Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 31 maart 2022

Zomertaling e.a.

Vorige keer heb ik foto's van visdiefjes en bontbekpleviertjes laten zien (klik hier) die ik maakte bij het Lauwersmeer. Dit is een enorm vogelrijk gebied, echt een hotspot en een snoepkraam voor vogelliefhebbers en het is dan ook niet bij die twee soorten gebleven. Vandaag schenk ik daarom aandacht aan enkele andere vogelsoorten die ik daar fotografeerde met daarbij de zomertaling in de hoofdrol.

De zomertaling is een vogel die ik nog niet zo vaak fotografeerde in tegenstelling tot de wintertaling en als ik hem voor de lens kreeg dan was dat meestal van erg ver weg en dat leidde eigenlijk nooit tot aansprekende foto's. Beide talingen zijn erg mooie, kleine eendjes, althans dat vind ik, totaal verschillend van kleur waarbij de wintertaling vrij uitbundig gekleurd is en de zomertaling een meer ingetogen, gedistingeerd en wat sjiek ogend verenkleed heeft. De bovendekveren van de zomertaling lijken veel op die van de pijlstaart, ook zo'n mooie en niet zo vaak geziene eend, terwijl de flanktekening dan weer meer op die van de krakeend lijkt. De zomertaling is in ons land een schaars voorkomende zomergast die de winters doorbrengt in zuidelijk Afrika en de weinige exemplaren die zich hier 's-zomers ophouden zoeken graag het gezelschap op van groepjes wintertalingen en slobeenden.

Veel kijkgenoegen bij het zien van deze foto's, een reactie is uiteraard van harte welkom en nog bedankt voor de reacties op het vorige blog.

Groeten, AdZomertaling, prachtige gouden veren, de kenmerkende witte oogstreep en de afhangende bovendekveren op de vleugels.


Zomertaling toen ik hem daar voor het eerst zag, hij zwom toen nog vrij ver van me vandaan.


Langzaam kwam hij dichterbij gezwommen.

De druppel aan z'n snavel vond ik wel een leuke bonus.

Onder invloed van het licht kleurde het water steeds anders. Ik vond het hier wel mooi uitvallen omdat de schaduwpartijen in het water overeenkomen met de kleur van de vogel.


Gouden vogel in gouden licht.Een andere vogel die bij het Lauwersmeer, hoewel afnemend, nog in redelijk aantal voorkomt is de kemphaan. Ik besteedde in een eerder blog al eens uitgebreid aandacht aan deze vogels in zomerkleed. Hier een vogel in mei nog in winterkleed, maar het kan ook een vrouwtje zijn. De kemphaan heeft een prachtig geschubd bovendek.Maar ook daar heeft de wind vat op.Grote groep kemphanen boven het Lauwersmeer.


Na wat rondcirkelen maken ze zich op voor de landing.


Groep kemphanen strijkt neer in Het Lauwersmeer.


Nog even terug naar de zomertaling, ook deze soort is beducht voor overvliegende predatoren zoals de zeearend die hier hier ook voorkomt. De lucht wordt dan ook goed in de gaten gehouden.


Zomertalingen grondelen, in tegenstelling tot wintertalingen, zelden. Ze steken wel hun snavel en kop onder water maar gaan niet met hun achterste omhoog.


Naar gelang de middag vorderde kleurde het water steeds lichter.


Van de warme schaduwpartijen in het water was uiteindelijk niets meer over, maar ik vond die lichte blauwe kleur toch ook wel aardig.


Omdat ik het zo'n leuke vogeltjes vind nog even terug naar het bontbekpleviertje uit mijn vorige blog. 


Ze staan soms een hele tijd stil aan de rand van de begroeiing en het water........


....om daarna als een malle over het slik te rennen.Slotwoord: Na diverse blogs over de steltlopers bij het Lauwersmeer volgende keer heel iets anders, n.l. landschappen. Tot dan.

24 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's van de Zomertaling Ad.
  Ik heb dit soort ooit een keer voor de lens gehad, later nooit weer jammer genoeg.
  Maar ook de Kemphanen zijn prachtig om te zien net als de Bontbekplevier.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Tinie, de zomertaling zie je ook niet zo vaak, ik was er wel blij mee dat ik hem eens een keer uitgebreid kon fotograferen. Kemphanen en bontbekplevier zijn dan lekkere toetjes.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad,
  Mooie vogel die Zomertaling bij ons is hij ook gemeld, Kemphanen zijn ook doortrekkrs die heb je ook mooi erop staan en ook nog de Bontbekplevier zijn alle toch mooie soorten. Jammer dat het weer nu slechter is vind het zonde van de Kieviten die al broeden en waarschijnlijk al pullen hebben.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Het zijn mooie soorten ja, de kemphaan en de bontbekplevier maar die had ik al veel vaker gefotografeerd terwijl de zomertaling voor mij toch net wat meer bijzonder is. Intussen is het weer alweer aardig opgeklaard, hopelijk hebben de pullen het overleefd. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Wiosna już w terenie! Jakie fajne zdjęcia! Też byłam fotografować ptaki, ale sieweczki jeszcze nie widziałam. Piękne bataliony!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ludmila,

   Ja, eindelijk is de lente begonnen, de natuur explodeert op dit moment. Ik hoop dat je de bontbekplevier binnenkort ook kunt fotograferen. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Geweldig mooi Ad jammer dat sommige gebieden zo ver weg voor mij zijn maar ik geniet zo bij jou mooi even mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bas,

   Ja, de mooiste natuurgebieden bevinden zich voor ons ook aardig ver weg, daarom combineren we dat vaak met onze vakanties. Leuk dat je van mijn foto's genoten hebt en bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Mooie fotos van de zomertaling en de kemphanen. Hier is gisteren ook een zomertaling gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Ben benieuwd of jij hem daar ook hebt kunnen fotograferen. Dank voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Exceptional coverage, Ad. Garganey is a duck that has proven very elusive for me, and I have still not had a clear look at a male in breeding plumage. I hope that the Ruffs breed in your area and that you are able to witness a lek. How fabulous that would be! With my best wishes, David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo David,

   Jammer dat het je nog niet gelukt is om een zomertaling mannetje te fotograferen. Hier komen ze overigens ook maar mondjesmaat voor. Broedende kemphanen is hier ook heel erg bijzonder, wel heb ik eerder foto's kunnen maken van vechtende kemphanen op een lek, gepubliceerd in een blog in juni 2021. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad,
  Wat een schoonheid is die zomertaling... ik heb een paar dagen geleden nog naar twee mannetjes zomertraining zitten kijken door de telescoop in de Groene Jonker. Een elegante talig en ik vind het dan ook heerlijk hier zo veel foto's te zien, prachtig! met die mooie tekening en kleur in het water,.
  De kemphaan ook mooi en de hele groep in vlucht, vooral foto 14 zeer geslaagd. Wat zal het een lawaai geweest zijn. De bontbrkjes zijn natuurlijk prachtig. Ik heb genoten van je mooie foto's!
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Het is dan altijd jammer als je vogels die je graag wil fotograferen zo ver weg ziet zitten door je telescoop. Maar observeren is op zich natuurlijk ook heel leuk. Ik vind het ook altijd magisch als een grote groep vogels opstijgt of landt, daar wil ik altijd foto's van maken. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad,
  Een zomertaling zie je inderdaad niet vaak. Je mag je dan gelukkig prijzen als je ze dan ook nog van tamelijk dichtbij kan zien en fotograferen. Het is je gelukt om er fraaie platen van te maken.
  Kemphanen heb ik al een tijdje niet gezien, helaas. Op een plek waar ik ze voorheen nog wel eens zag, zitten ze nu vaak verscholen achter riet. Bontbekplevieren zie ik altijd graag, onder meer omdat ze zo mooi gekleurd zijn. Het overkomt mij alleen te weinig.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Inderdaad, een zomertaling zag ik nog niet zo vaak, dus dit was een buitenkansje vooral omdat hij tamelijk dichtbij zat. Kemphanen zie ik hier in de buurt ook nooit, maar bij het Lauwersmeer zie ik ze regelmatig. Bontbekjes zijn hier ook dun gezaaid, meestal zijn het in deze regio de kleine plevieren, ook een prachtige vogel overigens. Dank voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Ha Ad,
  die zomertaling is zeker een prachtige vogel, zoals jij hier laat zien. Ik geloof niet dat ik deze wel eens in het echt tegengekomen ben. Ook de kemphaan heb je er mooi op staan; de vluchtbeelden van zo'n hele groep zijn top.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ze zijn ook dun gezaaid hoor die zomertalingen, ik zag ze hier wel in de Groote Peel maar op niet te fotograferen afstand. Dit was echt een buitenkansje. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad
  diese Fototour hat sich gelohnt, eine prächtige Auswahl und schöne Bilder..
  solche Tage braucht es öfter...
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Ja, het is een heel eind van huis vandaan, maar in combinatie met een vakantie is dat goed te doen. Je zou dit inderdaad wel elke dag willen, maar zo blijft het wel boeien. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hai Ad,

  Die heb je mooi te pakken gehad zeg. Toch best een schuw vogeltje en ook nog eens betrekkelijk zeldzaam, hoewel ik ze de laatste twee jaar wat meer tegenkom in de polder. Je hebt in dat gebied toch wel een hele mooie score gehaald. Prachtige soorten en ook nog eens redelijk dichtbij. Zo'n grote groep kemphanen in vlucht is altijd leuk en mooi dat ze zo'n langgerekt lint vormen. Dat vult de foto lekker. Fijne afsluiting van de bontbek. Ik hoop de aankomende weken weer op bezoek te gaan bij het paartje dat ik vorig jaar gefotografeerd heb.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, ik was er ook wel blij mee. Ik heb hem wel vaker gezien hier in de Groote Peel, maar zo ver weg dat er geen fatsoenlijke foto's van te maken waren. Bij het Lauwersmeer is het altijd een feestje, het blijft mij elke keer weer trekken en als het kan gaan we er elk jaar een keer naar toe ook al is het een verdomd eind weg van hier. Ben benieuwd of het je weer lukt mooie foto's van de bontbekjes te maken, succes en bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hoi Ad
  mooie serie is dit het is altijd leuk om te doen een Rondje polder,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je, een rondje Lauwersmeer is inderdaad leuk ook al is het wat ver weg van hier.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen