leuk dat je behoudens de vogels en bloemen ook deze landschapsfoto's kunt waarderen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen