Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 20 mei 2022

Klapekster, waterpieper en grote zilverreiger

Net weer terug van enkele dagen fotograferen op een van onze favoriete locaties t.w. Texel waar ik weer enkele leuke soorten aan mijn portfolio kon toevoegen. Na de laatste twee blogs een uitstapje gemaakt te hebben naar de landschapsfotografie deze keer weer een blog over mijn favoriete tak van natuurfotografie, te weten de vogels, aangevuld met nog enkele abstracte beelden.

In de winter heb ik een middagje fotograferend doorgebracht in een openbare vogelhut in de Luijsen in België, een gebied dat deel uitmaakt van een groter natuurgebied op de grens van Nederland en België waar ik de afgelopen tien jaar met vrij grote regelmaat gefotografeerd heb. Je kunt daar van alles treffen, enkele keren heb ik daar heel prominent een roerdomp voor de lens gehad, liet de waterral zich regelmatig zien en was de ijsvogel een vrijwel permanent aanwezig fotomodel. In vorige blogs heb ik daar al foto's van laten zien en in een van m'n volgende blogs besteed ik weer volop aandacht aan de ijsvogel.

Gedurende die winterse middaguren heb ik alleen vertoevend in die hut mogen genieten van een klapekster die acte de présence gaf en kon ik er een leuke reportage van maken. Tevens liet zich, weliswaar wat ver weg, een waterpieper zien, een soort die ik nog niet eerder fotografeerde en die ik ook nog niet eerder gezien had. Voor mij een primeur dus. Verder haalde een grote zilverreiger wat vreemde capriolen uit, ook leuk om vast te leggen en in de late winterse middaguurtjes te stoeien met het schaarse aanwezige licht.

Veel kijkplezier en bedankt nog voor jullie leuke reacties op het vorige blog met de landschappen van de Strabrechtse Heide. (klik hier)

Groeten, Ad 


Klapekster, de klauwier die in de wintermaanden, zij het in geringe getale, in ons land te vinden is. Als broedvogel is hij hier helaas uitgestorven. Zijn soortgenoot, de grauwe klauwier neemt het in de zomermaanden van hem over en broedt dan, eveneens in zeer geringe aantallen, hier in Nederland. Als zeldzame bezoeker of doortrekker zien we hier dan af en toe ook de roodkopklauwier en de Dauwrische of Turkestaanse klauwier.


Als eerste bezoeker kreeg ik deze wintermiddag een waterpieper te zien, zij het op een stam die wat verder weg in het water stond. Het was voor mij een nieuwe soort die ik aan m'n portfolio kon toevoegen.


Een waterpieper heeft, in tegenstelling tot de gras- en boompieper, nauwelijks flankbestreping en is verder over z'n geheel vrij kleurloos.


Waterpieper frontaal gefotografeerd, ook hier zie je dat het onderste gedeelte van de borst en de buik nauwelijks bestreping vertonen.


Ook een roodborstje kon het niet nalaten om even op die stam te komen zitten. In het verleden heeft deze stam al voor heel wat settings gezorgd o.a. met de koekoek, witte kwikstaart en boomvalk.


Ondertussen had ik gezien dat aan de overkant van de plas een klapekster in een struik was gaan zitten. Nu maar hopen dat hij wat dichterbij zou komen.



En dat gebeurde ook, na een kwartiertje kwam hij mijn kant op gevlogen en ging op een goed fotografeerbare plek voor de hut zitten. 


Het riet op de achtergrond en wat dor blad zorgden voor wat leuke kleuraccenten.


Klapekster.


Toen ik de DX modus van m'n camera vervolgens op +1,3 zette kon ik, althans in mijn beleving, de mooiste foto van die middag maken.


Na korte tijd vloog hij weg en kon ik deze, niet al te beste, vluchtfoto maken. Ik dacht dat ik hem die middag niet meer terug zou zien.


Het werd al wat later op de middag en het licht werd eigenlijk steeds mooier. Er was al enige tijd geen activiteit meer geweest voor de hut en ik besloot om met de telelens wat te experimenteren met camerabewegingen op de bosrand in de verte.


Er stonden wat mooie witte berkenstammen met nog niet afgevallen blad van eikenbomen en dat zorgde voor leuke kleurcontrasten.


Wat minder kleur maar wel een wat "strakkere' compositie.


Toen er voor de hut een grote zilverreiger verscheen heb ik m'n geëxperimenteer maar gestopt. Hier zie je goed hoe weinig een reiger om het lijf heeft, of eigenlijk hoeveel hij om het lijf heeft want het is meer veren dan wat anders. Des te opmerkelijker dat hij zo'n grote prooien aankan.


De reiger gaf als een kraanvogel een onvervalste dansshow weg.


Door het meelicht viel de schaduw van z'n kop en hals op de vleugel.


De rest van z'n show laat ik hier verder zonder commentaar passeren.


Dansende grote zilverreiger.


Dansende grote zilverreiger.


Dansende grote zilverreiger. Zelf vond ik dit qua houding de mooiste.


Dansende grote zilverreiger.


En de laatste grote zilverreiger, want plotseling werd mijn oog getrokken toen ik op een andere stam de klapekster weer zag zitten.


Wat ik niet verwachtte zat de klapekster plotseling weer op een voor vogels neergezette stam in de grote voormalige visvijver tegen de achtergrond van de bosrand.


Omdat het wat ver weg was zette ik de camera weer op de DX-stand. Niet dat dat nou zo heel veel uitmaakt want met hetzelfde effect kun je de foto ook gewoon croppen. Immers op de DX-stand gebruik je gewoon een kleiner gedeelte van de sensor.


Klapekster.


Klapekster.


En net zo plotseling als hij gekomen was verdween hij ook weer om aan de overkant van de vijver in een struik te gaan zitten en kon ik nog deze foto van de klapekster in z'n omgeving maken.


Slotwoord: Misschien een beetje vreemd om in deze tijd een blog van een typische wintervogel te maken, maar ik had deze bewerkte serie al even staan terwijl ik nog niet toegekomen ben om mijn voorjaarsfoto's af te werken. Volgende keer een serie over een vogel die wat meer aansluit bij deze tijd, al zou zijn naam dat niet doen vermoeden: de ijsvogel. Tot dan.

p.s: fijn dat blogger blijkbaar weer wat heeft gedaan om wat makkelijker op blogs te kunnen reageren, de laatste tijd was aan het aantal reacties duidelijk merkbaar dat sommige bloggers daar moeite mee hadden.

27 opmerkingen:

  1. Hoi Ad.
    Die Klapekster heb je mooi te pakken, dit jaar helaas nog niet gezien maar je hebt hem er mooi opstaan.
    Zo ook de Grote Zilverreiger is 'n sierlijke vogel, die stam is wel in trek en dan heb je ook nog de Waterpieper die komt bij ons regelmatig voor, het Roodborstje is ook 'n mooie soort, je dag kon niet meer stuk.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,

      Het is ieder jaar maar weer afwachten of je de klapekster überhaupt te zien krijgt, maar hier in de buurt zijn wel enkele plekjes waar je een gerede kans maakt. Leuk dat je ook de overige foto's waardeert. Dank je voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  2. Great series of images, Ad. A Great Grey Shrike is an elusive bird, in my experience, so any encounter with them is extra special.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, een klapekster blijft toch bijzonder als je die voor de lens krijgt. Ik was hier wel blij mee. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hoi Ad,
    Wat een prachtige beelden heb je daar gemaakt op Texel. Echt schitterend.
    Die klapekster vind ik heel bijzonder en leuk hoe je hem overal zo hebt weten te fotograferen. Die achtergrond, wat jezelf ook al schrijft, geeft daar inderdaad ook een mooi effect op het geheel.
    En dan die zilverreiger, wat een mooie foto's zijn dat ook zeg. Geweldig om deze mooie vogel zo sierlijk te zien. Ook de kleuren van het wit zijn uitstekend overgekomen. Een fantastische reeks Ad, waar je zeker trots op mag zijn.

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      In mijn tekst heb ik wel vermeld dat ik net terug was van enkele dagen fotograferen op Texel, maar deze foto's zijn daar niet gemaakt. Maar maakt niet uit, leuk dat je de foto's van deze klapekster zo waardeert. Het witte van die grote zilverreiger was wel een dingetje ja, je moet zo oppassen met de belichting (handmatig) anders is het wit zo uitgevreten. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  4. Reacties
    1. Hoi Bas,

      Mooi dat je genoten hebt van deze serie, bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Ha Ad,
    zoals je ziet, kan ik gelukkig ook weer reageren.
    Wat leuk dat je de klapekster zo goed voor de lens hebt kunnen krijgen. Foto 9 vind ik daarvan de leukste, hij kijkt daar zo schalks opzij. Ook je afsluitende beeld vind ik mooi met de vogel piepklein maar wel heel opvallend in zijn omgeving.
    Van je ICM-beelden spreekt het middelste beeld mij het meest aan.
    Van de balletopvoering van de grote zilverreiger heb ik genoten. Lijkt me heel bijzonder om zoiets te zien.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      Ja, fijn dat je weer vooruit kunt op blogger, het is telkens maar weer afwachten hoe het uitpakt als Google weer eens iets veranderd heeft. Als je een keer in de wintermaanden een klapekster voor je lens krijgt mag je al blij zijn, hier had ik dat geluk. Leuk dat je ook even je mening geeft over de ICM beelden. Dat dansje van de grote zilverreiger was inderdaad even genieten, meestal zijn ze vrij statisch. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  6. Hai Ad,

    Ik heb het gebied direct eventjes bekeken en als favoriet opgeslagen. Wanneer ik daar weer eens in een huisje bivakeer, ga ik er zeker eens langs. Ik zag dat er drie hutten zijn in dat gebied en lekker dichtbij de parkeerplaats. Je bent natuurlijk wel een mazzelaar met die klapekster. Dat zijn toch buitenkansjes en je hoopt dan dat zo'n vogel ff een muisje of een koolmeesje vangt en aan een tak spietst. Maar hiermee mag je natuurlijk ook zeer tevreden mee zijn, want het zijn lastige vogels om van dichtbij te fotograferen. Mooi dat je dan ook nog even een nieuwe soort mee kan pakken. Dat houdt onze hobby toch ook erg leuk, zeker als je er niet bewust naar op zoek bent, aar dat het gewoon op je pad komt. Ik las dat je ook wat leuke soorten hebt gefotografeerd op Texel. Ik ga begin volgende week een paar dagen alleen die kant op en hoop op wat leuke waarnemingen zoals bijeneters en dergelijke;-)

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vergeet ik helemaal de mooie serie van de zilverreiger te benoemen. Ik heb dat ook wel eens gezien en het levert direct een grote hoeveelheid beelden op. Heel fraai.

      Verwijderen
    2. Hoi René,

      Ja, als je in de buurt bent zou ik daar zeker eens gaan kijken. Parkeerplaatsen zijn inderdaad dichtbij en ruimschoots aanwezig. (gratis) En (als je dat tenminste wilt) als je me van te voren even bericht kom ik misschien ook wel even kijken, lijkt me leuk om elkaar eens te ontmoeten. Die klapekster is inderdaad mazzel, als je hem gedurende de wintermaanden een keer voor de lens krijgt mag je al niet klagen. Je hoopt dan inderdaad op zo'n situatie zoals jij schetst met die prooi, maar dat zijn echt uitzonderingen.
      Ik fotografeerde op Texel inderdaad enkele oor mij nieuwe soorten zoals de Temmincks strandloper en de morinelplevier. Ik hoopte nog op de breedbekstrandloper die daar op dat moment ook zat, maar die heb ik niet kunnen vinden en ook bijeneters heb ik niet gezien. Ben benieuwd hoe het jou daar vergaat, succes in ieder geval.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. Ludmiła Jabłońska heeft gereageerd op "Klapekster, waterpieper en grote zilverreiger"
    2 dagen geleden
    Srokosz jest fascynujący! U nas niedaleko od domu gniazduje, ale jest bardzo płochliwy i bardzo trudno go sfotografować z przyzwoitej odległości. Gratuluję obserwacji i udanych zdjęć.
    Ik heb deze reactie gekopieerd van m'n dashboard reacties, om de een of andere reden wordt die niet hier in het blog opgenomen. Zal wel weer met die veranderingen van Google te maken hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ludmila,

      Hopelijk lukt het je om de klapekster ook te fotograferen, ook al zit hij dan ver weg. Dat was overigens bij mijn laatste foto ook het geval. Bedankt voor je reactie en je felicitatie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hi Ad,
    Wat een prachtige serie foto's! Erg mooi om te zien hoe de vogeltjes op de tak zaten te "poseren".
    De foto's van de dansende zilverreiger vind ik super. Vooral de foto waarbij door het meelicht de schaduw van z'n kop en hals op de vleugel viel, springt er voor mij uit. Het lijkt net of hij eerst met zijn tenen voelt of het water niet te koud is.

    Groetjes,
    Annette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Annette,

      Ja inderdaad, veel foto's hebben wel een hoog "takkengehalte", maar daar heb je bij zo'n openbare vogelhut niet zoveel invloed op. Ben het met je eens dat de foto's van de grote zilverreiger dan wat meer natuurlijk ogen. Leuk die associatie die jij geeft aan dat dansen net boven het wateroppervlak. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hallo Ad
    es hat wieder Spaß gemacht deine Bilder anzuschauen, super gemacht
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Leuk dat je de beelden met genoegen bekeken hebt Frank en bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Hallo Ad, een schitterende serie van de klapekster. Super dat hij zich menigmaal aan jou liet zien.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos,

      Ja, ik hem hem in de Luijsen nog niet eerder zo voor de lens gehad, mazzeltje. Dank voor je reactie. De foto's van de oehoe moet ik nog bewerken, komen z.s.m.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  11. Hallo Ad,
    Ik was inderdaad even verrast door de klapekster. Helaas heb ik die de afgelopen wintermaanden gemist, maar in de jaren ervoor zag er 's winters regelmatig een. Het zijn mooie vogels die lastig te benaderen zijn, maar daardoor wel weer uitdagend. Een waterpieper heb ik nog nooit gezien. Ik snap dat je blij was met de waarneming. Een dansende zilverreiger is ook al iets bijzonders. Je hoopt altijd dat je eens wat minder doorsnee platen te kunnen maken, en dat is dit geval goed gelukt. In ieder geval heeft de zilverreiger je deze keer de mooiste platen opgeleverd.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Ja, het lukt me maar niet om in de actualiteit te werken, soms denk ik laat ik nou eerst die recent gemaakte foto's maar eens afwerken, maar dan vind ik het weer zonde als die oudere opnames blijven liggen. Klapekster zien moet je inderdaad geluk mee hebben, hier met die heidevelden en de Peel in de buurt heb je denk ik wel wat meer kans dan in het westen. Die grote zilverreiger gaf inderdaad wel een lekker showtje weg. Dank voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hallo Ad,
    Ja dat is altijd genieten als je een Klapekster kan vastleggen, en dat vastleggen is je prima gelukt.
    De Vlaardingse Broekpolder laat deze soort al weer enkele jaren links liggen om te gebruiken als overwinteringsplek. Zal ongetwijfeld met de als maar drukkere recreatie daar te maken hebben helaas.
    Ook de Waterpieper heb je er mooi op staan, en kijk die Zilverreiger eens, prachtig!
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Bert,

      Jammer als zo'n toch betrekkelijk zeldzame wintergast een gebied links laat liggen door de recreatiedruk. Maar, dat is niet uniek, ik zie het hier ook, zeker tijdens de coronaperiode is het aanzienlijk drukker geworden in de natuurgebieden en lang niet iedereen houdt zich aan de gedragsregels die daarbij horen. Dank je voor je positieve reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen