Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 28 maart 2021

Waterral

Op de laatste avond van onze vakantie vorig najaar wilde ik toch nog even de polder in Groningen in. Het was een zonnige dag geweest en ik hoopte in elk geval de zonsondergang te kunnen fotograferen en daarnaast nog enkele leuke vogelsoorten zoals de waterral, een zeer schuwe vogel die zich in de avondschemering soms even laat zien, een missie die overdag meestal kansloos is. Ik had hem in die week op de betreffende plek al diverse malen horen roepen, een geluid dat sterk doet denken aan een gestoken speenvarkentje, maar nooit kwam hij uit de dekking. Dus nog maar eens een laatste poging ondernemen voordat we weer huiswaarts gingen. We waren al op tijd richting de polder gereden, het had die dag wat geregend, maar de zon scheen inmiddels uitbundig en het was nog volop licht, prima ingrediënten voor een mooie zonsondergang. Zo snel mogelijk toch maar naar de plek waar ik de waterral gehoord had, dacht ik, maar onderweg daar naartoe dienden zich al gauw enkele kansen aan die ik toch niet wilde laten liggen. Wat later dan gepland installeerde ik me uiteindelijk verscholen aan de rand van een sloot tegenover de rietkraag waar ik de waterral vermoedde en het lange wachten kon beginnen.

Bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over de Tuinvogels in de winter (klik hier) en veel kijkplezier bij dit nieuwe blog.

Groeten, Ad



Om maar met de deur in huis te vallen, het fotograferen van de waterral is gelukt. Een foto zoals ik hem graag wilde maken, de waterral in z'n habitat, de dichte begroeiing van een rietkraag. Makkelijker gezegd dan gedaan, zelden laat hij zich helemaal zien, meestal blijft hij in de rietkraag rondscharrelen en is het maken van een foto waarop hij vrij zit nauwelijks mogelijk.


Graspiepers zijn over het algemeen vrij ruim vertegenwoordigd in de polder. een flinke crop overigens.


Een stukje verderop zag ik een roodborsttapuit boven op een struikje zitten. Ik maakte al best veel foto's van roodborsttapuiten maar nu wilde ik eens wat anders. Ik heb lang staan wachten totdat hij opvloog en kon uiteindelijk deze foto maken, een van de betere foto's die ik ooit van deze soort maakte. Het vliegje voor z'n snavel heb ik bewust niet weg geshopt. 


Bij de bewuste sloot aangekomen zag ik enkele putters tussen het gras scharrelen. Niet echt een goede foto, maar ik vond de interactie tussen het puttertje links en de vliegende rechts wel geinig.


Na lang wachten waarbij ik hem al enkele keren hoorde roepen verscheen de waterral aan de rand van de rietkraag en kwam hij voorzichtig wat uit de dekking. Dit is zoals je hem meestal even vluchtig te zien krijgt.


Langzaam maar zeker liet hij zich wat meer zien, het is nu zaak om me uiterst rustig te houden en hem geconcentreerd te volgen. Uiteraard zijn de instellingen van m'n camera dubbel gecheckt.


Hier is mooi te zien hoe goed dit hoentje is aangepast aan een leven tussen de oevervegetatie. Lange poten met dito ontzettend lange tenen. Ik dacht bij het zien van deze foto even dat hij drie poten had, maar bij de achterste poot zijn het alleen zijn tenen die je ziet.


Voordat hij weer in het riet verdween liet hij zich nog even helemaal zien, uiteraard blijf je wel een hele onrustige achtergrond houden, onvermijdelijk. 


Tijdens het wachten zag ik redelijk dichtbij een grote zilverreiger opvliegen, die kan ik net zo goed ook even meepikken.


Hij bleef even boven het weiland wat rondcirkelen. 


Snel even de camera-instelling wat aangepast. Het begon al wat te schemeren en o zo'n vliegende vogel goed scherp te houden moet je toch een voldoende korte sluitertijd hebben. Behalve de eerste foto's zijn alle voorgaande foto's gemaakt op 800 iso, maar hier heb de iso waarde verhoogd naar 1600.


Na weer een tijdje wachten zag ik dit vrouwtje bruine kiekendief aan komen vliegen.


Vrouwtje bruine kiekendief.


Als je de belichting afstemt op de vogel maakt het niet zoveel uit tegen welke achtergrond hij vliegt.


Even piepte de laatste zon nog door de wolken waardoor er een schaduw van de vleugel op flank van de vogel viel.


Na weer een hele tijd wachten, ondertussen wel erg waakzaam blijvend, kwam de waterral weer voorzichtig uit de rietkraag.


Hij begon zich steeds meer op z'n gemak te voelen, keek niet steeds meer rond en begon wat te foerageren.


Voor mij de momenten om de camera zijn werk te laten doen.


Fantastisch als zo'n schuwe vogel zich dan zo prominent aan je laat zien en moeilijk om dan je enthousiasme in toom te houden.


Tenslotte rende hij uit de rietkraag razendsnel naar de andere kant van de sloot en kon ik hem in vliegende vaart nog helemaal vrij fotograferen.


Het licht nam daarna snel af en de schemering zette in, tijd om nog enkele foto's van een prachtige zonsondergang te maken.


Tenslotte kleurde de lucht helemaal oranjerood en met deze laatste foto kwam een einde aan een prachtige namiddag en avond in de Groningse polder. Met een aantal mooie herinneringen op het geheugenkaartje keerden we terug naar de camping voor een laatste overnachting in onze caravan. Morgen wachtte er weer een lange reis naar huis.

36 opmerkingen:

  1. åhh den Vannriksen er fin!!Du har mangen flotte bilder men mest av alt liker jeg Vannriksen!

    Ønsker deg en fin uke!

    Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Anita,

      Ja, de waterral is een mooie, maar schuwe vogel, het is best lastig om hem te vinden en te fotograferen. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  2. Hej Ad, Wow riktigt fina bilder på vattenrallen !!! Inte så lätt att få till bilder på
    rallen i sin rätta miljö. Bra gjort ! De övriga bilderna håller också hög klass. Fint jobb !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lasse,

      Dank je voor je compliment Lasse, het is inderdaad niet makkelijk om waterrallen te fotograferen, ze lijden een erg verborgen leven en zijn heel schuw. Een waterral hoor je in de natuur regelmatig, maar er een zien is een ander verhaal.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hallo Ad,
    Het werd zo een prachtige namiddag voor je. De "bijvangsten' waren al de moeite waard, maar het hoofdonderwerp, de waterral, heb je uiteindelijk heel fraai op de plaat gekregen. Dat een rommelige achtergrond nagenoeg niet te vermijden is spreekt voor zich bij dit schuwe vogeltje. Ik heb jaren geleden in een pittige winterperiode de rallen veel en bovendien behoorlijk vrij gezien. In de zomertijd is dat toch een stuk lastiger gebleken. Tot besluit nog een schitterende zonsondergang, het werd een prachtig eind van de vakantie.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Ja, ik had hem in die polder bij dat slootje al diverse malen gehoord, maar hij liet zich nooit zien. Daarom probeerde ik het wat later op de dag in de hoop dat hij tijdens de schemering uit z'n schuilplaats zou komen. Gelukkig was het nog licht genoeg toen hij zich liet zien. En zo'n bijvangst is dan natuurlijk ook mooi meegenomen. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  4. Hoi Ad
    met deze serie kan je wel tuis komen wat zijn ze mooi,
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herman,

      Ik was er inderdaad wel heel content mee, maar ook vaak kom je "op jacht" naar zulke soorten met lege handen thuis. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hoi Ad, mooie soorten in de polder daar. Prachtig die waterral en de bruine kiekendief. Ik heb de waterral nog nooit gezien. Fijne pasen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      Mooie soorten inderdaad en ik denk dat jij niet de enige natuurfotograaf bent die nog nooit een waterral gezien heeft, ze lijden een zeer verborgen bestaan. Ik hoop dat je ook leuke paasdagen gehad hebt. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  6. Ad wat staat die waterral er geweldig mooi op ,super.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Bas, ik heb er wel wat geluk mee gehad, hij liet zich zien op een moment dat er nog voldoende licht was.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. Hallo Ad,
    Geweldig de Waterral, die zie ik alleen zo als er ijs ligt.
    Je andere soorten staan er ook prima op. Super is je foto van de Roodborsttapuit.
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bert,

      Ja, inderdaad als er ijs ligt komen ze iets vaker uit de dekking, maar ook wat later op de dag heb je meer kans. Voor die roodborsttapuit heb ik scherpgesteld zonder foto's te maken en gewacht totdat hok opvloog. Ik heb al best veel foto's van rbt's en wilde eens wat anders proberen, met dit als resultaat. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hallo Ad
    da kann man gratulieren,wenn die Geduld noch belohnt wird, freut man sich noch viel mehr, das war nicht einfach für dich aber sehr gut gemeistert.
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Ja, voor zulke soorten moet je inderdaad geduld hebben, maar de voldoening is des te groter als het dan lukt. En natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. An exceptional series with the Water Rail. As rails go, I have found this species marginally more easy to see than most, but none of them are exhibitionists! The photographs are really quite wonderful.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo David,

      Er zijn inderdaad nog enkele van die soorten die je niet makkelijk te zien krijgt zoals het kleinst waterhoen en het porseleinhoen, ook die hoop ik nog eens voor de lens te krijgen. Dank voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. De Waterral mooi in zijn natuurlijke habitat en de zilverreiger als bijvangst mag er ook zijn Ad!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Loes, ik moet me altijd weer bedwingen om een soort niet al te groot in beeld te willen brengen zodat het habitat ook zichtbaar is, maar hier is dat aardig gelukt ja. Dank je voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  11. Ha Ad,
    wat een topavond heb je daar gehad. De waterral heb je prachtig kunnen zien en fotograferen. Foto 20 is wel de topper, zo helemaal vrij van de begroeiing. Maar ook de 'tussendoortjes', zoals overvliegende zilverrreiger en kiekendief, mogen er zijn.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      Dit was inderdaad een geweldig mooie avond, maar je moet daar natuurlijk ook wat geluk mee hebben. En als hij dan plotseling uit het riet naar de overkant rent moet je alert zijn, zeker als je al uren hebt zitten wachten. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  12. Zo Ad, dat is een heel mooie serie geworden. Tja, zo'n waterral, het is wachten en geluk hebben. Je laat hier wel erg fraaie plaatjes zien.

    Groet,
    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad Gerrit, wachten en geluk hebben en niet te vergeten alert blijven, want je bent zomaar te laat na het lange wachten. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  13. Pracht foto's Ad, wat mooi dat je de Waterral voor de lens had.
    De zilverreiger komt ook heel mooi uit tegen de blauwe lucht, net als de Kiekendief.
    Mooi ook de zonsondergang met zijn prachtige kleuren.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Tinie,

      Heel fijn dat je de serie zo waardeert, ik beleefde er mooie momenten en als je dat kunt delen is dat toch prachtig. Bedankt voor je complimenten.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  14. Hoi Ad,

    echt weer een hele mooie serie en wat gaaf dat je de waterral zo mooi en behoorlijk vrij kon fotograferen. Ik zie echt alle standen voorbij komen en dit is echt heel gaaf zeg! Het is al zo'n schuwe vogel (ik heb hem maar 2x kunnen fotograferen) en dan deze platen kunnen maken is echt super! Ook de vliegende bruine kiek staat er heel mooi op net als de grote zilverreiger.
    Als afsluiter een paar hele mooie en sfeervolle zonsondergangen. Heerlijk om naar te kijken en van te genieten. Mijn complimenten.

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Ik zie ze wel vaker, meestal in een natuurgebied in België waar ik vaak kwam (maar waar nu i.v.m. corona ook de hutten gesloten zijn} maar in die polder in Groningen kwamen ze wel erg dichtbij. Ik ben daar overigens ook vaak onverrichter zake geweest v.w.b. de waterral, alleen op de laatste dag van onze vakantie liet hij zich zien. Bruine kieken zie je steeds meer is mijn ervaring, althans in de gebieden waar ik regelmatig kom en dat geldt ook voor de grote zilverreiger. Dank je voor je complimenten Helma.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  15. Hallo Ad, Prachtig opnames van o.a de waterral en de kiekendief. Een waterral laat zich meestal niet zo mooi op de plaat zetten. Heerlijk dat deze zich mooi liet zien en fotograferen.
    Een zeer fraaie reeks.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos,

      In de Luijsen, het gebied waar jij ook regelmatig komt zie je ook wel eens een waterral, maar vanuit de hutten is dat meestal wel ver weg. Hier had ik het geluk dat ik er niet verder dan 10 meter vandaan zat. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  16. prachtig hoor die schuwe waterral, die heb je toch maar vast kunnen leggen. Verder erg mooie beelden van de zilverreiger in vlucht en natuurlijk de bruine kiek.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Ghita, die waterral is inderdaad erg schuw, meestal zie je hem slecht =s in een flits van de ene in de andere rietkraag flitsen. Ik heb de indruk dat je door het hele land steeds meer zowel bruine als blauwe kiekendieven ziet.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  17. Hai Ad,

    Ik heb de waterral diverse malen vanuit een schuiltent kunnen fotograferen en dan nog is het enorm lastig. Er waren momenten dat ik of twee volwassen vogels of drie jongen voor het tentje had, maar een goede foto maken blijft lastig. Dus ik kan mij zeer goed voorstellen hoe blij je bent met deze resultaten. Zolang de vogel net aan de rietrand verblijft, gaat het allemaal nog wel. Foto 22 is echter hoe je hem het liefst wilt hebben en dat is dan ook een prachtig sluitstuk. Knap gevangen, want het gaat razendsnel. Mooie foto ook van de roodborstapuit, maar zeer zeker ook van de bruine kiekendief. Als je maar stil blijft zitten, kun je inderdaad dit soort lekkere vluchtplaten maken. Ik ga ze volgende week ook maar weer eens opzoeken.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Ja, dat is natuurlijk de beste methode om een waterral lekker in beeld te krijgen vanuit een schuilhutje tegenover een rietkraag. Dat zou je dan moeten kunnen doen op een particulier terrein waar je het hutje kunt laten staan, maar hier in de buurt weet ik dergelijke plekken niet. Hoewel het daar bij jou in A'dam wellicht nog drukker is bestaan die mogelijkheden daar blijkbaar wel, ik zag recent de webinar van Ton Dopp waar hij ook nog even terugkwam op zijn act met de van tak tot tak springende waterral, hierdoor verleid met meelwormen. Dank voor je reactie en succes met de kiekendieven.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  18. Niesamowite zdjęcia wodnika! Gratuluję! Wodnik jest skryty i doskonale potrafi się schować. Sztuką jest pozostać dla niego niezauważonym.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ludmila,

      Dank je voor je felicitatie, de waterral is inderdaad heel geheimzinnig, je moet zorgen dat hij je niet in de gaten heeft anders heb je weinig kans om hem te zien te krijgen.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen