Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 19 augustus 2022

Morinelplevier en eider

Als vervolg op mijn vorige blog over Texel, zoals aangegeven, deze keer aandacht voor de morinelplevier en de eider. De morinelplevier was voor mij een nieuwe soort die hoog op mijn verlanglijstje stond en waar ik al heel lang van hoopte die eens te vinden en te fotograferen. De eider had ik al wel vaker gefotografeerd, maar meestal aan de kust in het water terwijl ik nu de kans kreeg om hem ook eens aan land tussen de vegetatie te fotograferen. 

Het verblijf op Texel stond al even gepland en het is mijn gewoonte om dan al geruime tijd van tevoren waarneming.nl in de gaten te houden om te zien of er op het eiland bijzonderheden zijn gesignaleerd en zo ja waar. Zodoende zag ik dat er al gedurende enkele weken af en toe morinelplevieren waren gezien. En nu maar hopen dat ze er nog waren gedurende ons korte verblijf van slechts enkele dagen en dat we ze überhaupt konden vinden.

Omdat ik het toch wel twee bijzondere soorten vind die je maar sporadisch in Nederland te zien krijgt wijd ik dit blog hier volledig aan. Veel kijkgenoegen en mocht je de moeite willen nemen om een reactie achter te laten dan stel ik dat zeer op prijs. Bedankt overigens nog voor de leuke reacties op mijn vorige blog. (klik hier)

Groeten, Ad


Morinelplevier. Zo kon ik hem, of liever gezegd haar want het is een vrouwtje, fotograferen later op de avond nadat we die dag al heel wat uurtjes doorgebracht hadden bij de akker waar we ze vonden.


De tweede dag van ons verblijf op Texel trokken we er 's-morgens na het ontbijt op uit om de morinelplevieren te zoeken. Ik had een indicatie waar dat ongeveer zou kunnen zijn maar in eerste instantie reed ik een verkeerd zandpad in waar ik de hazen uit het vorige blog kon fotograferen. De morinels lieten zich daar echter niet zien.


Toen ik nog eens even goed de plek analyseerde bleek het om een akker recht tegenover onze B&B te zijn, maar ik kon daar niet komen omdat er een brede sloot tussen zat.


Via een omweg over de hoofdweg kon ik daar uiteindelijk toch komen en na zeker een uur speuren met de verrekijker waarbij ik de auto telkens een klein stukje vooruit reed zag ik plotseling de eerste morinelplevier.


Aanvankelijk zat die nog best ver weg, maar we hadden ons voorgenomen rustig in de auto te wachten tot ze dichterbij kwamen. En als je er eentje gezien hebt zie je er al gauw meer, uiteindelijk telde ik zes vogels die op korte afstand van elkaar foerageerden ondertussen nauwlettend de omgeving in de gaten houdend.


Maar, zoals dat zo vaak gaat, net toen ze wat dichterbij gekomen waren en ik mijn eerste redelijke foto kon maken kwamen er een stuk of drie auto's het pad op gereden. Ze hadden mij blijkbaar vanaf de hoofdweg zien fotograferen en wilden natuurlijk wel weten wat er te zien was. Met veel rumoer stapten ze uit de auto om mij dat te vragen en natuurlijk renden de plevieren meteen 50, 60 meter verder de akker op. Duidelijk onervaren natuurfotografen. Ik vertelde ze dat ik gele kwikstaarten aan het fotograferen was, die daar ook zaten. Maar omdat ze met wel 6, 7 man buiten de auto's bleven staan besloten wij om te vertrekken om later op dag terug te komen. De morinelplevieren hebben ze waarschijnlijk niet eens gezien.


We reden verder de hoofdweg af en in een plasje zag ik vanachter een kijkscherm enkele eiders ronddobberen. Het betrof een woerd in zomerkleed en twee eenden.


Best bijzonder, want hoewel de eider net zoals diverse andere eendensoorten niet specifiek een zoutwatervogel is had ik hem nog niet eerder in een zoetwaterplas gezien.


Nadat ik daar even gepost had zwommen ze naar de oever van een eilandje om daar eens lekker uit te rusten. Ik zag dat verderop op het eilandje mooi geel gekleurde vegetatie stond en het zou natuurlijk mooi zijn als ze daar eens tussen zouden gaan zitten.


En dat gebeurde ook, de gele bloemen in combinatie met de smalle weegbree contrasteerde mooi tegen het blauwe water met de prachtige zwart/witte vogel daar tussenin.


Ik kon een aantal leuke beelden maken, hier het vrouwtje en het mannetje bij elkaar.


Woerd eider, het valt niet mee om bij vogels waarbij het oog in een zwart gedeelte van de kop zit een lichtje in het oog te krijgen, maar bij enkele opnames had ik het geluk dat het licht precies goed viel.

Ik heb hier bewust voor een panorama-uitsnede gekozen om de onrustige achtergrondvegetatie te vermijden. De eider zat op een verhoogd eilandje zodat ik hem tussen de bloemen op ooghoogte kon fotograferen.


Woerd eider.


Hier viel uiteindelijk alles samen, een mooie houding, lichtje in het oog in een panorama tussen de bloemen.


Na allerlei omzwervingen over het eiland waarvan de resultaten in het vorige maar ook in een toekomstig blog te zien zijn, zijn we aan het begin van de avond weer teruggegaan naar de morinelplevieren. 


Het kostte best veel moeite om ze weer terug te vinden en aanvankelijk bekroop me het gevoel dat ze weg waren, maar na weer een klein uurtje verkennen en wachten kreeg ik ze weer in het vizier.


Morinelplevier stappend tussen de jonge aanplant. Je zou zeggen dat ze met hun prachtige kleurencombinatie direct opvallen op zo'n akker, maar niets is minder waar, als ze niet bewegen zijn ze vrijwel onzichtbaar.


En over kleuren gesproken, de hier getoonde foto's zijn allemaal van vrouwtjes, een bewuste keuze omdat, in tegenstelling tot bij de meeste vogelsoorten, bij de morinelplevieren de vrouwtjes mooier en dieper gekleurd zijn dan de mannetjes. Een fenomeen dat zich ook voordoet bij de franjepoten. Het heeft te maken met het gegeven dat bij deze soorten het mannetje de broedzorg op zich neemt en door die minder uitgesproken kleuren ook minder opvalt bij predatoren als hij op het nest zit.


Tenslotte nog een foto van de bovenzijde van de morinelplevier. Opvallend is de mooie vleugeltekening en vooral de witte V-vorm op de kop.

Slotwoord: Samen met de soorten uit het vorige blog, de morinelplevier en de eider zagen we tijdens die dagen op Texel nog meer soorten. Daarom volgende keer in een afsluitend blog aandacht voor die overige soorten. Tot dan.

25 opmerkingen:

  1. Ad wat is dit mooi en bijzonder de eider en de morinelplevier wat een buitenkans en wat heb je er geweldige opnames van kunnen maken dat is zeker een reden om er nog eens naar terug te gaan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bas,

      Een buitenkans, zeker wat de morinelplevier betrof, was het inderdaad. Texel gaan we zeker naar terug, we komen er meerdere keren per jaar. Dank voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  2. Hoi Ad,
    Dat is een bijzondere vogel, die Morinelplevier. Die heb ik denk ik nog nooit in het echt gezien.
    Fantastisch hoe jij die hebt kunnen fotograferen. En ook die Eidereenden zijn super mooi.
    Grappig dat je daar ook het minder opvallende vrouwtje erbij hebt gezien.
    Mooie reeks Ad!!

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Uiteraard kende ik als vogelliefhebber/fotograaf de morinelplevier wel, maar ik had hem ook nog nooit gezien. Hij stond dan ook hoog op mijn wensenlijstje. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hai Ad,

    Inderdaad een supersoort en ik mocht ze een jaar of 4 geleden fotograferen in de AWD en had ze daar op een paar meter afstand. Geweldig mooi en ik kan mij dus voorstellen dat ze hoog op jouw lijstje stonden, want daar stonden ze bij mij ook. Toch wel erg fijn dat jouw vrouw ook het geduld op kan brengen om lang te wachten. Bij mij zou dat eindigen in een echtscheiding hahaha. Maar je geduld is beloond en je hebt ze toch lekker vast kunnen leggen. Zo jammer dat er dan weer van die sukkels de boel verpesten. Ik vraag mij iedere keer weer af hoe dom sommigen kunnen zijn. Ik heb weleens gezegd dat ik grassprietjes aan het fotograferen was, maar dat ze opeens verdwenen waren omdat er iemand zo slim was om uit een auto te stappen. Maar goed dat je later nog even terug gegaan bent, want ook daar ben je weer beloond met je vasthoudendheid. Fijne foto's ook van de Eiders. Best een lastige soort om te fotograferen met die lastige kleuren en die zwarte kap. Gelukkig heb je in een aantal foto's het lichtje in het oog kunnen vangen, want dat brengt meer leven in de vogel. Net als bij visdiefjes en dergelijke zien ze er een beetje doods uit als je het oogje niet kunt zien. Mooi vervolg zo op het vorige blog.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Ik kan me je foto van destijds van de morinel nog herinneren, weet dat ik toen nog dacht goh wat zou het mooi zijn als ik die eens kon fotograferen. En het gebeurde zoals je ziet, nu die hardnekkige draaihals nog. Als het niet tot een echtscheiding heeft geleid zal jouw vrouw ongetwijfeld andere supertalenten hebben haha. Mooi verhaal van die grassprietjes, moet ik er ook maar eens ingooien. Dank je voor je leuke reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  4. Hallo Ad
    Texel ist auf jeden Fall ein Ausflug wert, wunderschöne Bilder auch der Kontrast mit der Wiese gefällt mit genau so gut wie dir
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Texel herbergt een schat aan vogels, zeer de moeite waard om eens naar toe te gaan. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Wonderful photos of the dotterel Ad. Congratulations to the catch !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je commentaar en compliment Lasse, fijn dat je nog even vermeldt dat deze reactie van jou was. Ik hoop dat de problemen met blogger snel opgelost worden.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  6. The comment was from me, ThGreetings Lasse

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Unas fotos espectaculares del chorlito carambolo y el eider, me han gustado mucho todas. Enhorabuena Ad, un fuerte abrazo desde el norte de España.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Germán,

      Dank je dat je je waardering uitspreekt voor deze foto's.

      Groeten uit Nederland,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hallo Ad,
    Ik kan mij voorstellen dat jij graag morinelplevieren wilde fotograferen. Ik heb ze vier jaar geleden in de AWD gemist, omdat ik net in de laatste voorbereiding van een vakantie zat. De jaren erna kwamen ze niet meer langs. Eiders heb ik vooral in IJsland van dichtbij gezien, helaas alleen vrouwtjes en jongen. Mannetjes zijn 's winters af en toe bij IJmuiden te zien, maar meestal wat verder weg dan mij lief is. Ik kan mij goed voorstellen dat je blij was met beide soorten, waarbij bovendien je uithoudingsvermogen beloond is. Het heeft je in beide gevallen knappe platen opgeleverd.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Kees,

      Ik weet inderdaad dat vier jaar geleden een of enkele morinelplevieren in de AWD zaten. Toen ik de foto's daarvan van René zag baalde ik er al van dat ik dat moment niet daar was. IJsland is, behalve voor de eiders, ook een goede plek om morinelplevieren te zien evenals de franjepoten in zomerkleed. Een enkele eider heb ik 's winters ook wel bij de kust gezien ja. Dank je voor je compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Nie widziałam nigdy tych ptaków. Gratuluję obserwacji i udanych zdjęć.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ludmila,

      Ik had deze vogels ook nog niet eerder live gezien, maar kende ze uiteraard wel als vogelliefhebber. Dank je voor je felicitatie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Mooi zeg, die morinellen. Ik zag ze daar ooit op misschien wel 100 meter, dus geen foto kunnen maken. Nu geniet ik maar van de jouwe...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi dat ik je een plezier doe met deze foto's Gerrit, ik heb overigens ook lang moeten wachten op deze kans. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  11. prachtige serie van beide soorten. De Morinelplevier heb ik een paar jaar geleden in de Waterleidingduinen kunnen fotograferen, wat een leuke soort is dit. Jij hebt hem er ook erg mooi op staan. En leuk de eider eenden in een ander soort vegetatie dan aan de kust.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Ghita, ik weet nog dat de regelmatige bezoekers van de AWD o.a. jij daar destijds de morinelplevier gefotografeerd hebben. Er kwamen toen prachtige platen voorbij en ik dacht goh, wat zou ik die graag gefotografeerd hebben. Vele jaren later is het me dan toch nog gelukt, alleen zou ik ze nog liever vanuit een laag standpunt gefotografeerd hebben, maar dat was daar tussen dat stoppelveld bijna onmogelijk. Eider tussen de bloemen was ik ook heel blij mee.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hoi Ad,
    Had ik maar één zo'n foto van een morinelplevier.........zei ze een tikkie jaloers.... Pfft wat heerlijk dat je ze gevonden hebt en zulke mooie foto's kon nemen! Ik weet precies waar dat was en heb met Marianne samen twee ochtenden gezocht en ze niet gevonden, helaas. S]De soort staat ook hoog op mijn lijstje. Dan de eiders, piekfijn geplaat. Ook dat scherm ken ik maar al te goed. Fijne plek als je niet gestoord wordt. Ik had ook nog nooit eiders zo dichtbij gezien..
    Hier kun je nog wel ff van nagenieten, heel geslaagd!
    ( en dan vergeten we maar weer gauw die irritante gasten onderweg, die het niet helemaal snappen...)
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria,

      Haha, ja dat dacht ik ook toen ik jaren geleden de foto's van diverse bloggers voorbij zag komen van de morinelplevier in de AWD. Frappant dat jullie daar ook waren en ze niet gevonden hebt, het was ook wel lastig om ze te vinden op dat stoppelveld maar zeker niet onmogelijk, na een uurtje speuren had ik gevonden. Vreemde is dat je zou zeggen dat ze opvallen met die rode borst, maar het tegenover gestelde is waar. Het scherm waar de eiders zaten had ik nog nooit eerder iets gezien, met die eiders nu was ik wel blij. Dank je voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  13. Mooie fotos. De morinelplevier wordt weleens in Tholen gezien maar zelf nooit gezien daar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Caroline, hij is in Nederland behoorlijk zeldzaam, als hij bij jou in de buurt gezien wordt zou ik er direct naar toe gaan. Ik vogel en fotografeer al best lang en dit was de eerste keer dat ik hem zag en kon fotograferen.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen