Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 22 januari 2018

Airbnb

Mijn vorige blogbericht droeg de titel BB en sloeg niet op een voormalige blonde Franse filmster maar op de eveneens minstens zo fotogenieke blonde buizerd. (klik hier)
Zo slaat bovenstaande titel niet op een of ander logies met ontbijt maar op de elegante blauwe en bruine kiekendief die als acrobaten door de lucht zweven en al wiekelend boven de rietvelden jagen op hun geliefde prooi namelijk kieken ofwel kuikentjes van in het riet broedende vogels.
Al lang was mijn wens om dit gedrag van de kiekendieven vast te leggen. De afgelopen twee jaar heb ik daar aardig wat tijd aan besteed en ook tijdens onze vakanties was ik in de rietvelden vaak op zoek naar deze prachtige vogels waarbij vooral het mooi gekleurde mannetje van de blauwe variant hoog op mijn verlanglijstje stond.
Veel kijkgenoegen bij de foto's in dit blogbericht en als je naar aanleiding daarvan een reactie wilt achterlaten stel ik dat zeer op prijs.

Groet,
AdOm maar met de deur in huis te vallen, het fotograferen van een blauwe kiekendief mannetje is gelukt. Die dag was ik met mijn echtgenote aan de randen van de Groote Peel op zoek naar deze schoonheid. Toen we na uren in de auto even zaten te pauzeren zag zij met de verrekijker in de verte een vogel onze kant op komen vliegen. Al gauw zag ik dat het onze gezochte gast was en snel heb ik mijn camera ingesteld en verscholen achter de auto gewacht tot hij dichtbij genoeg was. Toen hij net boven onze auto was keek hij nog even mijn kant op alsof hij voor me wilde poseren.Al weken eerder lukte het me om het vrouwtje van de blauwe kiekendief vast te leggen. Ze joeg boven een akker afgewisseld met onkruidvelden.Ze zijn erg gracieus, zeker als ze op wat grotere hoogte op de thermiek zweven.Op een gegeven moment verschenen er zelfs twee ter plekke die om elkaar heen cirkelend om het territorium vochten.Hier is goed de kenmerkende kraag om de nek van het vrouwtje te zien.....en de mooie tekening aan de onderkant van de vleugels.Het lukte me ook enkele foto's van de bovenkant te maken.Majestueus zwevend terwijl ze continu de omgeving afspeuren.Hetzelfde mannetje als boven, totaal anders gekleurd dan het vrouwtje maar de kleur waar de soort zijn naam aan ontleent.Een ander mannetje dat ik een maand eerder in de Groote Peel fotografeerde.Onmiskenbaar met die zwarte vleugelpunten.Als je veel geduld hebt komen ze na lang wachten naar beneden om zich op de opgespoorde prooi te storten.Dit zijn de momenten waar je na lang wachten voor beloond wordt, met gespreide vleugels en staart.Een andere soort is de bruine kiekendief, in tegenstelling tot de blauwe trekt deze soort in de winter naar warmere oorden. Hier het mannetje.Eveneens uitgerust met flinke vlerken waarvan de uiteinden bij het mannetje eveneens zwart zijn. In die zin zou je eerder verwachten hier met het vrouwtje van de blauwe te maken te hebben, reden dat dit, zeker bij leken, vaak voor verwarring zorgt.Best imponerend als zo'n jongen recht op je af gevlogen komt.En ook zij speuren naar jonge vogels, kikkers muizen e.d.Langzaam wordt zichtbaar waar de prooi zich bevindt, iets waar je met je camera instellingen dan al rekening kunt houden.Het heideveld met pijpenstrootjes is al zin zicht.Deze foto's maakte ik in het Fochteloërveen.Waar zit die prooi nou.Een van de foto's waar ik het meest content mee was.Uiteindelijk gevonden, met een verrassingsaanval wordt de prooi veroverd. Ik vond het wel jammer dat links in beeld nog een struikje buiten mijn focusveld stond.Een ander mannetje verschijnt ten tonele.Eveneens speurend naar de blijkbaar volop voorhanden zijnde prooien in het gebied.De jachtmethodiek is vrijwel identiek.Steeds zie je de kop van positie veranderen om de omgeving te scannen.even stil hangen.....en inhouden........en vervolgens in vliegende vaart naar beneden.Twee andere foto's die mij wel blij maken.

Tenslotte wordt ook hier de prooi gegrepen.


Ter afsluiting van dit al veel te lange blog nog enkele foto's van het vrouwtje bruine kiekendief dat haar naam met de overwegend bruine kleur eer aandoet.


Ook hier is de toch flinke spanwijdte van de imposante vleugels te zien.


Slotwoord: De afgelopen tijd heb ik wat minder blogberichten geplaatst. Mijn voorkeur gaat uit naar het wat meer uitdiepen van een onderwerp, het gevolg hiervan is dat de blogberichten over het algemeen wat langer zijn, maar ik hoop hiermee een bijdrage te leveren aan het wat beter leren kennen van een bepaalde soort.

29 opmerkingen:

 1. Leuke titel en prachtige vliegbeelden, knap hoor, dat doe ik je niet na.
  Je kunt zien dat je je echt hebt verdiept in dit onderwerp, de resultaten mogen er zijn. Ik kan me goed voorstellen dat je al deze resultaten graag wilt laten zien, maar toch bekruipt mij het gevoel dat de serie sterker wordt wanneer je wat snoeit in het aantal foto's. Maar goed, het is jóuw blog ;-)

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is telkens een dilemma Loes, eerst selecteer ik vrij grof de foto's die ik wil gaan bewerken voor een blog en als ik ze dan bewerkt heb vind ik het weer zonde om ze niet allemaal op te nemen. Ik denk dat het vooral te maken heeft met een stukje beleving dat je als maker bij elke foto hebt en die de neutrale kijker natuurlijk mist. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat het dan wat (te) veel is om te bekijken. Maar het heeft zeker ook te maken met het niet kunnen selecteren, ik blijf het een van de moeilijkste dingen vinden. Alhoewel je bij het verder uitdiepen van je onderwerp er niet altijd aan ontkomt om iets meer foto's te plaatsen zal ik je tip, waarvoor dank, ter harte nemen.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 2. Prachtige, jaloersmakende beelden en een voor mij weer leerzaam blog. Missie geslaagd, lijkt me.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn te horen dat je er iets van opgestoken hebt Dick, bedankt voor je reactie.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi At
  gaaf die serie mooi in beeld gebracht.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor mij een leerzaam blog, Ad.
  Maar vooral een indrukwekkende serie prachtige vluchtbeelden.
  Dit is vakwerk; complimenten.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je er iets van geleerd hebt en dat je het werk waardeert Corrie. Bedankt voor deze reactie.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad
  super und erstklassig fällt mir als erstes ein
  Flugfotos sind immer eine herausforderung gerade gegen den Himmel ist es schwierig.
  Deine Bilder sind schon Profihaft... man sieht das Können
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,
  Pffft!!!!! Een serie om van te watertanden!!!! Niet alleen de blauwe man, maar ook de blauwe vrouw staan er geweldig op en om het nog maar eens compleet te maken ook nog geweldige foto's van de bruine kieken! Ongelofelijk mooi. Ik heb hier wel van genoten, hoor! Gefeliciteerd je met deze super gave beelden!! Chapeau.
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Maria voor je lovende woorden, de tijd en het werk dat ik erin gestoken heb is niet voor niets geweest.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 8. Knap werk Ad. Om te beginnen zal het niet meevallen om deze vogels behoorlijk in beeld te krijgen, maar daar komt nog bij dat je ze ook graag heel scherp wilt hebben. Dat is mooi gelukt. De ogen van de vogels zijn ook interessant. Op beeld 16 en 24 bijvoorbeeld zie je de ogen recht op je af komen, gefixeerd op het doel. Een wat langer blog om de dieren wat extra aandacht te geven is je op deze manier geen probleem.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Kees, het was een genoegen om deze vogels te observeren en te fotograferen.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 9. Wauw, wat een indrukwekkende serie Ad. Daar zit heel veel tijd in.
  Mooie beelden.
  Wat is je volgende stap? Met prooi? Was dat nu niet een keer gelukt? Je hebt ze wel volop jagend in beeld gekregen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard probeer ik nog een stapje verder te komen Gonnie, graag met prooi dat was helaas nu niet een keer gelukt, niet gezien ook trouwens. Maar, zo blijf ik voor de komende tijd nog genoeg uitdagingen houden, het hoeft ook niet allemaal in een keer te lukken. We blijven lekker bezig zo. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 10. Ha Ad, hoe gaat het? al lang niet meer gezien.
  Mooie serie waar inderdaad veel tijd in zal zitten, maar dan ook veel tijd van genieten!
  Heb zelf na een paar jaar ook weer eens een berichtje op mijn blog gezet.
  Kijken of ik het vol kan houden!
  Hoop je binnenkort weer eens te spreken of misschien weer eens samen op pad te gaan.
  groet,
  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met mij gaat het prima Marcel, elkaar inderdaad al een tijdje niet meer gezien, ik zal separaat via de mail even contact met je opnemen, kunnen we weer eens samen op pad gaan.
   Ik heb je blog inmiddels bekeken, het ziet er prima uit, volhouden zo zou ik zeggen. Bedankt zover voor je reactie.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi Ad,
  Wat een fantastische foto's heb je weten te maken van deze kiekedieven.
  Gaaf zo in hun vlucht. Maar ook je verslag erbij maakt dit alles compleet. Echt super!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en compliment Marco, vluchtfoto's zijn inderdaad niet eenvoudig, maar met goede apparatuur kom je een heel end. Ik vind het leuk om behoudens foto's te maken het gedrag van vogels te observeren en te beschrijven.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hallo Ad, gefeliciteerd met deze mooie opnames van de blauwe kiek. Ik vind het ook een fascinerende vogelsoort en gelukkig heb ik dat ook met eigen ogen kunnen waarnemen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je felicitatie Roos, slechte weer deze winter komt me niet eens zo heel slecht uit, kan ik mij achterstand in bewerken en bloggen een beetje bijwerken.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 13. Geweldige serie, wat heb je die kieken er ooi op staan. Je ziet dat deze serie heel veel tijd en geduld heeft gekost, maar dan heb je ook wat, van onderen, van opzij, van boven, jagend boven het veld, en nog redelijk dichtbij ook. Supermooie foto's allemaal
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je compliment Ghita, er is inderdaad heel wat tijd in gaan zitten, niet alleen in maken, maar vooral ook in het bewerken.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 14. Wat een schitterende serie heb je er van gemaakt Ad.
  Dat is al je moeite zeker waard geweest.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en compliment Tinie, het was zeker de tijd en het werk waard.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hai Ad,

  Prachtige vogels die kiekendieven en het mannetjes blauwe kiekendief is wel de kers op de taart. Al een tijdje probeer ik die mooi op de foto te krijgen, maar het is behoorlijk lastig. Als ik ze al zie zijn ze te ver weg en dan gooi ik de foto's al snel weg. Het vrouwtje was een paar jaar terug geen enkel probleem, want toen zaten ze volop in Flevoland. Foto 16 van het vrouwtje is een hele fraaie. Mooi de volledige spanwijdte en dan die prachtige blik van de vogel. De foto's van het mannetje zijn heerlijk. Je afsluiter met de bruine kiek is ook erg fijn. Nog even en dan zijn ze er weer. Heel fijn om ze hier in de polder te zien en te fotograferen.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Het is inderdaad erg lastig het mannetje goed op de foto te krijgen, ze lijken wel schuwer dan de vrouwtjes en ik heb ook de indruk dat er minder mannetjes zijn dan vrouwtjes. Als er dan een vliegt moet je gewoon geluk hebben dat hij dichtbij genoeg komt.
   Ik hoop ze ook dit jaar weer te kunnen fotograferen. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen