Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 24 januari 2021

Paddenstoelen

Het hoogseizoen van de paddenstoelen is inmiddels al wel voorbij, maar ik wil er toch nog een blogje aan wijden. De laatste jaren heb ik me vrij weinig bezig gehouden met paddenstoelenfotografie, maar door de mooie foto's van dit onderwerp door medebloggers en de paddenstoelen die ik tegenkwam tijdens wandelingen in mijn directe woonomgeving kreeg ik inspiratie om ook weer eens met deze discipline van natuurfotografie aan de slag te gaan en dat deed me besluiten mijn macro-objectief weer eens uit het stof te halen. 

Ik dit korte blogje wil ik jullie daarom meenemen met zo'n wandeling in het bos direct grenzend aan ons huis en hierbij laten zien wat ik zoal tegenkwam. Ik ben absoluut geen paddenstoelenkenner zodat ik de meeste namen schuldig moet blijven, maar het gaat me meer om de foto's en composities. Ik heb weliswaar de beschikking over enkele paddenstoelen veldgidsen, maar lang niet in alle soorten, kenmerken en verschijningsvormen voorzien deze gidsen. Als jullie weten om welke soort het gaat bij de onbenoemde soorten dan hoor ik het graag en pas ik het blog hierop aan.  

Hartelijk dank nog voor jullie fijne reacties op mijn vorige blog over de springstaartjes (klik hier) en veel kijkgenoegen bij het zien van deze paddenstoelen.

Groeten, Ad



Een voor mij onbekend zwammetje dat met z'n paarsrode kleur mooi afstak tegen de groene mosjes.


Het bos waar ik de paddenstoelen vond, een statige beukenlaan met in het bos vooral heel veel oude populieren waarvan er al velen het loodje gelegd hebben.


Op een bemoste beukenstam vond ik deze beker. Ik eerste instantie dacht ik aan judasoor, maar als ik in mijn veldgidsen kijk toch ook weer niet.


Een ander exemplaar van waarschijnlijk dezelfde soort.


Om een beetje een mysterieuze sfeer te krijgen, het was op sommige plekken ook best donker in hetr bos, heb ik hier een stukje onderbelicht. Veel lamellen, maar welke soort?


Dood hout en paddenstoelen, een symbiose.


Op een dikke stam van omgewaaide beuk die over het pad lag trof ik deze piepkleine zwammetjes. Er waren zo te zien al veel mensen over die stam geklauterd, op die pek waren de zwammetjes helemaal uitgesmeerd alsof er bloed op de stam zat. 


Het lijkt heel wat maar in werkelijkheid zijn het slechts puntjes van enkele mm's.


Weer heel iets anders waren deze exemplaren en ik weet eigenlijk niet of dit nu op zichzelf staande paddenstoelen zijn of half vergane exemplaren die onder invloed van de vochtigheid zijn gaan schimmelen.


Mijn vorige blog ging over springstaartjes. Wat schetst mijn verbazing, toen ik thuis deze foto op de computer bekeek bleek hier zowaar ook een springstaartje over de bosbodem te lopen dat ik ter plekke niet gezien had. Leuke ontdekking en aanvulling toch.


Ondertussen fotografeerde ik ook nog wat mosjes.


Ook daarvan ben ik geen kenner, maar ik denk dat we hier te maken hebben met ruig haarmos?


Merkwaardige vormen zo op het dode hout.


Het zou ook zomaar een schelp in de diepzee kunnen zijn, deze bal.



Met die kleine paarsrode zwammetjes ben ik in tegenlicht wat gaan experimenteren.



Waardoor ik wat bokeh cirkels in de achtergrond kreeg.



De associatie met uitwerpselen van een of ander dier komt al snel op.



En als je dan toch met een macrolens bezig bent, gun je de kijker toch ook een blik op deze hersenen.



Voor de meeste mensen zal dit waarschijnlijk een echte paddenstoel zijn.



Ook hiervan moet ik naam helaas schuldig blijven.



Het is verbazingwekkend te zien dat zo'n fragiel zwammetje door het massieve hout van de stam weet te dringen.



En of deze tot dezelfde categorie hoort weet ik niet, maar ook hier ontdekte ik na afloop weer een springstaartje dat in de vergroting goed te zien is. In vergelijking met de zwam die zo'n twee cm. is zie je nu goed hoe klein ze zijn. 



Three of a kind, alsof ze zo uit de rotsen groeien.



Nog zo'n vreemd gevormde zwam met een vlezige rand.



Wie het weet mag het zeggen, maar ach het gaat me eigenlijk niet eens om de soort maar om de constatering dat de natuur prachtige creaties kent. 



Tenslotte nog twee laatste foto's van de rode knopjes alsof ze in een rotslandschap groeien, maar het is toch echt hout.



En de foto die ik zelf het meest waardeerde als laatste. 

Slotwoord: na uitstapjes naar de macrofotografie in mijn laatste twee blogs, volgende keer weer ruim baan voor de vogels. Tot dan.

38 opmerkingen:

  1. Hoi Ad, mooie fotos. Er zijn wel bijzondere bij, zoals de rode. Die heb ik zelf ook nog nooit gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      Ja, die paarsrode, de paarse knoopzwam blijkt achteraf, had ik ook nooit eerder gezien. Maar het merkwaardige is, als voor paddenstoelen op stap gaat ben je meer daarop gefocushd en dan zie je ook meer. Bedankt voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  2. Hoi Ad,
    Wat een mooie en bijzondere zwammen heb je hier weten te fotograferen.
    Zo ontzettend mooi. Heel speciaal ook, die met die paarse kleuren. Het ziet er wel heel erg vreemd uit. Maar des te toffer natuurlijk ook om te fotograferen.
    Foto 11 vind ik ook heel erg mooi. Een mooie reeks Ad!!

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Dank je voor je complimenten. Het gekke is, in dat bos kom ik meerdere malen per week en nooit zag ik daar paddenstoelen. Maar het merkwaardige is dat ik ze wel zag toen ik daar specifiek op ging letten.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Hoi Ad,
    Wat een super mooie serie foto's van deze bijzondere zwammen. Op sommige foto's lijken de paarse zwammen op hersenen. Ook de foto's van het mos vind ik erg mooi.

    Groetjes,
    Annette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Annette,

      Dank je voor je compliment, die associatie met hersenen had ik dus niet alleen. Mossen zijn ook een dankbaar onderwerp, moet ik maar eens een apart blog aan wijden.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  4. Hallo Ad,
    Ik ben totaal niet thuis in de Zwammen en Paddestoelen, ja alleen die met rood en witte stippen.
    maar als ik dit zo zie is dat wel heel bijzonder.
    Super wat je zo uit een Macrolens kan halen, heel knap gedaan.
    groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Bert,

      Ik ben er evenmin goed in thuis, daarom heb ik maar nergens namen bij vermeld. Maar ik vind het wel leuk om af en toe naast vogels ook eens met de macrolens bezig te zijn. Dank je voor je compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hi Ad, wonderful photos and I enjoyed the digital walk along in your birchwood !!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lasse,

      Er is meer in dat bos te zien dan ik verwachtte. Dank je voor je compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  6. fun to see your fungi photos during the depth of winter. I miss mushrooms and hope for a good mushroom season when the time is right.

    Sounds and looks like you had a wonderful time exploring and photographing in different ways.
    I was thinking it unusual for mushrooms to grow on rock and thought perhaps there was soil in the crevices. Nice that you explained it was wood. I think the "red buttons" are some sort of jelly fungi. Sorry to not be more helpful. I enjoy sharing a photo that I would like an id of on Facebook mushroom id pages. Often I get an answer swiftly. Then I can look it up and learn about it, instead of spending two days trying to figure it out for myself ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Tammie,

      In de USA moet je waarschijnlijk nog even wachten op paddenstoelen. Maakt niet uit dat je de soorten niet kent, maar ben blij met je reactie, bedankt daarvoor. Ik doe niet aan Facebook, maar er zijn nog wel andere manieren om erachter te komen, maar het ging me meer om de opnames an sich.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  7. Hallo Ad, ten eerste de header die is prachtig met de velduil. Ben een beetje jaloers op je. Deze vogel nog nooit gezien. Maar wat niet is kan nog komen zeggen we maar. De serie met de paddenstoelen en zwammen is weer een hele mooie. Dat jouw oog daar op valt is wel bijzonder. Zeker in deze koude en natte dagen. Maar dan ben ik daar ook niet echt naar op zoek.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Roos,

      Ja, die velduil ben ik best wel een beetje trots op, hij hangt ook op 75x50 cm. boven mijn bureau. Overigens staat hij al lang in m'n header, zal toch eens wat anders selecteren. Mijn oog viel wel op die paddenstoelen, maar dat komt vooral omdat je er specifiek op gefocushed bent. Als ik voor vogels ga dan let ik daar niet eens op. Dank je voor je reactie, hopelijk krijgen we snel beter weer en gaan de hutten in de Luijsen weer open.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hello Ad
    nice that you have unpacked your macro lens, we would never see these little works of art, that you don't know the names is not bad, I feel the same way, the mushroom as a motif is important
    Greetings Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Frank,

      Ja, af en toe de macrolens gebruiken is een mooie afwisseling met andere vormen van natuurfotografie. En dan is het meestal hoe kleiner hoe mooier, paddenstoelen zijn dan een dankbaar onderwerp. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hoi Ad
    in de paddenstoelen tijd is het altijd genieten met fotograferen het zijn dan ook mooie opnames,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herman,

      Ja, moet ik in die tijd maar eens vaker doen, het is een leuke tak van natuurfotografie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  10. Ha Ad,
    mooie serie macro's. Die rode bolletjes en oranje-achtige bekertjes heb ik nog nooit gezien. Maar er zijn ook zoveel verschillende soorten zwammen.
    Heel leuk dat je hier ook weer springstaartjes hebt gezien. Die vallen je nu natuurlijk op, omdat je er zo intensief mee bezig bent geweest. Wel fijn dat je aangeeft waar ze op de foto's zitten, anders had ik ze niet gezien.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      Ja, erg moeilijk die paddenstoelen, ik heb diverse veldgidsen, maar de soorten die ik dan zie of fotografeer staan er dan net weer niet in. Of ik herken ze niet als zodanig want ze hebben ook weer verschillende stadia waarin ze er totaal anders uitzien. Dat springstaartje zag ik ook pas toen ik de foto's aan het bewerken was. Dank je voor je reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  11. Hello Ad!

    Wonderful photoes!The seventh one is a corona virus hih hih

    Have a good time and do more shooting please!

    Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Anita,

      Dank je wel voor je reactie, ik blijf hopelijk nog wel even bezig met fotograferen.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hallo Ad,
    De paarse knoopzwam, waar je mee begonnen bent, is duidelijk de blikvanger in deze post. Je had veel keus en je hebt er fraaie platen van gemaakt. De platen 9 en 10 horen bij het waaiertje, een soort die ik in Groenendaal ook tegenkwam. De zwammen met de lamellen zullen wel bij de mycena's horen, een uitgebreide groep waarvan ik het lastig vind om er de juiste naam bij te vinden. De soort die je o.a. op plaat nr 3 ziet kan heel goed een judasoor zijn. Die naam kwam ook bij mij als eerste op. Er zijn goede sites te vinden via Google waar je nog kan kijken als je daar zin in hebt.
    Het lijkt erop dat je de smaak voor macrowerk weer te pakken hebt. Komende herfst vormt dan een nieuwe uitdaging.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Fijn dat jij de naam even noemt van dat paarse zwammetje, ik herinnerde me dat jij die ook eens in een blog opgenomen hebt. Ze kwamen in boe op diverse omgevallen boomstammen voor, mensen moeste er zelfs overheen klauteren omdat sommige stammen over het pad lagen, maar de meesten zal dat niet eens opgevallen zijn, zo klein zijn ze. Het waaiertje dus, maar vroeg me nog af of die schimmelharen bij het paddenstoeltje horen of dat ze door die schimmel half opgevreten zijn. Mijn gedachten gingen bij een aantal foto's ook richting judasoor, maar in mijn veldgidsen zagen er dan net weer even anders uit. Ik zal bij gelegenheid nog eens verder snuffelen of ik ze op naam kan brengen. Tot zover in elk geval bedankt voor jouw hulp. Macrofotografie tussendoor is leuk, maar de vogels blijven voor mij toch de hoofdzaak. Eerst het voorjaar en de zomer maar eens, ben benieuwd wat die weer te bieden hebben.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  13. Hoi Ad,
    Je hebt weer mooie soorten gefotografeerd en ook nog mooi scherp.
    Ga ook wel eens op zoek maar deze soorten heb ik nog nooit gezien en er zit wel bijzondere soorten bij.
    'N mooie serie van bijzondere soorten.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,

      Ja, ik probeer altijd wel iets scherp te hebben in een foto tenzij het echt creatieve/abstracte fotografie is, dan kan functionele onscherpte heel mooi zijn. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  14. Wat een leuke serie. Vooral die paarse zwammetjes (paarse knoopzwam denk ik) heb je schitterend. Ook mooie mosjes. Zo zie je dat er ook in deze tijd van het jaar zoveel moois is om te fotograferen.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ghita,

      Ja, Kees determineerde ze ook als paarse knoopzwam dus ik ga gelijk met jullie mee want ik heb er onvoldoende kennis van. Je moet er wel wat meer moeite voor doen dan in het voorjaar en herfst, maar ook in deze tijd zijn er fotografisch ook best veel uitdagingen. Alleen is de wintertijd niet bepaald mijn favoriete seizoen en heb ik lang niet altijd zin om erop uit te trekken. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  15. Hai Ad,

    Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar paddenstoelen fotograferen is gewoon enorm lastig. Een registrerend plaatje is natuurlijk geen enkel probleem, maar je wilt uiteraard steeds meer en ook steeds meer artistiekere beelden. Het lastige is dat je afhankelijk bent van de plek waar iets staat. Foto 12 is voor mij de mooiste van het hele stel, omdat je hier een prachtig scherpteverloop laat zien en ook een hele fijne achtergrond. Tsja, toen ik paddenstoelen fotografeerde in 2020 kwam ik met veel foto's terug zoals jij hier ook laat zien. Eigenlijk wil je allemaal platen hebben zoals nummer 12 of nummer 5. Dat zijn de sprookjesachtige beelden waar wij naar op zoek zijn.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Ja, voor vogelfotografen is het een totaal andere discipline en moet je echt uit je comfortzone. Maar desalniettemin heel leuk om te doen. Door verdieping, veel erover lezen en foto's bekijken, wil ik die techniek proberen wat verder onder de knie te krijgen, maar het blijft natuurlijk ook een kwestie van zien. En je moet van het idee af dat bij macrofotografie de kracht lang niet altijd in scherpte ligt. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  16. Hoi Ad,

    een prachtig blog met een mooie varia aan zwammen.
    Ik zag ook dat je al namen had gekregen want de paarse knoopzwam (ja ook de kleine bolletjes) zijn heel mooi. De beker op foto 3 en 4 is een "grote houtbekerzwam". Ik dacht eerst aan varkensoor (ook een zwam die er zo uit kan zien maar het is toch de "grote houtbekerzwam".
    je waaiertjes zijn ook al zo mooi en ik hou echt van deze mooie zwammen. Erg leuk om deze ook bij jou te zien en hoe!!

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Leuk dat jij een aantal soorten al meteen op naam kunt brengen, ik zal die foto's zo snel mogelijk van de juiste ondertiteling voorzien. Bedankt voor je hulp en uiteraard voor je compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  17. Genialna makrofotografia! Jestem pod duzym wrażeniem. Grzyby uwielbiam i jeść i fotografować, ale tak ładnie nie umiem!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Ludmila, het is leuk om te doen die macrofotografie en je bent met die paddenstoelen nooit uitgeleerd.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  18. Wat leuk om bij jou eens een blog vol paddenstoelen te zien, en dat gaat je echt prima af hoor! Wat me opvalt is hoe je bij elke foto de scherpte precies op de goede plek hebt gelegd, dat resulteert in foto's die heel prettig kijken, mijn complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,

      Leuk om dit van jou te horen, ik ben absoluut geen specialist in macrofotografie maar ik lees er best veel over en kijk graag naar het werk van naderen en daar kun je natuurlijk je voordeel mee doen. Dank voor je complimenten.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen