Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 30 april 2022

Strabrechtse Heide

Regelmatig maken wij een wandeling over de Strabrechtse Heide, een prachtig heidelandschap op slechts een twintigtal km's van ons huis verwijderd. Om het open karakter van het gebied te behouden en de waterhuishouding te reguleren heeft er een aantal jaren geleden een groot onderhoud plaatsgevonden waarbij veel bomen, met name naaldhout, is weggehaald en langzaam begint de heide weer verder tot ontwikkeling te komen hoewel er door de gigantische stikstofuitstoot het pijpenstrootje ook welig tiert. Het gebied is gelardeerd met vennen waarvan het Beuven het grootste is en tevens ook het grootste bosmeer van Nederland is. Bij het Beuven is een vogelkijkhut aanwezig, ik kijk daar wel altijd even, soms wordt er een zeearend en ook een visarend gespot, maar zoals bij zoveel van die openbare hutten in Nederland is de ligging voor natuurfotografen totaal verkeerd, je hebt er bijna de hele dag vol tegenlicht. In het gebied lopen Schotse Hooglanders voor de begrazing van het pijpenstrootje en de opkomende berken en vorig jaar zomer heeft zich hier een aantal dagen een slangenarend opgehouden. Ik heb daar gedurende die dagen enkele sessies aan gewijd maar daar gaat dit blog niet over, ik moet deze foto's n.l. nog bewerken. In een van de volgende blogs zullen die nog zeker de nodige aandacht krijgen.

Veel kijkgenoegen bij dit blog en bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over "Landschappen" (klik hier)

Groeten, AdGrote open stukken op de Strabrechtse Heide met her en der wat solitaire vliegdennen.


Op veel plekken bevindt zich een ven op de heide.


We maakten deze wandeling in de middag van nieuwjaarsdag 2022, het was die middag mooi weer met wisselend heldere luchten en dikke bewolking.


Als de zon achter de bewolking verdween kleurde het pijpenstrootje mooi door met warme verzadigde tinten.


Het had de dagen daarvoor flink geregend en her en der stonden plassen water. Ik kon het niet laten om eens lekker te experimenteren met de spiegeling van het bos in het water.


Spiegeling, je krijgt daardoor een wat surrealistisch beeld alsof er gras in de bomen groeit.


Het werd al wat later in de middag en langzaam verdween de zon naar de horizon terwijl de lucht steeds meer kleur kreeg.


Op een gegeven moment leek het wel of de heide in brand stond.


Een heerlijk sfeertje maar toch ook een beetje sinister zoals de lichtstralen op de vliegden in de achtergrond vallen.


Tijdens de wandeling inspireerden de plasjes met de schaduw van de bomen erin me om daar nog eens verder mee te experimenteren. 


Het leverde soms verrassende plaatjes op.Uiteindelijk leverde het me dit surrealistische beeld op. In een plas lagen allemaal schuimplekken waarschijnlijk omdat er eerder een fietser of wat dan ook doorgereden had. Ik zag gelijk de associatie met sneeuwvlokken met de bomen in een berg- of ijslandschap. En omdat het nagenoeg windstil was kreeg ik de foto van de spiegeling ook nog redelijk scherp. Uiteraard heb ik het beeld 180 gr. gedraaid.Op het einde van de middag liep deze Schotse Hooglander nog wat te grazen om met een gevulde maag de koude nacht in te gaan.


Tenslotte vleide hij zich neer in het pijpenstrootje om onder de bomen de nacht door te brengen.


 
Ik zocht even naar de juiste positie om een compositie in het tegenlicht te kunnen maken.Uiteindelijk leverde het me dit plaatje op. Als je even denkt aan een leeuw i.p.v. een Schotse Hooglander zou dit plaatje zomaar op de savanne in Afrika gemaakt kunnen zijn. Moraal: voor sfeervolle wildlife foto's hoef je niet perse verre reizen te maken. Ook nog goed voor het milieu.

Slotwoord: Een tweetal blogs over landschappen, volledig afwijkend van mijn favoriete tak van natuurfotografie. Daarom volgend keer weer vogels, het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Tot dan.

24 opmerkingen:

 1. Hallo Ad, een fraaie post met heel serene beelden. Mooie waarnemingen had je daar ook. Ben benieuwd naar de foto's.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Klopt, op de heide kom je helemaal tot rust, zeker in de winter. Dan komen er n.l. weinig mensen terwijl er in zomer volop gefietst en gewandeld wordt. Foto's van o.a. slangenarend volgen z.s.m.
   Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Mooie fotos van de heide. Mooi zo met die bomen . Ik ben benieuwd naar je volgende post.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, volgende post gaat weer over vogels, volgt z.s.m.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. geweldig mooi Ad zoals jij de heide laat zien het lijkt miij heerlijk om daar te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is daar inderdaad fantastisch, eigenlijk in alle seizoenen maar als in de herfst de heide in bloei staat is het toch wel het mooist. Dank voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad
  een mooi gebied om te lopen je komt dan ook met veel mooie foto's tuis,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad een mooi gebied Herman, misschien niet zo bekend, maar zeer de moeite waard als je eens in de buurt komt. Er ligt daar ook het grootste bosven van Nederland.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad
  der Sonnenuntergang macht die Bilder sehr schön, du hast schon recht es sieht aus als wenn die Heide brennt
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Dank je Frank, achteraf gezien had ik de heide misschien nog wat meer moeten "aanzetten" om nog wat meer kleur aan te brengen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad,
  Af en toe een zijstapje is zo slecht nog niet. Het maakt ook gelijk duidelijk of dit je favoriete onderdeel van fotografie is of juist niet. Voor mooie landschappen hoef je inderdaad niet naar het buitenland. Als je er oog voor hebt is er overal veel moois te zien. In ieder geval laat je met deze beelden zien hoe mooi de Stabrechtse heide is.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Een uitstapje af en toe is inderdaad leuk, maar voor mij staan en blijven de vogels toch bovenaan. Als je in de buurt bent moet je beslist toch eens gaan kijken op de Strabrechtse Heide, je kunt er overigens ook over een goed pad een prachtige fietstocht maken en er valt van alles te fotograferen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Prachtig gebied! Ik was er ooit één keer, op zoek naar adders (en niet gevonden.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Adders heb ik er ook nog nooit gezien Gerrit, dan kun je beter naar de Meinweg in Limburg gaan. Maar een mooi gebied is het zeker. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hai Ad,

  Je hoeft zeker niet naar het buitenland om een wildlife-foto te maken. Er zijn in Nederland echter niet veel plekken die zich hiervoor lenen. Jouw laatste foto is in ieder geval een uitstekende kandidaat. Ik zou nog een stukje van de rechterkant afhalen zoals bij de éénnalaatste foto. Dat beeld vind ik een stuk sterker. Ik ben ook erg benieuwd hoe dezelfde foto er bij daglicht uit zou zien.
  De tweede foto die mij erg aanspreekt is de "sneeuwfoto". Knap gezien en nog knapper hoe je hem gemaakt en bewerkt hebt. Inderdaad een raar beeld, maar het dwingt wel om langer te kijken en hoe langer je kijkt, hoe meer je erin kunt zien. Sterke plaat.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Je hebt gelijk v.w.b. die uitsnede van de laatste foto maar dat zou dan ten koste gaan van de lucht die ik er toch bij wilde hebben of de Hooglander zou te ver onder in beeld komen als ik tenminste de verhouding 3x2 wilde handhaven. Die sneeuwfoto vond ik ook wel verrassend, ik liep langs dat plasje en zag gelijk de potentie van een wat "andere" foto. Dank voor het compliment hiervoor.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. The landscape is beautiful and your photographs portray it very well, Ad. There is an incredible majesty about those trees.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je David, het is inderdaad een prachtig gebied met indrukwekkende bomen, maar ook met uitgestrekte heidevelden.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Wat een mooi gebied. Op sommige foto's moet ik denken aan het Dwingelderveld waar ik laatst op vakantie was. De "sneeuwfoto" vind ik geweldig, je moet het maar zien, en dan ook nog zo uitvoeren.
  Wie weet gaat onze vakantie ook een keer richting dit mooie heidegebied.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Ik ken het Dwingelderveld en inderdaad dit gebied heeft nagenoeg dezelfde kenmerken. Er komen best veel vogelsoorten voor, vorig jaar zelfs nog de slangenarend en de klapekster is er een jaarlijkse gast. Ook fotografeerde ik er al eens kruisbekken. Ik denk dat als je het Dwingelderveld mooi vind de Strabrechtse Heide ook zeker een aanrader is. Je kunt er bovendien fantastisch fietsen. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Ik kom toevallig op dit blog terecht
  .Mooie foto's
  Groeten van eilandstaete

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Eilandstaete, ik kan me herinneren dat je in het grijze verleden ook al eens op mijn blog gereageerd hebt.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Wiele ludzi nie wie, że ma w okolicy takie skarby. Wyjeżdżają w dalekie podróże, a nie znają najbliższego otoczenia, które jest piękne i ciekawe.
  Piękne krajobrazy, ciekawy teren, fajne zdjęcia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ludmila,

   Inderdaad, zoals ik schreef hoef je niet perse verre reizen te maken om interessante foto's te maken, hooguit tref je daar andere diersoorten en dat kan natuurlijk een goede reden zijn. Maar een local patch is zeker een aanbeveling om het gebied en alles wat er in voorkomt goed te leren kennen en je foto's worden er ook beter van. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen