Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 14 september 2020

Daurische klauwier..........





Zoals uit mijn eerdere blogs wel is gebleken zijn wij fervente liefhebbers van het Waddengebied, we komen er dan ook graag en regelmatig, soms zelfs meerdere keren per jaar. Ook in 2019 waren we weer op onze vertrouwde uitvalsbasis, een camping in noord Drenthe, van waaruit we onze tochten ondernemen naar het Eemshavengebied, de Dollard, Noordpolderzijl (het meest noordelijk gelegen  haventje van Nederland) en vooral het Lauwersmeergebied.
Voor vertrek had ik op social media gezien dat er in de Friese polders bij het Lauwersmeer al enige tijd een bijzondere klauwierensoort gezien was.
Nu staat in de titel Daurische klauwier met ...... en dat is niet voor niets. Er had namelijk evengoed Turkestaanse klauwier of Chinese klauwier kunnen staan. Deze soorten lijken ontzettend veel op elkaar en de namen worden door elkaar gebruikt. Slechts in een van mijn veldgidsen kwamen deze soorten voor en merkwaardig genoeg worden de drie soorten samen ook wel de isabelklauwier genoemd. Ik ben er dus niet uitgekomen met welke precieze soort we hier nou te maken hebben alhoewel ik, gezien de lichtere borst en de donkere kruin geneigd ben te denken aan een Turkestaanse klauwier. Voer voor specialisten dus.
Evenmin is het me gelukt om te achterhalen of het nu een mannetje of een vrouwtje is. In sommige opnames neig ik naar een vrouwtje, andere opnames doen weer meer aan de kenmerken van een mannetje denken.
Hoe dan ook, het is een zeer zeldzame vogel die als dwaalgast sporadisch in Nederland gezien wordt en afkomstig is uit Mongolië en noord/centraal China. De literatuur vermeld dat van de Daurische klauwier tot 2010 slechts 6 exemplaren in Nederland gezien zijn en van de Turkestaanse zelfs maar 2. Op de gerenommeerde community Birdpix staan vanaf het begin ook slechts enkele foto's die in Nederland gemaakt zijn, de andere zijn afkomstig uit gebieden als Oman, Iran en Ethiopië.
Alle reden dus om kort na aankomst eens naar deze bijzonderheid op zoek te gaan.
Hartelijk dank nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over "Tuinfotografie" (klik hier) Het blog werd buiten verwachting uitzonderlijk vaak bekeken.

Groeten,
Ad



Toen we ongeveer bij de plek waren kon ik op enkele honderden meters daar vandaan onze auto op een braakliggend veldje parkeren. Nergens zag ik echter enige drukte van fotografen die erop zou kunnen wijzen dat we in de buurt van de goede plek waren. Terwijl ik m'n spullen uit de auto pakte stopte er nog een auto en de bestuurder bleek ook naar de klauwier op zoek te zijn. Het was een twitcher uit Brabant die speciaal voor deze vogel het hele eind van honderden km's had gereden. We besloten samen de richting van een boerderijtje op te lopen waarvan we vermoedden dat dat wel eens de juiste plek zou kunnen zijn. En ja, al snel zagen we hem op het dak van een schuurtje zitten.
We konden enkele foto's maken onder niet al te beste omstandigheden toen we bovendien ook nog onthaald werden op een flinke plensbui. Onder de overstek van een schuurtje langs de weg hebben we tenslotte een uur staan schuilen totdat het eindelijk weer een beetje begon op te klaren.



Nu we toch hier waren en de vogel gevonden hadden wilde ik er ook het beste uit halen.
Tijdens de regenbui was de klauwier enige tijd onzichtbaar, maar korte tijd daarna landde hij op een van de paaltjes die een weilandje omgaven dat grensde aan de boerderij. In dat weilandje stonden wat struiken, riet en andere ruigten waar de klauwier genoeg schuilplekken kon vinden.

 

Gedurende een uur daarna bleef het continu wat miezeren hetgeen op alle foto's min of meer zichtbaar is. Maar juist daardoor kregen we juist mooi zacht licht. Moraal hiervan: blijf vooral door fotograferen als het gaat regenen, het licht is dan vele malen beter dan met keihard zonlicht.



De klauwier was ondertussen al weer lekker opgedroogd en stak zijn onderdekveren mooi boven z'n vleugels uit. Een teken dat het beestje optimaal gezond was.



Even later ging hij wat verder weg in een rietstengel hangen, niet alleen gedrag dus dat rietzangers en karekieten vertonen.



Van daaruit vloog de klauwier naar een ander paaltje met nog het oog van schrikdraad dat daar waarschijnlijk ooit door gelopen had. nog niet de mooiste compositie, maar hij kwam nu wel aardig dichtbij terwijl wij met onze statieven aan de overkant van de weg in de berm stonden.



In de achtergrond zie je de kleuren terug van de bloemen in de tuin van de boerderij.



Op de borst zie je de gemarmerde tekening, kenmerkend voor klauwieren. Hier zou je uit op kunnen maken dat het een vrouwtje is, mannetjes klauwieren hebben doorgaans een egale borst. Maar verderop in de serie begonnen mijn twijfels.



Ik neem hier nog wat foto's op vanaf dezelfde positie puur om te bekijken zonder verder commentaar.



Daurische/Turkestaanse klauwier.



Daurische/Turkestaanse klauwier.



Daurische/Turkestaanse klauwier.



Daurische/Turkestaanse klauwier.



Daurische/Turkestaanse klauwier.



Daurische/Turkestaanse klauwier.



Daurische/Turkestaanse klauwier.



Op een gegeven moment stak er een behoorlijke wind op waardoor de klauwier op het paaltje nauwelijks zijn evenwicht kon bewaren.






Toen de wind hem te gortig werd vloog hij even naar een ander paaltje waar ik deze vluchtfoto van kon maken. Jammer dat dan net dat kastje aan die paal hangt.



Vervolgens vloog hij toch maar weer terug naar zijn vertrouwde plekje.



Daurische/Turkestaanse klauwier.



Tenslotte nog enkele beelden van zijn andere favoriete stekje, de gladde schrikdraadring.



Daurische/Turkestaanse klauwier.



Niet het mooiste plekje om op te gaan zitten, maar met een zachte achtergrond dan wel weer. Och, je hebt het natuurlijk niet voor het zeggen en een mens moet wat te wensen over hebben.

Slotwoord: In die enkele uurtjes dat we daar waren maakte ik talloze foto's meer. Ik heb dan ook flink geselecteerd om uiteindelijk aan dit aantal te komen. Ik realiseer me dat het voor niet vogelfotografen wellicht nog veel is, maar met 25 foto's heb ik me flink weten te beperken t.o.v. voorgaande blogs. En ach, zo'n bijzondere vogel zie je tenslotte ook niet elke dag en ik was erg blij dat ik hem aan mijn portfolio kon toevoegen.

36 opmerkingen:

  1. Gąsiorek to niezawodny ptak! Lubię je fotografować. Gratuluję obserwacji i udanych zdjęć!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je reactie en felicitatie Ludmila, het is inderdaad een prachtige vogel.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  2. Geweldig mooi Ad wat een prachtkans om deze mooie vogel zo in beeld te krijgen,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Bas, een kans inderdaad die ik waarschijnlijk nooit meer krijg.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hoi Ad,
    ZO, dat zijn echt de krenten uit de pap!
    Ik heb in 2013 in de Waverhoek ook een Daurische Klauwier gezien.(Die is goedgekeurd!)
    Hier val ik zowat van mijn stoel..wat een geweldige foto's heb je gemaakt. De een nog mooier dan de ander. Prachtig dat eigenwijze bekkie en mooi dat je dat gebogen snaveltje ook goed ziet. De wind in de veren en zo mooi dichtbij, wat wil je nog meer! Ook de foto's waar je dat mooie bruinrode staartje goed op zien, vind ik erg mooi. Een top ontmoeting en ik geniet lekker mee!
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria,

      Er hangt mij inderdaad iets van bij dat er destijds bij de Waverhoek ook een Daurische klauwier gezeten heeft, jammer dat je er toen geen foto's van hebt kunnen maken. Dank je voor je complimenten, het was al mooi om deze zeldzame vogel te zien, maar als je hem dan ook nog kunt fotograferen is dat natuurlijk helemaal geweldig.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
    2. Toch wel wat "bewijsplaatjes"gemaakt hoor, anders was deze lastige soort nooit goedgekeurd.

      Verwijderen
    3. Sorry Maria, dan had ik het even niet helemaal goed begrepen, wist niet dat het de goedkeuring van jouw foto's betrof, dacht even dat het een bevestiging was dat daar inderdaad toen ook een Daurische klauwier gespot was in z'n algemeenheid.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  4. Hoi Ad,
    Nou deze prachtige vogels hebben mooi geposeerd voor je. Ze zien er schitterend uit. Mooi zo op dat paaltje met dat oogje van het oude schrikdraad. Het lijkt wel of deze vogel net zo geinteresseerd was in jouw als jij in hem. Het heeft je in ieder geval weer hele mooie opnames opgeleverd van een toch wel bijzondere vogelsoort. Super gedaan!!

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Was het maar waar dat er b.v. een paartje zat, maar het was er echt maar eentje en dat vond ik al heel bijzonder. Hij was inderdaad niet erg schuw, mogelijk omdat hij uit een gebied komt waar niet zoveel mensen zijn. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hi Ad, great images you have catched here.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lasse,

      Dank je voor je reactie, leuk dat je ze mooi vindt.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  6. Hallo Ad, zo'n kans komt je niet vaak tegen om deze soort te zien te krijgen. Wat een mazzel. Je hebt er prachtig opnamen van kunnen maken. Heel fraai.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos,

      Inderdaad, zo'n kans is waarschijnlijk once in a lifetime en daar heb je dan ontzettend geluk mee. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. hoi Ad, mooie fotos, wat een bijzonder snaveltje en het lijkt of het staartje ook wat rood is. Je hebt geluk dat je hem toch gevonden hebt. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      De staart heeft inderdaad wat rood en de snavel is echt een "klauwiersnavel" met haak zodat hij makkelijk zijn dierlijke prooien kan doden en verscheuren, het is een echte carnivoor. Geluk wel, maar ik wist natuurlijk wel waar ik ongeveer moest zoeken. Dank je voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hallo Ad
    ich bin nicht der Vogelexperte, aber wenn du schreibst das dieser Vogel sehr selten ist in den Niederlanden, dann ist die Fotoserie der Jackpot, sehr schön auf dem Elektrozaunstecker
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Ja, je kunt er wel van uitgaan dat deze vogel in Nederland en waarschijnlijk ook in Duitsland erg zeldzaam is. Ik was en ben er dan ook heel blij mee dat ik deze kans kreeg en in die zin kun je wel spreken van de jackpot. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hallo Ad,
    Deze klauwier bracht direct herinneringen terug aan mijn reis door Kirgistan, een onderdeel van het veel grotere Turkistan. Ik heb daar een keer van een afstand even kort een klauwier gezien. De foto was te matig om te bewaren en ik hem hem dan ook weggegooid. Nu ik jouw platen zie denk ik dat het best mogelijk is dat ik er daar ook een gezien heb. Maar jouw beelden zijn, zeker gezien de omstandigheden, zeer de moeite waard. De vogel staat er prachtig en duidelijk op. Wat wil je nog meer, zeker als het zo'n zeldzame bezoeker van ons land is?
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Als ik jouw reactie zo lees dan besef ik eens te meer dat ik ontzettend geluk gehad heb deze vogel hier in Nederland te kunnen spotten en te fotograferen. Als jij hem daar in zijn natuurlijke habitat slechts een keer vluchtig hebt gezien is hij wellicht daar ook niet zo veel voorkomend. Ik hoef ook niet meer, ik was en ben hier uiteraard erg content mee. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Hi Ad,
    Wat een schitterende foto's van dit bijzonder mooie vogeltje. Mooi zoals hij als een volleerd fotomodel voor je poseerde. Echt super dat je zoveel foto's hebt kunnen maken.

    Groetjes,
    Annette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Annette,

      Dank je, je moet natuurlijk altijd een beetje geluk hebben waar zo'n vogel dan gaat zitten en zo'n schrikdraadoog is dan zeker niet het mooiste, maar omdat hij mooi vrij zat kraag ik een fijne zachte achtergrond en dat maakt dan weer veel goed. In zo'n uurtje maak je inderdaad erg veel foto's en dat maakt de selectie er niet makkelijker op.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  11. Ha Ad,
    mooi vogeltje is dat.
    Bij de foto op de rietstengel en daar waar hij op dat "oog" zit, heb je steeds een fijne zachte achtergrond. Daar kom hij het mooist op uit.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      Er zijn natuurlijk talloze vogels die fleuriger gekleurd zijn dan deze klauwier, maar als je van pasteltinten houdt (isabel) is hij heel fraai. Je moet inderdaad een beetje geluk hebben waar hij gaat zitten. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hallo Ad,
    Weer een mooie serie heb je gemaakt van de Daurische/Turkestaanse.
    Welke het ook is , het is een fraaie.
    En eentje die zich tenminste goed liet bekijken, een aantal jaren terug op de Maasvlakte geweest voor wat ze zeiden een Daurische, maar die was toen alleen maar verstoppertje aan het spelen met de toeschouwers.
    Jouw foto's zijn goed gelukt en ook nog eens met miezer weer.
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bert,

      Ja, ik had zeker geluk dat hij zich na die regenbui nog eens goed liet zien. Meestal zie je bij het ontdekken van zo'n zeldzame vogel dat hij niet wil poseren en op voor fotografen ongunstige plekken gaat zitten, maar hier viel gelukkig alles goed samen. En dat zijn dan wel de krenten in de pap van een vogelfotograaf. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  13. Hoi Ad,
    Ja, 25 foto's van hetzelfde vogeltje is inderdaad wel een beetje veel! Zei jij jaloers... Ik ken mensen die er met moeite één zouden kunnen plaatsen... Maar zonder gekheid: het is een fraaie serie en ik moet je natuurlijk ook feliciteren met deze waarneming! Bij deze. Bedankt ook voor de tip om eens een vakantie in de kop van Drenthe te plannen. Deze provincie staat nog op ons lijstje voor ooit eens in de toekomst, dus wie weet. Ik zal dan zeker beginnen met zoeken naar een leuk onderkomen in de noordpunt.
    Groet, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Dick,

      Ja, 25 is inderdaad veel dat besef ik terdege. Selectie is een vrij algemeen probleem bij natuurfotografen in het algemeen en bloggers in het bijzonder en ik werk er hard aan om veel strenger te selecteren, maar in het geval van deze bijzondere vogel wilde ik daar toch nog een keer een uitzondering voor maken. Dank je voor je felicitatie. De kop van Drenthe is zeer de moeite waard, het is een fijne uitvalbasis voor alle gebieden in het noorden.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  14. Wat een leuk vogeltje, ik had hier nog nooit van gehoord. De laatste foto's op de schrikdraadring vind ik de mooiste, met een fijne zachte achtergrond.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ghita,

      Ja, het is een soort die niet bij heel veel mensen bekend zal zijn. Ja, zo'n zachte achtergrond is natuurlijk het mooiste, maar daar moet je uiteraard geluk mee hebben. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  15. Hai Ad,

    Eerst even over jouw reactie op mijn blog. Ik heb de foto's nog eens goed bekeken en de tweede serie van de graszanger laat inderdaad een rietzanger zien. Ze hebben mij in de maling genomen. Een halve minuut daarvoor heb ik op exact dezelfde plek de graszanger in die stengel gefotografeerd, maar die foto heeft mijn blog niet gehaald. Ik heb dus blind aangenomen dat de volgende vogel die zich liet zien (30 tellen later) ook de graszanger was. Mooi niet dus. Goed gezien.

    Nou over jouw blog.
    Een heerlijke soort natuurlijk ook. Het voordeel als zo'n vogel al een tijdje op dezelfde plek zit, is dat er niet veel mensen meer op af komen en je dus geen last heb van cowboys die op de vogel afstormen. Nou kon je een prachtige serie maken en inderdaad met heel mooi licht. Vlak na een regenbui is het licht vaak op zijn mooist en dat heeft jouw geen windeieren gelegd. Mooie achtergrond en wel pech dat de vogel op zo'n rotpaaltje blijft zitten. Wel beter dan op prikkeldraad, maar het liefst zie je ze natuurlijk op een mooi takje zitten. Een prachtige aanvulling voor jouw verzameling.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Bedankt voor je openhartigheid en eerlijkheid, het is soms ook erg moeilijk en lastig om goed te determineren, ik zit er ook wel eens naast, logisch ook, de verschillen zijn soms miniem. Gisteren dacht ik b.v. een gestreepte strandloper gefotografeerd te hebben, bleek het bij nadere bestudering toch een kemphaan te zijn.

      Ja, het verbaasde me dat we daar slechts met z'n tweeën waren, maar de dagen daarvoor zullen er ongetwijfeld meer mensen geweest zijn. Ergerlijk is het inderdaad als mede-fotografen en spotters zich niet aan de onafgesproken regels houden. Paaltjes blijken toch vaak een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vogels te hebben helaas, je fotografeert ze het liefst op een mooi takje, het lukte me maar een keer om hem aan een stengel hangend te fotograferen. Maar al met al was ik toch zeker niet ontevreden met deze reportage. Bedankt ook voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  16. Hoi Ad,

    deze blog had ik nog niet gezien want zoals je weet ging ik weg die dag van plaatsing maar...... nu zit ik er heel gebiologeerd naar te kijken. Wat een pracht dat je deze klauwier kon spotten en ook nog kon footgraferen. Ik heb echter ook geen idee of het nou een mannetje of een vrouwtje is. In foto zou ik geneigd zijn om er een mannetje in te zien maar ik ben ook gene vogelkenner en al helemaal niet van deze bijzondere soorten.
    Bovendien vind ik deze 25 vogels echt niet teveel hoor want het is een uitzonderlijk mooi en zeldzaam vogeltje :-) Ik heb er dan ook van genoten :-)

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Ja, dit was dus die andere klauwierensoort die ik bedoelde, erg zeldzaam in Nederland maar dat neemt niet weg dat ik ook ontzettend blij was met jouw tip voor de grauwe klauwier. Zoals ik je al berichtte ben ik die foto's momenteel aan het bewerken en volgt er spoedig een blog. 25 foto's is voor de echte liefhebber niet veel, maar ik kan me voorstellen dat fotografen met andere specialismen het wat te veel van het goede vinden. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad


      Verwijderen
  17. Heel bijzonder Ad; een van de hoogtepunten van het jaar vermoed ik...

    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Gerrit,

      Ja, het was zeker een van de hoogtepunten achteraf gezien. Op zo'n moment ben je zo druk met fotograferen dat je eigenlijk niet eens beseft dat er zo'n zeldzaamheid voor je zit. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen