Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 19 april 2020

de Luijsen

Al jarenlang kom ik in natuurgebied Kempenbroek op de grens van Nederland en België. Een onderdeel van dit gebied is de Luijsen in België, naar ik me heb laten vertellen door insiders een voormalig recreatieterrein dat heringericht is en nu bestaat uit een groot aantal visvijvers met op een drietal plekken een fraaie openbare vogelhut.
Ik heb er al veel leuke foto's kunnen maken van o.a. de ijsvogel die hier met meerdere paartjes vaste gast is en ook mijn serie over de roerdomp van destijds maakte ik hier.
Op dit moment is dit gebied voor ons Nederlanders helaas verboden terrein, maar vorig jaar nog kwam ik daar met grote regelmaat en de foto's van dit blog zijn ook daar gemaakt.
Bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog over de Oesterdam en Yerseke Moer (klik hier)

Groet,
Ad



Krakeenden zijn in tegenstelling tot enkele decennia geleden best een veel voorkomende eendensoort. Ook in de Luijsen zijn ze rijkelijk vertegenwoordigd. De eenden (vrouwtjes) lijken een beetje op het vrouwtje van de wilde eend, maar de woerd ziet er totaal anders uit.



Links de woerd en rechts de eend. Altijd leuk als er wat actie is.



Ook de grote zilverreiger komt er, net als op veel andere plaatsen tegenwoordig, best veel voor. Een vrij statische foto, maar, hoewel ik hem niet zie of gezien heb, lijkt het erop dat op het moment dat ik de foto maakte net een libel overvloog waarvan de schaduw op de reiger viel.



De grauwe gans, ook al zo'n veel voorkomende soort, nooit te benauwd om elkaar even stevig achterna te zitten.



De verliezer zoekt dan maar elders een plekje.



Hier lijkt de situatie een stuk rustiger. Het zijn niet zo'n snelle vogels dus je kunt er goed wat actiefotografie op oefenen.



Nog een andere veel voorkomende soort, de wild eend alhoewel ik recent ergens las dat het zelfs daarmee steeds slechter gaat.



Ook hier weer wat actie met gestrekte vleugels.



Een uitdaging om deze toch wel redelijk snel vliegende eenden in de vlucht vast te leggen als ze tussen de wilgen door vliegen.



De meerkoeten, alweer een zeer algemene soort, zijn volop aan het vergaderen, een ronde tafel conferentie.



Als in de verte een andere woerd krakeend aan komt vliegen wordt het hommeles. Onderin bekijken een paar aalscholvers de situatie.



De woerd probeert het vrouwtje te versieren dat snel op de vlucht slaat terwijl de partner van de eend snel tussenbeide komt.



Zo, de indringer is weer verjaagd.



Als de rust weergekeerd is worden de vleugels eens lekker uitgeslagen.



Pronken kunnen ze als de besten.






Niet de beste foto, maar zien jullie hoe mooi ik ben.



Baltsgedrag van de krakeenden ook in de lucht, het hoort allemaal bij. Hier vier woerden en een eend.



Deze knobbelzwaan kan het blijkbaar niet aanzien en gelooft het allemaal wel vanuit zijn eigen schuilplaats.



Tenslotte nop een foto van een niet-watervogel, een vrouwtje bruine kiekendief dat speurend boven de rietvelden vloog. Bovenstaande foto is zoals hij genomen is , onderstaande is licht gecropt. Weet eigenlijk niet welke nou beter is.




Slotwoord: Het is leuk om (gratis) van openbare schuilhutten gebruik te kunnen maken, maar er zitten beslist nadelen aan. Ik zou de foto's van de watervogels graag vanuit een laag standpunt genomen hebben voor een fijne zachte voor- en achtergrond, maar dat is daar ten ene male onmogelijk. Voordeel is wel dat daar de vogels in hun natuurlijke habitat kunt fotograferen omdat ze wat verder weg zitten, maar omdat ze dan weer vaak tegen een rietkraag zitten krijg je de achtergrond weer niet onscherp. Zo zie je maar, elk voordeel heeft z'n nadeel.
Volgende keer weer een serie van een soort t.w. de groene specht, tot dan.

23 opmerkingen:

  1. Hallo Ad
    schöne Serie in einem tollem Gebiet, die Aussichtstürme sind immer zu weit weg, trotzdem sehr schöne Bilder
    bleib gesund
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Ein schönes Gebiet in der Tat, die Hütte ist zwar was weit weg, aber doch habe ik hier in der Vergangenheit oft auch Vögel von sehr nahe bei fotografieren können. Danke für deine Reaktion und bleib gesund gleichfalls.

      Grüsse,
      Ad

      Verwijderen
  2. Hallo Ad,
    De Krakeend zie je ook hier steeds vaker en de Wilde Eend steeds minder, de soorten verdringen elkaar lijkt het wel.
    Mooie serie heb je gemaakt.
    Hele aparte foto van de Knobbelzwaan, super!
    En gecropt of niet,een foto van een Bruine Kiekendief is altijd mooi,
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bert,

      Misschien is dat wel een leuke boodschap in dit blog de opkomst van de krakeend ten koste van de wilde eend, had ik niet bij stilgestaan. Bruine kiekendief volgt binnenkort in een apart blog. Bedankt voor je leuke reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hoi Ad,
    Wat een mooie opnames heb je weer weten te maken. Fantastisch hoe deze prachtige gans en eendensoorten zo voor je hebben willen poseren. Zo mooi met die gespreide vleugels. Dit is toch wel jouw dingetje hoor, want die momenten dat zo'n vogel zijn vleugels spreid zijn denk ik vrij kort. Daarom zo knap hoe jij dit dan weer zo fraai en haarscherp weet te fotograferen. Foto 6 is echt super. Vooral in de vergroting komt dit uitstekend tot zijn recht. Ook die zwaan (foto 19) vind ik ontzettend mooi.

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Ja, lukt niet altijd maar ik probeer wat dynamiek in mijn vogelfoto's te krijgen door wat actie, hetzij vliegend of badderend/poetsend enz. Hier heb ik gekozen voor korte sluitertijden waardoor de zaak "bevriest", maar met pannen en een kortere sluitertijd zou je de achtergrond nog onscherp kunnen krijgen realiseer ik me achteraf. Uitdaging voor een volgend keer. Bedankt voor je reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  4. Prachtig Ad wat mooi om ze zo op deze momenten te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Bas, hoop spoedig weer iets van jou te zien. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hallo Ad, ja even niet in deze tijden. De hutten zitten op slot. Moet er nu ook niet aan denken. Dat wordt dadelijk nummertje trekken om anderhalve meter afstand te kunnen houden in de hut. Leuk om op deze manier via jouw lens toch weer een blik op de Luysen te hebben kunnen werpen. Mooie opnames en de kiek is zowel dichtbij al wat verder weg zeer fraai.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos,

      Ja, ben ook heel benieuwd hoe dat straks zal gaan, maar ik ben bang dat zolang er geen vaccin is er beperkingen blijven en dat is eigenlijk maar goed ook. Ik heb nog wel wat foto's van de Luijsen na hier al meer dan 6 jaar gefotografeerd te hebben. Koekoeken en roerdompen uit vroegere blogs zijn ook hier gemaakt. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  6. Hoi Ad, mooie fotos, leuke serie van de watervogels, vooral de eenden. Mijn uitstapjes zijn ook alleen maar hier in Zeeland, na de coronatijd heb ik heel Zeeland gehad denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      Ja, je leert zo wel je omgeving kennen, maar dan heb jij daar in Zeeland zeker niet te klagen, de vogeldichtheid is daar stukken groter dan hier is mijn indruk. Ga ook niet voor niets met enige regelmaat daar naar toe. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. Espectacular sesión de aves acuáticas, y el final es extraordinario. Enhorabuena amigo mío, un abrazo desde España.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je reactie German, altijd leuk om iets uit Spanje te horen.

      Groeten uit Nederland,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hoi Ad,
    Ook heel gewone soorten kunnen mooie platen opleveren, maar dan moet je inderdaad wel een lager standpunt kunnen innemen. En een beetje dichterbij wil ook wel helpen. Helaas gaat dat niet bij de gewone openbare kijkhutten, tenminste: ik heb er ook nog nooit één gezien waarbij dat wel kan. Het zijn dan ook meer kijkhutten voor vogelaars, dan fotohutten voor ons soort mensen. Jammer dat ze daar niet een beetje rekening mee houden.
    Je zilverreiger met libelschaduw vind ik wel heel apart. Soms heb je wel eens zo'n toevalstreffer. Van de bruine nkiekendief vind ik de gecropte versie net iets mooier.
    Nog even doorbijten voordat je daar weer heen kunt, ben ik bang.
    Groet Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Dick,

      Je hebt helemaal gelijk, de laatste jaren heb ik me vooral toegelegd op vliegende vogels en "beweging", een volgend aandachtspunt zou "lage standpunten" kunnen zijn, maar zoals je zegt is dat vanuit vogelhutten een utopie. Slechts twee keer heb ik in Zeeland zo'n hut aangetroffen die verlaagd in de grond waren aangelegd, de ene heb ik afgelopen jaar nog bezocht, die andere al vele jaren geleden bij toeval ontdekt en daarna nooit meer terug kunnen vinden. Bruine kiekendief volgt binnenkort in een apart blog en van heel dichtbij dan wel weer. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hallo Ad,
    Krakeenden zijn bij mij in de buurt ook regelmatig te zien, maar het zijn wel bangeriken. Ze gaan erg snel op de wieken. Alleen aan de rond van het dorp zijn ze wat meer aan mensen gewend en vliegen ze niet zo snel op. Ingegraven fotohutten zijn ideaal om de opnamen te maken zoals je bij voorkeur doet, in de vrije natuur is dat een stuk lastiger. Meerkoeten trekken zich weinig van toeschouwers aan, vooral in het voorjaar. Er wordt flink wat geruzied, dus zo'n scene als je hier laat zien wordt krijgt in het voorjaar ongetwijfeld een vervolg.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Fotohutten, zeker de laag gelegen exemplaren, zijn inderdaad vaak een uitkomst, toch fotografeer ik ook best veel vanuit de auto. Als je een rustige polder opzoekt zodat je niet telkens moet opletten of aan de kant moet kun je vaak verrassende foto's maken. Meerkoeten zijn inderdaad felle jongens, hoop ooit nog eens een foto te maken waarbij er eentje door een havik gepakt wordt, dat levert wellicht strijd en spectaculaire platen op. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Hoi Ad,
    IK snap dat je een lager standpunt fijner vindt, maar dit is toch een hele leuk serie. De krakeend en de wilde eend zijn een beetje ondergewaardeerde soorten lijkt het wel. Ik vind ze prachtig! Hele knappe foto die vlucht woerden boven de wilgjes, maar ook de andere groep in de lucht met dat ene vrouwtje ertussen. De serie flapperende woerden zijn prachtig. Ook de ganzen. Lekker als er wat aktie te zien is. Leuk die libelschaduw op die stille grote zilverreiger. De weggedoken Knobbelzwaan leverde je een vermakelijke foto op. mooi én leuk!
    Ik heb hier wel van zitten genieten hoor!
    Groetjes
    en pas goed op je zelf!
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria,

      Ja, in wezen maakt het natuurlijk ook niet zoveel uit welke soorten je fotografeert als het om actiefoto's gaat, maar ja, de gemiddelde kijker houdt nou eenmaal van zeldzaamheden. Maar ik waardeer het zeer dat jij deze serie mooi en leuk vindt en dat je ervan genoten hebt, bedankt daarom voor je reactie en complimenten.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  11. hoi Ad,
    Een mooi gebiedje waar je dan nu even niet heen mag, maar gelukkig had je er nog eerdere foto's van. als ik naar de vogels, het water en het riet kijk, is het een vergelijkbaar gebiedje als Polders Poelgeest in Warmond, waar ik regelmatig kom, alleen iets groter. Altijd leuk om er te struinen en er komen wel eens verrassende soorten voor.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ghita,

      Polders Poelgeest ken ik helaas niet, mochten we daar nog eens in de buurt op vakantie zijn dan ga ik er zeker even kijken. Kempen-Broek waar de Luijsen een onderdeel van vormt is overigens een ontzettend groot gebied, het omvat een gedeelte van noord-west Limburg en het noord-oosten van België, je kunt er flink struinen. Ik zit te popelen om er weer eens naar toe te kunnen, maar België mogen we voorlopig niet in helaas. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hoi Ad

    dit blog had ik al gezien maar ik kon eventjes niet reageren. Komt ook door de datum van 19 april (zou mijn kleinzoontje jarig zijn). Ik heb mezelf weer een beetje herpakt dus nu zet ik er wel een reactie neer.

    Werkelijk prachtige en scherpe foto's van de wilde eenden en ook de krakeenden. Echt heel mooi zoals de spetters opvliegen, de vleugels worden uitgeklapt en dit alles even scherp weten te footgraferen. Echt zo mooi. De ganzen zijn ook al zo mooi.
    Ik leek een beetje op die knobbelzwaan. Wel kijken maar achter een gaatje hihi....

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen