Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 17 april 2021

Dwergstern

Hoewel niet de meest opvallende vogels komen er in Nederland toch best wel een aantal soorten sterns  voor. Totdat we in juni 2019 naar Texel gingen had ik de meeste soorten al eens gefotografeerd zoals de reuzenstern, de grote stern, de noordse stern, de zwarte stern, de witwangstern en de visdief, want ook dat is een sternsoort. Wat er dan nog ontbreekt is de lachstern, de witvleugelstern en uiteraard de dwergstern een soort die in de zomermaanden wat vaker in Nederland te vinden is. Het is de kleinste stern, met zijn grootte van plm. 21 cm. de helft kleiner dan een visdief, een vogeltje ook dat houdt van de kust en broedt op het (schelpen)strand. De soort is sterk afnemend vooral door de grote recreatieve druk op hun populairste broedstranden. Hij is zeer beweeglijk met een zeer snelle vleugelslag  en vertoont nerveus gedrag, lastig dus om te fotograferen, temeer ook omdat ze zo klein zijn. Af en toe hangt hij biddend even in de lucht en dat zijn de momenten waarop je hem het best kunt fotograferen. 

Ik had me voorgenomen om tijdens deze vakantie enkele pogingen te wagen om deze sterntjes te zoeken en te fotograferen. Dat zou op Texel het beste kunnen in de Slufter leek me. Al enkele dagen had ik daar gespeurd, maar tot dan toe geen dwergsterns gevonden. Totdat ik in een uithoek van de Slufter een met touw afgemaakt stukje schelpenstrand ontdekte waar ik al van een afstandje zag dat er kleine sterns boven vlogen. Dichterbij gekomen bleken het inderdaad dwergsterns te zijn en vanachter het touw maakte ik mijn eerste foto's. De sterntjes zaten erg ver weg en die eerste foto's waren dan ook niet best. Ik zag dat ze regelmatig uit het gebied naar zee vlogen om daar te gaan foerageren. Ik ben toen aan de kant van het gebied gaan staan waar ze over kwamen gevlogen als ze naar zee gingen. Zo kon ik toch van redelijk dichtbij vluchtfoto's maken.

Veel kijkgenoegen wederom en bedankt nog voor jullie reacties op mijn vorige blog over de waterral (klik hier)

Groeten, Ad


Dwergstern, kenmerkend zijn de gele snavel met zwart puntje, de rode pootjes en het zwarte masker.


De eerste foto's die ik maakte toen we de dwergsterntjes ontdekten waren zo, de vogel in het landschap boven zijn habitat. 


Regelmatig vloog een groepje van het strand op naar zee om daar te gaan foerageren.


Soms vlogen ze luid schreeuwend achter elkaar aan.


Ik probeerde een vogel in een mooie houding te fotograferen, hier aanvliegend net boven de duinenrij op de achtergrond.


Heel voorzichtig was ik wat dichterbij gekomen, maar ik wil hier uitdrukkelijk bij zeggen dat ik achter de door de vogelwacht aangebrachte markering ben gebleven omdat ik de vogels absoluut niet wilde verstoren. En dat is ook niet gebeurd, de vogels bleven op het nest en het voeren door hun partner ging gewoon door. De foto is overigens een behoorlijke crop. Ik wil hier ook een lans breken dat als je zulke foto's maakt, weet wat je doet en let goed op dat je de vogels niet verstoort. Geen enkele foto is dat waard. Op de voorgrond zit ook nog een scholekster te broeden.


Ze bleven permanent visjes aanvoeren voor hun partner, jongen waren er nog niet, althans die heb ik niet gezien. Na deze foto ben ik een heel eind hier vandaan gelopen naar een plek tussen dit strandje en de zee. Ik zag dat ze daar steeds overvlogen om op zee te gaan vissen.


Ik was al heel content als ik de vogels van veraf  kon fotograferen als ze met een gevangen visje uit zee terugkeerden. 


Hier een bewijs dat het niet uitmaakt of de vogel tegen een donkere achtergrond of de heldere lucht vliegt als je de camera handmatig instelt. Bij deze en de vorige foto gebruikte ik n.l. dezelfde instellingen t.w. 1/8000 sec., f4 op iso 400. Als je de belichting instelt op de vogel zal die steeds goed belicht worden ongeacht de achtergrond.


Toen ik hun vluchtpatronen wat beter leerde kennen ging ik proberen om ze van wat dichterbij te fotograferen. Het is een heel stuk moeilijker om de vogels dan in de focus te krijgen en te houden. Hier zie je mooi de gele snavel en de felrode korte pootjes.


Ook ga je dan meer letten op wat afwijkende vliegbeelden zoals hier met gestrekte vleugels in een hoek van bijna 90 gr.


Om er een reportage van te maken vond ik het ook belangrijk dat er wat groepsfoto's bij zaten. De kunst is dan te proberen om een mooie formatie te isoleren waarin de vogels "los" van elkaar vliegen. Dat laatste is hier niet helemaal gelukt.


Een panorama-uitsnede van zo'n groepje.


Twee losse groepjes onderweg naar zee.


Bij deze opname vloog een groep wat verder uit elkaar waardoor door het gekozen diafragma enkele vogels onscherp worden. Dit bood een aanknopingspunt voor een volgende stap.


Spelen met scherpte/onscherpte, twee vogels in de voorgrond scherp, drie in de achtergrond onscherp.


Met three of a kind met alleen de middelste vogel scherp.


Of met een diagonaal waarbij alleen de voorste vogel scherp is.


Of een vogel scherp met drie onscherpe herhalingen in de achtergrond.


Deze foto bracht mij op het idee van nog een volgende stap n.l. proberen of ik iets kon doen met synchroon vliegende sterntjes.


Bijna, maar nog niet helemaal naar mijn zin.


Deze komt al aardig in de buurt.....


....maar met deze was ik helemaal tevreden.


Bij deze foto is goed te zien dat deze vogeltjes echt gebouwd zijn op snelheid. De vleugels vormen a.h.w. een spoiler boven de torpedo vorm van het lijf, het gaat allemaal razendsnel.


Ik wilde ook nog enkele foto's van heel dichtbij maken. Intussen waren de vogels aardig aan mijn aanwezigheid gewend en eentje kwam heel laag over me heen vliegen.


Zo dichtbij krijg je steeds meer details te zien zoals b.v. de teennagels.


Dit sterntje vloog heel laag langs me af waardoor ik nu ook de bovenkant van de vleugels kon fotograferen.


Tenslotte de laatste foto, samen met de openingsfoto mijn favoriet, want ondanks dat ik graag van alles uitprobeer kan ik toch nog steeds erg genieten van een pure registratie.


Slotwoord: 28 foto's van een en dezelfde soort, misschien een beetje veel, maar dit is een selectie van meer dan 70 andere foto's die hier ook hadden kunnen staan. De dwergsterns kreeg ik voor het eerst voor de lens en mede omdat het in ons land een vrij zeldzaam vogeltje is, vond ik dat het die aandacht wel verdiende. Tot de volgende keer.

38 opmerkingen:

  1. It's a great series of pictures. Terns are aerial acrobats and very difficult to capture in flight. I applaud your decision to maintain a respectable distance and allow the breeding birds to go about their business.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je David, sterns en zeker deze kleintjes zijn inderdaad ontzettend moeilijk om in de vlucht te fotograferen. Ik vind dat je het als natuurfotograaf niet kunt maken om de vogels, zeker tijdens de broedcyclus, te verstoren. Dat is geen enkele foto waard.

      groeten,
      Ad

      Verwijderen
  2. Hallo Ad,
    nicht einfach diese schnellen Vögel mit der Kamera einzufangen, hast du perfekt gemacht, man erkennt den Profi hinter der Kamera :-))
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Ze zijn inderdaad heel snel, het vergt gewoon veel oefening, maar het is te doen. Dank je voor je compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Jestem pod wrażeniem tego reportażu. bardzo lubię obserwować rybitwy i wiem doskonale, jak trudno jest im zrobić zdjęcia. Obserwacja zachowań godowych jest fascynująca!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ludmila,

      Sterns zijn inderdaad niet de gemakkelijkste vogels om te fotograferen. Als je daar ervaring mee hebt ben ik benieuwd welke soorten er in Polen voorkomen. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  4. Hoi Ad,
    Wat bijzonder knap hoe je deze zeer beweeglijke vogels zo hebt weten te fotograferen.
    Echt super gaaf. Leuk ook met zo'n visje in zijn bek, zoals bv foto 9. Een mooi verloop van kleuren ook in deze top foto. En ook foto 23 vind ik erg mooi zo samen. Prima gedaan hoor, een puike serie weer!!

    Groetjes (van een geduldige dierentuin fotograaf...pfff...),
    Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Het is vaak een kwestie van hoe bepaalde vogels te vinden. Als dat eenmaal het geval is valt er meestal wel iets van te maken als je er maar geduld mee hebt en er flink wat tijd in steekt. Geholpen door jarenlange ervaring lukt het dan meestal wel. Dank je voor je compliment en het ziet er nu toch naar uit dat jouw geduld wat betreft dierentuinfotografie niet al te lang meer op de proef hoeft te worden gesteld. Succes straks met de hervatting.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hoi Ad
    mooie serie is dit om mee tuis te komen,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herman,

      Dank je, ik was er inderdaad wel heel content mee.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  6. Hoi Ad, mooie serie van de dwergsterns , mooi met die visjes. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      Dank je voor je reactie, zo'n visje erbij is inderdaad wel een leuke bonus.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  7. Hello Ad, Terns are not so easy to catch flying so you have succeeded very well here.
    Beautiful birds are the terns. What is the latin name of this bird. Wander if we have it here in Sweden ?
    Best wishes,
    Lasse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Lasse,

      Sterns zijn inderdaad erg snelle vliegers. Het zijn prachtige, sierlijke vogels. De naam in het Latijn voor de dwergstern is Sternula albifrons. Ben benieuwd of die in Zweden ook voorkomen. Dank voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hoi Ad,
    Uiteraard maak je een selectie met daarin de platen die je hier wilt laten zien. Het is dan minder belangrijk hoeveel het er worden als je een verhaal wilt vertellen.
    Deze sterntjes zijn het wel waard om aandacht te krijgen, want ik zie ze bijvoorbeeld voor het eerst op een blog. Alle sterns zijn fraaie, gestroomlijnde vogels die het waard zijn om aandacht te krijgen. De experimentjes zijn geslaagd, iedereen kan nu uitmaken welke hij of zij het mooiste vindt.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Ja, het blijft voor mij een lastig item om keuzes te maken, vaak snoei ik mijn optiek al flink maar dan nog blijven er eigenlijk wat teveel foto's over. Ik vind het ook jammer om foto's die primair door de selectie komen niet te bewerken en ja daar begint het dilemma. Ik wist niet dat ze ze niet eerder te zien waren op een blog, temeer leuk dan om ze hier te laten zien. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Ha Ad ik zou geen keus kunen maken ik vind het een pracht serie dat doe ik je nog niet na

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bas,

      Ja, lastig he om een keuze te maken, was het voor mij ook bij de selectie. Maar leuk dat je het prachtig vindt, bedankt daarvoor.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Hallo Ad,
    Prachtige serie van de Dwergstern.
    Ik ken deze soort alleen van het Griekse eiland Lesbos en weet hoe moeilijk het is om deze vliegensvlugge rakker goed in beeld te krijgen.
    Het is je prima gelukt om ze vast te leggen en het zijn geweldige platen.
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Bert,

      Ze komen hier in Nederland ook op diverse plaatsen voor o.a. op Texel zoals je ziet, maar het is inderdaad een lastige soort om in de vlucht te fotograferen. Voordeel aan de kust is natuurlijk dat je daar over voldoende licht beschikt voor de snelheid. Dank je voor je compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  11. Ha Ad,
    wat een schitterende serie heb je van deze kleine vogels kunnen maken. Heel knap zoals je ze ook in vlucht haarscherp in beeld hebt. Ik ga geen favorieten aanwijzen; ze zijn stuk voor stuk prachtig; een feestje om te bekijken.

    Hartelijke groet, Corrie

    Hartel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      Dank je zeer voor deze lovende woorden. Het zijn inderdaad zeer snelle rakkertjes, het is een kwestie van veel geduld en tijd en uiteraard de juiste camera-instellingen.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hallo Ad.
    Zo te zien heb je, je best gedaan.
    Prachtige serie heb je gemaakt van de Kleine stern.
    Mooi in de vlucht en dan ook nog als ze een visje te pakken hebben.
    Mooi ook hoe je er 1 scherp hebt en 3 onscherp op de achtergrond.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Tinie,

      Ja, dat heb ik althans geprobeerd en als je de serie prachtig vindt ben ik daar kennelijk in geslaagd. En als de eerste dan gelukt zijn ga je wat proberen met composities. Dank je voor je compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  13. prachtige serie van de dwergstern. Een blog met 1 soort is helemaal niet erg, de foto's blijven boeien en zijn toch allemaal anders. De vluchtfoto's vind ik knap, zeker die waar de stern dichterbij overvliegt.
    Mooie soort.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ghita,

      Ik heb het idee dat een blog met maar een soort wat minder vaak bekeken wordt en dat snap ik ook wel, het is meer iets voor vogelfanaten. Maar ik ben blij te lezen dat het toch blijft boeien, je probeert er wat afwisseling in te krijgen door met composities te gaan spelen. Dank je voor je compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  14. Hoi Ad,

    dit is toch echt wel een superserie van de mooie dwergstern! Wat heb je die prachtig kunnen fotograferen zowel in vlucht als op de schelpen zelf en..... ook nog met prooi in de snavel. Geen gemakkelijke soort om te vinden maar al helemaal niet om te fotograferen maar jij heb je hand er niet voor om hoeven draaien hahahahahaha.... grapje hoor want ik vond het echt onwijs knap zoals je dit hebt gedaan.
    Ik heb heerlijk zitten genieten van deze kleine maar o zo mooie sterntjes :-)

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Zoals hierboven al vaker gezegd is het inderdaad geen gemakkelijke soort om in de vlucht te fotograferen en het zeker niet zo dat ik er mijn hand niet voor omdraai. Voordeel is natuurlijk wel dat je aan de kust voldoende licht hebt om snelle sluitertijden te kunnen realiseren. En verder geldt het logo van een mede-blogger natuurlijk dat oefening kunst baart. Dank je voor je leuke reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  15. Hallo Ad, ik ken dat gevoel over plaats ik de foto's wel of niet, nou ik vind het niet teveel hoor. Van deze soort is het extra genieten zeker als je ze voor het eerst ziet. Ik moet dat nog meemaken. In elk geval was het genieten van jouw foto's. Zeer geslaagd.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Roos,

      Het is ook een soort die in Nederland althans niet zo heel vak voorkomt, maar op Texel heb je wel een kans, zoals dat daar overigens met meer soorten het geval is. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  16. Hallo Ad.
    Mooie serie van deze zeer mooie elegante vogel. Heb ze 'n paar keer gefotografeerd, maar het is altijd genieten als je ze voor je lens krijgt dan ga je met 'n brede glimlach naar huis. Heb genoten van je serie.
    Groetjes Loes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Loes,

      Ik volg je nog niet zo lang zodoende heb ik een blog van jouw hand over deze soort gemist. Maar leuk dat je ze ook hebt kunnen fotograferen. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  17. Hai Ad,

    Een blog dat ik gemist heb. Leuke inleiding en dan vooral de laatste drie regels van de tweede alinea. Met een beetje observeren kun je een heel eind komen en daaraan herken je de ervaren natuurfotograaf. Ik kom soms weleens mensen tegen die dan een baardman of laatst een roerdomp staan te fotograferen met een set van rond de 10.000 euro en op een bepaald moment vragen wat ze eigenlijk aan het fotograferen zijn. Heel slim om je op die plek op te stellen, want het heeft je zeker geen windeieren gelegd. Je fotografeert al een hele mooie soort en als je dan zoveel fijne vluchtbeelden kunt maken en tonen is dat natuurlijk super. Als ik weer eens op Texel ben en de periode is de juiste, dan ga ik zeker dat eilandje opzoeken.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Haha, dat is wel hilarisch ja, als je zo'n duren apparatuur hebt en dan niet eens weet wat je aan het fotograferen bent. Dat zijn nou de mensen die hun status afwegen aan de apparatuur (geld) Mijn apparatuur is ook niet bepaald goedkoop, maar ik vind dat natuurkennis aan de basis ligt van het maken van goede foto's. Spullen zijn daartoe slechts een hulpmiddel. Ja, een mooie soort is het zeker en hij stond dan ook al even op mijn wensenlijstje en als het enigszins kan probeer ik tegenwoordig van elke soort die ik fotografeer ook vluchtbeelden te maken. Dat stukje strand in de Slufter is zeker niet moeilijk te vinden, dat gaat je zeker lukken. Voorwaarde is natuurlijk dat ze daar weer gaan broeden, maar als dat het geval is gaat het je zeker lukken.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  18. Te ptaki w sumie są niewielkie. To znaczy, są mniejsze od innych rybitw. Na twoich zdjęciach wyglądają okazale. Fajnie, że na zdjęciach widać też całe stado. Ja nie widziałam jednocześnie takiej ilości. Tylko parkę.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ludmila,

      Het zijn inderdaad hele kleine vogeltjes, de kleinste van de sternsoorten. Op de foto's is dat niet direct te zien, maar juist omdat ze zo klein en wendbaar zijn, zijn ze ook zo moeilijk te fotograferen. Er zat daar een groepje van ongeveer 20 exemplaren. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  19. Hoi Ad,
    Wat een schitterende serie van deze dwergsterntjes!!! Knap die vogels in vlucht. Zo'n groep is nog lastig, maar met de scherpte op de voorgrond of allemaal heel scherp, maakt niet uit, je draait er schijnbaar je hand niet voor om. Mooi ook de groep met stuk duintoppen én lucht. De foto's met twee sterntjes erop vind ik ook heel fraai. Maar aanvliegend met visje de mooiste. Prachtplaten!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria,

      Het is inderdaad lastig kiezen als er zo'n groepje voorbij vliegt, pik je er eentje uit waar je op scherpstelt of probeer je de dynamiek van zo'n vliegend groepje vast te leggen. Zoals je ziet heb ik beiden gedaan, als je maar genoeg kansen krijgt kun je ook eens wat uitproberen, zo ook dat synchroon vliegen. Dank je voor je compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen