Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 5 augustus 2019

Grauwe kiekendief

Gedurende de velen jaren dat ik al aan natuurfotografie doe heb ik talloze foto's gemaakt van de bruine kiekendief. In het begin vond ik dat heel bijzonder, immers in die tijd, midden jaren 70 zag je nog niet zoveel kiekendieven al al helemaal niet in Oost Brabant. Toen dat dan ook voor de eerste keer lukte, ergens in een polder in het westen van het land, was dat voor mij echt een eureka moment. Er volgden er meer en toen ik in de jaren 80 op Schiermonnikoog eens een blauwe kiekendief zag vliegen terwijl ik geen camera bij me had was het ultieme doel om ook die nog eens op de gevoelige plaat te vereeuwigen. Het aantal in Nederland voorkomende exemplaren was toen op de vingers van een hand te tellen. Vele jaren later lukte ook dat en tegenwoordig zie ik ze zelfs regelmatig hier dichtbij huis in de Peel vliegen. En ik wijdde er al eens een blog aan, zie: https://advanduren.blogspot.com/2018/01/airbnb.html#comment-form
In die tijd (en nog) was ik een fervent liefhebber van veldgidsen over vogels en zag toen dat er nog een derde soort hier in Nederland voorkwam, n.l. de grauwe kiekendief die zowaar nog zeldzamer was dan zijn blauwe soortgenoot en tot enkele jaren geleden kon ik niet bevroeden dat ik die ooit nog eens voor de lens zou krijgen.
Toch kwam het zo ver. Dit voorjaar waren we op (vogel)vakantie in noord Drenthe van waaruit we verschillende tochten ondernamen naar o.a. het Lauwersmeer, het Zuidlaardermeer en de polders van Groningen. Tijdens een van die tochten door de polders van midden Groningen zag ik plotseling in mijn ooghoeken een kiekendief boven de weilanden vliegen. Ik zag gelijk dat geen blauwe was, maar een mannetje van de grauwe soort. Snel de auto een zijweggetje in gedirigeerd en uitgestapt waarbij ik het geluk had dat hij weliswaar snel voorbij wiekelde, maar ik toch snel wat foto's kon maken. Het is dan een ontzettend voordeel als je je camera kent en snel met de instellingen kunt schakelen (ik fotografeer alles op de manuele stand) Ik was erg blij dat het na zoveel jaren was gelukt om ook de grauwe te kunnen fotograferen.
Je zou zeggen "nou dan heb je ze alle drie" maar intussen heeft zich ook nog de steppenkiekendief genesteld in het rijtje van in Nederland voorkomende kiekendief soorten. Het doel is ook die nog aan het rijtje te kunnen toevoegen, ooit zal me dat hopelijk lukken ook al is hij nog zeldzamer dan de grauwe.
Bedankt nog dat jullie zo enthousiast reageerden op mijn blog over de zeearenden In Nederland, klik hier: https://advanduren.blogspot.com/2019/07/zeearenden-in-nederland.html#comment-form

Groet,
Ad



De tekening aan de onderkant van de vleugels is duidelijk anders dan bij de blauwe kiekendief.



Langzaam, althans zo lijkt het, speurt hij het weiland af op zoek naar prooi.



Op de achtergrond het boerenbedrijf.



Hij stoorde zich niet aan mijn aanwezigheid en kwam al iets dichterbij.



Even leek het erop dat hij verder door zou vliegen, steeds verder van mij weg.



Hier kantelde hij en kwam weer mijn kant op gevlogen.



Fijn als je dan achteraf ziet dat de belichting goed is en de lucht niet uitgebeten.



En maar speuren. Hij ziet er best wel een beetje sneaky uit.



Op de achtergrond weer een hoogspanningsmast , het lijkt wel of kiekendieven en zeearenden een bepaalde voorkeur hebben v.w.b. hun leefomgeving waarbij die dingen zich in het landschap bevinden. Ik vond het overigens niet echt storend in de foto.



Hier draaide hij weer en gaf me nog een kans om enkele foto's van nog dichterbij te maken. Intussen was ik wel achter de auto weggekropen. Hier is ook mooi de donkere lijn in de lengte van de vleugel zichtbaar.



Hier is ook goed het verschil met het mannetje blauwe kiekendief te zien, de onderkant van de vleugels is gespikkeld terwijl, behoudens de zwarte vleugelpunten, de onderkant van de vleugels bij de blauwe egaal is.






Hier vloog hij steeds verder van me weg.....



Om vervolgens hoogte te winnen....



En tenslotte boven de boomtoppen te verdwijnen.



 Even later zag ik hem op flinke hoogte over zweven.



Hier kun je mooi de totale bandering op vleugels en staart zien.



Een laatste plaatje waar hij nog hoger tegen een volmaakt onbewolkte hemel vloog.

Slotwoord: Alhoewel ik het idee heb dat het klimaat voor veel vogels in Nederland almaar slechter wordt ben ik bepaald niet ontevreden dat ik na de zeearenden deze grauwe kiekendief dit jaar aan mijn portfolio heb kunnen toevoegen.
Recent werd overigens bekend dat hier in de omgeving op de Strabrechtse Heide, waarin zich het grootste natuurlijke ven van Nederland bevindt, ook een (jonge) zeearend is gesignaleerd die daar nu al enkele weken is blijven rondhangen. Wie weet, leidt dit tot een broedgeval en zou ik deze imposante vogel eens dichtbij huis kunnen fotograferen.

28 opmerkingen:

  1. Hooi Ad
    die Grauwe kiekendief is gaaf mooi dat je die voor je lens kreeg.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herman,,

      Ja, dat was inderdaad een buitenkansje, bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  2. Ha Ad,
    dat moet wel een heel bijzonder gevoel gegeven hebben, toen je zo midden in de Groningse polder stond en deze prachtige vogel door je cameralens zag. Je hebt prachtige foto's gemaakt, zo haarscherp ook het oog en de tekening in de vleugels. Een plezier om te bekijken.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      Ja, dat klopt inderdaad, in eerste instantie denk je aan een blauwe kiekendief, maar als het dan de zeldzame grauwe blijkt te zijn is dat wel echt even kikken. Maar je kunt er niet te lang bij stilstaan, je moet snel handelen want het lijkt heel langzaam te gaan, maar no-time is hij alweer een heel eind weg. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hallo Ad
    das nenne ich Glück und können, manchmal wartet man vergebens und bekommt nichts vor die Linse und dann hat man wieder Glück so wie du
    schöne Bilder
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Ja, ich hatte damit viel Glück, aber ich wusste dass er dort vorkam und dann kan man ihm mit etwas Glück zu sehen bekommen. Danke schön für diene Reaktion.

      Grüsse Ad

      Verwijderen
  4. Hallo Ad,
    Die kan je afvinken! Mooie foto's heeft het je opgeleverd. Goed van scherpte en belichting. Mooie vogel ook, trouwens. Op naar de Steppenkiek.
    Groet, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Dick,

      Ja, ik was er heel blij mee en het is een bijzonder mooie vogel om te zien, beetje sneaky wel. Hoop eens de steppenkiek nog eens te kunnen platen. Bedankt voor je reactie.

      Groet,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hoi Ad,
    Wat gaaf dat je deze kiekenduif zo hebt kunnen volgen in de lucht. Prachtig zo zoekend naar een prooi.
    Echt hele mooie foto's!! Mooi ook zo met die gespreide vleugels.
    Knap gedaan hoor!!

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Ja, hij was duidelijk op zoek naar een prooi en dan lijken ze langzaam over het land te wiekelen, maar het echt heel snel, ze zijn zo honderden meters verderop. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  6. Wat heb je deze ook mooi weten te fotograferen Ad.
    Prachtig staat die er op, mooi de loerende blik naar beneden zoekend naar prooi.
    Wat zul je genoten hebben, doe ik van jou foto's.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ze hebben een wat sneaky blik Tinie, het was inderdaad genieten. Fijn dat jij ze ook mooi vindt, bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  7. Hoi Ad,
    Een feest om al je schitterende foto's te bekijken van deze fel begeerde roofvogel!!!
    Ik heb ook man en vrouw mogen bewonderen in Drenthe, ooit! Wat een mooie vogel en wat een mooie beelden! Ook maar even weer heerlijk naar je gelinkte blog gekeken over de blauwe en de bruine kieken, pffft.
    Wat mooi!
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria,

      Het is inderdaad een prachtige vogel die je niet zo gauw te zien krijgt. Vroeg me af of jij die foto's van dat paartje in Drenthe ooit in een blog verwerkt hebt. Ja, met vooral die blauwe was ik destijds ook heel blij. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  8. Reacties
    1. Dank je Bas, leuk dat je ervan genoten hebt. Bedankt voor je reactie.

      Groet,
      Ad

      Verwijderen
  9. Prachtige fotos van z'on mooie vogels Ad. Zul je wel blij mee zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar ben ik inderdaad blij mee Caroline, ze zijn wel aardig gelukt ja, maar je moet razendsnel reageren en dan moeten de instellingen van je camera nog goed staan. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Hallo Ad, woh wat een prachtige waarneming is dit. De foto's zijn ook zeer geslaagd mag ik wel zeggen. En nu inderdaad maar op naar de Steppekiekendief.
    Mooi te weten van de jonge zeearend!
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos,

      Ja, een onverwachte waarneming, alhoewel ik wel wist dat deze soort daar voor kwam, maar ja, dan moet je natuurlijk nog wel het geluk hebben dat je hem gaat zien. Hoop de steppenkiek ooit nog eens te zien. Die jonge zeearend zou voor jou inderdaad ook interessant kunnen zijn, het is niet zo ver van je vandaan.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  11. Ik kijk altijd vol bewondering naar dit soort foto's , vogels in de vlucht. Allemaal zo superscherp, en bij de foto's zie je zelfs het oogje haarscherp. Een heel knappe serie, ik doe het je niet na. En ook nog eens geweldig om deze soort te zien en vast te leggen
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ghita,

      Ja, bij vluchtfoto's zijn een drietal dingen belangrijk, je moet beschikken over een snelle autofocus (lichtgevoelige lens) je moet snel reageren want je krijgt meestal maar even de kans en het is een pre als je snel kunt wisselen tussen de verschillende instellingen van je camera. Maar dan nog heb je vaak missers, ik was hier heel blij mee. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hallo Ad,
    Bruine kiekendieven heb ik 's winters een aantal keren in de Haarlemmermeerpolder gezien maar van fotograferen kon daar niets komen. Een blauwe heb ik ooit een keer in een Belgisch natuurgebied gezien, maar een grauwe is helemaal nieuw voor mij. Je hebt je kansen uitstekend kunnen benutten met deze knappe serie als gevolg. Wat een mooie tekening heeft deze vogel. Mijn complimenten voor de fraaie, haarscherpe beelden.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Toch zou je in de zomer meer bruine kiekendieven moeten zien, een aanzienlijk deel trekt n.l. weg in de winter. Die blauwe heb je denk ik bij jou in de buurt meer kans op dan hier, b.v. op de waddeneilanden heb ik hem ook meermaals gezien en tot voor kort had ik nooit verwacht die hier in de buurt nog eens te kunnen zien. Maar met deze soort gaat het toch wel wat beter dan decennia geleden. Ja, die grauwe was voor mij ook nieuw en is ook zeker zeldzamer dan de andere twee. Bedankt voor je reactie.

      Groet,
      Ad

      Verwijderen
  13. Hoi Ad,

    werkelijk fenomenaal om deze grauwe kiek te kunnen fotograferen.
    Hier zal menig fotograaf ook aardig jaloers op worden want zo vaak zie je deze niet.
    Je vliegbeelden vind ik echt geweldig om te zien en daarin zie je ook nog de mooie details dus ze zijn ook nog scherp. Dat is inderdaad het mooie van je camera kennen en op de m fotograferen. Ik ben echt wel een beetje jaloers hoor. Ik lees dat er ook waarschijnlijk een jonge zeearend in de buurt verblijft en dat zou natuurlijk geweldig zijn als deze ook daar gaat broeden. in ieder geval voor deze serie mijn complimenten.

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Je ziet ze inderdaad niet vaak, ik was er dan ook heel blij. Maar als je vaak gaat in gebieden waarvan je weet dat daar een bepaalde soort kan voorkomen kun je geluk hebben. Met vliegbeelden is het toch een kwestie van veel oefenen zodat je vooraf al de lichtomstandigheden en daarmee de instellingen van je camera kunt inschatten. Die jonge zeearend hier in de buurt heb ik intussen gezien, maar hij zat veel te ver weg om goede foto's te kunnen maken. Bedankt voor je reactie en complimenten.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  14. Hai Ad,

    Wat een mazzel dat je a. de vogel zag en dat je direct doorhad dat het een grauwe kiek was en b. dat de vogel helemaal opging in het zoeken naar een prooi. Vaak is het met kiekendieven zo, dat wanneer ze je zien ze met een paar vleugelslagen ineens helemaal uit beeld zijn. Aan jouw foto's te zien, kwam dit exemplaar heel mooi voorbij zeilen. De keren dat ik dacht dat ik op de juiste plek stond en alles in de aanslag had (en in mijn hoofd al de mooiste foto's had gemaakt), en dat de kiekendief gewoon even linksaf sloeg, zijn inmiddels legio. Zeer frustrerend. Dat je met 1 kans dus deze resultaten hebt behaald is wel een applausje waard. Ging het altijd maar zo soepel he?

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Jouw ervaringen met kiekendieven kan ik alleen maar beamen, ze zijn zelfs tijdens hun foerageervluchten zeer attent en argwanend en bij de minste onraad vliegen ze gelijk van je weg. Wat ik vaak doe als ik er eentje aan zie komen wiekelen is dat ik snel uit de auto sluip en achter de auto blijf en op het moment suprême even omhoog kom om snel wat foto's uit de hand te maken. Voordeel is dan ook nog dat je je hand waarmee je camera ondersteunt kunt fixeren tegen de auto zodat je minder last hebt van bewegingsonscherpte. Zo zijn deze foto's ook tot stand gekomen, maar het is natuurlijk geen garantie, nog altijd heb je ook op deze manier talloze missers. Bedankt voor je reactie en applausje.

      Groet,
      Ad

      Verwijderen